🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ryanair очаква по-слаби резултати заради бавната ваксинация в Европа

Летният сезон може би няма да протече по план, предупреждава ирландската авиокомпания

Ryanair предупреди, че очаква по-малко пътници от досегашната си прогноза за предстоящата година. Ирландският превозвач предвижда също, че трудно би могъл да се върне към регулярните си печалби заради забавянето на ваксинациите в Европа. Нискобюджетната авиокомпания смята, че затварянията и забраните за пътуване определено са се отразили на туризма около Великден и очаква закъснение на летния сезон, който в нормални условия започва след празника. Източник на Financial Times от компанията заяви, че на този етап е невъзможно да се направи прогноза за 2022 г., но определено има някакъв оптимизъм да не завършат на загуба.

Анализатори на Bloomberg очакват печалбата след данъци да е 277 млн. евро, но от Ryanair твърдят, че това число е твърде оптимистично. Само две седмици по-рано главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри предрече силен летен сезон в Европа и изрази увереността си, че до юни авиопревозвачът ще лети с 80% от капацитета си.

При всички случаи се очаква Ryanair да излезе от пандемията като победител в европейската авиация заради ниските си базови цени. Кога ще е това обаче не се знае на фона на нарастващите заразени с коронавирус в Европа и ограниченията за пътуване, които все още са в сила.

Властите на Великобритания предприеха внимателен подход при отварянето на границите си. Тази седмица министър-председателят Борис Джонсън предупреди гражданите да не бързат при запазването на летни почивки на този етап. Марк Симпсън, анализатор на Goodboy, съобщи пред Financial Times, че несигурността на властите относно ограниченията за пътуване води до абсолютен хаос за авиотранспорта. Части от страните в Европа също са затворили границите си, други са затворили заведения заради нарастващите заболели.

Това кара повечето авиокомпании да са предпазливи в прогнозите си за лятото. Главният изпълнителен директор на British Airways каза във вторник, че ще изчака да получи още насоки от британските власти, преди да одобри графиците за летене.

Ryanair очаква загуби между 800 и 850 млн. евро за финансовата година, завършваща през март 2021 г., малко по-добре от очакваните 850 - 950 млн. През изминалата година компанията обслужи 27.5 млн. пътници в сравнение със 149 млн. в годината преди настъпването на пандемията.