🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обещанията на Китай да ваксинира развиващия се свят са под съмнение

Западът се опитва да компенсира дефицита в Югоизточна Азия

Пекин разпространява идеята, че Китай е начело на кампанията за ваксинация в развиващите се страни, докато Западът не може да се разбере за разпределението на дозите. В последните няколко седмици обаче китайските ваксини постепенно стават все по-недостъпни. Има забавяния на доставки, цените се покачиха и все повече случаи на недостатъчен имунитет след ваксинация притесняват здравните експерти.

Източници на Financial Times предупреждават, че ваксините на държавния производител Sinopharm и частните компании Sinovac и CanSino са далеч от панацея за развиващия се свят. Опитите на Китай да извършва, чести, дори и малки доставки го превърна в най-търсения производител на пазара за ваксини в бедните страни, където до този момент липсваха други алтернативи. Картината обаче се променя - САЩ, Япония, Австралия и Индия обявиха план за дистрибуция на ваксината Johnson & Johnson. Целта е да доставят над 1 милиард дози в Югоизточна Азия.

Този месец започнаха доставките и по инициативата на Световната здравна организация (СЗО) COVAX. Планът е до месец май да бъдат доставени 237 млн. дози на AstraZeneca, съобщава Financial Times. Пекин не показа активен интерес в работата с COVAX, досега е обещал едва 10 млн. дози и тепърва предстои да получи разрешение от СЗО за разпространение на ваксините си.

Какъв е проблемът с китайските ваксини

Разбира се, не само китайските ваксини срещат проблеми при доставянето. Постоянното мълчание на Пекин е това, което носи несигурност. Липсата на достоверни данни разделя китайските производители от всички останали, според Андреа Тейлър, част от екипа на Световния здравен център към университета в Дюк.

Китайските производители отказват да предоставят официална информация за ефикасността на ваксинацията. Последни данни на разработчиците на Sinopharm сочат, че ефективността ѝ е около 79%, което потвърждават резултати от Китай, Пакистан и ОАЕ, съобщава Reuters. В последните няколко седмици Обединените арабски емирства назначават трета имунизация с ваксината Sinopharm за пациенти с недостатъчен придобит имунитет.

Премиерът на Пакистан Имран Хан съобщи преди дни, че се е заразил с коронавирус малко след като получи втора доза Sinopharm. Министерството на здравеопазването успокои гражданите, като заяви, че Хан се е заразил в прозореца между двете ваксинации. Университетът Cayetano Heredia в Перу също изказа своите съмнения в ползата на китайските ваксини, съобщавайки, че Sinopharm "не показва обнадеждаващи резултати".

Друг нарастващ проблем е липсата на информация за сроковете на доставки. Китайските производители са, меко казано, неясни при дискусиите за капацитета на производство, което буди съмнения за възможностите им да изпълнят поръчките си. На този етап имат поръчки в размер на 660 млн. дози, но са доставили едва 40 млн., съобщи Financial Times преди няколко дни. За сравнение, AstraZeneca има поръчки в размер на 2.5 млрд. дози.

Цените на ваксините също не са ясни, нито са еднакви за всеки купувач. В Унгария ваксините на Sinopharm са закупени на цена от 36 долара за доза, което е три пъти повече от цената на руската Спутник V. Сенегал обаче е платил едва 19 долара на доза от същата ваксина. Доскоро възможностите на Китай да доставя по-бързо от Запада обосноваваха високата цена, но с мобилизирането на САЩ играта се променя.

Китай безспорно задвижи ваксинационните програми в нуждаещите се страни. В неделя президентът на Салвадор обяви, че Пекин е дарил 150 хил. ваксини на Sinovac, но даренията са напълно недостатъчни, а купуването на китайски ваксини е много по-скъпа алтернатива на AstraZeneca, която е под 5 долара на доза и гарантира по-голяма ефективност.