Tesla с рекордни продажби въпреки проблемите с чиповете

Производителят на електромобили е доставил 200 000 коли на клиентите си през второто тримесечие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приходите и печалбата на американския автомобилен производител Tesla за второто тримесечие отчетоха рязък скок благодарение на рекордните доставки на коли. Оборотът на компанията за периода е достигнал 12 млрд. долара, двойно увеличение спрямо същия период на 2020 г., когато заводът й в САЩ не работеше заради пандемията. Проблемите с доставки на чипове, които са обхванали целия свят, поне видимо не са повлияли на продажбите на Tesla, която е доставила 200 хил. коли на собствениците им през второто тримесечие.

Най-високата печалба

В същото време нетната печалба на компанията за периода е 1.1 млрд. долара спрямо 104 млн. долара година по-рано - най-високата в историята досега, благодарение на добрите продажби на Model 3 и Model Y. По-високите цени, които Tesla налага заради по-скъпите компоненти и забавянето на чиповете, изглежда, също не отказват купувачите. "Обществената подкрепа за електрическите автомобили, изглежда, достигна невиждани досега нива. Мисля, че вече няма човек, който да не е съгласен, че електромобилите са единственият път напред", казва основателят на компанията Илън Мъск в обръщение до инвеститорите. Компанията се стреми да започне производство в новия си завод в Берлин, но "многото бюрокрация" за момента прави това невъзможно, като очакванията са, че той да бъде отворен по-късно през тази година. Независимо от това периодът за чакане на доставка на кола в Европа се е увеличил. "Доставките зависят от най-бавната част от процеса - получаването на чипа", заявява Мъск. Tesla отчита доставки от 201 250 електромобила и производство общо на 206 421 за тримесечието до 30 юни.

Биткойн дърпа надолу

Резултатите на компанията са повлияни и от инвестициите на Tesla в биткойн (bitcoin), които отчитат загуба от 23 млн. долара. От Tesla приемаха плащане чрез криптовалутата, като по данни на Forbes от март 2021 г. производителят е инвестирал 1.33 млрд. долара. След като Мъск реши, че вече няма да се приемат покупки с криптовалутата заради екологичната цена от копаенето, цената й падна, което удари и приходите на Tesla. В интервю неотдавна Мъск заяви, че компанията скоро може отново да приема този вид плащане.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 1

    Да са живи и здрави инженерите, разработчиците и сейлсфорса на тоя жалък Айн Ранд терлик....
    Кога ще пусне лек за еректилна дисфункция... Няма ли да се качва на СпейсХ и - към Марс след Тслата... Другите милиардери задници го задминаха тоа месец... И ако може да не е за 5 мин...
    Сейл ауей сейл ауей сейл ауей...

    Нередност?
Нов коментар