🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

JetBlue започна полети от Ню Йорк до Лондон въпреки пандемията

Цените на билетите на американската нискотарифна авиокомпания свалиха тези по целия маршрут

По време на церемония преди първия полет до Лондон изпълнителният директор на компанията Робин Хейс заяви, че авиопревозвачът е причина за началото на ценова война.
По време на церемония преди първия полет до Лондон изпълнителният директор на компанията Робин Хейс заяви, че авиопревозвачът е причина за началото на ценова война.
По време на церемония преди първия полет до Лондон изпълнителният директор на компанията Робин Хейс заяви, че авиопревозвачът е причина за началото на ценова война.    ©  Reuters
По време на церемония преди първия полет до Лондон изпълнителният директор на компанията Робин Хейс заяви, че авиопревозвачът е причина за началото на ценова война.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската нискобюджетна авиокомпания JetBlue започна в сряда полети от летище JFK в Ню Йорк до "Хийтроу" в Лондон. От компанията залагат на ръста в пътуването, който се наблюдава през 2021 г., както и на факта, че цените им са значително по-ниски от тези, които конкурентите предлагат.

Началото на новия маршрут идва в период, в които пътуването между САЩ и Великобритания е все още затруднено - всеки, влизащ в Америка, трябва да покаже негативен тест за ковид-19, докато на Острова от този месец започнаха да допускат свободно ваксинирани американци. Все пак остават притесненията на експерти, породени от предишни опити на нискотарифни авиолинии за изпълняване на този маршрут. Последният подобен пример е на Norwegian, която обяви фалит, след като нямаше печалба от толкова важния за компанията полет, пише Reuters.

Базисният двупосочен билет е на цена от 599 долара, докато за бизнес класата, която JetBlue нарича Mint, тя е 1979 долара. Компанията използва новите Airbus A321LR, които са вариант на популярния A321neo, но с по-голям диапазон на летене. По време на церемония преди първия полет до Лондон изпълнителният директор на компанията Робин Хейс заяви, че авиопревозвачът е причина за началото на ценова война. "Нашите билети карат другите компании, обслужващи този маршрут, да свалят цените на билетите си, за да са конкурентни. Ние сме отговорни за това", каза той. Нискобюджетната авиокомпания планира полети и до летище "Гетуик" в Лондон, но те ще започнат през септември.

JetBlue е най-сериозно ударената американска авиокомпания, след като пандемията прекъсна голяма част от веригата на хъб летищата, използвани от компанията. Бизнес моделът й включва първоначално летене от местно летище до по-голямо такова, наречено хъб, откъдето следва полет до крайната точка. По този начин компанията си гарантира по-голямо запълване на капацитета на всеки самолет, защото при полет Ню Йорк - Лондон на борда ще има хора, започнали пътуването си от Голямата ябълка, но има и такива, които са летели до Ню Йорк, за да хванат този полет. Освен това по този начин изработването на графици и максимализирането на ресурсите е много по-лесно постижимо. Пандемията удари много летища, което се отрази сериозно на JetBlue.

Трите големи играча на авиопазара в САЩ - Delta, United и American Airlines, разчитат на друг модел на работа, при които обемът на полетите е единственото важно нещо. Това е така заради голямата мрежа от местни полети, които трите компании имат в Америка. British Airways и Virgin Atlantic не разполагат с подобни възможности, което прави периода по-тежък и за тях.

Все още няма коментари
Нов коментар