🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

EasyJet отхвърли оферта от Wizz Air и търси 1.7 млрд. долара от акционерите си

Авиокомпанията иска да има по-добра позиция, за да се справи по-добре с проблемите заради пандемията

Британската нискобюджетна авиокомпания EasyJet отхвърли предложение за придобиване от конкурент, като мотивът е бил ниската оценка на бизнеса. От EasyJet не казват името на потенциалния купувач, но според източници на Reuters става дума за Wizz Air, като от унгарския превозвач не са коментирали.

Вместо това британската авиокомпания обяви, че започва набиране на капитал от инвеститорите, като целта е в края на кампанията да бъдат събрани поне 1.7 млрд. долара, а вече има осигурени 400 млн. долара от кредитор. Парите ще бъдат вложени в подобряването на възможностите за справяне с намаления интерес към полетите заради пандемията от COVID-19.

Според изпълнителния директор на EasyJet Йохан Лундгрен ниската стойност на офертата не е единствената причина сделката да не стане факт. Предложението е било "силно условно, което го е направило много несигурно по отношение на осъществяването му". Wizz е популярна на авиопазара в Източна Европа, а най-силният регион за EasyJet е Западна Европа. Двете компании също така разчитат единствено на Airbus за полетите си.

Лундгрен смята, че кампанията по набиране на средства би помогнала за укрепването на превозвача, ако спадът, предизвикан от COVID-19 продължи. Така ще може да се възползва от очакваното възстановяване на европейския авиационен пазар през следващите години. Нискотарифната компания има интерес да разшири присъствието си на ключови летища, като закупи повече слотове за кацане - Париж, Амстердам, Лисабон, както и лондонското Gatwick са от особен интерес за EasyJet. "Вярвам, че това наистина е възможност, която идва веднъж в живота", заяви за Reuters Лундгрен.

EasyJet ще се опита да привлече пътници от традиционните авиокомпании като British Airways и KLM, които се очаква в скоро време напълно да възстановят полетите си на кратки разстояния. Задачата й обаче не е лесна, тъй като за тези пасежери се борят и намиращите се в по-добро състояние Ryanair и Wizz Air. От EasyJet очакват обемът на пътници за периода юли - септември да е 57% от предпандемичните нива, като при Ryanair и Wizz Air те са съответно 75% и 85%. Освен това в скоро време се очаква и пускането на нова нискотарифна компания, която ще е част от семейството на British Airways и ще се конкурира пряко с EasyJet.

Емисията нови акции е гарантирана от BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs, Santander и Societe Generale. Пандемията от коронавирус удари компанията, като 2020 г. беше първата, в която отчете загуба, а освен това съкрати 4.5 хил. души.