🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изграждат се площадки за отпадъци от корабоплаване на 5 пристанища

Съоръженията ще бъдат в Русе, Лом, Силистра, Варна и Бургас

Изграждат се площадки за отпадъци от корабоплаване на 5 пристанища
Изграждат се площадки за отпадъци от корабоплаване на 5 пристанища
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Закрити площадки с приемни съоръжения за разделно събиране на отпадъци от корабоплавателната дейност ще бъдат изградени в Русе, Лом, Силистра, Варна и Бургас. Създава се и интегрирана информационна система, която ще даде възможност за подобряване на контрола и взаимодействието между различните участници по веригата при предаването на отпадъци от корабите, както и констатиране и отстраняване на аварийни замърсявания в морските и речните територии.

Внедряването на пристанищните приемни съоръжения за отпадъци от корабите ще доведе до по-високо ниво на опазване на околната среда както в Черно море, така и в региона на река Дунав и ще повиши безопасността на пристанищната дейност и водния транспорт. Значително ще се подобрят организацията и контролът по събирането на отпадъци и ще бъде осигурена готовност на българските речни пристанища за прилагане на Препоръките на Дунавската комисия.

Дейностите са част от изпълнението на проект "Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пристанищни приемни съоръжения в българските пристанища за обществен транспорт с национално значение". Проектът се изпълнява от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и се финансира чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. Оборудването за участие в операции по отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания в пристанищните акватории е съобразено с най-високите световни стандарти.