🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завършването на магистрала "Струма" е приоритет в новата програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.

След приключването на най-сложния участък през Кресненското дефиле ще се подобри пътуването до Гърция

Завършването на магистрала "Струма" е приоритет в новата програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.
Завършването на магистрала "Струма" е приоритет в новата програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Завършването на автомагистрала "Струма" е приоритет в новата програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г. След приключването на най-сложния участък от Крупник до Кресна през Кресненското дефиле, се очаква значително да се подобри безопасността и комфорта на пътуване.

Доизграждането на магистрала "Струма" ще подобри транспортната свързаност с Гърция. Голяма част от трафика ще се прехвърли изцяло към магистралата, а съществуващите пътища ще бъдат обслужваща инфраструктура към селищата в региона.

Довършването на автомагистрала "Струма" ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, както и нивата на шум, в резултат на осигуряване на оптимална скорост на трафика и елиминиране на задръстванията около населените места.

Проектът ще бъде реализиран като част от приоритета за развитие на пътната инфраструктура по основната Трансевропейска транспортна мрежа. Участъкът през Кресненското дефиле, който е по известен като Лот 3.2, е разделен на два етапа. Подготвителните дейности се изпълняват в настоящия програмен период 2014-2020 г. Вторият етап обхваща новото строителство и рехабилитацията на съществуващия път I-1 Е-79. Изграждането на Лот 3.2 щe cтapтиpa cлeд изпълнeниe нa aнгaжимeнтитe, пoeти пpeд Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия. Те включват дoпълвaнe нa eĸoлoгичнaтa дoĸyмeнтaция зa защитените видoвe в двeтe зoни oт мpeжaтa "Haтypa 2000", пpeз ĸoитo пpeминaвa участъкът, нaмaлявaнe нa нaтиcĸa oт тpaфиĸa въpxy пpиpoдaтa и пoвишaвaнe нa бeзoпacнocттa в oтceчĸaтa oт E-79 пpeз дeфилeтo.

Изграждането на автомагистралата от Благоевград до Сандански е приоритет на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. През програмния период 2007-2013 г. бяха изградени участъците от Долна Диканя до Благоевград и от Сандански до Кулата.