🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нови шефове в "Летище София" и в НКЖИ

Транспортният министър Николай Събев продължава с ключовите промени в сектора

Транспортния министър Николай Събев е на мнение, че всеки директор с лоши резултати в държавните фирми трябва да бъде сменен
Транспортния министър Николай Събев е на мнение, че всеки директор с лоши резултати в държавните фирми трябва да бъде сменен
Транспортния министър Николай Събев е на мнение, че всеки директор с лоши резултати в държавните фирми трябва да бъде сменен    ©  Цветелина Белутова
Транспортния министър Николай Събев е на мнение, че всеки директор с лоши резултати в държавните фирми трябва да бъде сменен    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият транспортен министър Николай Събев обяви още в средата на декември, че всички ръководители на ведомства и държавни предприятия с лоши финансови резултати и ниско качество на работа трябва да бъдат сменени, за да се случи реформата в сектор "Транспорт". Оттогава той смени ръководството на "БДЖ Пътнически превози", а на 30 декември бе взето решение и за промени в "Летище София" и в Националната компания "Железопътна инфраструктура".

От съвета на директорите на "Летище София" ЕАД са освободени Христина Янкова, Иван Димитриев и Христо Ханджиев. А до провеждането на конкурсна процедура на тяхно място са назначени Димитър Асенов, Красимир Пешев и Милен Христов.

За първите двама има данни, че и досега са работили в компанията. Асенов е минал през различни позиции, като последно е бил началник на сигурността. Пешев е бил член на съвета на директорите в периода 2010-2011 г., след което, през 2017 г., е назначен за заместник-директор на летището.

Важно е да се отбележи, че "Летище София" ЕАД вече не е оператор на столичния аеропорт. След концесията на летището то загуби функциите си на летищен оператор, но има определени активи като почивната станция "Космос" и летище Балчик. Средствата по сметките му пък били около 60 млн. лв. Последно по време на служебния кабинет имаше идея дружеството да се влее в "Летище Пловдив" ЕАД, но засега няма информация дали министър Събев подкрепя подобен ход.

За генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" пък е назначен Златин Крумов. Той ще заема поста временно до избор на нов генерален директор, след като досегашният Красимир Папукчийски е освободен. Крумов е заемал различни длъжности в железопътното предприятие, завършил е "Транспортно строителство" във ВВТУ "Тодор Каблешков" и притежава научна степен доктор за проектиране, строителство и поддържане на железни пътища и съоръжения.

Вчера министър Събев се срещна с представители на железопътния сектор, след което заяви, че ще се работи за еднакви условия и такси за железопътните превозвачи. "Законови промени могат да се приложат, след като в кратък срок се обсъдят аргументирани предложения от експертите в сектора", категоричен бе той.

По време на дискусията стана ясно, че в началото на годината стартира работа отраслов съвет, в който за участие са поканени синдикални и работодателски организации, като основната цел е да се засягат теми, свързани с жп инфраструктурата.