България вече има редовно правителство, работата по "промяната" започва

Коалиционният кабинет получи подкрепа от 134 депутати от ПП, ДБ, ИТН и БСП, а против бяха от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След осеммесечно служебно управление и два предсрочни парламентарни вота България отново има редовно правителство с премиер Кирил Петков. Коалиционното управление с мандатоносител "Продължаваме промяната" и партньори "Демократична България", БСП и ИТН бе одобрено на извънредно заседание на парламента днес с 134 гласа "за", а 104 депутати от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" гласуваха "против". Със същия резултат одобрение получи и премиерът Петков.

До успешното формиране на кабинет се стигна след безпрецедентни отворени срещи между четирите формации за изработване на общи политики в 18 сектора, последвани и от непублични партийни разговори. Последните детайли бяха изчистени в края на миналата седмица и бе подписано коалиционното споразумение. В събота пък президентът връчи мандата на Кирил Петков, който го върна веднага изпълнен.

Повечето имена на министри бяха известни предварително, но в последния момент бяха направени и някои промени, част от които изненадващи и спорни.

Кои са министрите в кабинета "Петков":

  • министър-председател - Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
  • заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите - Асен Василев от "Продължаваме промяната". В ресорите му ще са икономиката и енергетиката.
  • заместник министър-председател по ефективно управление - Калина Константинова от "Продължаваме промяната"
  • заместник министър-председател по икономика и индустрия и министър на икономиката и индустрията - лидерът на БСП Корнелия Нинова
  • заместник министър-председател на регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството - Гроздан Караджов, представител на "Има такъв народ"
  • заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов, издигнат от "Демократична България" като съпредставител на "Зелено движение"
  • министър на вътрешните работи - Бойко Рашков, сегашен служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
  • министър на външните работи - Теодора Генчовска, представител на "Има такъв народ"
  • министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, представител на БСП
  • министър на отбраната - Стефан Янев, настоящ служебен премиер, "Продължаваме промяната"
  • министър на правосъдието - Надежда Йорданова, излъчена от "Демократична България"
  • министър на образованието и науката - акад. Николай Денков, настоящ служебен министър, предложен от "Продължаваме промяната"
  • министър на здравеопазването - Асена Сербезова, предложена от "Продължаваме промяната".
  • министър на културата - Атанас Атанасов, актьор, представител на "Продължаваме промяната"
  • министър на земеделието - Иван Иванов, излъчен от БСП
  • министър на транспорта и съобщенията - Николай Събев, предложен от "Продължаваме промяната"
  • министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер, представител на "Продължаваме промяната",
  • министър на електронното управление - Божидар Божанов, предложен от "Демократична България"
  • министър на енергетиката - Александър Николов, представител на "Има такъв народ"
  • министър на туризма - Христо Проданов, излъчен от БСП
  • министър на спорта - Радостин Василев, представител на "Има такъв народ".


Повече за тях и приоритетите в ресорите им може да прочетете тук.

Спешните задачи и приоритети

Спешни задачи стоят пред министрите в няколко сектора. Приоритетно ще е да се приеме държавният бюджет за 2022 г., който според законодателната програма към коалиционното споразумение ще се гласува през януари. Ще бъдат приети мерки за подпомагане на пенсионерите с доходи под линията на бедност.

През втората половина на 2022 г. се предвиждат законови промени за обвързване на максималния месечен размер на осигурителния доход с размера на средната работна заплата за страната, както и на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години с минималната работна заплата. Планирани са и поправки за безплатни учебници от 1 до 12 клас.

Пред депутатите Кирил Петков заяви, че сред основните приоритети в енергетиката е да се избегне увеличаването на цената на тока за битовите потребители и да се намали тази за бизнеса. По тази задача правителството ще работи приоритетно. Според него гръцката връзка, която има ключова роля за диверсифицирането на газовите доставки, също трябва да стане първостепенен приоритет.

Спешна работа предстои и по Плана за възстановяване и устойчиво развитие, който Брюксел върна на България с 43 страници бележки - най-сериозни от които в сектор енергетика. До поправянето на плана, така че да съдържа приемливи по критериите на ЕК действия и реформи, авансово изплащане на средства по него България няма да получи.

Другата основна критика на ЕК към българския план е по отношение на правосъдието и недосегаемия статут на главния прокурор. В програмата на новото управление са записани редица приоритети и за правосъдна реформа: незабавно закриване на специализираното правосъдие, а до три месеца - и реформи във Висшия съдебен съвет и придаване на разследващи функции на антикорупционната комисия. За диалог за промени в конституцията с цел съдебна реформа са планирани шест месеца.

Днес Петков се обърна към опозицията с призив да е конструктивна и критична, като призова за подкрепа за промени в конституцията, където са нужни поне 160 от 240 гласа. "Това, което управляваме, не са нашите пари, а на българските граждани. Имаме национални интереси, за които всички сме отговорни. Нека един път завинаги да дадем на България ефективно правосъдие. След четири години България ще бъде едно различно място", каза новият премиер.

Задължителни зелени сертификати в МС

Петков посочи, че предстои спешна работа по противодействието на епидемията. "Не можем да чакаме следващата вълна от следващия щам да удари икономиката и училищата. Единият вариант е да си затворим очите пред фактите на науката и да махнем зелените сертификати. Другият е ваксинация - 3.6 млрд. души по света са ваксинирани", каза Кирил Петков и допълни, че първата му заповед ще е всеки в Министерския съвет да има зелен сертификат.

"Днес е важен ден да продължим промяната - на мисленето и в управлението. Първата ни задача е да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно", каза кандидатът за премиер Кирил Петков в представянето си пред парламента.

"Аз обещавам да съм министър на всички българи. А сред министрите - пръв след равни", добави той.

Критиките на опозицията

По време на дебатите преди гласуването от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" очаквано обявиха, че няма да подкрепят кабинета. Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова критикува президента Румен Радев с декларация от името на ГЕРБ. В нея се казваше, че той не разбира нито ролята на президентската институция, нито тази на служебното правителство, а двата служебни кабинета са сътворили хаос, удължили са ковид кризата и са организирали "брутални репресии при преследване на политическите опоненти".

Самият Радев бе в залата заедно с вицепрезидента Илиана Йотова. "България очаква новото правителство с нетърпение и надежда. Нека им пожелаем успех", каза на влизане той.

От името на ДПС лидерът Карадайъ заяви, че няма да подкрепят правителството, защото не са участвали в разговори за това, но партията ще е "конструктивна опозиция" и ще даде своя принос в разрешаването на проблемите и защита на правата и свободите. "Ще подкрепи нужните решения, които гарантират реформата да се случи - нормалност в политиката и прекратяване на всякакви корупционни практики, тъй като хората искат промяна, а не подмяна", каза още лидерът на ДПС. Колегата му Йордан Цонев, който е зам.-председател на партията, обаче бе доста по-остър, като каза, че заявките на "Продължаваме промяната" за нулева корупция били дежа вю с началото на управлението на Борисов, а и на Сакскобургготски. Той атакува и "кръга "Капитал", че стои зад новия проект.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов пък политиките на проектокабинета били продължение на управлението на ГЕРБ, а впечатлението било, че е реден в чужди посолства.

Партньорите в управлението

"Вместо еднолична власт ще помогнем да има институции, вместо задкулисие - ще има прозрачност. Вместо шуробаджанащина и калинки - ще има ред, а който не го спазва - ще има справедливост", каза на свой ред председателят в оставка на БСП Корнелия Нинова. Тя призова промяната да започне в парламента и обяви, че партията й ще е гарант за социалните политики в новото правителство.

Съпредседателят в оставка на ДБ Христо Иванов пък говори за очакваната съдебна реформа. "Тя започва с необходимостта от отчетен главен прокурор, т.е. с вашата оставка, г-н Гешев", обърна се той към главния прокурор, който бе в залата (виж карето). И допълни, че новото управление няма да може да концентрира власт, а това е възможност България да става все по-свободна страна.

"Днес избираме едно правителство, което ще има тежката задача да изведе България от тежки кризи. Ние разбираме отговорността и ще я споделим. Днес приключва времето за лозунги и започват делата, по които гражданите ще ни оценяват", каза и зам.-председателят на групата на "Има такъв народ" Виктория Василева. Тя посочи, че ще са лоялни партньори, но ще останат шарени и няма да спестяват и лошите новини на правителството.

Гешев поиска от Радев разговор за промените около прокуратурата



Главният прокурор Иван Гешев, който вчера обвини вътрешния министър Бойко Рашков в закононарушения, днес в кулоарите на парламента пресрещна президента Румен Радев, поздрави го за преизбирането и поиска разговор с него "за законодателни и други промени в прокуратурата, които са ваш приоритет". Радев потвърди, че е готов на разговор. И двамата отказаха коментари след кратката среща.

От месеци Радев настоява за смяната на Гешев и реформи на прокуратурата. Същата задача обявиха и четирите формации от новата управленска коалиция.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 4
    • + 8

    Първи впечатления след днешният парламентарен ден:
    - копейкин работи с двама рботодатели: путин и пеевски.
    - герб и дпс станаха две тела в едно: пълен синхрон в поведението им.
    - гешеф ще стои до последнен дъх: пеевски и борисов няма да му дадат да си ходи.
    - демокрацията в България има уникален шанс: 4-те партии не трябва да го пропилеят.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Ах, Каскета се е принизил дотам, да иска среща с най-големия си враг! Доста се е разтревожил нещо.

    Нередност?
Нов коментар