Надеждите на промяната: основните лица в бъдещия кабинет и техните първи задачи

Сред очакваните нови министри има партийци, експерти и доскорошни членове на служебния кабинет. А очакванията към тях са много високи

Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер са ядрото на екипа на "Продължаваме промяната"
Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер са ядрото на екипа на "Продължаваме промяната"
Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер са ядрото на екипа на "Продължаваме промяната"    ©  Юлия Лазарова
Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер са ядрото на екипа на "Продължаваме промяната"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След повече от десетилетие на мъчителен застой очакванията България да се върне към прогреса са насочени към бъдещото коалиционно правителство на "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ". Малко преди да бъде подписано официалното споразумение, структурата на Министерския съвет и разпределението на ресорите по партии станаха приблизително ясни. Новият кабинет, който ще бъде воден от Кирил Петков на премиерския пост, ще бъде значително по-различен от предходните. В него ще има петима вицепремиери - двама за мандатоносителя и по един за останалите партньори, и общо 16 министерства, две от които са съвсем нови - на иновациите и растежа, и на електронното правителство. Постовете ще бъдат разпределени по формулата 10-4-4-3, като най-малко ще са министрите на най-малкия партньор - ДБ, а по четирима ще имат БСП и ИТН.

Имената пък са основно експертно-партийни кадри, но в кабинета ще влязат и трима души от служебния кабинет - Бойко Рашков остава в МВР, проф. Николай Денков - в образователното министерство, а досегашният премиер Стефан Янев вероятно ще е военен министър.

Пред някои от министрите в ключовите министерства - например във финансите, здравеопазването, правосъдието, стоят спешни и много важни задачи, по които вече има списък със законодателни промени с конкретни срокове. Пред други пък задачите са по-дългосрочни. При всички положения обаче очакванията за работата и морала на министрите са много високи, включително от страна на самия мандатоносител. В проекта за споразумение е записано: "Всяка номинация за министър или заместник-министър трябва да отговаря на два основни принципа, заложени в програмата на коалиция "Продължаваме промяната", а именно нулева толерантност към корупцията и експертен потенциал."

Ето кой кой е в новия кабинет и какви са най-важните предстоящи задачи в секторите им.

*Статията е обновена в 16:00 ч. на 10 декември с информация за новите номинации за земеделски и за външен министър и в 12:00 ч. на 11 декември с информация за новата номинация за министър на културата.

Асен Василев, вицепремиер по еврофондове и министър на финансите

Асен Василев влиза за втори път в Министерството на финансите, но този път отговорностите му ще бъдат много по-големи. Той трябва веднага да започне подготовката на бюджета за 2022 г., който да отразява новата структура на правителството и приоритетите му.

Ключови теми за дебат ще са увеличението на минималната заплата, на максималния осигурителен доход, идеите на Василев за ограничаване на сивата икономика, увеличението на пенсиите и някои други социални плащания. По повечето от тези теми още по време на преговорите за съставяне на правителство се очертаха разломни линии между отделните коалиционни партньори и на Василев ще му се наложи да бъде и балансьор, а и да спечели на своя страна бизнеса и синдикатите.

Екипът му трябва да организира и подготовката на нова дългова емисия на външните пазари, с която да се рефинансират падежиращите през март еврооблигации за 1.25 млрд. евро.

За първи път от влизането на България в ЕС насам няма да има отделен вицепремиер, който да координира европейските средства. Това минава към правомощията на Василев и макар да е разбираемо по линия на финансите, то крие риск и от конфликт на интереси: звеното, което трябва да одитира европрограмите - ОСЕС, е под шапката на финансовия министър, а сега към него минава и Централното координационно звено, което следи за изпълнението на всички програми, но и управлява една от тях - "Добро управление".

В най-добрия възможен вариант МФ може да се превърне в силен контролиращ орган, който следи за правилното разходване на всички евросредства: те могат да достигнат 25 млрд. евро. В най-лошия министерството лесно може да скрие нередности при изпълнението на Плана за възстановяване и европрограмите.

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията

Председателят на БСП Корнелия Нинова се очаква да се сдобие с вицепремиерски пост и половината от досегашното икономическо министерство, което ще се нарича на икономиката и индустрията. В него ще влязат скандалната ДКК, военно-ремонтният холдинг "Терем", както и "Транспортно строителство и възстановяване", което сега е в транспортното министерство.

Това няма да е първото пребиваване на Нинова в икономическото ведомство. Тя беше зам.-министър на икономиката и енергетиката от 2005 - 2007 г в тройната коалиция (с министър Румен Овчаров). В ресорите й тогава бяха Държавната комисия по хазарт, "Булгартабак" и държавният резерв. По онова време министерството позволи на Георги Гергов да придобие без търг или конкурс една трета от акциите на Пловдивския панаир. В следващите години пловдивският бизнесмен, с който сега Нинова е в конфликт и наскоро успя да изгони от БСП, успя да вземе контрола на 51% от дружеството чрез увеличения в капитала и изкупуване на терени.

През май 2007 г. Нинова бе отстранена от поста си от Сергей Станишев заради скандал с "Топлофикация" и "Булгартабак".

Калина Константинова, вицепремиер по ефективно управление и министър без портфейл

Младият кадър на "Продължаваме промяната" е завършила икономика в колеж "Бард" в Ню Йорк и магистърска степен по "Устойчиво развитие" в Лондонското училище по икономика и политически науки. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Беше и заместник-министър на икономиката в служебното правителство при Кирил Петков.

Тя ще бъде вицепремиер, който ще отговаря за административната реформа, без да има отделно министерство, т.е. ще е министър без портфейл. За целта под нейните правомощия ще минат редица тематични структури като дирекциите "Добро управление", "Модернизация на администрацията" и Институтът за публична администрация и други дирекции от Министерския съвет, както и някои от други. Костадинова ще поеме управлението на някои доста нетипични за описанието "административна реформа" структури - като например "Български пощи", Агенцията по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по вписванията.

Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие

Гроздан Караджов, който в проектокабинета на Слави Трифонов от август беше номиниран за министър на транспорта, сега ще поеме регионалното министерство. По образование той е юрист от СУ, но е известен най-вече със сериозния си бекграунд в телекомуникациите, където има и консултантски бизнес. В кабинета "Костов" той беше главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на съвета на директорите на БТК. Между 1998 и 2003 г. беше и член на надзорния съвет на Българска пощенска банка. На изборите през 2014 г пък беше избран за депутат от Гражданския съвет на Реформаторския блок и бе председател на ресорната транспортна комисия.

Сега той ще управлява едно от най-ресурсните министерства в държавата и ще се изправи пред ред приоритети, сред които са инвестициите във ВиК инфраструктура, за което има осигурено значително европейско и национално финансиране, промените в законите за обществените поръчки и устройството на територията, децентрализацията на общините. Само по регионалната програма за новия период МРРБ ще управлява 6.7 млрд. лв.

Под негов контрол ще е и проблемната Агенция "Пътна инфраструктура" - имаше идеи тя да премине към транспортното министерство, но по последна информация ще остане в МРРБ.

Борислав Сандов, вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите

Неизвестността кой точно ще е екоминистър продължи до последно. Най-вероятно това ще бъде Борислав Сандов, член на политическия съвет на "Демократична България", съучредител и съпредседател на "Зелено движение". Сандов бе депутат в последните два парламента. Завършил е "География" в СУ и е специализирал в направление "Изменение на климата и управление на води", пише на страницата на демократичната коалиция. Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите.

През годините бе активен в областите климат, енергетика, земеделие и храни и е сред основните организатори на големите протести по темите ГМО, шистовия газ, горите, Черноморието. Координатор е за България на движението за хранителна независимост и движението за климатична справедливост, а също така участва в координационните съвети на Коалиция за климата - България, "България - свободна от ГМО", "България без цианиди", Fracking free Bulgaria, "Български антиядрени граждани", "БелеНЕ!" и др.

Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите

45-годишният Даниел Лорер за пръв път в живота си няма да работи в частния сектор, а в държавния. Затова пък ще управлява фондове за инвестиции и иновации за милиарди левове в новото министерство на растежа и иновациите, което ще изземе част от функциите на досегашното икономическо ведомство.

Според страницата му в Wikipedia той е завършил компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Работил и живял е в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона. Говори английски, иврит, френски, руски и немски. Женен е, с 3 деца, като съпругата му - Виолета Лорер, бе заместник на Асен Василев в два служебни кабинета. През 1999 г. основава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus, а в следващите години работи като IT експерт в израелската Mercury Interactive, купена от HP за 4.5 млрд. долара, сред създателите е на софтуерната Optiim, купена през 2016 от австрийската New Frontier Group. През 2018 г. Лорер е между основателите и управляващ партньор на фонда за рискови инвестиции BrightCap Ventures с 25 млн. евро за дялови инвестиции. Преди изборите е излязъл от управлението му.

Новият му портфейл ще включва няколко доста богати пера:

  • Остатъкът от настоящата програма "Конкурентоспособност" и новата програма за периода 2021 - 2027 г., която се очертава да бъде над 1.2 млрд. евро.
  • Фондът на фондовете, който вече е разпределил настоящия си ресурс от 1.2 млрд. лв., но той е дългосрочен инструмент и в новия програмен период вече е заложено, че отново ще управлява финансовите инструменти по всички програми и в него отново вероятно ще влезе сума от същия порядък.
  • Фондовете и грантовете за бизнеса от Плана за възстановяване, като сумата е 1.2 млрд. лв. до 2026 г.
  • Новосъздадената държавна агенция за научни изследвания и иновации, която ще управлява 860 млн. евро следващите 9 години. Към нея са насочени и над 400 млн. лв. по Плана за възстановяване.
  • Във ведомството на Лорер ще са още и ББР, Агенцията за насърчаване на инвестициите, Агенция за малки и средни предприятия и "София тех парк".

Николай Събев, министър нa транспорта и съобщенията

Вероятно транспортен министър ще бъде Николай Събев - мажоритарен собственик в куриерската компания "Еконт експрес" и спедиторската "Еконт транс". В частния сектор той е от 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие "Параходство Българско речно плаване". Завършил е Висшето военноморско училище със специалност "Експлоатация и управление на флота и пристанището" и "Икономика и управление на транспорта" в УНСС. Събев активно се занимава с управлението на компаниите си, както и с развитието на града Русе, където е седалището на "Еконт".

Събев бе и един от първите кандидат-депутати на новата формация, които Кирил Петков обяви. В свои последвали изказвания собственикът на "Еконт" определи инфраструктурното развитие за свой приоритет, като по време на преговорите за кабинет стана ясно, че ПП иска Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да премине под шапката на транспортното министерство, но според коалиционното споразумение тя ще остане в МРРБ.

Проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването



От 2020 г. проф. Асена Сербезова е председател на Българския фармацевтичен съюз, който обединява близо 7000 действащи фармацевти. Има впечатляващо образование с общо четири магистратури и три специалности в областта на здравеопазването. Дългогодишен преподавател е в Медицинския университет - София. Тя бе директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) от 2014 до 2018 г., където влезе в няколко тежки битки.

Миналата година Сербезова влезе в конфликт с главния прокурор, след като си позволи да критикува работата на прокуратурата. Впоследствие тя беше обвинена във всяване на паника около ковид епидемията заради две интервюта по БНТ и БНР, в които тя коментира риска от недостиг на лекарства по време на пандемията. В следващите месеци тя и БФС станаха обект на куп проверки и ревизии на редица институции, а през есента на тази година Сербезова бе оправдана.

Като министър големите приоритети пред нея ще са реформа първо в спешна помощ, а после и в целия здравен сектор, остойностяване на труда на медиците, увеличаване на средствата за здраве с акцент върху профилактиката. Сред първите й задачи пък ще бъде провеждането на по-успешна ваксинационна и информационна кампания. Сербезова е убеден привърженик на ваксините.

Надежда Йорданова, министър на правосъдието

Надежда Йорданова е юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. Депутат е в последните две народни събрания, като бе зам.-председател на групата на ДБ, зам.-председател на правната комисия и председател на комисията "Магнитски". В този парламент обаче Йорданова не успя да стане депутат заради слабия резултат на формацията.

В предишните два парламента тя беше съвносител на редица законопроекти, най-вече в областта на съдебната реформа, електронното управление и администрацията. Тя е съавтор и на законопроектите за е-гласуване и гласуване по пощата, предложени от ДБ още през 2018 г., както и на проекта за видеонаблюдение при преброяване на вота.

Йорданова има отличен поглед върху Министерството на правосъдието, тъй като е била началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 - 2015 г.).

Николай Денков, министър на образованието и науката



Служебният министър акад. Николай Денков ще си остане и редовен министър на образованието от квотата на "Продължаваме промяната". По време на преговорите за съставяне на правителство Денков обеща, че целите на МОН за мандата ще бъдат най-сетне да обвърже финансирането на българското образование с оценка на добавената му стойност и на качеството. Под ръководството на Денков МОН ще поеме ангажимента и да преразгледа, опрости и модернизира учебните програми, което може да се окаже и най-трудоемката и дългосрочна задача на бъдещото министерство.

Във висшето образование амбицията на министъра е да насърчи по-нататъшното профилиране и специализация на университетите.

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи

Въпреки шумните протести на ГЕРБ и ДПС настоящият служебен вътрешен министър Бойко Рашков почти сигурно ще запази поста си. Това ще затвърди ролята му на основен силов център на властта и на главно острие при "разграждането" на управленския модел на Бойко Борисов. Рашков има сериозен управленски опит в различни институции и нива на държавата и от него се очаква да опита да довърши мисията си да прочисти силовия апарат на държавата от корумпирани партийни кадри. Също така той е един от малкото хора в редиците на младото и неопитно политическо мнозинство, които имат идея какви компроматни удари могат да се очакват от прокуратурата покрай опитите тя да бъде модернизирана, а ръководителят й Иван Гешев - да бъде отстранен или принуден да се оттегли.

Стефан Янев, министър на отбраната



След като заемаше премиерския пост от май до сега, о.з. ген. Стефан Янев най-вероятно отново ще се завърне в Министерство на отбраната, след като в началото на 2017 г. заемаше същия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков. Назначаването на Янев, който е един от близките съратници на президента Радев, от една страна, показва, че политическите сили в парламента не проявяват особен интерес към отбранителния сектор, а от друга - че държавният глава иска в максимална степен да запази стратегическото си влияние в силовите ведомства.

Министерство на отбраната ще трябва да опитва да прокара политически трудно "продаваеми" проекти за превъоръжаване за милиарди. Военният министър също така ще трябва да балансира по темата за евентуално разполагане на натовски сили в България покрай ескалацията на напрежението с Русия и особено в Черно море.

Божидар Божанов, министър на дигитализацията и електронното управление

Божидар Божанов е вероятно най-гласовитият поддръжник на електронното правителство в България през последните поне пет години. От юни 2015 г. до декември 2016 г. е съветник в кабинета на Румяна Бъчварова, която бе вицепремиер във второто правителство на Борисов. Като такъв пише план за пълна дигитализация на държавата, но той не се осъществи. Съучредител е на партията "Да, България" и съсобственик на компания за киберсигурност - LogSentinel, на която е и изпълнителен директор.

По време на преговорите в ресора на електронното правителство партиите се договориха за ударна дигитализация в кратък срок от време. До края на 2022 г. например България би трябвало да има дигитални лични карти, нови физически лични карти с вграден електронен подпис, почти никакви административни услуги, изискващи хартия или печат, изграждане на нови системи и регистри, цифровизиране на съществуващите такива и др.

Подобно начинание разкрива огромна амбиция, но програмата повдига въпроса доколко е възможно цялата огромна по обем работа да бъде свършена в подобен срок, особено предвид че пред Божанов ще стои и сериозно административно преструктуриране.

Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика



Георги Гьоков е завършил инженерство в Техническия университет в Габрово, но преди да стане депутат от БСП през 2013 г., е бил общински съветник в Стара Загора и директор на Бюрото по труда в града. В 44-ото Народно събрание е бил зам.-председател на Комисията по труда, а в краткия 46-и парламент- неин председател.

В БСП Гьоков е съпредседател на съвета по труда и социалната политика към Националния съвет на партията заедно с Емилия Масларова. Според партийци той е водещият експерт сред досегашните депутати на левицата в сферата на труда и социалната политика. Близък е на лидера в оставка Корнелия Нинова и е член на Изпълнителното бюро на партията.

Гьоков ще има за задача да увеличи пенсиите, социалните плащания, компенсациите срещу ковид-19, да организира безплатни детски ясли и градини за всички деца, безплатни учебници в училище и да подобри социалната политика като цяло и грижите за хората с увреждания. Това са само част от 50-те задачи пред министерството.

Александър Николов, министър на енергетиката

В първия служебен кабинет на Радев Николов беше зам.-министър на енергетиката, но и може би най-активната част от ръководство на министерство. Той имаше много медийни изяви, участваше активно в преработката на Плана за възстановяване и реално беше движещата сила на някои от промените в сектора като несполучливата тогава смяна на ръководството на БЕХ. Според различни източници от енергийния сектор Александър Николов бе предложил и неизгодна сделка за авансова продажба на тока, произведен от АЕЦ "Козлодуй", в която да участва дружеството "Хелиос пауер", в което управление е Димитър Въртигов - брат на Северин Въртигов, който е дългогодишен бизнес партньор на Николов. Но това така и не се потвърди официално, а сделка нямаше.

Николов бе уволнен от служебния кабинет, след като ИТН го бяха включили в проектокабинета си, който представиха след вода на 11 юли. Сега обаче, изглежда, ще се върне начело на енергийното министерство. Той ще има изключително тежката задача да ръководи сектора по време на една от най-големите му кризи - тази с цените на електроенергията и природния газ и ново вдигане на цените на тока, парното и топлата вода от 1 януари, което може да предизвика социално напрежение.

Извън краткосрочните проблеми обаче българската енергетика има и много насложени във времето тежки неуредици и предизвикателства. Николов ще трябва да предложи политики за трансформация на сектора, да реши въпроса с въглищата и бъдещите ядрени мощности. Също така ще е важно и как ще управлява държавните дружества в сектора, които са или суперпечеливши, или супергубещи.

Като цяло той е малко известен в енергийните среди, тъй като е има дълъг мениджърски стаж в други сфери - в "Глобул", финансите, инвестициите и капиталовите пазари ("Бенчмарк финанс" и "Сити кепитъл"). Преди да влезе в Министерството на енергетиката, е бил управител на "Пейтех" (в ликвидация), чийто едноличен собственик е БАКБ.

Иван Иванов, министър на земеделието



Кой ще е земеделски министър от БСП остана непотвърдено до последния момент. Поне три имена се завъряха в медийното пространство само за 2 дни. В петък на Националния съвет на левицата на Позитано" 20 номинацията се оказа съвсем различна - депутатът от БСП Иван Валентинов Иванов от Шумен.

Името му нашумя през 2013 г, когато Иванов бе назначен на поста зам.-министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. В тази роля той прекара само няколко часа и бе освободен, след като "Капитал" публикува, че от 1995 г. Иванов е бил управител на клона на застрахователната компания на силовата групировка СИК в Шумен. Иван Иванов е син на бизнесмена Валентин Иванов-Шошо, също свързан със СИК и задържан през 2000 г. за рекет и отвличане.

Иначе според официалната му визитка той е завършил история в СУ и право във Великотърновския университет, бил е два мандата общински съветник в града до 2013 г и депутат в 42-рото, а след това и в 43-тото Народно събрание. В 44-ото Народно събрание той бе член и зам.- председател на Комисията по вътрешна сигурност и член на комисията по европейските въпроси и контрол над еврофондовете.

Иванов няма опит в земеделието досега. И все пак, ако въпреки всичко наистина стане министър на земеделието, той ще поеме силно "окастрено" ведомство, от което ще бъдат извадени някои от най-скандалите структури - като агенцията по храните, агенцията по горите, агенция "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове". Към агроведомството пък ще премине държавната фирма "Управление и стопанисване на язовири", която сега е в ДКК.

Иначе бъдещият министър на земеделието ще има непосредствената задача да изготви и изпрати в Брюксел т.нар. стратегически план на България, който трябва да определи модела, по който ще се разпределят над 15 млрд. лв. субсидии за селско стопанство до 2027 г. Срокът за това е до края на годината, но няма как да бъде спазен. Очаква се да бъде въведен таван от 100 хил. евро субсидии за един земеделец - важна тема за България, която е в топ 3 на Европа по разпределение на агросубсидии към едри получатели, основно в зърнопроизводството.

По-важното обаче е, че бъдещата коалиция дава заявка и за създаването на контролен механизъм, който да редуцира възможностите за заобикалянето на правилата. В момента в България действа ограничение от 300 хил. евро на получател за основната субсидия на площ, но годишно то се налага на по-малко от 10 земеделци, тъй като част от стопанствата са разпределили обработваемата земя в различни фирми, без да има ефективни проверки за свързани лица, а други се възползват от опцията да приспадат разходи за заплати на служители, слизайки по този начин под прага на таваните.

Сега идеята е да има както проверки за свързаност на получателите, така и таван на приспаданите разходи за труд - по неофициална информация на "Капитал" той трябва да бъде 2.5 пъти "средната стойност на стандартните заплати, свързани със селскостопанската дейност на национално и регионално равнище". А общо залаганата философия - за насочване на повече средства към малкия и средния бизнес, както и към производство с добавена стойност и експортно ориентирана продукция, чертае и други промени във финансирането. Такива например са възможността да бъдат заложени регионални или секторни бюджети в бъдещата програма за развитие на селските райони или пък създаването на различни финансови инструменти в земеделието - за управление на риска в селското стопанство, кредитни и гаранционни инструменти чрез банката за развитие или фонд "Земеделие" съвместно с търговските банки и др.

Фонд "Земеделие" пък предстои да приеме проекти по ПРСР за над 800 млн. и да приключи изплащането на около 940 млн. лв. ковид помощи и евросубсидии за земеделците до края на декември.

Теодора Генчовска, министър на външните работи

Предложението за външен министър от квотата на ИТН също бе сменено в последния момент, след като се оказа, че спряганият доскоро за поста Димитър Гърнев има с няколко спорни и неверни факти в биографията си.

Новата номинация на партията на Трифонов според медийна информация е Теодора Генчовска. Тя двукратно бе номинирана за военен министър в проектокабинетите на ИТН. Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия. Има допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата ѝ започва в Генералния щаб на Българската армия. Преминава през всички нива и достига до поста началник на отдел "НАТО и ЕС" в министерството на отбраната, като задълженията й включват изработка на експертни позиции и доклади за нужда на политическото ръководство на ведомството.

Беше също така главен експерт в президентството и член на координационното звено за реализацията на българското домакинство на инициативата "Три морета" в София, но напусна екипа на "Дондуков" 2 при включването си в ИТН. По време на кариерата си във военното министерство е била член на всички български делегации в последните срещи на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Също така е била подчинена на настоящия служебен премиер Стефан Янев по време на работата му в МО.

Новият външен министър ще има няколко тежки задачи. Първата ще бъде естествено отношенията със Северна Македония. България ще трябва едновременно да обясни на европейските партньори и САЩ защо спира съседната държава към ЕС и да работи със Скопие за възстановяване на диалога и придвижване напред.

Втората ще бъде да работи с Турция, така че да възстанови диалог основан на човешки права, както беше заявено в преговорите за коалиция. Третото ще бъде "деескалацията" на конфликтите в Черно море, за което също стана дума - като ще трябва да върви по линията Русия - ЕС, без да обиди нито БСП, нито ДБ.

Отделно са болезнените теми как да се отворят справедливи конкурси за млади дипломати, как да се поддържа културно присъствие навън с намаляващ бюджет и какво да се прави с Държавната агенция за българите в чужбина, която в последните години беше ползвана за корупционни практики при даването на българско гражданство.

Христо Проданов, министър на туризма



Новият министър на туризма е завършил е Минно-геоложкия университет, специалност минен инженер. Има магистърска степен по индустриален мениджмънт. Бил е председател на регионалната структура на БСП в столичния район "Триадица", както и зам.-председател на градското ръководство на партията. Бил е народен представител от "БСП за България" в 44-ото НС, зам.-председател на парламентарната група.

Проданов е бил директор и на общинското дружество "Галатея", зам.-председател на борда на държавната "Кинтекс" и част от в борда на "Пазари Изток". Не е известно да има пряк опит в туризма, нито е ясно каква е визията му за сектора, който пострада сериозно в ковид кризата.

Радостин Василев, министър на спорта

Радостин Василев е завършил право в СУ и в последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Бил е адвокат в ЦСКА при управлението на Александър Томов, занимавал се е и с други спортни дела.

Той бе депутат от ИТН в краткия живот на предходните две Народни събрания, като в последното бе и и председател на правната комисия. Смята се за близък приятел на сестрата на Слави Трифонов.

Василев бе сред първите, които вдигнаха шум по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков и атакуваха тогавашния служебен министър. Името му бе замесено и в скандала с обвиненията на Тошко Йорданов към Татяна Дончева - че по време на среща с Василев тя надраскала на листче цифри, който той пък разтълкувал като опит подкуп, за да разцепи групата. Впоследствие самият Василев заяви, че "като адвокат не може да твърди, че Дончева му е предложила подкуп".

Като спортен министър в новия кабинет сега Василев ще отговаря и за спортния тотализатор, който от много години генерира основно скандали и загуби. Според последните разкрития на служебния спортен министър Андрей Кузманов всички едри поръчки за софтуера на тотото в последните 10 години са отивали във фирми или консорциуми с участието на Васил Божков. Това се е случвало дори в периода, когато лотариите на Божков и държавното тото бяха преки конкуренти.

Атанас Атанасов, министър на културата



31-годишният Атанас Атанасов е бакалавър по театрално изкуство от Whitman College и няма политически опит преди присъединяването си към "Продължаваме промяната". Името му основно се свързва с успешната акцията да възроди читалището в първомайското село Татарево през 2016 г. и организирането на фестивала Unlock the Stage. След завършването на образованието си в САЩ, живее в Берлин. Депутат от листата на партията в Хасково, откъдето е родом.

Преди номинацията на Атанасов, на този пост се очакваше преподавателят в катедра "Сценична реч" на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" доц. д-р Тодор Мечкарски, също част от "Продължаваме промяната".
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Министрите на БСП с пълна сила навяват лошите спомени от 2013 г. Хора, тотално несвързани с поверените им министерства, с черни петна в кариерата или и двете.

    Дано идеята за това правителство е да се покаже на практика какво може ПП (докато другите скандализират) и да се върви към предсрочни избори след година. В противен случай нямам никаква надежда, че ще се получи така рекламирания позитивен резултат.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Въведеният неправилен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане има лошо въздействие. Сътворяват се щети.
    Заради злокобното прилагане на левове, правителството е в политически капан. Разкрито е – колкото повече се изпълнява политическото споразумение, толкова повече се създават щети.
    Поради нарастващите щети – дори с парламентарна подкрепа, премиерът е с подсигуряван провал.
    За да отложи политическият крах на премиера, правителството взима държавни заеми за да плаща щети от употреба на пари. Истината е, ако в Република България не е налична паричната грешка – правителството няма да има сегашните дългове.
    Постижима е промяна. С подобрен метод за предоставяне на левове за ползване със срок за връщане е възможно спасение от нови щети.

    Нередност?
Нов коментар