🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румен Гайтански-Вълка няма да може да продаде концесията си на летище Горна Оряховица

Според транспортния министър Николай Събев не може да има прехвърляне към други лица

   ©  Летище Горна Оряховица
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Румен Гайтански-Вълка няма да може да продаде концесията си на летище Горна Оряховица. Това стана ясно в петък след отговор на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев на парламентарно питане за концесията на летище Горна Оряховица.

По време на служебния кабинет настоящият концесионер уведоми Министерството на транспорта, че има намерение от страна на швейцарско търговско дружество да придобие капиталово (акционерно) участие в концесионера. Става въпрос за Juwelis Global Advantage, компанията - майка на три български дружества, регистрирани през ноември. Едно от които специално създадено за влизането в концесията - "Ювелис Еърпорт Горна Оряховица". За целта е нужно одобрението на ведомството, като въпросът остана за решаване от новата власт.

Концесионните договори следва да се изпълняват стриктно от страните по тях, включително и от държавата, заяви в петък Събев по темата. Министърът посочи, че който е сключил договора, следва да изпълнява поетите към държавата ангажименти и няма да допусне прехвърляне на концесията на други лица.

Историята на концесията

Концесионер сега е "Гражданско летище Горна Оряховица 2016", в което 95% има свързаната с Румен Гайтански компания "Кристална вода". А останалите 5% са на държавата посредством летищния оператор "Летище Горна Оряховица". Концесията беше дадена по време на кабинета "Борисов 2" с огромната помощ от държавата, която на практика осигури опита на кандидата.

Разписаните инвестиции обаче не се случиха в планирания размер и срок. При подписването на договора концесионерът пое ангажимент да инвестира 32.1 млн. лв. за 35 години, като 22.4 млн. лв. от тях трябваше да бъдат вложени през първите 4 години. Те изтекоха през 2020 г., а по последни данни инвестираните средства са едва 5.7 млн. лв. На последното заседание на кабинета "Борисов 3" вместо прекратяване на договора концесионерът получи четири години отсрочка.

Накрая се стигна до обявените намерения за продажба. За швейцарската компания кандидат обаче няма почти никаква конкретна информация както за финансовите параметри на бизнеса, който се управлява, така и за конкретни реализирани проекти.

Неизвестните швейцарци

От групата Juwelis отказаха да дадат за "Капитал" информация за приходите и финансовия си резултат за последните три години, като обичайно при концесии това са показатели, на базата на които се допускат или отстраняват участници.

Проверка на "Капитал" в база данни за европейски дружества показва, че компанията - майка на българските дружества - Juwelis Global Advantageq има четирима служители за 2021 г. и не е подавала информация за приходите си и финансовите си резултати в последните години. Последните данни са за 2012 г. и 2013 г., когато приходите са били малко над 4 млн. евро.

"Капитал" не успя да открие и информация за швейцарската група в международни новинарски портали. Така източник е единствено написаното за Juwelis на техните собствени сайтове.

Групата твърди за себе си, че има офиси в Германия, Камбоджа, Хонконг, Япония, Мароко, Мексико. Както и интереси в разнородни сфери: зелени летища, стволови клетки, арт произведения, екотуризъм, умни къщи, възстановяване на гори в Парагвай, зелена енергия (по-конкретно "зелен енергиен контейнер") и блокчейн. Конкретика за проектите къде и как се реализират липсва.

Намеренията на Juwelis за България не свършват с Горна Оряховица. На сайта може да се прочете за проект за "сгушено в източната част на България и заобиколено от собствени 35 хектара лозя красиво шато с 11 уникално оборудвани стаи", където се предлагат дейности за тялото, душата и ума като йога, медитация, готварски курсове и интегрирани дейности по прибиране на реколтата и производство на най-добрата селекция от вина. Въпреки голямата конкретика на хектарите и стаите от швейцарския офис отговориха, че всъщност не притежават винарна и в момента са "в процес на идентифициране на правилното място за нашия екотуризъм в комбинация с нашата концепция за здраве и авиация".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 4

    Е най-после да кажа за нещо "браво" на новото правителство

    Концесията на летището в ГО беше една от срамните сделки на ГЕРБ. Специално сменяха правилата за да може да го шитнат на Вълка

    Държавата трябва да ъпгрейдне летището и да сключи договори с авиокомпании за линии с поне 3-4 големи европейски летища

    След Ковид регионът има потенциал да развие туризъм и затова е решаващо летището да е добре управлявано. Вълкът не е подходящия инвеститор за това.

    Нередност?
  • 2
    valdim avatar :-@
    Dimov
    • + 2

    "...не притежават винарна и в момента са "в процес на идентифициране на правилното място за нашия екотуризъм в комбинация с нашата концепция за здраве и авиация"."

    Повтарям - "Здраве и авиация" WTF?!?
    Само това иречение е достатъчно, за да ти стане ясно, че става дума за подставено лице.

    Нередност?
Нов коментар