🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Договорът за отдаване на летище Русе без търг беше подписан

От "Продължаваме промяната" обжалват решението на общината, но съдът допуска предварителното изпълнение на общинското решение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Община Русе подписа договора за безвъзмездно отдаване на летището. Той беше подписан от кмета на града Пенчо Милков и представители на фирмата "Еърпорт Русе", в която съдружници са бившия президент на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски и Антони Търницов през дружеството си "Щраплан", занимаващо се с управление и консултиране на проекти в гражданската и военната авиация.

Договорът е за 10 години, като летището ще се ползва безвъзмездно от самолетите за борба с градушките на Крушарски. Решението на общинския съвет на общината е от 24 януари, като до него се стигна без търг и конкурс.

Съгласно подписаното споразумение в рамките на 24 месеца дружеството трябва да извърши необходимите текущи ремонти и да изработи документите, нужни за ползването му като гражданско летище, включително генерален план за развитие, ремонт на пистата, изграждане на осветление, видеонаблюдение и др. Те възлизат на обща стойност над 2.6 млн. лв. В случай че всичко това не бъде изпълнено, Общината прекратява договора без предизвестие и без да дължи обезщетение, а всички материални и нематериални активи, направени от инвеститорите, остават нейна собственост.

"Това е едва първият от трите етапа на планираната инвестиция", пишат от общината. Размерът на последващите инвестиции обаче не е известен, като те ще зависят от генералния план, който ще изработи самата фирма ползвател.

Решението на съд

Представители от "Продължаваме промяната" обжалват решението на общинския съвет за отдаването на летището пред Административен съд - Русе, с възражението, че отдаването на този тип инфраструктура от държава или община следва да се извършва по реда на Закона за концесиите.

"В изпратена от Общински съвет - Русе, молба бе направено искане за допускане на предварителното изпълнение на оспорения акт. Становището на ответната страна е аргументирано с приложени в преписката допълнителни материали, като се сочи целта на инвестиционното намерение "да се създаде модерно регионално летище в Русе, в съответствие с добрите практики" с извода, че предстоящите промени ще бъдат от полза не само за региона, но и за страната", пишат местни медии.

С определение от 22 февруари 2023 г. съдът допуска предварителното изпълнение на административния акт. Мотивите, цитирани от местни медии, са, че са налице условия, които обуславят допустимостта на направеното искане - защита на особено важни държавни и обществени интереси и в частност интересите на община Русе и нейните жители, както и логистичните възможности, които летище Русе ще осигури като транспортен коридор.

Кой ще каца в Русе

"Еърпорт Русе" е основана в началото на януари 2023 г., като компанията на Крушарски "Стройпроект" има 50% участие. Основната дейност на "Стройпроект" е производство на изделия за модифициране на времето, т.е. най-вече ракети срещу градушки. Производството е в Стара Загора - в бившата "Баритна мина". Компанията се занимава и със самата дейност по борба с градушките и предизвикване на валежи, като има договори с Изпълнителна агенция "Борба с градушките" за доставка на противоградни ракети, както и за противоградна защита със самолети.

Другият съдружник - Търницов, работеше по генералния план за развитието на летище Горна Оряховица, дадено на концесия на Румен Гайтански-Вълка, като консултант. То имаше неубедителни резултати по линия на инвестициите през годините и беше направен опит за продажба на концесията от Гайтански. За неин потенциален купувач се спрягаше швейцарското Juwelis Global Advantage, за което липсваше информация за случили се проекти в миналото, финансови показатели и т.н.

Последните две години трите самолета за борба с градушките на Крушарски са били базирани именно на Горна Оряховица. "Концесионерът просто не е съгласен да работя от там", обясни Крушарски по време на пресконференция, водена от кмета на Русе Пенчо Милков, като не станаха ясни причините, но към момента единият от самолетите се намирал на летище София. Базирането на летателната площадка в дунавския град било възможност компанията да се разгърне по-лесно и към Румъния, където тя вече била извършвала такива дейности.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 3

    Летище Русе може да стане чудесно "помощно" летище на Букурещ, на което да кацат нискотарифните авиокомпании за румънската столица. За това обаче трябва голям международен летищен оператор с опит, който знае как се прави такова нещо. Защото ако отново подарим летище на някой наш олигарх, отново нищо няма да се получи.

    Нередност?
  • 2
    plamenss avatar :-@
    plamenss
    • - 2
    • + 3

    Eто така се дават поръчки без конкурс! Така се създават олигарси и народа си остава мизерен!

    Нередност?
  • 3
    happyappy avatar :-|
    Deadpudding
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    Летището се намира на 20 км от града и няма инфраструктура за бърз превоз до Русе, камо ли Букурещ. Също се знае, че от много години не се ползва активно. Това не оневинява лошите практики, но надали ще се ползва от по различни люде от посочения.

    Нередност?
Нов коментар