🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Continental разшири завода си за авточасти в Румъния с инвестиция от 40 млн. евро

Германската компания е вложила за 20 години над 2 млрд. евро в предрпиятията си в страната

В края на 2021 г. в заводите на Continental в Румъния са работили над 17 500 души
В края на 2021 г. в заводите на Continental в Румъния са работили над 17 500 души
В края на 2021 г. в заводите на Continental в Румъния са работили над 17 500 души    ©  Reuters
В края на 2021 г. в заводите на Continental в Румъния са работили над 17 500 души    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Румънското подразделение на германския производител на автомобилни части Continental обяви, че е приключило разширението на завода си за електронни елементи в Тимишоара. Инвестицията е 40 млн. евро, като производствената площ е увеличена със 7 хил. кв. метра и вече е 18 хил. кв. м., се казва в прессъобщението на компанията, цитирано от Seenews.

Това е третото разширение на завода, в който се произвеждат над 17 млн. продукта годишно, като например въздушни възглавници, окачване, сервоусилватели, електронни системи за паркиране и др.

През март Continental заяви, че през 2021 г. е инвестирала в Румъния 200 млн. евро и планира тази година да вложи подобна сума. През юни компанията обяви, че е направила инвестиция от 33 млн. евро за разширяването на своя център за научноизследователска и развойна дейност в Тимишоара и планира да наеме 1000 души. През август Continental Romania съобщи, че предвижда да разшири завода си в Сибиу. Новият обект, който в момента е във фаза на проектиране, ще има площ от 15 хил. кв. м. и на него ще работят 700 души.

В края на 2021 г. в заводите на Continental в страната са работили над 17 500 души в сравнение с над 20 100 в края на предходната година. Техният брой е спаднал, тъй като подразделението Powertrain на компанията се е отделило от Continental през 2019 г.

Нов завод за гуми в Северозападна Румъния

В началото на месеца финландската Nokian Tyres обяви, че е избрала румънския град Орадя, намиращ се близо до унгарската граница, за изграждането на нов завод за гуми, след като миналия месец компанията подписа споразумение на стойност 400 млн. евро за продажба на руските си операции на руската Taftneft PJSC. Общата инвестиция на компанията се очаква да достигне около 650 млн. евро. Строежът е планиран да започне в началото на следващата година, а производството на гуми през втората половина на 2024 г. Новият завод е планиран да е първия в света с нулеви емисии.

Предприятието ще се фокусира върху производството на по-голям размер пътнически и SUV гуми, които ще предлага основно на централноевропейския пазар. Годишния капацитет на фабриката ще е 6 млн. гуми с възможност за разширяване в бъдеще.

Все още няма коментари
Нов коментар