Депутатът Владимир Табутов: от слънчеви панели до покупка на хотели Lion

Винсент Андреев е продал четирите хотела в София, Слънчев бряг, Боровец и Банско

Първият хотел от веригата - Lion в София, отваря през април 2004 г. Той се намира в центъра на столицата, на "Лъвов мост"
Първият хотел от веригата - Lion в София, отваря през април 2004 г. Той се намира в центъра на столицата, на "Лъвов мост"
Първият хотел от веригата - Lion в София, отваря през април 2004 г. Той се намира в центъра на столицата, на "Лъвов мост"    ©  Цветелина Белутова
Първият хотел от веригата - Lion в София, отваря през април 2004 г. Той се намира в центъра на столицата, на "Лъвов мост"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Компанията на Владимир Табутов e купила четири хотела в София, Слънчев бряг, Боровец и Банско, оценени на почти 18 млн. лв.
  • Той планира да запази бранда им, като вече е направил 1 млн. евро инвестиции в този на морето.
  • Продавачът Винсент Андреев се е разделил и с логистичния бизнес в портфолиото си.

Пандемията, войната и инфлацията вероятно за някои са достатъчно силни аргументи за излизане от хотелиерския бизнес. За други са най-подходящият момент за увеличаване на инвестициите в сектора на туризма.

Подобна сделка е направил благоевградският депутат Владимир Табутов. Той стана собственик на веригата хотели Lion, досега част от бизнеса на "Транскапитал" на берлинчанина Винсент Андреев. Новината беше съобщена първо от struma.bg.

Обектите са четири на брой - в София, Боровец, Банско и Слънчев бряг, и са 4 звезди. Пред "Капитал" Табутов коментира, че участниците в сделката са се намерили взаимно. Подготовката на транзакцията тече от две години, като сега е фактическото приключване на сделката и дори вече са направени инвестиции от 1 млн. евро в ремонта на хотела в Слънчев бряг.

Целта е ясна - инвестиция, а хотелите ще запазят настоящия си бранд - Lion, като идеята е да се подобрят продуктът и услугата.

Сделката

В края на август се сменя собственикът на компанията "Хотели Лион", в която хотелите са апортирани. От документите по сделката в Търговския регистър става ясно, че между собственика "Транскапитал" и купувача "Лавс" е подписан договор за покупко-продажба на 100% от капитала на "Хотели Лион" на 22 декември 2021 г. В "Лавс" съдружници са Владимир Табутов със 75% и Вангел Иванов (досегашен управител на обектите) с 25%.

На 18 февруари "Транскапитал" като едноличен собственик на капитала на "Хотели Лион" взима решение за преобразуване на бизнеса чрез отделяне на имущество в новоучредено дружество - "Транскапитал Центрум", с капитал 4 млн. лв., като в него остават терен на бул. "Тодор Александров" от 834 кв.м, магазин и склад на ул. "Братя Миладинови".

Към онзи момент капиталът на "Хотели Лион" е намален от 30 млн. лв. на 27.6 млн. лв. На 10 март "Транскапитал" взима решение за намаляване на капитала на дружеството от 27.6 млн. лв. на 17.7 млн. лв., като освободените парични средства са разпределени в полза на едноличния собственик. Решението за прехвърлянето идва в края на август. "Лавс" става собственик, а седалището на фирмата се променя от "Ботевградско шосе" в София на площад "Македония" в Благоевград, където са адресните регистрации и на други фирми на Табутов.

Веригата хотели

Първият хотел от веригата - Lion в София, отваря през април 2004 г. Той се намира в центъра на столицата, на "Лъвов мост". Хотелът разполага с 32 стаи и един апартамент и с ресторант, като цените на двойна стая в момента започват от 111 лв.

След него през декември 2004 г. отваря врати и хотел Lion в Боровец, който е със закрит басейн, с два ресторанта и със 141 стаи и студиа и 5 апартамента.

През май 2005 г. работа започва и хотелът в Слънчев бряг, който е на 200 метра от плажа. Хотелският комплекс се състои от две тела с общ капацитет 225 стаи, два ресторанта, бар.

Последен стартира този в Банско - декември 2005 г. Хотелът разполага със 190 стаи в различни категории.

За 2021 г. приходите на "Хотели Лион" са 4.7 млн. лв., като компанията е на загуба 474 хил. лв., но оборотът преди пандемията е докосвал 9 млн. лв.

Кой е купувачът

Депутатът от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов е познат основно с дейността си в енергийния сектор и по-специално със строителството на фотоволтаични паркове.

Той е съдружник в "Хидроенергийна компания" (ХЕК) с Иван Чапов, който държи основния дял от 60%, с неговия син Кирил Чапов, който има 20%, а Владимир Табутов също е с 20%.

ХЕК е създадена през 2007 г. с капитал 5 хил. лв. като малък строител на ВЕЦ - нещо, в което Иван Чапов има опит, и се разраства до строителство на соларни паркове на четири континента. За разлика от Иван Чапов останалите двама акционери по това време са току-що завършили висшето си образование младежи без много опит, но с ентусиазъм. "Владимир Табутов се занимава с договарянето на международните проекти, Кирил Чапов с организацията на строителството, а аз с проектите в страната", обяснява Иван Чапов преди няколко години пред "Капитал". След 2013-2014 г. интересът на компанията започва да се насочва и извън Европа. ХЕК става подизпълнител на проекти в Чили, САЩ, Йордания, Япония.

През 2019 г. в регионалните медии се появи информация за раздяла на Табутов и Чапови. През май миналата година Табутов излиза от съвета на директорите на "Хидроенергийна компания", но към момента все още е съдружник в ХЕК.

Хотелите Lion не са първият туристически бизнес за Табутов. "Хидроенергийна компания" през октомври 2016 г. купува хотелския комплекс "Катарино СПА хотел" край Разлог, който разполага с 60 стаи. Пак там започва и изграждането на голяма спортна база. ХЕК притежава и сравнително малкия благоевградски хотел "Орбита" (2 звезди, 60 легла).

Продавач на едро

Продавачът "Транскапитал" пък се ръководи от берлинчанина Винсент Андреев, като компанията продавач е еднолична собственост на "Андреев инвестмънт груп". Приходите от продажби на "Андреев инвестмънт груп" според консолидирания отчет за 2021 г. са 117 млн. лв. От компанията не отговориха на въпросите на "Капитал", а Андреев не отговаряше на мобилния си телефон.

Винсент Андреев наследява бизнес групата на баща си преди десетина години, като до онзи момент развива бизнес със софтуерни продукти, лизинг на автомобили и управление на имоти в Германия.

В пакета на бизнеса на Винсент Андреев са "Транскапитал", която притежава големи логистични площи в София в комбинация с офис сгради. Складовата база е разположена в бизнес зоната на "Ботевградско шосе". Един от най-големите дистрибутори на бързооборотни стоки - "Фортуна-ком". Логистичен бизнес в Македония ("Треjдек"), испанското Andreew Mallorca Investments, а доскоро и четиризвездната хотелска верига Lion.

Хотелите обаче не са единственият бизнес на Андреев, който се продава, като сделка е имало и с логистичния, който е отделен в "Транскапитал еърпорт" и "Транскапитал ринг роуд".

В консолидирания отчет на "Андреев инвестмънт груп" като стратегически цели на групата за 2022 г. са посочени именно продажбата на дяловете в "Транскапитал еърпорт", "Транскапитал ринг роуд" и "Хотели Лион". Явно бизнесът се развива според начертания план.

Все още няма коментари
Нов коментар