🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет дейности, които не сте мислили, че могат да получат еврофинансиране

На практика всяка идея има възможност да получи средства

Въпреки че технологията е доста стара, 3D принтирането изживява своя пик в последните две-три години
Въпреки че технологията е доста стара, 3D принтирането изживява своя пик в последните две-три години
Въпреки че технологията е доста стара, 3D принтирането изживява своя пик в последните две-три години    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Въпреки че технологията е доста стара, 3D принтирането изживява своя пик в последните две-три години    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече е реализиран проект за мобилно кинематографско студио

Европейските програми дават много възможности, но като че ли масово хората остават с впечатление, че финансиране се дава основно за земеделие, модернизация в производствените предприятия, енергийна ефективност и обучения. Това е така, защото основен интерес имат предприемачи точно от тези сектори, а на практика с европейски пари може да бъде финансирана почти всяка една идея.

Тук ще представим пет бизнеса, които биха могли да бъдат финансирани по европейски програми, но в същото време са необичайни, различни и в известен смисъл иновативни.

3D принтиране

Въпреки че технологията е доста стара, 3D принтирането изживява своя пик в последните две-три години. Приложенията са изключително много - от прототипиране, през сладкарска и бижутерийна индустрия до стоматология. Достъпността на тази технология дава шанс да развиете бизнес в някой от приложимите сектори, а вариантите за развитие на бизнес са почти неограничени. С евросредства имате възможност да стартирате бизнес за 3D прототипиране като услуга и да изработвате различни елементи на ваши клиенти - инженери, дизайнери, архитекти. В същото време, ако вие самият сте архитект, инженер или дизайнер, можете да увеличите стойността на крайния продукт, който предлагате, посредством оборудването с подобна технология.

Мобилно кинематографско студио

Такъв проект вече е факт и той е финансиран изцяло по европейска програма. Мартин Стойков (може да разгледате работата му във facebook) започва дейността си като хоби, но я превръща в доходоносен бизнес и най-добрата част е, че професионалното оборудване, с което работи, е закупено по европейска програма. Това дава възможност да бъдеш изключително конкурентоспособен, защото благодарение на тези програми не е необходимо да инвестираш 100% от своите средства  в техника, която е доста скъпа.

(Мобилен) стоматологичен кабинет

Може да звучи ексцентрично за нашите географски ширини, но подобни мобилни дентални клиники не са нещо ново по света. Помислете за възможностите, които един подобен бизнес може да разкрие пред вас. По Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) може да финансирате цялата дейност - от закупуване на самото транспортно средство до цялото оборудване в него. Така на практика ще предложите една изключително конкурента услуга, защото ще ходите при клиента, а не той при вас.

Интернет и телекомуникационни услуги

В учебниците по маркетинг има една много важна мантра и тя гласи: Трябва непрекъснато да търсим нови възможности и когато ги намерим, да се опитаме да превърнем всяка добра възможност в полза. Ако не можем да го направим, по-скоро трябва да търсим причината в самите нас. Е, ако виждате вашата възможност, запретвайте ръкави и се захващайте за работа.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chardo avatar :-?
    Чардо
    • - 2
    • + 8

    Ако сте си мечтали да направите малък магазин, в който да продавате прясно изпечен от вас хляб, топло кафе и други екологични храни, които да купувате от местни фермери? Е, това не е приказка, а дейност, която също може да бъде финансирана с европейски средства.

    Нередност?
  • 2
    mihaela77 avatar :-|
    mihaela77
    • - 1
    • + 9

    Браво! Дава се възможност за развитие.

    Нередност?
  • 3
    mishef avatar :-?
    Атанас Мишев
    • - 4
    • + 3

    Някой има ли информация дали съществуват програми за финансиране на Startup-и занимаващи се с разработка на игри за Android?

    Нередност?
  • 4
    mcphisto38 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 1

    До коментар [#3] от "Mishef":

    Провери на 11.me или на http://launchub.com/

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал