🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

...И сътвори кметът света от гипс и бетон

Музеят, който събира динозаври, траки, рицари и маймуни с портокали край Пловдив е кулминацията на местната самодейност и патриархален феодализъм

Развитието на музея за момента е спряно от РДНСК и Община Стамболийски, тъй като за нито един от обектите няма разрешително
Развитието на музея за момента е спряно от РДНСК и Община Стамболийски, тъй като за нито един от обектите няма разрешително
Развитието на музея за момента е спряно от РДНСК и Община Стамболийски, тъй като за нито един от обектите няма разрешително    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Развитието на музея за момента е спряно от РДНСК и Община Стамболийски, тъй като за нито един от обектите няма разрешително    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пловдивското Ново село не е като другите села. Забелязваш го отдалеч. Името му блести гордо от върха на местния хълм, където се е прострял надпис с бели букви, досущ като този в Холивуд. Алюзията не е случайна, защото околностите могат да послужат за декор на поне няколко филма. Един за ерата на динозаврите и птеродактилите, друг за тракийските воини и богове, трети за рицари, четвърти за индианци. В Парк музея на сътворението на Ново село, както издава името му, има всичко - от еволюцията на флората и фауната до развитието на човешката история. От пластмаса и гипс.

В ярко червена сграда в центъра на малката община, до която води паметник на Хан Аспарух с изкуствени цветя в краката, ни чака внушителната фигура на мастър майнда на Парка и своего рода филмов герой - кметът Тодор Атанасов. Той е от онази порода местни политици, които не считат спазването на законите за свой пръв приоритет, но пък се радват на истинска популярност сред избирателите си. Атанасов, който винаги е бил от БСП, управлява Ново село от седем мандата, или 28 години, и е категоричен, че му предстои осми. "Рекорд е, мисля, за избираем кмет в България", казва без излишна скромност той. Патриархална фигура в селото, Тодор Атанасов, печели изборите вероятно и заради ексцентрични идеи като Музея на сътворението.

Фотогалерия: Музей на сътворението в Ново село

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Цялата галерия

Макар и да предизвика смесени чувства на смях и възмущение в страната, за местните паркът е повод за гордост. На хълмовете около селото все пак се издигат средновековна крепост, статуя на тракийски бог, метално дърво с гумена змия, оръдия, маймуни, пластмасов птеродактил и ламаринен щъркел. "Излъга ме един мой гуру, че ще уреди и един самолет. Уредихме го, но паднаха от власт моите съпартийци и не можахме да го докараме. Ей го, идвал е два-три пъти на гости", пръстът на Атанасов сочи към снимка на бившия лидер на БСП Сергей Станишев. Кметът уточнява, че самолетът е щял да бъде част от "военния сектор" в Музея на сътворението. В него също се следва хронологията на историята - "почваме от камъка, боздугана, саби, римски колесници", изброява кметът.

 

"Не ме харесват, защото съм грапав, а да си грапав не върви. Искат да си мазничък, диалогичен, контактен... Това е съвременният мошеник и политик днес, двуличник...", Тодор Атанасов, кмет на Ново село

От думите му и от гланцираните страници на вестниците, които Ново село издава по специални поводи, разбираме, че в направата на Парка са се включили много от местните хора. Една от вече бившите служителки на общината Каролина Славенова ("с качества на скулптор и художник, много кадърна") е направила дизайна на почти всички фигури - динозаври, маймуни, индианци. Георги Бърборков ("скромен левент") е направил кръстовете на хълма и на средновековната крепост да светят нощем. Илия Бояджиев "технически оформя идеите и изпълненията - рицарски брони и т.н.". Голяма част от хората се чувстват свързани с Парка и се обиждат от негативните оценки на "естетите". Въпреки че се срамуват да разговарят с журналисти, няколко души от селото ни казват, че ходят всяка събота и неделя в Парка с децата си и че си го харесват. "Горе събота и неделя е празник, има стотици хора. Българинът рядко е виждал такива... динозаври... малко шоу", потвърждава и кметът Атанасов.

Музеят на сътворението в Ново село има две основни разлики със средновековните крепости и други обекти, които се строят с милиони евросубсидии из цялата страна - средствата са частни и никой не претендира за достоверност. За сравнение в крепостта до село Мезек, възстановена с над 3 млн. лева от програма "Регионално развитие", изобилства от нелепи пластмасови манекени на средновековни войници и коне.

Полет на мисълта

Музеят на сътворението е разположен на Бесапарските ридове, наречени на тракийското племе беси, населявало тези земи преди 3000 години. През годините там са открити много археологически свидетелства за живота на траките в района, а от 2008 г. местността е включена в европейската екологична мрежа "Натура 2000". Теренът е публична общинска собственост и се води пасище.

Сега редом до тракийските могили и светилища се кипрят гипсови фигури на динозаври, изкуствени пещери и маймуноподобни човеци, държащи портокал в едната ръка и гъба мухоморка в другата.

Разположението на Музея на сътворението не е случайно, но причините не са изцяло исторически. В края на Ново село, в подножието на хълма с фигурите, е къщата на кмета Тодор Атанасов, подобна на имение. До нея е домът на основния спонсор на начинани ето - Георги Гюров, собственик на месопреработвателното предприятие "Новомес". През 2003 г. в поляната над съседските къщи - с финансовата подкрепа на бизнесмена и труда на местните, кметът вдига параклиса "Света Лидия", който прераства в "комплекс" с барбекю, навеси и пейки. Там е и мястото за провеждане на кушиите - традиционни надбягвания с коне на Тодоровден. Всъщност поляната, населявана в момента от гипсови динозаври, е основен терен за всички големи празници на новоселци от години наред. И нещо като задния двор на кмета и на неговия спонсор и приятел Георги Гюров. За двамата това е повод за гордост - кметът сам ни упътва към "голямата, бялата къща, моята", а бизнесменът казва, че помага на начинанието, защото "съм от Ново село и защото е до нас". Той е дал 5000 лева за паметник на тракийския бог конник Херос, както и голяма част от инвестицията за целия Музей на сътворението - около 20-25 000 лева. Спонсорирал е и закупуването на матрица за отливка на манекени, които после се превръщат в средновековни рицари и тракийски войни. Тя се намира в едно от помещенията в кметството на Ново село, което служи за "ателие за експонати".

Когато кметът разказва историята зад сътворението на музея, в някои моменти логическите връзки са трудни за проследяване: "Идеята беше такава. Ново село се намира на много важно място за траките, на главния път за Бесапара – столицата на бесите - второто по големина племе и най-агресивното. През 1996-1997 г. Костадин Кисьов, шефът на археологическия музей в Пловдив, откри два меча позлатени и други неща. Над самия параклис "Св. Лидия" на хълма има един кръст. Там има 30-40 стъпала, изсечени в могилата. Има открито светилище на самия връх над кръста. Най-вероятно тази година ще се изследва", разказва Атанасов. Той споменава и една от най-големите находки в една от могилите в местността - ритуално погребение на три коня и мраморен саркофаг, в който е открита урна от алабастър. "Сега ви казвам нещата, които ме накараха да направя това нещо", казва Атанасов и прескача към други исторически периоди с важни за селото събития. "Тук Спас Джонев е раждан, греховната любов на Захари Зограф. (Бел.ред. - Спас Джонев е актьор от средата на 20 в. известен с моноспектакъла си ""Греховната любов на Зографа Захарий", не че двамата са имали греховна любов) Тук му е къщата. Това е една от опорните точки, които исках да се покажат. В църквата, нашата, Васил Петлешков се е крил три-четири дни в избата, преди да тръгне за Брацигово и да го запалят", продължава кметът.

След като е направил параклиса, решил да изгради стената, която "имитира повече Средновековие, с рицарите там". "Когато видях това чудо (археологическите находки - бел. авт.) - още една могила ни чака, си казах: защо да не направим един музей на Ново село. Мислех първоначално да бъде такъв - малко етнография, такива работи, но след тези сериозни открития при нас ми дойде на акъла: тука можем да направим развитието на света. Ние говорим не за музей на изкуството, ние говорим по своеобразен начин – новоселски начин, как е бил създаден светът", продължава историята на кмета рекордьор. "И започваме от динозаврите, маймуните, човекоподобните маймуни, неандерталците, хомосапиенс, ще има една водна площ с неолита, с наколните жилища, със сламите и така нататък. Паралелно с това нещо да покажем развитието на флора, фауна, където можем. Една площ от 100-200 кв.м да покаже животинския свят тогава какъв е бил, едно време".

Чорба от "греховете" на кмета

Плановете му за развитие на музея по принцип са мащабни, но засега ще трябва да ги ограничи до: "да сложим четири... шест фигури на траки". "Тракийски воини около самия паметник (на бог Херос), там ще ги издокараме, ще направим нова ос. На средновековната стена ще качим още 4-5 рицари. Не е представен и неолитът. Ще трябва едно водно огледало да направим там, но за момента има заповед, спрян е обектът, само монтираме различни експонати", казва кметът, признавайки с неохота за проблема със законността на Музея на сътворението. Той казва, че има "грехове по отношение на мястото", но е свикнал, че щом се заеме с нещо, го довежда докрай, дори това да означава да не го съгласува с по-голямата община и държавата. "Иначе ще ви омръзне и ще се откажете", е неговата логика.

За нито един от обектите в "комплекса" на хълма няма проект или строително разрешително. След жалби на общинския съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев Регионалната инспекция за национален строителен контрол (РДНСК) спира "строежа" и глобява кмета на Община Стамболийски Иван Атанасов, защото не е упражнил контрол над повереното му село. Самият Атанасов е в близки отношения с новоселския кмет, управлява Стамболийски четвърти мандат поред и очаква да спечели пети. През 2009 г. стана известен като "първия кмет с белезници" след арест по обвинение за неизгодни за общината сделки, сключвани в периода 2000 - 2003 г. Съдът го оправда на две поредни инстанции. Разследван е за конфликт на интереси, нарушения на Закона за обществените поръчки и други, но без съществени последствия. "Октомври идват изборите. Кмет на община Стамболийски ще бъде Иван Атанасов, кмет на Ново село ще бъде Тодор Атанасов", отсича кметът на по-малкото село.

Най-голямата заплаха двамата виждат в лицето на "човека с жалбите" - общинският съветник Атанас Мавродиев, който е бил опонент на Иван Атанасов на изборите през 2011 г. До момента той е завел над 118 жалби до различни институции за нарушения в Община Стамболийски и е провокирал редица проверки - на НАП, ДАНС, икономическа полиция, прокуратурата. Тодор Атанасов казва, че това не го притеснява. "Аз никога не мога да имам проблем, защото съм 30 години кмет – с този мандат дето ще взема, сега ще стана колкото бай Тошо, никога не могат да ме хванат за нищо", казва той.

"Това безумие, което се случва в Ново село, е като всичко, което се случва в държавата. Всеки си прави някакво беззаконие", коментира пред "Капитал" "човекът с жалбите" Атанас Мавродиев. Той отрича да има лична вражда с кмета Тодор Атанасов. Казва, че държи на спазването на законите и още, че е вторият данъкоплатец в общината след Георги Гюров, собственика на "Новомес" и спонсор на Музея. "Този човек (кметът - бел.авт.) е на 70 години, пенсионер, със средно образование. Аз имам три висши образования. Прави си PR на мой гръб. Под нивото ми е да се занимавам с него. Сигнализирал съм институциите, защото прави незаконни неща. И къщата му е незаконна. Това (музеят- бел.авт.) е срам и позор, а той ходи и се пъчи. Кмет е седем мандата, време е да си ходи, да освободи място на младите. В селото всички улици са дупки, той прави увеселителен парк", възмущава се Мавродиев.

Атанасов твърди, че Мавродиев е плащал на роми, за да си осигури гласове на следващите избори, а Мавродиев отрича и от своя страна обвинява Атанасов, че изнудва ромите да го подкрепят, като им обещава да не им събори незаконните къщи. Каква е истината - компетентните органи ще решат, но избори 2015 се очертават доста зрелищни в община Стамболийски.

"Най-важното е, че ще бъде сменен общинският съвет", обяснява кметът Атанасов. Сега той не може да си осигури необходимото мнозинство от две трети в общинския съвет, за да мине проектът му за делба на пасището, където е музеят. Параклисът и теренът с атракционите ще се обособят като отделни обекти, ще се смени собствеността от публична в частна общинска и ще се промени начинът на трайно ползване, разказва кметът. След това ще се направи проект и музеят ще се узакони, разсъждава Атанасов. Всичко това според него ще се случи при "по-еднороден" състав на Общинския съвет. Защото, както ще обобщи, той: "Не ме харесват, защото съм грапав, а да си грапав не върви. Искат да си мазничък, диалогичен, контактен... Това е съвременният мошеник и политик днес, двуличник..."

Още снимки и информация по темата четете утре на Dnevnik.bg

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-@
    ПАВЛА
    • - 3
    • + 62

    Село с история, превърната в откровен кич.

    Нередност?
  • 2
    philipotel avatar :-P
    Durruti
    • - 24
    • + 12

    Умно село :) Може пък да си докарат туристи с този... авангард, знае ли човек

    Нередност?
  • 3
    methuselah avatar :-|
    methuselah
    • - 2
    • + 32

    Фък май лайф

    Нередност?
  • 4
    npapazov avatar :-|
    npapazov
    • - 3
    • + 9

    Чудомир си го е написал този сценарий отдавна
    http://www.znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=EE5EA547940D354B65FBA678690D18FF.znam1?encID=921&article=1551572708&sectionID=5

    Ама надали "населението ще разбере нещо от яйца, от масло, от мътеница и разни други продукти."

    Нередност?
  • 5
    dage avatar :-|
    dage
    • - 2
    • + 42

    Да напишат отгоре Република България и няма да сбъркат :-) Естетическите достойнства, мандатността, мисленето на тия хора показват нивото на цялата ни държава.

    Нередност?
  • 6
    conservamus avatar :-|
    conservamus
    • + 18

    Най-кефи надписа на паметника на Хан Аспарух. Епъл семки да яде, със тяхната "симплисити" .

    Нередност?
  • 7
    m_style avatar :-|
    m_style
    • + 14

    Това само показва къде стоим...

    Нередност?
  • 8
    osho avatar :-P
    osho
    • - 2
    • + 14

    Този кмет е кукувица.

    Нередност?
  • 9
    oldschool avatar :-P
    oldschool
    • + 11

    на свинче - звънче!

    Нередност?
  • 10
    alehandro77 avatar :-|
    alehandro77
    • - 1
    • + 11

    Пууу жалко че са го спрели...представям Гециманската градина как сътворяват, кмета ще играе Св.Петър...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал