Кандидатстването за земеделски евросубсидии за 800 млн. лв. се отмества за есента

До септември ще се подават инвестиционни проекти за ферми, а за преработвателите - през ноември

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Най-големите и чакани две възможности в сектор земеделие - за инвестиции в стопанства и преработка, които ще разпределят над 800 млн. лв., се отместват за есента.

Първо ще е кандидатстването за над 422 млн. лв. по ключовата схема за подпомагане от европейската Програма за развитие на селските райони за инвестиции в земеделски стопанства. Срокът ще бъде удължен с два месеца до септември, а бюджетът ще бъде увеличен с около 5 млн. лв. Това е планът на земеделското министерство, което публикува в петък за обществено обсъждане изменения в заповедите за приема, започнал в края на април.

Условията и сроковете за кандидатстване по най-търсената от сектора схема създадоха напрежение в земеделския бранш през последните месеци, като имаше призиви дори за спиране на приема и пренаписване на правилата. В крайна сметка служебният кабинет е взел решение за корекции само в сроковете и бюджета.

На финалната права в момента е и подготовката за прием на проекти по другата голяма схема за бизнеса от програмата - за инвестиции в преработка на земеделска продукция, която също е с висок бюджет- около 394 млн. лв.

Така реално ще бъде изместен с няколко месеца първоначалният план за прием на тези проекти, което, от една страна, дава възможност на бизнеса да има повече време за подготовка, но, от друга, ще измести класиранията от фонд "Земеделие", който от години е печално известен с огромните забавяния при разглеждането на проекти.

Ново удължаване

На фона на зациклилите преговори по Общата селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. и планираните инвестиции по европейски инструменти в различни сфери, включително селските райони, още в края на миналата година стана ясно, че земеделският бизнес ще има достъп до солиден финансов ресурс до 2022 г. В началото на годината бе обявено, че през пролетта ще започне прием на проекти по въпросните две схеми - за инвестиции в земеделски стопанства и за преработвателни предприятия. Общият бюджет надхвърля 800 млн. лв. и на практика е най-големият за последните 5-6 години. Самото обсъждане на критериите за подбор създаде напрежение още в зимните месеци, а на 19 април фонд "Земеделие" обяви, че започва да приема проекти по първата схема, а за краен срок за кандидатстване беше посочен 23 юли.

Приоритет се предвижда да имат проекти, залагащи на въвеждане на иновативни и цифрови технологии, опазване на околната среда, подобряване на хигиената и др. Още с идването на служебното правителство обаче различни браншови организации настояваха условията да бъдат коригирани. Идеите бяха в много посоки - да се променят условия за кандидатстване, да има гарантирани бюджети за различните отрасли в земеделието, да се спре или удължи срокът за подаване на проекти и др.

Така в крайна сметка се стигна до предложението в петък на земеделското министерство за промяна в условията, но само в срока и бюджета. В проектопромени, публикувани на сайта на ведомството, се предвижда земеделците да могат да подават проекти до края на септември вместо до края на юли. Бюджетът от 422 млн. лв. пък ще бъде увеличен с още 5 млн. лв., които идват от остатъчни пари от програмата за селските райони. Корекции по условията за кандидатстване или гарантирани бюджети за отделни подсектори не се предвиждат, става ясно от условията.

Така земеделците ще могат да кандидатстват за подпомагане, като минималната сума е 29 337 лв., а максималната - 2.93 млн. лв. за едно стопанство.

Предстои и прием за преработка

В следващите седмици до края на юни фонд "Земеделие" се очаква да започне прием и по другата голяма "бизнес мярка" от програмата за селските райони - за инвестиции в преработка на селскостопанска продукция. По нея са заделени 394 млн. лв., като се очаква срокът за подаване на проекти да бъде до ноември. В момента на обществено обсъждане са и промени в заповедите за този прием. Едната от тях предвижда да отпадне условието за предоставяне на обезпечение при сключването на административни договори. А според друго изискване срокът, в който кандидатите по схемата могат да уведомяват фонд "Земеделие" за възникване на непреодолима сила при изпълнението на проекти, се увеличава от 10 на 15 дни.

От 2021 г. трябваше да стартира новият програмен период в земеделието, но заради липсата на споразумение по Общата селскостопанска политика на ЕС, каквото няма и до днес, е въведен двегодишен преходен период, в който се удължава настоящата Програма за развитие на селските райони. Така за 2021 г. и 2022 г. България ще разполага с близо 760 млн. евро, които освен от европейския земеделски фонд за развитие на селските райони идват и по линия на инструмента на ЕС за възстановяване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Най-добре да почакат след сеитбата. Да изчакат всички избори. Селските стопани ще си умрат. От щастие разбира се, ще имат година сабатика, както пише в Тора. Година, в която не се сее.

    Нередност?
Нов коментар