Агрософтуерът, който тръгна от Варна, мина през Осло и се връща в България

Местната група купува дигитална разработка на норвежката Yara и ще я предлага в България и Румъния

Съдружниците в НИК - Иво Куманов (вляво) и Калоян Куманов. Приходите на групата за миналата година са 30 млн. евро
Съдружниците в НИК - Иво Куманов (вляво) и Калоян Куманов. Приходите на групата за миналата година са 30 млн. евро
Съдружниците в НИК - Иво Куманов (вляво) и Калоян Куманов. Приходите на групата за миналата година са 30 млн. евро    ©  НИК
Съдружниците в НИК - Иво Куманов (вляво) и Калоян Куманов. Приходите на групата за миналата година са 30 млн. евро    ©  НИК
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Българската технологична компания за прецизно земеделие НИК придобива софтуера на норвежката Yara International за дигитални решения с бранда AgroOffice за България и Румъния. Финансови параметри на сделката не се съобщават. Нейното приключване се очаква в следващите два месеца, съобщиха от българското дружество.

Yara International е производител на торове, базиран в Осло, с екип от над 17 000 служители в повече от 60 държави. Компанията е борсова, основана е 1905 г. като Norsk Hydro, но 2004 се отделя. В момента най-голям миноритарен дял има норвежката държава.

Сделката

"През 2016 г. Yara придоби варненската софтуерна фирма "МикроАкаунт", която предлагаше и развиваше AgroOffice в България. Днес ние купуваме софтуера, както и фирмите с екипите от общо 20 служители, които го развиват в България и Румъния. Ние разполагаме със собствен софтуер - TechnoFarm, но в резултат на сделката ще предложим нови функционалности, ще увеличим броя на клиентите си в България и ще прибавим нови в Румъния", коментира за "Капитал" Калоян Куманов, съдружник в НИК.

Според него "агротехнологичният пейзаж в момента е изпълнен с бизнес, който предоставя нишови услуги, обикновено с фокус върху сателитни изображения или приложения за управление".

"Повечето решения на пазара са фокусирани върху една услуга или приложение с ограничена функционалност. В момента НИК е сред малкото компании в Европа, които предлагат интегрирано решение, което подкрепя фермерите във всички етапи на прецизното земеделие. Предлагаме оборудване за автоматизация, агрономически анализ, както и софтуер за цялостно управление на стопанството. Земеделието променя своя облик и изрази и думи като "големи данни", "интернет на нещата", "автономни машини" и "роботи" са все по-често използвани от фермерите", обобщава Калоян Куманов.

Софтуерът

През следващите 12 месеца българската компания ще слее своята платформа TechnoFarm със софтуера на Yara - AgroOffice. Обединеното решение ще продължи да управлява дигитализацията на земеделските стопанства в България и Румъния.

Софтуерът е приложим при очертаване на имоти и кандидатстване за директни плащания, при администриране на земеделска земя и договори, при изплащане на ренти, при подаване на анкетни карти и декларации към администрацията, при планиране на агромероприятия върху парцелите, при отчитане на извършените обработки, при следене на резултати от почвени анализи, на разходи на гориво и много други агрономически и управленски аспекти, изброява предимствата Калоян Куманов.

Компанията

Групата НИК, която тази година навършва 20 години, предлага оборудване и IoT решения за автоматизация на процесите в земеделските стопанства, интегрирани агрономически услуги, софтуер за агромениджмънт, оборудване за прецизно земеделие, накратко - нови технологии в земеделието през дигитализация. Сред тях са автоматизация и системи за управление на агротехника, сателитно заснемане, което дава възможност на фермера да следи състоянието на растенията и площите почти в реално време, агрохимични анализи на почвата, позволяващи на земеделците да вземат решения за торене на базата на информация и да оптимизират употребата на торове, и др.

Екипът от 260 служители работи основно в България и Румъния като първични пазари и в още 9 страни като вторични.

Групата включва шест фирми - "НИК електроникс" (дистрибутор на прецизен земеделски хардуер и оборудване), "НИК смарт машийнс" (дистрибутор на селскостопанска техника и агроволтаични системи в България и Румъния), "НИК агро сървис" (притежава най-голямата специализирана агролаборатория на Балканския полуостров), "Техно фарм" (доставчик на персонализирани софтуерни продукти), Vantage Balkans - Румъния (фирмата от шест години е собственост на НИК и предлага пълен пакет от услуги и продукти за прецизно земеделие, както и техническа поддръжка и консултации).

За 2021 г. групата отчита общо 30 млн. евро консолидирани приходи от продажби (23 млн. евро за 2020). Целта за 2022 е те да достигнат 50 млн. евро, уточни за "Капитал" Калоян Куманов.