Двамата братя, които сеят иновации и жънат растеж

Вече 20 години Иво и Калоян Куманови и тяхната компания НИК водят прогреса в селскостопанския сектор, внедрявайки решения за прецизно земеделие

Упорита работа и вродено любопитство на Иво и Калоян Куманови стоят зад няколко тихи технологични революции в сектора на земеделието в България.
Упорита работа и вродено любопитство на Иво и Калоян Куманови стоят зад няколко тихи технологични революции в сектора на земеделието в България.
Упорита работа и вродено любопитство на Иво и Калоян Куманови стоят зад няколко тихи технологични революции в сектора на земеделието в България.    ©  Тодор Атанасов
Упорита работа и вродено любопитство на Иво и Калоян Куманови стоят зад няколко тихи технологични революции в сектора на земеделието в България.    ©  Тодор Атанасов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Книга на семейния бизнес

Историята на семейство Куманови и тяхната "НИК" е част от четвъртото издание на "Книга на фамилния бизнес в България". Проектът се реализира от EY Bulgaria в партньорство с вестник "Капитал" и е част от глобалната инициатива на EY за фамилните компании и приемствеността между поколенията.

За разлика от типичната семeйна компания, където второто поколение наследява бизнеса от родителите си, Иво и Калоян Куманови създават своя, като търсят технологично решение на проблемите, с които се сблъсква баща им в началото на своя път на селскостопански производител.

Годината е 2002-ра. Иво е едва на 19, първокурсник в Университета за национално и световно стопанство, специалност "Търговия". По-малкият му брат Калоян е все още в гимназия. Мобилните телефони не са поумнели, a теми като приложението на изкуствен интелект и сателитни данни в земеделието звучат като извадени от научнофантастичен роман. След реституцията на земеделските земи и тяхното разпокъсване българският аграрен сектор изглежда застинал в началото на ХХ век - пустеещи ниви, разрушени напоителни системи и разпродадена за скрап селскостопанска механизация.

"Баща ни беше преподавател във Военната академия в Шумен, специалност артилерия. Години наред беше обучавал хора как чрез прецизни изчисления и различни технологии да поразяват цели на десетки километри. След като реши да се развива като земеделски производител, му обясниха, че единственият начин да измери обработваните от него площи е да обикаля нивите с дървен пергел", спомня си Иво Куманов.

Баща му казва, че не е възможно да няма друг начин, и Иво го открива. Попада на информация за GPS технологиите и приложението им в измерването на площи. В проблема Иво вижда възможност да предложи решението и на други селскостопански производители, които се сблъскват със същия казус. В началото на 2005-а, подписва договор за ексклузивно представителство за българския пазар с един от лидерите в GPS технологиите -Trimble, като освен земемерни технологии започват да предлагат и автоматично управление за земеделска техника. Междувременно на борда на НИК се качва и брат му Калоян, който, макар и още гимназист, помага в маркетинга и участията на компанията в различни изложения и конференции.

Днес, преди да са навършили 40, Иво и Калоян Куманови отбелязват 20 години от основаването на компанията. Тяхната упорита работа и вродено любопитство стоят зад няколко тихи технологични революции в сектора на земеделието в България.

Имат дъщерни дружества в Румъния, Южна Африка, Украйна и Италия, а на още няколко европейски пазара продават директно на земеделските производители. В групата от компании, които ръководят, работят над 280 души. Приходите им растат устойчиво, като очакванията им са да завършат текущата финансова година с оборот над 100 млн. лв.

С времето фокусът към технологиите за прецизно земеделие остава непроменен, като развиват портфолиото си с продукти и услуги, свързани с дигитализация на земеделието и интелигентни инвентари. Освен това групата инвестира в собствена компания за разработка на софтуерни приложения, както и във високотехнологична лаборатория за почвен анализ - най-голямата в Централна и Източна Европа, с фокус изготвяне на препоръки за торене.

Прочетете останалите истории от "Книга на фамилния бизнес в България 2023" тук

Учи, за да работиш

От перспективата на времето Иво и Калоян Куманови определят присъединяването на България към Европейския съюз, като най-значимия катализатор за бизнеса им. Преди това продажбите са толкова слаби, че Иво дори обмисля да се откаже. Спира го фактът, че все още следва и към онзи момент не вижда друга конкретна перспектива.

"На практика и двамата работим на пълен работен ден още от първи курс. Всъщност това е и една от причините да съм толкова доволен от образованието си. Когато съчетаваш практика и теория, осъзнаваш ясно какво ти говорят и защо ти го говорят", разказва Иво Куманов, а брат му Калоян, който също е възпитаник на УНСС, но специалност "Международни икономически отношения", го апострофира, че работи и като brand ambassador на университета.

Някой ми е казал, че има знание в тази посока, и дори да не ми е дал всичко наготово, ми е открехнал вратата

Иво Куманов

И двамата признават, че много от похватите за ценообразуване, логистика и управление, които прилагат в работата си и днес, са усвоили именно там.

"Някой ми е казал, че има знание в тази посока, и дори да не ми е дал всичко наготово, ми е открехнал вратата", казва Иво Куманов и допълва, че години преди да инвестират в собствена лаборатория за почвени анализи е правил изпитания на качествените показатели на пшеницата в учебната лаборатория на университета и този опит му е дал други перспективи за постигането на оптимални резултати в земеделското производство.

Ново поколение земеделци

"До 2007 г. екипът ни беше от едва 6 души. С отварянето на европейския пазар за българска продукция секторът започна да се променя. Инвестициите растяха лавинообразно, но беше и ключово, че се промени профилът на самите земеделци", спомня си Калоян Куманов. Брат му Иво допълва, че тогава стартират работа с клиенти, които се преориентират от други сектори на икономиката и имат нужда от информация, технологии и по-добър контрол. Тогава се случва и първото по-сериозно разширение на екипа - с бързи темпове се наемат колеги със сериозен потенциал, идващи от други сектори.

През 2009 г. взимат решение да разширят бизнеса си, като освен техника да започнат да предлагат и услуги. По-конкретно вземането на почвени проби и изготвянето на карти с предписание за торене с цел оптимизиране разходите за наторяване. На всеки квадрант от обработваемата земя се използва само необходимото количество тор - това е част от функционалностите на GPS технологиите, които предлагат, но която остава неизползвана до този момент.

Двамата братя и Неволята

След като стартират обаче, става ясно, че съществуващите лаборатории в страната не могат да осигурят качеството и бързината, които те искат.

"Малко викахме Неволята. Търсихме кой да направи тези карти, оказа се, че сами трябва да ги направим. Търсихме кой да анализира почвените проби - пак се оказа, че сами трябва да си ги направим", разказва Калоян. В началото опитват да работят с мобилни лаборатории, но впоследствие решават да инвестират в модерна и специализирана такава. За партньор в това начинание привличат един от най-взискателните си клиенти.

"Звънеше по няколко пъти на ден, за да ни казва как нещо с мобилните лаборатории не работи както трябва. Постоянно имаше въпроси и идеи как данните да станат по-прецизни", спомня си Иво Куманов.

"НИК "

Собственици:
Иво и Калоян Куманови

Година на създаване: 2002 г.

Оборот 2022: 100 млн. лв.

Брой служители: 280

След десетки телефонни разговори го кани на среща и установява, че човекът срещу него има необходимата компетенция в сферата на агрохимията и силното желание да има качествени почвени анализи на пазара в България. Предлага му заедно да направят лаборатория и така през 2009 г. основават "НИК Агро Сървис" .

"Обърнахме проблема във възможност. От тогава до сега този бизнес се развива. В момента лабораторията на компанията е най-голямата в Централна и Източна Европа, като обработва проби от Украйна, Румъния, Италия, Гърция и Турция", продължава разказа Иво Куманов.

Фосфоротърсачи

Новосъздадената лабораторията е специализирана в агрохимия и изследва наличието на хранителни вещества и необходимостта от торене на почвата. Услугата е революционна за пазара, защото позволява на земеделците да оптимизират разходите си, като същевременно подобрят добивите си.

Дотогава масовият земеделец тори полето по един и същ начин и с една и съща норма. Заради различния състав на почвата и релеф на терена обаче наличието на фосфор например е различно и се образуват така наречените фосфорни депа.

"Това са депа за пари. Ние позволихме на клиентите ни да изтеглят депозитите от торове, които години са трупали в полето", обяснява Калоян Куманов и дава пример с техен клиент, който само в рамките на една година успява да оптимизира разхода си за торене с 1.5 млн. лв. По думите му приходите от тази дейност са сравнително ниски - около четири милиона за текущата година. Тя обаче им помага да затворят цикъла от услуги и повишава интереса към предлаганото от НИК оборудване. Това е и обяснението защо компанията е лидер в продажбите на технологични машини и защо представляваните от компанията брандове се представят по-добре в България, отколкото в Италия например.

Това са депа за пари. Ние позволихме на клиентите ни да изтеглят депозитите от торове, които години са трупали в полето

Калоян Куманов

Нови решения на стари земеделски проблеми

През 2010 г. НИК стартира IoT платформата FarmTrack - инструмент за лесен контрол на машините във всяко земеделско стопанство с информация за продуктивността, както и възможност за контрол на качеството на свършената работа. Така се стига и до създаването на дъщерно дружество за разработка на специализиран земеделски софтуер, а скоро след това и до създаването на първата платформа за мониторинг на посевите чрез сателитни изображения в Източна Европа.

Каквито и технологии да представяме на пазара, най-важното е да научим хората как да работят с тях

Иво Куманов

"Реално бяхме първата компания в Централна и Източна Европа, която обработва сателитни снимки, за да генерира вегетативни индекси. Това спомогна да се прави сателитно анализиране на посевите. В момента тази услуга е масова, но за времето си беше много разтърсващо сектора явление. През годините неведнъж сме повеждали земеделците след нас с някоя нова технология и мога да кажа, че масовото й прилагане е променяло драстично отрасъла", разказва Иво Куманов.

През 2015 г. НИК придобива конкурентна компания в Румъния и започва да развива дейността си и на територията на северната ни съседка. Година по-късно отваря и офис в Италия.

"Когато направихме първото си придобиване на компания в Румъния, видяхме колко изостанал технологично е секторът там. Доскоро там имаше стопанства от порядъка на 30 - 40 хиляди декара, които не използваха никаква технология. Тореше се по стария метод - един човек с флагче показва пътя на трактора на полето", споделя учудването си Калоян Куманов, които през последните години се е ангажирал основно с работата на групата в Румъния.

Обучавай и владей

"Каквито и технологии да представяме на пазара, най-важното е да научим хората как да работят с тях, за да не спираме развитието. Казвахме им, че имаме нещо по-добро, а те ни отговаряха, че още първото не са се научили да използват. Предлагаме земеделски дронове и автономни земеделски роботи на производители, които съвсем доскоро са ползвали дървен пергел и човек с флагче", споделя разбирането си Иво Куманов. По думите му през последното десетилетие AgTech индустрията се развива със светкавична скорост. Появяват се нови решения и технологии с интензитет, който е трудно да обхванеш. Той дава пример с предлагани от тях пръскачки със специализирани камери и изкуствен интелект, които могат да разпознават плевели и да пръскат само тях.

Така през 2017 г. откриват първата академия за прецизно земеделие - NIK Academy. Тя се намира в района на Шумен, като освен теоретични обучения предлага и практични занятия на полето.

"Инвестирахме в това място и в екип, който е фокусиран само в това. Не го правим безплатно, защото безплатните неща не се оценяват, но интерес не липсва. Всяка година минават стотици хора за няколкодневни обучения", казва Калоян Куманов.

И двамата споделят разбирането, че носят отговорност за развитието на сектора.

"Ние сме пред сектора и се опитваме да го навигираме накъде да се насочи. Нашата роля е да намерим новите технологии и да преценим дали те ще са устойчиво решение на някой от проблемите в сектора", споделя Иво Куманов. А брат му Калоян допълва: "Често се налага да излизаме от зоната си на комфорт, но го правим. Няма как ние да не сме технологични и иновативни, а да очакваме това от нашите клиенти. Отворени сме към новото и се опитваме да сме в пулса на технологичната революция."

От Варна до Осло и назад

През настоящата година "НИК" придобива софтуера на норвежката Yara International за дигитални решения с бранда AgroOffice за България и Румъния. Yara International е производител на торове, базиран в Осло, с екип над 17 000 служители в повече от 60 държави.

"През 2016 г. Yara придоби варненската софтуерна фирма "МикроАкаунт", която предлагаше и развиваше AgroOffice в България. Ние купуваме софтуера, както и фирмите с екипите от общо 20 служители, които го развиват в България и Румъния. Ние разполагаме със собствен софтуер - TechnoFarm, но в резултат на сделката ще предложим нови функционалности, ще увеличим броя на клиентите си в България и ще прибавим нови в Румъния", коментира Калоян Куманов, съдружник в НИК.
Прочетете останалите истории от "Книга на фамилния бизнес в България 2023" тук
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 2

    Интересна компания, добър пример как технологиите могат да се приложат и в традиционни сектори. Чудно ако им трябваха пари на тези хорица как ли щеше да ги оцени пазарът... Да не излезне, че еднорогът си го имаме от доста повече време, просто може да сме гледали на неправилното място...

    Нередност?
Нов коментар