🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Европейските средства за фермерски обединения: до 500 хил. евро за мляко и 2.3 млн. евро за плодове и зеленчуци

"Груповите" инвестиции ще се правят чрез оперативни програми за между 3 и 5 години

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • За първи път се отваря възможност за обединение в млечния сектор да кандидатстват за финансова помощ.
  • Тя може да е за инвестиции в материални и нематериални активи, научна и развойна дейност, маркетинг и обучения.
  • В сектор "Плодове и зеленчуци" ще има и възможност със средствата да се застраховат реколта и продукция.

Обединения на производители под различни форми в сектора на плодовете, зеленчуците, млякото и млечните продукти вече ще могат да получат европейско финансиране за инвестиции в широк спектър - от материални и нематериални активи, до научна и развойна дейност, маркетинг и мерки, свързани с климата. Това ще става чрез изготвяне на оперативни програми с максимален бюджет от 2.3 млн. евро в сектора на плодовете и зеленчуците и до 500 хил. евро при млечния бранш.

Новата възможност цели подсилване на пазарните позиции на фермерите чрез сдружаване и ще важи до 2027 г. като част от Стратегическия план за развитие на земеделието. Kонкретните правила бяха разписани в наредба, публикувана в Държавен вестник през септември, a приемът бе отворен в понеделник (2 октомври) и ще продължи до 13 октомври.

До 500 хил. евро за млечния сектор

В публикуваната наредба за първи път се отваря възможност за признати групи, организации на производители и техни асоциации в млечния сектор да кандидатстват за финансова помощ. Тя може да бъде свързана с инвестиции в материални и нематериални активи, научна и развойна дейност, маркетинг и обучения, като за целта обединението трябва да подаде оперативна програма като продължителността й е от 3 до 5 години. Максималната стойност на една такава е 500 хил. евро, като има и допълнително ограничение. Сумата за една конкретна оперативна програма ще се определя като минимална стойност между две ограничения - до 50% от реално извършените разходи или до 6% от стойността на продукцията, която кандидатстващото обединение предлага на пазара.

Групата или организация на производители ще трябва да създаде и оперативен фонд. Той ще се захранва от получените европейски средства по оперативната програма, както и чрез вноски на самото обединение или неговите членове. Средствата от фонда ще се ползват за изпълнение на програмата без възможност с тях да се финансират други цели. Самото получаване на еврофинансирането може да става на няколко етапа - чрез авансови и междинни през всяка година на действие на оперативната програма и съответно окончателно плащане. Важно условие е, че за авансово и междинно плащане може да се кандидатства веднъж годишно.

2.3 млн. евро за овощари и зеленчукопроизводители

Новите правила дават възможност и за групови инвестиции в сектора на овощарството и зеленчукопроизводство също чрез оперативни програми с продължителност между 3 и 5 години. Обхватът на инвестициите е доста широк - освен материални и нематериални активи тук също е допустимо финансиране на научна, развойна и консултантска дейност, включително при адаптиране към климатичните промени.

В този сектор обаче има и друга възможност и тя е свързана със застраховането - чрез оперативните програми ще могат да се финансират застраховане на реколтата и на продукцията, "което допринася за запазване на доходите на производителите, когато има загуби вследствие на бедствия, неблагоприятни климатични явления, нашествия от вредители".

Важната разлика с други подобни схеми обаче е изискването фермерите да предприемат превантивни мерки - една от дългогодишните теми в дебата за европейското подпомагане при управление на риска в земеделието. Друга възможност е изтегляне на продукция от пазара - за безвъзмездно разпределение или "други дестинации", е посочено в текстовете на наредбата.

Оперативни програми в сектора на плодовете и зеленчуците ще могат да бъдат подавани от групи на производители и техните асоциации, като таванът на помощта е 2.3 млн. евро. Тя обаче също трябва да бъде минимална стойност между две ограничения - до 50% от реалните разходи или до определен дял от стойността на предлаганата на пазара продукция от кандидата - 4.1 или 4.5% в зависимост дали става въпрос организация на производители или асоциация, в която има няколко организации на производители.