Pirate Bay е продаден за $7.8 млн

Лидерът на шведската Пиратска партия Рик Фалквинге (отляво) и Петер Сунде, един от основателите на Pirate Bay, по време на делото в Стокхолм.
Лидерът на шведската Пиратска партия Рик Фалквинге (отляво) и Петер Сунде, един от основателите на Pirate Bay, по време на делото в Стокхолм.
Лидерът на шведската Пиратска партия Рик Фалквинге (отляво) и Петер Сунде, един от основателите на Pirate Bay, по време на делото в Стокхолм.    ©  texplorer / Flickr
Лидерът на шведската Пиратска партия Рик Фалквинге (отляво) и Петер Сунде, един от основателите на Pirate Bay, по време на делото в Стокхолм.    ©  texplorer / Flickr
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Pirate Bay, най-големият торент тракер в света, излиза на борсата и ще бъде продаден на Global Gaming Factory X (GGFX) за $7.8 млн. Освен това GGFX придобива Peerialism - разработчик на технологии за peer-to-peer обмяна на данни. Тя ще се използва в новия Pirate Bay. Сделките ще приключат до август. Скоро след обявяването на покупките акциите на Global Gaming Factory X се вдигнаха с над 150%.

Желанието на новите собственици е да променят бизнес модела на Pirate Bay. Той все още не е известен, но става ясно, че вече ще се плаща на носителите на авторските права. Торент тракерът на Pirate Bay ще бъде затворен, съобщава TorrentFreak. Досегашните собственици ще насърчат хората да ползват друг тракер. Неговото име ще стане ясно скоро.

Сумата от $7.8 млн ще отидe във фонд за инвестиране в интернет проекти, коментират създателите на Pirate Bay. Те бяха осъдени на затвор и парични глоби преди два месеца за насърчаване обмена на файлове с неуредени авторски права. Протестите срещу съдебното решение увеличиха популярността на шведската Пиратска партия, която вкара свой депутат в Европейския парламент.

Ново (23:00): Петер Сунде, един от създателите на Pirate Bay, е дал интервю за whatsnext.se. От него разбираме, че сайтът е продаден, защото четиримата автори са осъзнали, че са стигнали предела в неговото развитие. Според Сунде Global Gaming Factory X споделят същите ценности като тях. Той допълва, че сделката не е приключена, тъй като GGFX трябва да намери финансиране до 4 седмици. Сунде набляга на факта, че излизането на борсата ще означава, че всеки може да закупи акции в Pirate Bay. Запитан дали е възможно новите собственици да унищожат идеята на сайта, Сунде отговаря така: "Скептичен съм, може да стане, а може и да не се случи, но каквото и да стане, поне ще има нещо. Предпочитам да видя Pirate Bay да умре докато се опитва да се подобри, отколкото просто да умре". Тук има аудио запис на интервюто.

Повече подробности тук и в съботния брой на "Капитал".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cipisec avatar :-|
    cipisec
    • + 1

    а за какво се мъчеха да правят http://thevideobay.org/ ? има нещо гнило тук....

    Нередност?
  • 2
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • + 9

    "Досегашните собственици ще насърчат хората да ползват друг тракер" - не се гаси туй, що не гасне:)

    Нередност?
  • 3
    marinpo avatar :-|
    marinpo
    • + 5

    Тъпото е че това беше Флагманът на пиратската флотилия.
    Беше символ на културата на едно общество от споделящи.
    "Р2Р нема да умре!" ... но ще е някак си пусто на хоризонта на виртуалния океан....

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал