🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската организирана престъпност и ДС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представата за създаването и укрепването на организираната престъпност в България досега беше, че тя се е зародила в годините на прехода.

А нейните най-ярки представители са от средите на бившите спортисти, които са останали без препитание, след като държавата е престанала да субсидира спорта, те са се самоорганизирали и развили в мощна група от силови структури, на които държавата не успява да противодейства въпреки заканите на политиците и партиите. Твърде романтична представа.

Отварянето на досиетата в последните години показва, че това съвсем не е така. Оказва се, че най-ярките представители на организираната престъпност са наследство от комунизма. Преходът просто им е позволил да развият своите качества и ги направи недосегаеми благодарение на контактите им с Държавна сигурност. Другият факт, който ни предостави отварянето на досиетата, е, че голяма част от тях са били доносници на ДС, която срещу информация им е спестявала някои нарушения. Тези факти променят осмислянето за развитието на БОП и за процесите, които са протичали в специалните служби. Те дават друг прочит на отделни случки и тенденции в кримилния и икономическия живот на България през последните 20 години.

Една от основните причини е, че организираната престъпност и "новите" специални служби са свързани. От една страна, стои фактът, че криминалните престъпници са били или обект, или субект на милицията и по рядко на ДС, от друга страна новите специални служби са наследници на различните управления на ДС.

От проверените 6000 ръководни служители в МВР 1300 души са работили в ДС в годините на прехода. Тоест всеки четвърти ръководен кадър в министерството е възпитаник на ДС. Дали са били подготвени тези ченгета за новите форми на организираната престъпност и мит ли е, че ДС е сред нейните създатели?

Предлагаме ви следните текстове от броя по специализираната тема за организираната престъпност и ДС:

От Държавна сигурност с любов

В архивите на комунистическия репресивен апарат няма информация, че бъдещите герои на прехода са били програмирани да станат милионери

Историята на мутрите

През тези 23 демократични години така наречените мутри бяха повече от всички други обсъждани, описвани и... обстрелвани в България.

Народната милиция ги пази

Ранната организирана престъпност на капитализма се ражда по време на късния социализъм

Диригенти с пагони

Бившата политическа полиция от Шесто управление на ДС се превръща в антимафиотска служба

В какво се превръщат службите

Промените започват през 1988 г., когато в Полша правителството се съгласява да започне разговори със стачниците от "Солидарност". На 13 септември следващата година Източна Европа вече има първото недоминирано от комунисти правителство.

*Материалите по темата са част от проекта "Българската организираната престъпност и специалните служби по времето на прехода" с подкрепата на "Отворено общество"

Изказаните становища и мнения са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на институт "Отворено общество", София.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rim avatar :-|
    Рим
    • + 3

    Точно! Както се казва - без коментар.

    Нередност?
  • 2
    fidelite avatar :-|
    fidelite

    "Отварянето на досиетата в последните години показва, че това съвсем не е така. Оказва се, че най-ярките представители на организираната престъпност са наследство от комунизма. Преходът просто им е позволил да развият своите качества и ги направи недосегаеми благодарение на контактите им с Държавна сигурност"

    разбира се че това са пълни глупости .
    Мафията се създаде след 90.-та година и то от остнаките на бившата ДС

    Нередност?
  • 3
    fidelite avatar :-|
    fidelite

    ВЪОБЩЕ цялата специбозирана тема на броя е поръчкова и според мен се опитва се опитва да замете следите на бившата ДС в организирането на мафията в БГ !
    ПРЯКАТА връзка между ДС и нейните наследници по времет на прехода - НСС НСБОП ДАНС се вижда кристтално ясно от факта че голяма част от убитите босове бяха сътрудници на поне една от тези служби .

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал