🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От ДС с любов

В архивите на комунистическия репресивен апарат няма информация, че бъдещите герои на прехода са били програмирани да станат милионери

"Гранд хотел София" е било сред любимите на софийските комарджии
"Гранд хотел София" е било сред любимите на софийските комарджии
"Гранд хотел София" е било сред любимите на софийските комарджии    ©  Lostbulgaria.com
"Гранд хотел София" е било сред любимите на софийските комарджии    ©  Lostbulgaria.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има две версии за създаването и укрепването на организираната престъпност и групировките в България - първата е, че тя се е породила в годините на прехода от останали без работа спортисти, които са влезли в съюз с бивши ченгета и коумунистическа номенклатура.

Втората версия е обратна на първата - че организираната престъпност е дълго, старателно и тайно отглеждана от структурите на Държавна сигурност и едва ли не в годините на прехода бивши служители на комунистическите тайни служби са насочвали действията на новите престъпници и са дърпали задкулисно конците на бизнеса им.

Приема се като даденост, че по време и в края на социализма сериозната престъпност отсъства от българската държава. Досега в обществото липсва и не е заявен интерес към престъпността в този период от развитието на страната. Негласно е наложено мнението, че до 1989 г. криминалната и икономическата престъпност е в минимални граници. Тази теза се оказва изначално сгрешена, ако се проследят последните документи на Държавна сигурност, разсекретени от комисията по досиетата, и се направи по-задълбочено проучване на генезиса, развитието и участниците в силовите групировки.

Първоначалните проучвания показват, че най-ярките представители на организираната престъпност, както и голяма част от бизнесмените, които се движеха по ръба на закона в годините на прехода, са действали и по време на комунизма.

Преходът просто им е позволил

да развият своите качества, а контактите им с Държавна сигурност и народната милиция са ги направили привилегировани пред новите структури на властта.

Широко наложено е и мнението, че повечето престъпни босове или нови бизнесмени са били клиенти или сътрудници на Държавна сигурност. Ако това до известна степен е вярно в частта за милицията, то не се отнася до контролирането им от Държавна сигурност.  

Но другото, което показват разкритите документи и досиета, е, че Държавна сигурност и в частност Второ главно управление на ДС и Шесто управление на ДС са се занимавали основно с преследването на вражески елементи срещу социализма, турския национализъм и неговото раздвижване след преименуването на българските турци, терора (бомбените атаки на влака на гара Буново и предхождащите ги атентати във Варна, Сливен и Бургас), следенето на инакомислещи интелектуалци и други и не толкова със сериозните криминални престъпления. По-скоро информацията за действията на криминалния контингент е стояла в периферията на наблюденията на ДС.

"Криминалните и стопанските престъпления се разследваха от народната милиция", спомня си о.р. полк. д-р Григор Вълков, бивш зам.-началник на Софийско градско управление на МВР преди 1989 г. Но при по-сериозни престъпления по линия на тероризма например  милицията и ДС действаха напълно съгласувано", допълва той.

В комисията по досиетата, където се съхраняват архивите на Държавна сигурност, има списък на литерните дела (ЛД), които ДС е водило. По тях можем да разберем към какво са проявявали интерес тайните комунистически служби.

Преглед на този списък на литерните дела (това са групови разработки по дадени теми) в архива на ДС показва, че комунистическите служби са наблюдавали процесите на "либерализация" на сивата икономика на социалистическа България

Едва в края на 80-те години на миналия век

Факт е, че десетина години преди края на студената война тайните служби на България не са прогнозирали развитието на модерните форми на организираната престъпност и тероризма. (Тема на възможно бъдещо проучване е ролята на ДС в приватизацията и контрабандните канали, през които е извършван  т.нар. скрит транзит, както евфемистично са наричали контрабандата на оръжие и амфетамини като държавна политика на комунистическата държава.)

Според този списък още през 1981 г. е разкрито групово дело (№5172) за радикалната религиозна организация "Мюсюлмански братя". Две години по-късно се прави друго разследване за тероризма (№5503) "Международен тероризъм и контрабанда на наркотици и оръжие". Пак от това време съществува разработка за ГКПП Русе, контрабандни прояви, извършени на трасето (№5428), мотел "Божура" (5431), "Казино "София" (4801)... През 1985 г. са образувани няколко литерни дела, свързани с международните трасета, които минават през България. Едно от тях е дело №5966 от 6 юни 1985 г. – "Транзитно трасе" - мотел "Божура", Околовръстен път-север - мотел "Изток", което е запазено в архива на ДС.

Едва в края на 80-те години ДС започва да разработва т.нар. "младежки сборища" като "Магура" (6873), където е неофициалното място за незаконна търговия с валута и контрабандни стоки, сборище на неформални младежки групи на бул. "Патриарх Евтимий", клубове по бойни изкуства, сборище пред "Кристал" и др.

Лошата новина е, че болшинството от тези литерни дела са унищожени или не могат да бъдат открити от комисията по досиетата. Добрата новина е, че все пак техният списък ни дава представа за интересите на ДС. Основна част от

Незаконната търговия с валута

и контрабандни стоки, както и незаконен хазарт се извършва по столичните и морските хотели и най-вече по паркингите пред мотелите на международния път Е80 – през Калотина за Турция. В едно от литерните дела, които са останали в архивите на комисията по досиета, №5966 от 6 юни 1985 г. – "Транзитно трасе - мотел "Божура" - Околовръстен път-север - мотел "Изток" от 1985 г., откриваме от какво точно се е интересувала ДС в този период. Приоритет в дейността й са дали някой говори против възродителния процес, какво точно се говори, от кого, какви са настроенията на оставащите да преспиват в мотелите турски гастарбайтери и шофьори на ТИР-ове... Какви са сведенията, които се получават от различните сътрудници - кой с кого е спал, кой кога се е напил, какви са интригите във въпросните обекти, кой търгува с валута и кой пазарува със стоки от корекомите.

Дали все пак героите на прехода присъстват в документите на ДС?

В едно-единствено донесение в това литерно дело за мотел "Изток" се разглежда криминалната обстановка в района. В него са посочени имената на криминалния контингент в този период, но единственото име от бъдещите герои на прехода, което се появява там, е на Георги Янков от село Казичене. Това е станалият известен по-късно като Жоро Черния. В средата на 90-те той беше бодигард на сочения за кръстник на българската мафия Иво Карамански. След това се скара и влезе във война с него, а сега е бизнесмен. Освен това има фондация за защита на правата на ромите.

Друг герой на прехода, варненецът Христо Асенов–Бацата, приятел и сподвижник на покойните вече Илия Павлов от "Мултигруп" и Георги Илиев на ВИС 2, също се явява сред имената, които са вършили незаконна дейност. Той обаче се явява в донесението на Филип Александров, агент Андрей. Той е вербуван по криминална линия от Ленинското районно управление на МВР (сега Първо районно полицейско управление). Неговото досие е напълно запазено и там се намират интересни данни за живота на сенчестите среди и личности от средата на 80-те години до края на социализма. Агент Андрей е прехвърлен на управление във Второ главно управление на ДС, когато започва работа като митничар на ГКПП Калотина през 1986 г., и там също сътрудничи с ентусиазъм. (Той е обявен от Комисията по досиетата като началник на митнически пункт в митница Столична от 9.01.2002 до 28.11.2008 г )

В едно от донесенията си от 6 февруари 1987 г. относно "Трансфер на валута и контрабандна дейност на мотел "Божура" пише: "С незаконна търговия на дрехи - предимно дънкови панталони и якета и обмен на валута, се занимавали лицата:

Данчо Багера - подвизава се на мотел "Божура", не много висок на ръст, с брада, вероятно родом и живее в с. Божурище.
Вестника - работи на паркинга на мотел "Божура", не много висок, пълен, ходи предимно брадясал. Дидо - висок на ръст, живее в "Люлин", притежава лека кола "Ауди", занимавал се с комар – барбут.

Бацата - среден на ръст, кестеняв, живее в Божурище, притежава лека кола "Застава", но ползва лека кола "Ауди".

Горепосочените лица били свързани предимно с югославски граждани - транзитно преминаващи през страната, от които закупували стока в големи количества, която заплащали във валута."

О.р. полк. Григор Вълков пояснява: " Когато имаше данни за криминални престъпления, те се предаваха на районите управления на милицията към онзи период."

В Инструкцията за оперативния отчет на ДС от 1978 г. е записано кои дела се следят с "окраска за делата за оперативна проверка и оперативна разработка, отразяващи предварителната правна квалификация на подривната дейност, в което се подозира проверяваното лице... В следващия член 21 от инструкцията, публикувана в сборника от документи на ДС от комисията по досиетата, се казва, че правните квалификация на деянието са 15. Като изключим тези от глава първа на Наказателния кодекс, свързани с престъпления срещу държавата, под №12 са посочени и "престъпления против монопола на външната търговия, валутни и контрабандни престъпления...".

Във Второ главно управление е имало специален отдел – Девети, за "водене на пригранична контраразузнавателна работа и ръководство на работата на КПП и за борба с контрабанда и валутни афери", посочва в книгата си "Машина за легитимност - ролята на ДС в комунистическата държава" Момчил Методиев.

Съществуват запазени разработки, в които има данни, че тези престъпления са били следени, но повърхностно, от ДС и фокусът на разработките съвсем не е върху тя. В папките на едно  литерно дело, частично унищожено, има информация за действията на небезизвестния сега

Бизнесмен Румен Гайтански, по прякор Вълка

Той беше съдружник на Дмитрий Минев-Руснака и Красимир Маринов-Големия Маргин във фирмите за почистване на столицата преди няколко години. Не е ясно какво отношение има той към задграничната фирма "Икомев", контролирана от Държавна сигурност, защото литерното дело се отнася за нейната дейност, но в папката са останали данните от подслушванията на домашния телефон на семейство Гайтански.

(В папката за задграничното дружество "Икомев", което е под контрола на ДС и се занимава с търговия на оръжие и пране на пари, е регистрирана под №VІ-Л-961, том 1. Разработката е от 23 февруари 1987 г. и е относно провеждане на агентурно-оперативни и технически мероприятия по КРО дейността на фирма "Икомев" и контрабандата по турска линия през 1987 г. В одобрен план е отбелязано, че трябва да се активизира "работата с наличната агентура и придобиване на нова такава с цел по-цялостното наблюдение на контингента от турски контрабандисти и контрагенти на фирмата "Икомев".)

Разследването срещу Румен Тодоров Гайтански е на Второ управление на Държавна сигурност, отдел 9, отделение 3 - отделът за борба с контрабандата и валутните афери. Мероприятието "Пирин" (подслушване на телефонен пост) е назначено на тел. 56-42–ХХ, който се води на Тодор Гайтански, баща на Вълка, на адрес жк "Бъкстон", бл. 17. Разработката е под кодовото име "Състезател".

Под гриф "Секретно от особена важност" в досието за фирма "Икомев" са вложени в папка VІ–Л– 961, том 2. В продължение на близо 100 страници са приложени разговорите по въпросния телефон. Подслушването е започнало на 26 септември 1984 г. От подслушаните разговори става ясно, че към онзи момент Румен Гайтански и брат му са се препитавали с нелегални презаписи на филми и продажбата на видеокасети, търговия с валута, покупко-продажба на западни автомобили и др. От подслушаните разговори става ясно, че към онзи период Гайтански е близък с шефа на Криминалната полиция в Кремиковци и сегашен член на кръга "Монтерей" Ангел Стойчев. (Неговият син беше замесен в трафик на наркотици преди няколко години.) Пак в същото дело присъства и един любопитен случай

Опит за продажба на платина и хероин

от страна на Гайтански, завършил очевидно неуспешно. В документа пише следното:

"Мъж на име Павка се обажда на Румен. Срещнал се отново снощи с "този човек". Човекът направил опит, но тази седмица нямало да може да вземе нищо... Румен иска да се види днес с Павката. Трябвало му проба, по възможност по-дълга (ръчно е написано "платина"). Павката смята, че сигурно ще могат да вземат проба, но нямал пари (на ръка е обяснено: т.е. плащат пробата (мострата), платина има ВН).

Договарят се в 11.00 часа да се чакат около пощата. Павката ще даде една поръчка и ще чака Румен, който ще отиде с колата...

На края на първа страница е дописвано с молив: "В 22.00 часа Румен предава мостра платина и хероин на "купувача". Платината се оказа чиста платина от стандартна термодвойка, а хероинът - чист кодеин."

В аналитична справка от сборник  "Държавна сигурност и краят на тоталитаризма", издаден от комисията по досиетата (№6281 от 5 август 1990 г. на Националната служба за защита на конституцията -  НСЗК, наследник на Второ главно управление на ДС) се казва, че за периода януари 1988 г. - декември 1989 г. в системата "Искра" (така се е наричала информационната система на ДС) са регистрирани 344 случая на стокова контрабанда, 728 случая на незаконен трансфер на валута, 504 случая на незаконна търговия... 265 комбинирани или смесени престъпления, които включват валутни престъпления, стокова контрабанда, незаконна търговия, спекулативни връзки. В същата справка един от нарушителите в тези области е "Кирил Рашков и неговият род

Така наречените "Рашкови цигани"

от село Катуница, Пловдивско". (Според нарочно запитване за принадлежността на Кирил Рашков към ДС до комисията по досиетата става ясно, че в архива съществуват документи за неговата принадлежност към органите на ДС – бел. авт.)

Пак в същата справка се дава пример и за случай от 1987 г. "В резултат на работата на бившето Четвърто управление на ДС и НМ бе разкрита крупна организирана група от български и чужди граждани, занимаващи се с валутно-контрабандна дейност и незаконна търговия на ширпотребни стоки. Обвиняеми по делото бяха 23 лица (2 иранци и 21 български граждани, някои от които цигани, други български турци), привлечени да отговарят по чл. 250, 242, 233 от НК... Съвкупната стойност на доказания предмет на престъплението надхвърля 1.5 млн. лева, а деянието е било осъществявано в продължение на 4 години." Според документа "част от лицата, участвали в организираната престъпна дейност, са били в затвора, където са ползвани като камерници, или са били вербувани за агенти на стопанската или криминалната полиция...".

В донесенията на споменатия по-горе  агент Андрей има един интересен момент. След като става митничар и е прехвърлен на отчет на Второ главно управление, агентът започва да бълва донесения кой от неговите колеги какви рушвети и защо ги получава. Информацията, която записва, е педантично детайлна. На повечето от донесенията има добавено на ръка да бъде добавено към ЛД (литерно дело) 267-М. Което означава, че е имало

Групова разработка на всички митнически служители на ГКПП Калотина

от Второ главно управление на ДС. Парадоксалното е, че в личното досие на агент Андрей има донесения за това как самият той е прибирал рушвети от преминаващи чужденци по времето на социализма. Агент Андрей достига до поста началник-смяна на ГКПП Калотина в годините на прехода.

Това естествено е само една част от дейността на Второ главно управление на ДС. От разгледаните документи може да се направи изводът, че тайните служби от времето на комунизма са имали наблюдения върху бъдещите играчи в сенчестия бизнес, дори са водели разработки, но са били концентрирани основно към враговете на народа, турския национализъм, неформалните сдружения и други подобни противници на БКП.

Лошата новина за любителите на конспиративни теории е, че няма достатъчно данни ДС да е бабувала координирано и целенасочено на бъдещите герои на прехода. Както и че в мозъчния център на репресивната власт не е съществувала идея, че хората, които така повърхностно наблюдава само няколко години преди промяната през 1989 г., ще станат

Основата на сенчестата икономика

а някои ще се превърнат в гръбнака на организираната престъпност и контрабандата през граница. Още по-малко вероятно е органите на ДС да са прогнозирали промяната на 10 ноември 1989 г., процесите след това и да са "насочвали" или създали силови структури, които да използват в даден момент за трансформация на политическата и репресивната власт в икономическа. Нещо повече - ДС дори не следва, както обикновено, съветския опит. На 26 октомври 1989 г.  министърът на вътрешните работи тогава Георги Танев се връща от посещение в Съветския съюз, по-специално в КГБ. В информацията по този повод (публикувана в сборника "Държавна сигурност и краят на тоталитаризма") се съобщава, че КГБ е създал съвместно с МВД структури за борба с организираната престъпност и рекета. В изводите от този меморандум няма и идея подобно нещо да се прави и в ДС въпреки педантичното копиране на методите, структурата и дейността на КГБ.

*Материалите по темата са част от проекта "Българската организираната престъпност и специалните служби по времето на прехода" с подкрепата на "Отворено общество"Изказаните становища и мнения са отговорност на авторите и не отразяват непременно мнението и политиката на институт "Отворено общество", София.

Останалите статии по специализираната тема от броя са: 
Историята на мутрите
През тези 23 демократични години така наречените мутри бяха повече от всички други обсъждани, описвани и... обстрелвани в България.
Народната милиция ги пази
Ранната организирана престъпност на капитализма се ражда по време на късния социализъм
В какво се превръщат службите 
Промените започват през 1988 г., когато в Полша правителството се съгласява да започне разговори със стачниците от "Солидарност". На 13 септември следващата година Източна Европа вече има първото недоминирано от комунисти правителство.

Диригенти с пагони
Бившата политическа полиция от Шесто управление на ДС се превръща в антимафиотска служба

102 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 15
    • + 76

    Много интересен маериал. Браво Капитал !

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-@
    За да останат ХОРА в България.
    • - 16
    • + 95

    1. Румен Гайтански се занимава с контрабанда още през 80-те години, това се знае - описано и очевидно МВР знае кой е и какъв е.. Като "благодарност" към "честния" бизнесмен - той получава сладкия суперпечеливш бизнес от Столична община когато на власт са супер честните, анти-ДС демократи - Софиански, Костов, Антоанчо, Любо Пъпката.. и Ко...
    ============
    2. "Агент Андрей достига до поста началник-смяна на ГКПП Калотина в годините на прехода." - Значи , доносник, на ДС, контрабандист.. а по времето на прехода (доколкото разбирам , не 1991 или 1992 г - мътните, ами чак 2005-2006 г.. той става Началник-смяна !! ??
    =========
    Браво..Браво.. ето затова мръзнахме по стачките през 1990г.

    Нередност?
  • 3
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • - 5
    • + 28

    "...се съобщава, че КГБ е създал съвместно с МВД структури за борба с организираната престъпност и рекета. В изводите от този меморандум няма и идея подобно нещо да се прави и в ДС въпреки педантичното копиране на методите, структурата и дейността на КГБ."


    Б.А.

    горното да разбираме като проява на суверинитет ли?

    Нередност?
  • 4
    kosuma avatar :-|
    Ме
    • - 10
    • + 70

    Статията доказва милиционерщината в която искаме или не живота ни преминава.
    Всичко е параванно и истинските ценности са заменени с фалшива риторика и популизъмл
    Жалко е, че живота ни премина по този начин , а по-жалкото е че такава съдба виси и над децата ни.
    Комунистите т,ябва да се бесят по стълбовете ....

    Нередност?
  • 5
    the_core avatar :-?
    The Core
    • - 2
    • + 121

    "Добре" за Йово!
    За съжаление, остана един от няколкото в България, които могат да направят нещо подобно, но това е малко слабичко.
    Нито дума за "официалните" бизнеси на ДС от онова време и развитието им във времето. Кинтекс, Тексим, огромния брой "ВТО"-та, които се бяха навъдили в последните години, преди 1989-та. Всички те се "протегнаха" до по-новите времена - къде явно, къде по-тайно, някои са живи и днес!
    Нищо за каптагоновите канали и "Фармахим" и "продължаването" на "не-сенчестите" по онова време "канали"!
    Имаше и едно "животно" "ДКИТ" - Държавен Комитет за Изследвания и Технологи, който се занимаваше основно с финансиране на "сенчести бизнеси", под "сянката" на КОКОМ. Всичката дейност по линия на "техническо разузнаване", фирмите и хората в тях - проекти "НЕВА", фирмите от "тайфата" на ПРОСОФТ и т.н. и т.н.....
    "героите" са много повече от изброените, и в годините напред, много "по-видими" от споменатите!

    Нередност?
  • 6
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 9
    • + 25

    От мен само поздравления за г-н Йово Николов когото чета като специалист по най - ковти въприсите на ежедневието.
    Радва ме това, че се опълчва ВИНАГИ срещу Управляващите незавиимо кои са те.

    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 4
    • + 66

    ДС и Фатик създали кокаиновите крале от Хасково


    14.09.2012 22:00; Блага Георгиева, Николай Грудев

    На 13 декември 1989 г. в Харманли служители на общинския Комитет за държавен и народен контрол забелязват, че управителят на бар "Изворът на Белоногата" Тенчо Тенев по прякор Свинаря, сътрудник на Шести отдел на ДС, често превозва кашони от дома на тъща си до заведението край магистралата. Те решават, че върти спекула с уиски или кафе.

    Вземат един оперативен работник от районното управление на МВР в Харманли и правят проверка, при която се набъркват във висши държавни интереси: откриват, че 14-те кашона съдържат 28 000 опаковки каптагон. Приятели на Тенчо се оказват офицерът от Държавна сигурност -Харманли, Атанас Вълков, началникът на отдел там Тодор Ходжев и Фатик Шабан. Малко по-късно Теньо Свинаря влиза като вицепрезидент в "Източноевропейска петролна компания", а в следващите години се превръща в един от легендарните контрабандисти и трафиканти у нас.

    Свинаря е един от първите в дългата редица от прочули се с размаха си контрабандисти, родени в Хасковско. "Най-бляскава" международна слава на региона носят контрабандистът Иван Тодоров-Доктора и кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо. Не толкова прочути, но със сигурност не по-малко спечелили от незаконно прехвърляне на стоки през граница, са Николай Николов-Паскала и арестуваният преди седмица наркотрафикант Димитър Начев-Сачмата и дясната ръка на Брендо - Тинко Гарев.

    На въпрос, какво освен родното място свързва всички тези прочули се с престъпната си дейност българи, повече от 10 бивши и настоящи офицери от МВР и контраразузнаването отговарят еднозначно: Възходът на всичките трафиканти е започнал от близки връзки с агенти на Държавна сигурност и познанството им с Филип Найденов-Фатик и баща му Шабан.

    Историята в този южен град, където се срещат три граници, си има всичко - контрабандисти, корумпирани митничари, полицаи, които покровителстват канала. След това към тях навързаха и бивши ченгета - о.з. генерали от разузнаването и контраразузнаването, бивши и действащи главни секретари на МВР, които дори загиват при мистериозни обстоятелства.

    Неизменно в годините обаче, неофициално се говори, че куфарчета с милиони от контрабандата и наркотрафика се носят и в сини, и в червени политически централи.

    "Убедителни доказателства за това няма събрани, но е сигурно, че без сериозен чадър и протекция от властта няма как да се извършва тази дейност, която е носела печалби от стотици милион левове", коментира пред "24 часа" депутатът от ГЕРБ Иван Петров, който бе дългогодишен шеф на дирекцията на вътрешните работи в Хасково.

    Официална статистика за годишните обороти или доходи от контрабанда или наркотрафик, естествено, няма, но експерти в тази област пресмятат, че чистата печалба е между 100 млн. лв. и половин милиард лева.

    Началото на всички канали за трафик е поставено в "Изворът на Белоногата" на магистралния път край Харманли, твърдят стари служители на МВР. Барът бил най-ключовото място за трафика на наркотици, каптагон, оръжие, сребро и всякакви други забранени стоки преди 1989 г. Тази контрабанда е контролирана от българското разузнаване и контраразузнаване, а един от най-активните мениджъри на международната дейност е Исмет Шабан Фатик, баща на убития през 2003 г. в София Филип Найденов-Фатик.

    Там според служители с дълъг стаж в контраразузнаването навремето са се правели срещи за осигуряването на каналите за оръжие и каптагон, включително и с членове на "Сивите вълци", за които Фатик и баща му помагали.

    Сянката на ДС и каптагона

    "В периода 1969 - 1972 година химиците от бившата ГДР синтезираха каптагона. Той не е наркотик, но действието му е идентично с това на днешната синтетична дрога. Това разбира се, не убягна за дълго от КГБ. Производството се пренесе у нас под контрола на руските тайни служби. Задача на нашето Първо главно управление на ДС бе да прокара канали към арабския свят, където бе най-добрият пазар: от струваща стотинки таблетка в зависимост от страната хапчето се продаваше между 10 и 15 долара. Гаранцията бе, че назобилият се може да направи щастлив целия си харем за нощ въпреки тежкото възставовяване след това." , припомнят си бивши високопоставени служители на МВР.

    Столицата на Сирия Дамаск по онова време е опорен пункт на КГБ. От тамошен виден род е осъденият за комунистическа дейност в Турция Исмет Шабан Фатик. Смята се, че старият Фатик е архитектът на каналите за каптагон на Изток, като той е разполагал с ресурс между 10 и 20 милиарда долара, твърдят пенсионирани разведки от Хасковско. Дори Тодор Живков не можел да се меси в работата му.

    Най-важната точка от дестинацията до арабския свят винаги е бил граничният пункт Капитан Андреево, който и досега е най-големият сухоземен КПП в Европа. Това е и причината за международния трафик Хасково да е най-стратегическият център в България. Така от важна точка по пътя на коприната преди векове, трасето е актуално и днес.

    "Не се лъжете, че там могат да израснат случайни хора. Повечето имена или пък техни родственици са имали общо със службите в миналото: например и Димитър Начев-Сачмата, и баща му са били навремето сътрудници на ДС. Впрочем, щатската агенция за борба с наркотиците ДЕА имаше данни за него, както и за други станали известни напоследък имена, още от 1997 г. На семинар на същата агенция през 2000 година името на Сачмата бе изрично цитирано с допълнението, че е на високо ниво в кюрдски хероинов канал. На форума освен това бе спомената статистика, че около 15% от влизащия в САЩ хероин минава през България",гарантираха източници на "24 часа".

    Защо обаче толкова дълги години дейността на босовете е оставала скрита за обществото и най-вече за органите на реда и правосъдието? Вътрешният министър Цветан Цветанов даде обяснение буквално часове преди ареста на Митьо Сачмата и хората му, и то на територията на Хасковска област - в Свиленград, като визира обаче Брендо:

    "Преди 20 г. той бе обикновен измамник, но хора като него и Иван Тодоров-Доктора и Косьо Самоковеца успяха да придобият бивши държавни канали за цигари и оръжие. Благодарение на създадените контакти и реализираните печалби те успяха да стигнат много високи позиции в йерархията. Брендо е на изключително ниво. Две седмици преди задържането му лице от неговия роден град Тополовград бе задържано в Германия с укрити в тайник в автомобила му 2,5 млн. евро в брой, а по возилото анализът показа и следи от кокаин", добави Цветанов. В последните години вицепремиерът няколко пъти подчертаваше, че израстването на големите контрабандисти от началото на прехода е станало с протекцията на почти всички правителства от началото на демократичните промени.

    Кой как започва кариерата си?

    Най-рано прочулият се е харманлиецът Тенчо Тенев-Свинаря. След залавянето му с каптагон тесните връзки със службите вършат работа и още през 1993 година той влиза като съдружник в новосъздадената "Източноевропейска петролна компания", чието седалище е в хотел "Орбита" в София. За дружеството се твърди, че негови идеолози са Фатик-старши и бившият зам. главен шеф на 1-о ГУ Любен Гоцев. По време на югоембаргото компанията купувала нефт от Ирак, след което го преработвала в Румъния, а от рафинерията в Констанца го изнасяла в Македония, за да стигне оттам западната ни съседка, сочат данни от разработки на НСС.

    По странно съвпадение на обстоятелствата по време на същата икономическа блокада на Сърбия по оперативни данни, но на друг фронт, действа хасковлията Димитър Начев-Сачмата. Само в сферата на догадките е дали тогава двамата са се познавали.

    Пак в перода 1992-1993 г. роденият в Димитровград Иван Тодоров-Доктора пък вече е в края на следването си по медицина в Стара Загора и е създал близки контакти с Филип Найденов и Мирослав Кръстев. Според справка на НСС в началото хората на Доктора са внасяли и изнасяли акцизни стоки "на вдигната бариера". Дясната му ръка Евелин Банев-Брендо, който по-късно го задминава, пък започва дейността си, като изпира печалбите на Тодоров от контрабандата (виж горе за възхода на Доктора и Брендо).

    Скандалите в полицията

    В началото на юли 1998 година регионът на Хасково е разтърсен от скандал с контрабандни цигари. През пункта с Гърция Ново село влиза огромна пратка от папироси на стойност няколко милиона долара, която е открита в няколко бази в Хасково, преди да бъде претоварена.

    Първоначално от арестуваните 10 души за организатор официално е посочен бизнесменът Николай Николов - Паскала. Още на следващия ден са уволнени шефът на сигурността в тогавашната РДВР-Хасково, майор Петър Босев и инспекторът в същата служба Иван Колев, пенсионират и оглавяващия служба "Полиция" Павел Газепов.

    Директорът полк. Венцислав Йорданов е понижен до квартален инспектор в СДВР, а на мястото му идва дотогавашният шеф на служба "Полиция" в РДВР - Стара Загора, Венелин Павлов.

    Година по-късно обаче никой от привлечените за обвиняеми не е признат за виновен освен преките изпълнители - шофьорите. "Цигарите трябваше да се изнесат обратно в чужбина по тогавашен закон. Някаква фирма от Стара Загора спечели търга. По време на транспорта охраняващите първо загубиха пратката с конфискуваната стока. След това я откриха на паркинг в Пловдив", спомнят си отговорни бивши служители от МВР.

    Накрая мастербоксовете са складирани в порт Варна, където чакат товарене на кораб и експорт. Сигнализираните обаче местни служители на реда откриват контейнерите празни на следващия ден - някой ги е откраднал. "И досега има единствено догадки какво може да е станало", казаха още нашите източници. Полицейски анализатори през същата година коментират, че ударът по канала на Паскала всъщност е организиран, за да освободи място по същото трасе да минава контрабандата на Иван Тодоров-Доктора.

    Като покровители на Доктора в годините се спрягат още двама покойни секретари и главен секретар на МВР.

    Тъй като Тодоров става силен в периода 1997 - 2001-а - годините на управление на Иван Костов, анализатори от спецслужбите смятат, че по това време чадър над него е опъван от най-високо равнище. Но данните и от следващите години сочат, че "кралят на контрабандата" продължил сътрудничеството си с хора от властта и при следващото правителство.

    Най-големият късметлия сред спряганите за хасковски босове е Кръстю Кръстев - Къци Маймуната. Той успява да пробие в средите на трафикантите покрай Димитър Начев-Сачмата, но после започва да работи отделно с турски трафиканти. Срещу него в периода 2005 - 2006-а имаше два атентата: в елтаблото на входа на тогавашното му жилище бяха откритити взривове с 8-килограмов тротилов еквивалент, който е щял да срути цялата 8-етажна кооперация. За щастие, нагласеният за прибирането му у дома часовников механизъм не се задействал.

    Въпреки че през 90-те години Маймуната почти постоянно е в ареста, а срещу него по-късно се води дело за пране на 2 милиона мръсни пари, в момента той е на свобода и без присъди.

    В момента бизнеса на Къци е съвсем легален и чист - занимава се с недвижими имоти, държи и складова база за строителни материали.

    Тенчо Тенев също отдавна вече не представлявал оперативен интерес за органите на реда, обясняват хасковски полицаи.

    Доктора започва с кражба на ТИР
    В началото на 90-те години на миналия век двама сирийци и ливанец правят фабрика за цигари в офшорната зона на Кипър. Според бивши спецслужители в Хасково 1-о ГУ на МВР дава към 500 000 долара за начинанието.

    По същото време бизнесмен от Димитровград свързва прохождащия в предприемачеството Иван Тодоров-Доктора с отговарящ по линия на Държавна сигурност в бившето ОУ на МВР - Хасково, за гръцкото направление. С будния си ум и невероятна комбинативност Доктора вече е влязъл и в полезрението на зараждащите се групировки и вече покойния Фатик.

    "След началото на 90-те години Тодоров вече имаше отношения с хора от бившето Първо Главно", допълниха източниците ни.

    По онова време Доктора така и не дочаква дипломата за медик в Стара Загора. Преди това завършва със сребърен медал елитната гимназия "Иван Вазов". Официално той се занимава с търговия и алуминиева дограма. Съпругата му Вилияна върти цех за булчински облекла, а младото семейство живее в хотел "Москва" в центъра на Димитровград. Стандартът им по онова време е много над средния за бригадирския град.

    Малцина знаят, че покойният Иван Тодоров-Доктора успява да открадне цял тир още по време на следването си в Стара Загора, разказаха запознати. При туровете му по паркингите из Хасковско за дефицитна стока той влязъл в място за почивка на камиони и седнал зад волана на тежко возило, докато шофьорът му вечерял наблизо.

    Според някои това станало със специално поръчан ключ в Турция, според други МПС-то си било отворено и със запалващия мотора аксесоар на арматурното табло. Без да се усети, пазачът вдигнал бариерата, а титулярният водач дълго време след това се чудел къде точно е оставил камиона. Няма данни какво наказание след това е било наложено на бъдещия цигарен крал.

    По онова време майката на бъдещия бос - Златка, е квартална продавачка в хранителен магазин, а бащата Тодор се занимава с дърводелство. Чичото Георги е последният първи секретар на ГК на БКП в Димитровград.

    Съперничеството в бизнеса с алуминий е полуофициалната версия за конфликта между Доктора и свиленградския бизнесмен Милослав Кръстев. За него се твърди, че е извънбрачен син на бащата на Фатик - Исмет Шабан Фатик. Неофициалната е цигарите.

    На 1-и срещу 2 април 1994 година в центъра на Хасково се разиграва екшън. Милослав Кръстев и гардовете му са отвлечени пред кафе "Бевърли". Те са вързани и откарани в селската къща на бащата на Тодоров в Чирпанско. Предполагаемата причина са провалени благодарение на Кръстев няколко контрабандни пратки цигари от Турция.

    Същата нощ след отвличането Доктора е арестуван в Димитровград след сигнала от Хасково. "Аз бях дежурен офицер в РПУ", спомня си вече бившият полицай Валентин Господинов. В управлението настанал хаос след задържането. Явно още тогава Доктора е бил достатъчно напред с материала, за да няма бъдещи проблеми с правосъдието. "Тогава всички - и шефът на РПУ, и окръжният началник се изпокриха", свидетелства още Господинов. Съпругата на местния началник твърдяла, че мъжът не си е вкъщи. Областният полицейски шеф пък бил заминал за Пампорово.

    "Тодоров се държеше много спокойно и уверено", спомня си още Господинов. "Задържан ли съм, или не", питал Доктора. Офицерът се принудил да звъни до националния дежурен в МВР, за да се потвърди арестът.

    Друг криминалист си спомня, как се срещнал с Доктора след освобождаването му след случая. "Беше пред хотел "Москва". Той ме поздрави "Здравей, началник!" После ми сподели: "Ако знаеш колко малко ми струваше пускането. Тези софиянци били много евтини, то не си заслужавало. Цялата работа бе по-малко от дневните ми джобни", каза пред "24 часа" още пожелалият анонимност бивш криминалист.

    След средата на 90-те години Доктора се изнася в София, а делото за отвличане и грабеж потъва в досъдебното производство. Извадено е и доработено в експресни срокове едва след атентата на бул. "Цариградско шосе", когато бе взривен бронираният му мерцедес, но той по чудо оцеля.

    По време на делото за отвличане се оказва, че съпругата Вилияна вече има нов мъж - швейцарец, след развод с Иван, а предполагаемите причини сазаплахата натрупаният капитал да се разпилее след присъда. Въпреки че на първа инстанция Тодоров получава 5-годишна присъда, в крайна сметка Върховният касационен съд решава, че няма доказателства за вината му в началото на 2006 г.

    На 22 февруари 2006 г. Доктора бе застрелян в джипа си "Порше Кайен" в столичния кв. Лозенец. До момента убийството му все още не е разкрито.

    Брендо се учел пред хотел "Божур"
    1992-1993 г. край легендарния мотел "Божур" всеки ден могат да бъдат видени десетки новоизлюпени мутри, цели групи борци и дори братя Маргини. Сред станалите по-късно емблематични подземни босове, които на този паркинг все още се учат на занаята, е забелязан и младият Евелин Банев-Брендо.

    Точно оттам тръгва пътят нагоре за ученика на Иван Тодоров-Доктора, за когото казват, че е надминал учителя си. Преди няколко месеца той бе арестуван като българския наркобос, стигнал до най-високо ниво в международна престъпна организация при операцията "Кокаинови крале".

    Пътят на Евелин Банев всъщност тръгва от Тополовград, където е роден преди 47 г. Тренирал е борба и е завършил спортното училище в Стара Загора.

    След като започва кариерата си около мотел "Божур", златният му шанс е срещата с Иван Тодоров-Доктора, като двамата създават близки контакти покрай стопанисването на заведение и зала за хазарт в Хасково, разказват запознати.

    Първата му фирма ЕТ "Пеликан - Евелин Банев" е регистрирана в Ямбол през 1995 г. През 1998 г. създава заедно с Петър Петров-Амигоса (който през пролетта на т.г. бе вкаран в затвора) и Иван Тодоров фирма "Източни финанси" ООД.

    От службите твърдят, че в началото на международната си кариера пренася наркопратки в Италия. Основното му занимание е да движи вече завзетите от Доктора международни структури за контрабанда на цигари. По-късно същите трасета се използват за трафик на дрога. Твърди се, че за подсигуряването на внушителна пратка Брендо взема между 100 и 200 хил. евро. До 1999 г. парите се превъртат през "Източни финанси" и "Амигос 3". Там Доктора и Брендо са съдружници за известно време. По-късно настъпва криза в отношенията им.

    Брендо се води приближен до групировката ВИС-2, но след размиването на границите на силовите структури работи и със сикаджии. Бил е приятел на убития през 2003 г. Румен Маринов-Нарциса. През 2001 г. регистрират с бившата си жена (с която живеят заедно) Моника Добринова фирма "Б.М.А. трейдинг" ООД. По време на израстването си той фигурира в различни разработки на антимафиоти и контраразузнавачи като "бяла якичка", която пере парите, спечелени от контрабандата на Доктора.

    С времето Брендо натрупва капитали и надскача позицията си. Издига се на сериозно международно ниво. През цялата си "кариера" ползва международните канали на Иван Тодоров-Доктора.

    Банов рядко може да бъде видян с гардове. Обикновено той се движи сам или с приятели, не парадира с много пари и като цяло няма поведение на типичната мутра. Повечето хора, които го познават, го смятат за изключително умен, съобразителен и предпазлив.

    През април 2007 г. Брендо е арестуван и обвинен затова, че от 2003 до 2005 г. заедно с Константин Дишлиев (убит през 2005 г.), Десислава Дишлиева (съпруга на Дишлиев), Моника Добринова (сестра на Десислава и съпруга на Брендо) и брат си Симо Крайчев са участвали в организирана престъпна група за пране на пари. Няколко дни след ареста в дома й беше убита Йорданка Запрянова, майка на Константин Дишлиев, която беше един от основните свидетели срещу Банев. Той остана задържан до юли, когато беше освободен под домашен арест. През ноември Банев беше окончателно освободен, а съдът констатира, че по делото не се работи достатъчно активно и не са събрани нови доказателства, а по-късно му беше отменена и забраната да напуска страната.

    Така, въпреки че е подсъдим по дело за пране на милиони левове, което и в момента се гледа в съда, той необезпокоявано е продължил да пътува по света, да организира канала си за трафик на кокаин и да прехвърля милионите, спечелени от дрога, в Швейцария, обясняват анализатори.

    Година по-късно през 2008 г. Брендо отново излиза в светлината на прожекторите, този път директно обвинява бившия вътрешен министър Румен Петков и двама магистрати, че са оказвали натиск върху него да лъжесвидетелства по делото срещу братя Маргини - Красимир и Николай Маринови.

    Следващият челен сблъсък на Банев със закона е през април т.г., когато бе арестуван на пътя Бургас-Созопол за трафик на тонове кокаин от Южна Америка за Европа и пране на над 10 милиона евро в швейцарски банки. Преди месеци той е екстрадиран в Италия, където предстои да бъде съден като тартор на наркобанда.

    Иван Петров, депутат: До 2 млн. лева печелеха от всеки тир
    - Г-н Петров, какво е обяснението за възхода на хасковските наркотрафиканти и контрабандисти и как се случва първоначалният възход на Иван Тодоров-Доктора, Евелин Банев-Брендо, Тенчо Тенев-Свинаря и Николай Николов-Паскал?

    - Излизайки от системата на Държавна сигурност офицерите от Първо главно управление взеха тези момчета и чрез тях задвижиха контрабандата. Разузнавачите и контраразузнавачите всъщност притежаваха най-ценното - връзките и контактите в Близкия изток, Турция и Гръция, и така тръгват контрабандните канали.

    - Наистина ли от заведението "Изворът на Белоногата" се контролират първите канали за трафик?

    - Да, така е. Това заведение беше много известно по онова време и се ползваше с явните протекции на Държавна сигурност. Основната причина - точно това е мястото, където беше разположено то на главния път, който води към границата. Този обект на "Балкантурист", който сега е застинал в късния социализъм, по онова време беше единственото работещо заведение в целия район. Затова и там беше "луксозното място", където се правеха всички срещи за уговаряне на международните контрабандни канали.

    - Защо, след като от много години е имало информация за Доктора и Брендо те не са били вкарани в затвора преди доста години?

    - Те отначало при нас бяха дребни играчи. Били са обект на наблюдение, но те израснаха, след като напуснаха пределите на нашата област. За грабежа над Милослав Кръстев бяха заловени.

    След като нивото им рязко им скочи и отидоха в София, вече са били поети за наблюдение от други служби. Лошото е, че техният възход не е спрян от нито една власт през онези години и те трупат милиони, а имената им изплуваха едва по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, след взрива на колата на Доктора и скандалните снимки на яхта в Монако.

    Във времето на прехода доста правителства и вътрешни министри не положиха необходимите усилия, за да могат тези хора отрано да бъдат спрени. Сигурно е, че са се ползвали със сериозна протекция много години наред, и то по времето на управлението и от правителства на БСП и на СДС.

    - Верни ли са слуховете за митичните връзки на Доктора с полицейски шефове и магистрати, които са го пазели?

    - Имало е такива информации, но не е имало достатъчно доказателства, които да потвърдят тези данни.

    - В публичното пространство от години се говори, че пътят на Доктора в контрабандата е разчистен от шефове в МВР, които са изместили другите силни играчи, така ли е било?
    - Очевидно е, че Доктора е успял да си подсигури покровители на високо ниво, които да пробиват път на неговите канали. За мен иначе е необяснимо как може специализираните служби да са го разследвали в толкова различни разработки, а в същото време той да е просперирал.

    - Доколко имат основание слуховете, че в годините назад от доходите от контрабанда са спонсорирани почти всички политически партии?

    - Факт е, че винаги е имало съмнение, че управляващи партии са осигурявали протекция на тези канали срещу финансиране. Но убедителни доказателства за пряка връзка на определени политически партии с контрабандисти не са били събрани. Факт е обаче, че остава съмнението, защото за да има контрабанда, трябва задължително да има протекция на високо политическо равнище.

    Доколкото аз имам информация печалбата от един тир с контрабанда може да се спечели между 1,5 и 2 млн. лева. Това значи, че годишно доходите са стотици милиони левове.
    За съжаление правителствата по време на прехода създадоха възможност именно такива хора като Доктора, Брендо и другите да натрупат състояние и оттам да прескочат на много високо ниво.

    - Ако сравним всичките контрабандисти от Хасковския регион, кого поставяте на най-високо ниво?

    - Мисля, че Доктора беше номер 1, преди да бъде убит. Сега Евелин Банев, изглежда, че го е задминал.

    Добре е, че в момента службите видимо работят много добре и в международен план, така че сега вече се задържат големите играчи и няма недосегаеми. Лошото е, че част от по-старите контрабандисти вече са излезли от активния трафик и са преминали към легален бизнес.

    "Трансимпекс" - трамплинът на Тинко Гарев

    Бившето търговско дружество на ДС "Трансимпекс" става трамплин за току-що завършилия образованието си хасковец Тинко Гарев.

    Той е назначен за продавач в търговски обект на фирмата на паркинг малко преди входа на ГКПП Капитан Андреево. По данни на негови познати това става в началото на 90-те години на миналия век.

    "Беше изключително приветлив и невероятно комуникативен. Явно вродената му общителност му е помогнала в течение на годините", разказаха ежедневно контактували с него тогава. След това до средата на десетилетието той и първата му съпруга държат магазинче на самия вход на КПП-то с Турция. Фамилията продава всичко възможно, което по времето на тихата миграция на нашите турци на югоизток и ежедневните екскурзии до Одрин и Истанбул с цел търговия представлява интерес.

    "Явно оттогава той е завързал връзки и с митничари, и с гранични служители и до детайли е станал наясно с трафика от и за съседната ни страна, с която по онова време режимът ни беше визов", предположиха с днешна дата ексслужители на МВР.

    В следващите му години те го наричат "галеното дете на СИК": Гарев става регионален представител на силовата групировка и се ползва с респект на най-високите нива на групировката.

    Наема и мениджира едно от вече най-популярните кафе - клубове в самия център на Хасково - бар "Егоист". Заведение, изпипано с познавачески вкус и оригинални интериорни решения. По интелект Гарев задминавал в пъти повечето емблематични лица от прехода, твърдят всики, които го познават. След като започва да работи с Евелин Банев-Брендо, зачестяват и пътуванията му в чужбина. Разследващи смятат, че Гарев е свързал Брендо с италианския мафиот Антонио Белато. Като дясна ръка на Банев Тинко отговарял за трафика на печалбата, като внасял у нас торби, пълни с евро, разказват антимафиоти. За да не го спипат митническите власти, пъхал пачките дори между дрешките на новороденото си бебе. Това става ясно от досъдебно производство, образувано срещу Гарев в края на октомври 2006 г. в свиленградската прокуратура. Тогава Гарев, който е от Хасково, бил задържан на граничния пункт Кап. Петко войвода с укрити 38 065 евро. Вместо истинската стойност на пренасяната валута човекът на Брендо „забравил" за маститата сума и записал в декларацията, че минава българо-гръцката граница само с 3065 евро. След арестите в операция "Кокаинови крале" Гарев бе екстрадиран в Италия.

    Сачмата общувал с мулетата по скайп
    Димитър Начев-Сачмата общувал с хората от групата за трафик на хероин по скайп и по телефони с номера от други държави, стана ясно вчера в апелативния специализиран съд. Освен Начев обвинен за трафик на 9 кг хероин, открити в пежо на столичен паркинг, е и Кирил Тодоров. Двамата бяха задържани в началото на септември.
    "След месец-два аз ще правя салатата и туршията", провикна се Начев в почивката, докато съдиите решаваха дали да го ставят в ареста. След това се обърна към журналистите и ги покани на разговор в килията си, където щял да ги черпи с бонбони и кафе.

    По време на делото стана ясно, че Сачмата повече живеел в Англия и Грузия, отколкото в България. Тук се връщал рядко.

    До разкриването на бандата се стигнало с помощта на агент под прикритие от ГДБОП. (24часа)

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 2
    • + 36

    Иван Петров, депутат: До 2 млн. лева печелеха от всеки тир
    - Г-н Петров, какво е обяснението за възхода на хасковските наркотрафиканти и контрабандисти и как се случва първоначалният възход на Иван Тодоров-Доктора, Евелин Банев-Брендо, Тенчо Тенев-Свинаря и Николай Николов-Паскал?

    -ИЗЛИЗАЙКИ ОТ СИСТЕМАТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ОФИЦЕРИТЕ ОТ ПЪРВО ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ ВЗЕХА ТЕЗИ МОМ4ЕТА И ЗАДВИЖИХА КОНТРАБАНДАТА. Разузнавачите и контраразузнавачите всъщност притежаваха най-ценното - връзките и контактите в Близкия изток, Турция и Гръция, и така тръгват контрабандните канали.

    Нередност?
  • 9
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 2
    • + 35

    Фатик и Държавна Сигурност

    Митичният Фатик



    Атентатът


    На 19 август 2003 год. около 11.30 часа сутринта сребрист мерцедес S600 с регистрационен номер BB FN 888( BB- от baba, в превод от турски “баща” , F – Фатик N- Найденов),идващ от Бояна по бул.България, пътуващ за хотел Хилтън , спира на кръстовището с бул.Гоце Делчев на червен светофар.

    В този момент по диагонал отдясно набива спирачки Фолскваген Голф , тъмен на цвят, със затъмнени стъкла. От него изкачат двойка маскирани мъже, въоръжени с автомати АК-47, като единия започва да стреля по задното стъкло на лимузината , а другият надупчва цялата й дясна страна.Според някои от свидетелите стрелецът е бил един. Целта на атентаторите е седналият на задната дясна седалка Филип Найденов , по известен като Малкия Фатик.

    Автоматите АК-47 или Калашников са способни да произведат до 600 изстрела в минута, като стандартния пълнител има 30 патрона. При все това в упътването им се посочва ,че е препоръчително да се произвеждат откоси от по 3-4 изстрела , с оглед точността, като това компенсира отката на оръжието. При стрелба по близка мишена обаче това няма толкова голямо значение.

    Стрелбата е продължила не повече от 10 секунди, след което килърите са се прибрали обратно в автомобила и шофьора е потеглил с мръсна газ, правейки обратен завой по бул.България към Бояна.

    Секунда преди тях, Румен Желязков – Жабока , шофьорът на Фатик, явно запазил самообладание , потеглил по бул.Гоце Делчев към Военна Болница. След минути пристигнали , но лекарите изваждат бизнесмена мъртъв от колата. На площадката на болницата имало ужасно много кръв, а по спрения автомобил имало над 30 дупки от куршуми.

    На шофьора на Фатик , Румен Желязков, който също бил ранен , била оказана навременна спешна помощ и така била предотвратена смъртта му. Но не за дълго. На 15 април в село Душинки , Брездник е намерен трупът на бившия борец, с куршум в слепоочието и пистолет “Парабел” в ръката. Основната версия за смъртта е самоубийство. Съществена информация , тиражирана в медиите тогава е,че Желязков освен шофьор е бил и бизнес партньор на убития 2 години по-рано Фатик.


    Кой е човекът , наричан от пресата Митичния Фатик?


    Бащата му , Исмет Тюркмен Шабан е широко известна личност в заинтересованите среди. Сириец по произход, той пристига в България през 60те години на 20 век, след като вече има издадена смъртна присъда в Турция.

    Каквото и да се каже за него, по-скоро би било в сферата на предположенията и догадките. Сигурни са само факта за БЛИЗКАТА ВРЪЗКА СЪС СЕМЕЙСТВО ЖИВКОВИ, УЧАСТИЕТО В ТЪРГОВИЯТА С ОРЪЖИЯ (и наркотици - бел. оя) И РАБОТА С КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО. Заради дарени антики на стойност над 200 000 долара , Шабан е удостоен с орден “Кирил и Методий” I степен.

    Твърди се ,че Големия Фатик прокарва в България производството на каптагон ( синтетичен наркотик от групата на амфетамините) и посредничи при големи сделки с близкия изток. ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА СА ГОЛЕМИТЕ КОЛИЧЕСТВА НАРКОТИЦИ ПРОИЗВЕЖДАНИ ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА И ПО-ТОЧНО НА ЛИЦАТА ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ НЕЙНИТЕ ОРГАНИ.

    Привилигированото положение в което се намира семейството, им позволява нечувани за социалистическата епоха възможности. НАЙ-ЯРЪК ПРИМЕР Е СЛУЧАЯТ, КОГАТО МАЛКИЯТ ФАТИК БЛЪСНАЛ И УБИЛ ДВЕ МОМИЧЕТА, ВРЪЩАЩИ СЕ ОТ ПЪРЗАЛКАТА "СЛАВИЯ", ДОКАТО КАРАЛ С БЯСНА СКОРОСТ Поршето си на бул. Цар Борис III. СЛЕД ТОВА БИЛ ПОКРИТ ОТ СЛУЖБИТЕ, (да си припомним - става дума за Държавна Сигурност и ролята й в създаването и ръководството на организираната престъпност) тъй като бащата на едното от момичетата бил полковник от Държавна сигурност, който му вдигнал мерника.

    ШАБАН Е НА ТОЛКОВА ВИСОКО НИВО В ЙЕРАРХИЯТА (на държавата и службите, т.е. НА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ), ЧЕ КОГАТО РЕШАВА ДА СЪЗДАДЕ ФАБРИКА ЗА ПАСТЕТ КРАЙ СУНГУЛАРЕ, ПРЕМИЕРЪТ ПО ТОВА ВРЕМЕ – Димитър Попов ( да, същият, който дълги години преди 10.11.1989 г. е бил съдия и е изпратил невинен човек в затвора с думите - "Да, знам че си невинен, но ще те осъдя...!, и после кукловодите го правят ... премиер!!!) , ПОДПИСВА УКАЗ, КОЙТО ПРИНУЖДАВА БОБОВДОЛСКАТА И ЯМБОЛСКАТА ТЪРГОВСКИ БАНКИ ДА ОТПУСНАТ КРЕДИТ В РАЗМЕР НА 480 000 000 лева. (Някой още да се съмнява как стана банковата криза в България и поредното разграбване на българския народ и влоговете му?)

    НАЧИНАНИЕТО СЕ ПРОВАЛЯ, А БАНКИТЕ ФАЛИРАТ.

    Големият Фатик умира от панкреатит през 1998 година, а бизнесът му е наследен от сина му.

    Приписват връзки на Фатик Исмет Шабан с кого ли не. От хората по висшите етажи на властта, до всички мафиотски босове, известни личности в шоубизнеса и спорта.
    На погребението му злополучния професор Чирков , тогава директор на Александровска болница изпраща венец с надпис “С благодарност за помощта”, Христо Стоичков изпраща съболезнования, лично присъстват Боян Радев, Димитър Джамов, Венцислав Стефанов и други.

    Името Филип Димитров Найденов , както се нарича по паспорт Фатик, е знак на благодарност и уважение към бащата на Илия Павлов – Димитър Найденов. Със шефа на Мултигруп двамата са били в близки отношения , както и със починалия собственик на “Мобилтел” Владимир Грашнов.

    Твърди се ,че Иван Тодоров-Доктора е започнал бизнеса си именно благодарение на фамилията Шабан. Освен това Фатик е имал дялове от “Унисон” – фирмата на убития през 1997 година Емил Димитров Макарона 2001 год. Изброяването може да продължи още дълго…

    Според запознати основния му бизнес е бил с трафик на автомобили. Луксозните возила тръгвали от Италия под контрола на мафията и пристигали тук , като по-голямата част продължава за Русия и Близкия изток.

    След 1990 година Фатик успял да вкара повече от 50000 луксозни коли. Васил Илиев е застрелян в Мерцедес-а , който купил на същия ден от “Бабата”. Мерцедесите на Константин Димитров – Самоковеца са купувани от същото място – за по 1000 лева.

    Името на бизнесмена се свързва основно и с трафик на наркотици и контрабанда.

    Така след убийството му главния секретар на МВР , ген. Бойко Борисов обобщава трите основни мотива на убийството по които работи следствието: Лични, Контрабанда и трафик на крадени коли.

    Задържани са шестима заподозряни след ДНК тест на следи в опожарения Фолксваген Голф, с който са пътували атентаторите: Йосиф Йосифов – Йоско, Асен Петров – Шаки, Стефан и Даниел Георгиеви, Ивайло Симеонов и Борис Арсов- Арчо. Впоследствие са освободени с мярка за неотклонение – парична гаранция.

    Последният е намеререн мъртъв с два куршума в главата пред Боянската църква на 28 ноември 2003 год.

    Делото за убийството в момента е спряно. Няма улики , нито заподозряни.

    (Има си хас! Нищо ново под слънцето в страната, където ... МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА!)

    Нередност?
  • 10
    dessides avatar :-|
    VT
    • - 1
    • + 30

    сичко тва е много яко, ама 20 и кусур години по-късно цялата история е жалък водевил; хората може би трябва да се радват, че наоколо няма недоубити мутри (щото те се навряха в (евро)парламента и къде ли не, смениха анцуга с костюм и минаха на охрана, плащана от данъците), но като гледам, че българите са една от най-нещастните нации в света, явно има още кво да се прави по въпроса.

    реасе.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал