🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стенограма от заседанието на Министерския съвет - 15 декември 2010 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стенографски запис

ЗАСЕДАНИЕ

на Министерски съвет

15 декември 2010 г.

Заседанието започна в 10. 25 часа и беше открито и ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

Точка 1

Проект на Решение за приемане на Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2011 г.

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Проектът на Решение за приемане на Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2011 г. е съобразен със Стратегията на правителството за равенство за жените и мъжете 2010-2015 г. Съвсем накратко, мерките са структурирани в няколко раздела, които покриват идентифицираните области за действие на Европейската стратегия за равенство, държавната политика за насърчаване на равнопоставеността между мъжете и жените, равната степен на икономическа независимост, по-доброто съвместяване на професионалния, личния и семейния живот, насърчаване равното участие на жените и мъжете в процесите на взимане на решения, достойнство, личностна неприкосновеност и предотвратяване на насилието въз основа на пола, премахване на стереотипите, основани на пола и противодействие на множествената дискриминация. Предлагам да се приеме планът. Разработен е и е съгласуван с отделните министерства и със социалните партньори.

БОЙКО БОРИСОВ: От снощи с министър Младенов работим. Знаете, че излязоха досиетата на посланиците и сега да ви информирам и вас. Политическото решение и нашето разбиране е, а и не е етично, според мен, да пратиш бивш агент на тайните служби за посланик в държавите, срещу които са работили. За наше съжаление, над 40%, 45% от проверените до момента дипломати са съпричастни към бившата Държавна сигурност. Моето разбиране е, че вече 20 години след демокрацията, когато сме членове на Европейския съюз и на НАТО, крайно време е, ако тогава някои са били по-млади, чисто човешки е да ги оставят на работа. Те вече са на такава възраст, че спокойно могат да пишат мемоарите си за шпионските си дейности, които сигурно ще бъдат много интересни за читателите, ще получават добри пари от това. Но партия ГЕРБ като такава и аз като неин председател, а и външният министър като убеден демократ считаме, че не би трябвало да ги оставяме на постовете, които заемат. Това е решението ни. Просто ви информирам. По-късно, като свършим министър Младенов ще ви обясни какво възнамеряваме да правим като технология, но нашето политическо разбиране и в унисон с евроатлантическата ни принадлежност считам, че не е коректно, ако щете, вече когато знаем официално, защото досега може да сме се съмнявали, може да сме чули, но не сме знаели – представете си на което и да е правителство в Европа да му пратиш агент или служител на бившата Държавна сигурност. След среща примерно с колегата си трябва да си проверяват кабинета, да не би да има бръмбари поставени. Имайте предвид, че доста мрачна слава имат бившите тайни служби на бившите соц. страни. Така че, просто правя това уточнение, за да знаете какво сме решили снощи и какво правим в момента.

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: Колеги, предлагам на оперативно заседание да ви обясня точно какви са заключенията на комисията, какъв е нашият анализ и какво предлагаме като конкретни стъпки, след което да го обявим на медиите и да го съгласуваме с парламентарната група.

БОЙКО БОРИСОВ:

С министър Константинов бяхме в Александровска болница. Там е закупен един апарат за 5 млн. лв., който е уникален апарат. Този апарат работи с изотопи, които хващат най-, най-, най-ранното заболяване от рак в 50% от случаите. Затова го обяснявам на Дянков. Това е хубавото на министър Дянков, че когато сте мотивирани, защото някои от вас се опитват да вземат пари немотивирани и затова не ги получават - сега давам пример как можете да си защитите пари, когато трябва да си поискате допълнително. Петдесет процента от проверените след това им отпадат оперативните намеси. Казано на недокторски език, това са операциите. Знаете какво представлява една операция – екипи, хора, часове, след това месеци възстановяване и т.н. Казвам защо на пръв поглед някой път скъпото излиза след това по-евтино. Петдесет процента статистически не им се правят операции, а 40% се излекуват и много им се удължава животът. Образно ако си представите, ако всички ние тук, не дай Боже, сме болни от рак, има шанс 40% да оцелеят и 50% да не ги оперират. Как ще вдигнем ръка? Всички ще вдигнат "за".

Освен това, сега тези изследвания се правят само във Варна. С чартър от Унгария се докарват изотопи, на езика на Трайчо Трайков, това е една мини ядрена централа, която произвежда тези изотопи, качват ги на чартър на самолет, каца във Варна, сега ще каца и в София, и по 10 - 11 човека на ден може да провери. Излиза около 3000 лева на човек. До края на годината съм им обещал 100 хиляди лева, а за догодина, за да могат да минат всички тези пациенти, които са натрупани, защото представи си сега, не дай Боже, примерно, ще дам най-удобния пример. Например, тъщата на Дянков е болна. Днес трябва да е на преглед във Варна. Кой ще я закара от Вашето семейство?

СИМЕОН ДЯНКОВ: Аз сигурно.

БОЙКО БОРИСОВ: Ти трябва да вземеш отпуск трябва да си отишъл от снощи, да мине прегледът и да се върнете обратно. При положение, че апарат за 5 милиона стои монтиран с шест души екип, които могат днес да го направят. Какво би си мислил? Следва веднага въпросът защо са го купили, преди нас, при положение, че нямаш изотопите, нямаш циклотрона, който може да си произвежда тези изотопи. Циклотронът се прави за две години, защото това е действително една мини ядрена централа. За циклотрона кандидатстваме по европейска програма, дай Боже да стане. Те имат място в съседното помещение да го монтират.

Освен това, в средата на двора, и хубаво е, Константинов, да поканиш утре Дянков, като дойдат първите пациенти, хем да го види хем да види изгорялата сграда. В средата имат изгоряла сграда, на която имат и проекти, имат всичко, и в момента всички болни деца от левкемия, от тежки болести ги карат по Турция, по Европа, къде ли не. Тази сграда струва 8 милиона. Ако се обяви конкурс за такава, първоначалната сума, примерно, 20 или 30% да се плати 2011 г., това ще е някъде около 2-3 милиона, все мисля, че ще ги намерим, а при предаването на сградата – другите шест и ще се затвори целият цикъл на на пръв поглед много скъпо лечение. Но ако от твоя джоб излизат за това лечение 3000 лева, от другия ти джоб ще излязат със сигурност много повече, ако тези всичките хора им сметнеш пътя, разходите, операцията, болничните, хората, които се грижат за тях. Това е точно мястото, където на Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването трябва да им помогнете да направят тези сметки. Във всички случаи скъпото накрая излиза по-евтино в целия този фон. Но понеже сутринта бяхме много впечатлени от хората и от начина, по който ни посрещнаха и от надеждите, а не са много парите за Александровска болница можем да направим, имат прекрасни екипи, това са много висококласни специалисти, с една малка промяна в закона, за която се разбрахме да променим закона, за да могат университетските болници, защото например ректорът на Медицинска академия казва: "Ако тези шест души, които работят тук, са на моя щат, аз имам акумулирани средства и мога да им вдигна с 10 или 20 процента заплатата, защото работят в среда, която ги облъчва повече."

С една дума, с малко повече активност, със сметки и с план могат да се получат много добри резултати.

Предишните са работили по другата схема: дай да купим апарата… Не искам да обидя фирмите, защото те са от най-големите в света, но нито има персонала, нито има финансирането, нито има циклотрона, нито има плана, по който ще идват самолетите от Унгария да доставят изотопа. Купуват го и го слагат като паметник. И сега хората, които знаят обаче - примерно, бившият министър Бонев ми се обади, той кара неговата тъща до Варна и я връща – и знаят за този апарат. Така седи един паметник за 5 милиона, най-доброто в света и не се използва. Това е все едно да си купиш мерцедес и да го държиш в гаража. Това сме направили в тази дейност. Така че ще те моля след това да го направите това с министър Константинов. Утре заделете 10 минути, прескочете да го видите, да видите и сградата, да видите и другата сграда – понеже и Фандъкова е тук, там има една сграда на груб строеж. Така че предполагам, че са говорили с Диков и с теб, до края на месеца говорете и с общинските съветници да мине на съвет, да им я прехвърлим на Медицинска академия. Те си имат ПУП, имат си планове, имат си публично-частно партньорство да си изградят болница като слънце и не ни искат пари за това. Ние ще им предоставим имота. Така че те моля да го подложиш на гласуване в общинския съвет. А за малката болница, която е за левкемията, мисля, че 8 милиона за две години ще съумеем да съберем да им дадем, защото това са болести – не дай Боже и тогава в отчаянието си хората не биха разбрали никакво обяснение, че някой се е мотал, за тях няма значение кой е, виновна е държавата… Затова ви моля всичко това да го изпипаме бързо, точно и ясно.

Приемаме точка 1.

Точка 2

Проект на Решение за разместване на почивни дни през 2011 г.

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Както всяка година, така и тази година, с оглед да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване…

БОЙКО БОРИСОВ: Кога се пада Велики петък?

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Това сме го решили в Кодекса на труда окончателно – Велики петък, Велика събота и Велика неделя са неработни дни.

БОЙКО БОРИСОВ: Това го няма тук.

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Това не е предмет на това нещо. Това е решено в Кодекса на труда. То си е по закон.

БОЙКО БОРИСОВ: Младенов, това да го уточните, за да не излезе, че това, което сме направили, не е разбрано и след това утре да го обясняваме. Запиши си, Младенов, долу като ви питат, това специално да бъде казано, че го няма в тази точка по простата причина, че е решено в закона.

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Точно така.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 2.

Точка 3

Проект на Решение за допълнение на Решение № 56 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне на 16 април за Ден на Конституцията

МАРГАРИТА ПОПОВА: Предлагам на основание на разпоредби в Кодекса на труда да обявим 16 април освен за Ден на юриста, и за Ден на съдебните служители, защото техният принос към работата и към съдебната система е може би точно толкова голям и точно толкова важен, колкото и на юристите. Така че им дължим уважение и хубаво да допълним в разпоредбата този ден и те да могат да отбележат като свой професионален празник. В този смисъл е решението.

Господин Борисов, може ли да отнема само една минута извън тази точка? Искам да кажа, че вчера свършихме много добра работа с министър Дянков и с Висшия съдебен съвет относно възможността да бъде възложена поръчка за ремонт на сградата на ГУСВ. Имахме среща, организирах я при министър Дянков. Да се съберем всички и да видим какво правим с парите на Районния съд и на Районната прокуратура, така че от вчера имаме още едно добро решение за съдебната система като приоритет на нашето правителство да им се отпуснат пари, да могат да направят обществена поръчка и да ремонтират сградата, така че Районният съд да може да премести част от колегите в нея.

БОЙКО БОРИСОВ: С една дума, вие им давате гаранция, че могат да си започнат конкурса.

МАРГАРИТА ПОПОВА: Да, когато получат парите, те ще може да си възложат поръчката за ремонта на ГУСВ, а не за сградата на гаровия площад.

БОЙКО БОРИСОВ: Молбата ми е, за да бъде всичко така, както трябва, колкото може по-бързо да си пуснат конкурса, за да им минават тези месеци, за да може напролет, на лято да си направят ремонта така, както сме обещали. Благодаря Ви. Това беше важно.

Приемаме точка 3.

Точка 4

Проект на Постановление за преминаване на Института за защита на растенията от Националната служба за растителна защита към Селскостопанската академия

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, колеги, това се налага поради факта, че Националната служба за растителна защита влиза в състава на Агенцията по безопасност на храни и това налага институтът, който в момента е в нейния състав, да премине към структурата на Селскостопанската академия.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 4.

Точка 5

Проект на Решение за сключване на приятелско споразумение по делото "Динчев срещу България" пред Европейския съюз по правата на човека (жалба № 12109/06)

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 5.

Точка 6

Проект на Постановление за предоставяне на допълнителни средства за 2010 г. за окончателни плащания по проекти, изпълнявани от Министерството на образованието, младежта и науката по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Проектът на постановление има за цел осигуряване на средства в размер на 3 800 000 лева за извършване на окончателни плащания на дейностите и изготвяне на окончателните проекти по проекта на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", които приключват през 2010 г. и бенефициенти са Министерството на образованието, младежта и науката и неговите структури.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 6.

Точка 7

Проект на Постановление за изменение и допълнение на тарифата за таксите, които се събират от органите на Държавния здравен контрол по Закона за здравето, приета с Постановление № 242 на Министерския съвет от 2007 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 7.

Точка 8

Проект на Решение за изключване на горския фонд при промяна на предназначението им на поземлени имоти – частна държавна собственост, представляващи гори и земи, разположени в землищата на с. Оплетня, с. Габровница, с. Заселе, с. Гара Бов, с. Желен, с. Редина, с. Томпсън, с. Миланово, с. Заноге и гр. Своге, община Своге, необходими за изграждане на МВЕЦ "Прокопаник", МВЕЦ "Церово", МВЕЦ "Бов-юг", МВЕЦ "БОВ – Север", МВЕЦ "Оплетня" и МВЕЦ "Левище" – част от "Каскада Среден Искър – 9 ВМЕЦ Своге"

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, колеги, с проекта се предвижда да се сключат при промяна на предназначението им гори и земи от държавния горски фонд с обща площ от 183 дка. Това е част от "Каскада Среден Искър". Ние вече направихме това за първите няколко ВЕЦ-ове от тази каскада и продължаваме и за останалата част.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 8.

Точка 9

Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, на Министерство на вътрешните работи за нуждите на главна дирекция "Гражданска защита"

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, предоставяме пет стаи за нуждите на "Гражданска защита" – Ямбол.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 9.

Плевнелиев, Кресна?

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Господин премиер, отмятаме го, обещано – изпълнено, един ден предсрочно дори. Днес са двете машини в момента на обекта, специалните от Световната банка, натоварват, смятат, лазерите, рентгените, във всички посоки. Според мен до около половин – един час пускаме. В момента са на обекта един ден предсрочно.

БОЙКО БОРИСОВ: Обади ми се в момента, в който го пуснат, да имаш информация, да ни информираш и да информирате медиите, за да обясняват – през радиата, особено на тези, които пътуват по това трасе, да си минават по пътя.

Точка 10

Проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Договора между република и Република Беларус за правна помощ по наказателни дела и на Договора между република и Република Беларус за екстрадиция

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 10.

Точка 11

Проект на Решение за утвърждаване на рамковото споразумение за икономическо сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Кралство Мароко, подписано на 28 септември 2010 г. в Рабат

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме тока 11.

Точка 12

Проект на Решение за одобряване проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието, младежта и науката на Република България и Министерството на образованието и подготовката на Социалистическа република Виетнам за периода 2010-2014 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 12.

Точка 13

Проект на Решение за одобряване на резултатите и утвърждаване на протокола от деветата сесия на Междуправителствената българо-мароканска комисия, проведена от 26 до 29 септември 2010 г. в Рабат, Кралство Мароко

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 13.

Точка 14

Доклад относно проведена неформална среща на министрите, отговарящи за кохезионната политика на Европейския съюз, проведена на 22 и 23 ноември 2010 г. в Лиеж, Кралство Белгия

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Уважаеми колеги, има подробен доклад към точката. Аз няма да обръщам внимание на всички детайли. Има няколко неща обаче, които е редно да обърнем внимание, за да се знаят от всички, доколкото е редно, различните министри в различните ресори да следваме една и съща линия и да има вътрешна добра координация в кабинета.

Няма да обръщам внимание на обсъжданите теми, свързани с опростяване на правилата, отношението финансиране на частноправни субекти. Особен акцент обаче искам да сложа по отношение на т.нар. къндишъналитис, или условия, които се обсъждат към момента като инициатива на Европейската комисия. Става дума за следващия програмен период, въвеждането на особен вид дисциплинарна мярка, която поставя под условие финансирането на различните държави-членки, като къндишъналитис или условности, или условия, биват два вида, да ги наречем: положителни и негативни.

Първите условия са обвързани със списък реформи, които държавата трябва да извърши и ако извърши и изпълнява тези реформи с добро темпо, тя би могла да получава допълнително финансиране по линия на кохезионната политика или политика на сближаване.

Вторият пакет условия са т.нар. негативни или наказателни, да ги наречем, които са свързани основно с бюджетния дефицит. Простичко казано, това е идеята, ако една държава има по-висок бюджетен дефицит от лимита, на нея да й се спира достъпът до европейско финансиране. Това е пакетът мерки не само за подобряване на финансовата дисциплина в съюза, но явно и търсене на по-добра координация между политиката на ниво Европейски съюз и националните политики.

България принципно счита, че този подход за гарантиране на една по-добра дисциплина и по-добра координация е добра възможност. Наред с това, специално по отношение на първите, положителните условия ние считаме, че на нас ни е необходима повече информация относно начина, по който ще се мерят реформите, защото, ако говорим за бюджетния дефицит, там има ясен индикатор. Той е или по-нисък, или е по-висок. Там нямаме спор и няма опасност за субективно мнение. Но когато говорим по какъв начин се мерят извършените реформи, там нещата стават сложни. Да не говорим – този въпрос беше повдигнат, – че едни реформи понякога отнемат няколко години и ефектът може да е видим отвъд програмния период.

Започнах всички министри, отговорни за кохезионната политика с тези наши съображения с уговорката, че ние принципно считаме тази инициатива на комисията за една добра възможност. Моля всички, които имат пряко, непосредствено отношение към материята, да се запознаят с доклада, за да може във всички съвети, където участваме, да говорим един и същи език.

В заключение искам да кажа, че се радвам, че този път България не просто следваше дебата, който тече на европейско ниво, а съумяваше да формира силна позиция в него. България беше една от страните с ярко изразена позиция, която практически участваше във формирането на европейската политика в тази сфера.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 14.

Точка 15

Проект на Решение за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 3 от Закона за подземните богатства, в площта "Блок 4 Кубрат", разположена на територията на областите Русе, Разград и Силистра, и за уведомление за предоставяне на разрешение чрез конкурс

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 15.

Точка 16

Проект на Решение за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ – подземни богатства, по чл. 2, ал. 1, т. 3 от Закона за подземните богатства, в площта "Блок 5 Бяла", разположена на територията на областите Русе, Търговище и Велико Търново, и за уведомление за предоставяне на разрешение чрез конкурс

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 16.

Точка 17

Проект на Решение за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 3 от Закона за подземните богатства, в площта "Блок 1-20 Никопол", разположена на територията на областите Враца, Плевен, Ловеч и Велико Търново, и за уведомление за предоставяне на разрешение чрез конкурс

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 17.

Точка 18

Проект на Решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – варовици, от находище "Самоводене", участък "Запад", община Велико Търново, област Велико Търново, на "Стрела-92" ООД – Велико Търново

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Уважаеми господин премиер, моля за оттегляне на 18 точка за допълнително съгласуване на експертно ниво с Министерство на околната среда и водите.

БОЙКО БОРИСОВ: За протокола, точка 18 се оттегля.

Точка 19

Проект на Решение за предоставяне на концесия на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – пясък и чакъл (речна баластра), от находище "Ерден – 2", разположено в землищата на с. Ерден и гр. Бойчиновци, община Бойчиновци, област Монтана, на "ТБМ-2000" ЕООД - Монтана

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 19.

Точка 20

Проект на Решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – гнайсошисти, от находище "Райново", разположено в землището на гр. Симеоновград, община Симеоновград, област Хасково, на "Инермат" АД – Стара Загора

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 20.

Точка 21

Проект на Решение за даване на разрешение за прехвърляне изцяло на правата и задълженията по предоставена концесия за добив на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали – вермикулитова суровина – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 2 от Закона за подземните богатства, от находище "Белица", разположено в землището на с. Средищна, община Ихтиман, Софийска област, на трето лице по реда на чл. 25 от Закона за подземните богатства

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 21.

Точка 22

Доклад относно одобряване проект на Разрешение за търсене и проучване на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 2 от Закона за подземните богатства – неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта "Смилян", разположена в землищата на с. Смилян, с. Буката, с. Вълчан, с. Горово, с. Кошница, с. Сивино, с. Арда, с. Чеплетен, община Смолян, и с. Витина, с. Елховец и с. Поляна, община Рудозем, област Смолян

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 22.

Точка 23

Доклад относно одобряване проект на Разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства, в площта "Селската кория 2", разположена в землището на с. Брягово, община Първомай, област Пловдив

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 23.

Точка 24

Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства, в площта "Клепалото", разположена в землищата на с. Аканджиево и с. Дъбравите, община Белово, област Пазарджик

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 24.

Точка 25

Доклад относно проект на разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства, в площта "Чукичката", разположена в землището на с. Гарваново, община Хасково, област Хасково

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 25.

Точка 26

Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства, в площта "Кашкаваля", разположена в землищата на с. Долна Диканя, община Радомир, и с. Боснек, община Перник, област Перник

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 26.

Точка 27

Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на скалнооблицовъчни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 6 от Закона за подземните богатства, в площта "Бутово-Север", разположена в землищата на с. Медвен, община Котел, област Сливен, и с. Дъбовица, община Сунгурларе, област Бургас

НОНА КАРАДЖОВА: Предлагам да оттегля тази точка, тъй като Министерството на правосъдието ми предоставиха бележка, която не мога да коментирам в момента.

БОЙКО БОРИСОВ: Отлагаме ли?

НОНА КАРАДЖОВА: Да.

БОЙКО БОРИСОВ: Отлагаме точка 27.

Точка 28

Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на скалнооблицовъчни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 6 от Закона за подземните богатства, в площта "Ореше", разположена в землищата на с. Ореше и с. Крушево, община Гърмен, област Благоевград

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 28.

Точка 29

Проект на Постановление за осигуряване и разпределение на средствата за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи в детските градини и училищата и на учениците от І-ІV клас

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: С постановлението се определя добавка за подпомагане храненето на децата от подготвителните групи в детските градини и училищата и на учениците І – ІV клас, в размер на 65 лева на дете или ученик през 2011 г. Средствата за 2011 г. са в размер на 19 944 500 лева и са предвидени в Закона за държавния бюджет за 2011 г.

Благодаря.

АНЮ АНГЕЛОВ: Искам да доложа, че детската градина работи.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще ви моля, утре отидете, поканете медиите, да видят: направено, изпълнено. Заедно с кмета на Столична община госпожа Фандъкова утре отидете и я покажете.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: Може ли да използвам да благодаря за съдействието за моста в Банкя, което министър Ангелов ни оказа. Днес ще пристигне вече мостът.

БОЙКО БОРИСОВ: Има си хас да не го доставим навреме!

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Господин премиер, ако мога да допълня, защото ние сме в процес на пренасяне на архива на "Държавна сигурност" и това ни спря за няколко дни, но благодарим, наистина. Наложи ни се да проведем няколко разговора, тъй като архивът се предава поетапно и много усилено и сме поели ангажимент до началото на следващата година това да стане на 100%, е много важно този мост да бъде монтиран, защото върнахме няколко камиона по тази причина.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз благодаря на министър Ангелов за бързата намеса. Проконтролирай я, Аню, да върви бързо.

Приемаме точка 29.

Точка 30

Проект на Решение за изменение на Решение № 117 на Министерския съвет от 2003 г. за приемане на Списък на търговски дружества с държавно участие в капитала, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични платежни средства

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Това е предложение от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол за тринадесет компании да не може да се плаща вече с непарични платежни средства, а само с пари. Това са: "Монтажи", "Арсенал", "Малък Искър", "Мина Пирин", "Белтранс", "Земиздат", "Комера", "Тубор", "Фосфорни торове", "Тератон", Мина "Бобов дол", "Стомана" и "Екомедбио".

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 30.

Дянков, по точка 30?

СИМЕОН ДЯНКОВ: Съгласувано е с нас.

Точка 31

Проект на Решение за обявяване на имоти – публична държавна собственост, за имоти – частна държавна собственост, в областите Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, София и Хасково

АНЮ АНГЕЛОВ: Господин премиер, уважаеми колеги, предлага се единадесет имота да бъдат преактувани от публична в частна държавна собственост с цел разпореждане от началото на следващата година. Те са с отпаднала необходимост. Има съгласието от областните управители на всички области.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря. Тук за следващия Министерски съвет господин Нейков, с господин Ангелов, Министерство на отбраната, съм се разбрал, до новата спортна зала – знаете, че военният хотел, на който на първите три етажа живеят курсанти на академията, но оттатък всичко е в руини. Без първите три етажа, ниското тяло, да си остане на Министерство на отбраната, а другата част на хотела, високата част, да се прехвърли на твоето министерство и той да стане елемент на спортната зала. Всички чуждестранни отбори, които ще идват, ще видите, този хотел ще бъде винаги пълен и ще носи и добри приходи. Между другото, точно така е в Будапеща – голямата зала, хотелът е с топла връзка до залата. Изключително удобно е за спортисти – тренират, прибират се, отиват, състезават се, прибират се. Така че, министър Ангелов има добрината в името на спорта да се съгласи и за следващата сряда това го организирайте.

АНЮ АНГЕЛОВ: Има някои неща, които трябва да ги прехвърлим. Дано да успеем до 23-и.

БОЙКО БОРИСОВ: Ти си военен човек, знам, че ще успееш.

СВИЛЕН НЕЙКОВ: За инфраструктурата трябва да помислим само вече за пътя, който е отпред, пред залата, с г-жа Фъндъкова да мислим какво може да направим, защото идва вече времето за откриване на залата.

БОЙКО БОРИСОВ: Това ще се прави напролет. С г-жа Фандъкова – това, което сме говорили – там е около 3 милиона някъде поръчката, до 3 милиона, може и по-малко да излезе. Разбрали сме се със Столична община в момента, в който имаме конкурс, с любезното съдействие на министър Дянков, ще си разделим разходите наполовина.

СВИЛЕН НЕЙКОВ: И да се съгласува само с главния архитект, защото това е едно от кръстовищата, на които стават над 800 катастрофи годишно.

БОЙКО БОРИСОВ: Какво предлагаш?

СВИЛЕН НЕЙКОВ: Има предложение да стане тангента през Подуене и да се отвори пътят надолу, в такъв смисъл.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: Проектът е готов и е одобрен.

БОЙКО БОРИСОВ: Главният архитект е подчинен на кмета на София, така че когато сме се разбрали ние с кмета с любезното съдействие на Дянков, мисля, че другото е технически въпрос и той ще бъде направен. Действително, не само асфалта, хубаво е с Мария Бояджийска да направите и проект за градина, цветя, да е красиво, живот и здраве! Неслучайно Синята коалиция толкова ни атакува, защото като виждат как се случват нещата, които по време на тяхното близо 10-годишно управление на София само бяха мечти, нормално е това да е чисто човешка завист. И аз така го приемем, между другото.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: Вчера открихме детска градина в Люлин. Преди три години в началото на вашия мандат беше предложен един терен за замяна или продажба. Всъщност на този терен се построи детска градина…

БОЙКО БОРИСОВ: Безкрайни са добрините, които сме направили за София.

Приемаме точка 31.

Точка 32

Проект на Решение за одобряване на резултатите от участието в 14-ата сесия на българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество, проведена на 15 октомври 2010 г. в София

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Господин премиер, това беше сесията на междуправителствената комисия на 15 октомври те се срещнаха и с Вас тогава, и имаше представител на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тогава също се говореше по темите, които министър Цветков инициира и довърши.

БОЙКО БОРИСОВ: В доклада на министър Цветков след посещението в Китай пише, че януари очакват техен министър или техни представители по тези теми, така че вижте по график как се пада, да участва и Трайков в тези срещи, защото това действително би могло да стане добро партньорство.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Особено ако действително са предложили да произвеждат локомотиви и вагони тук, ще им окажем всяко съдействие, което имаме по Закона за насърчаване на инвестициите.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако можем да я привлечем, това е най-голямата фирма в света за производство на вагони, да инвестира в България в изграждането на завод, не само че за нас тези вагони ще бъдат по-евтини, ние имаме и метро, имаме и да подменяме вагони, и то огромен парк, така че да се надяваме, че ще успеете в преговорите.

АЛЕКСАНДЪР ЦВЕТКОВ: Интересът на китайската фирма е много силен. Затова ги очакваме още в началото на януари. Надявам се, че ще намерим тук допирните точки на взаимния интерес.

БОЙКО БОРИСОВ: Задължително е ако се подписва нещо, да има преференции за България за закупуване на вагони.

АЛЕКСАНДЪР ЦВЕТКОВ: Това е основният замисъл.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 32. За три влака за метрото сега са 26 милиона, а те - да ги правят тук.

Точка 33

Доклад относно одобряване на резултатите от участието на Република България в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на Европейския съюз, проведено на 18 и 19 ноември 2010 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 33.

Точка 34

Доклад относно одобряване позицията на Република България за участие в редовното заседание на Европейския съюз, което ще се проведе на 16 и 17 декември 2010 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 34.

Точка 35

Проект на Постановление за изменение и допълнение на методологията за определяне на финансови корекции, които се прилагат спрямо разходите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от структурните инструменти на Европейския съюз, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство, приета с Постановление № 134 на Министерския съвет от 2010 г.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, само напомням методиката за финансови корекции е бърз и ефективен инструмент в проектите с европейско финансиране, когато има нарушение от определени категории, бързо да се възстановяват средствата от бенефициента в зависимост от степента на извършеното нарушение. Причина за предлаганата промяна е да се отчетат направените изменения в Закона за обществените поръчки от юли месец тази година, както и от обхвата на методологията да отпаднат голяма част от категориите нередности, произтичащи от националното законодателство, които въвеждат по-висока степен на детайлизация в сравнение с насоките на Европейската комисия. Това – накратко.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Тъй като разговаряхме преди началото на заседанието с министър Дончев, предлагам точката да бъде приета на вносител, тъй като има някои неща за доуточняване.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Аз съм принципно против ретроактивното прилагане на клаузите от наредбата, но нека да бъде на вносител, да имаме възможност още веднъж с колегите да дискутираме нещата. Ако има някаква реалистична възможност да се съобразим с част от техните искания, ще бъде направено, но принципно становището ни е против фриволното ретроактивно прилагане на текстовете.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 35 така, както Дончев я иска, тъй като и аз, и Дянков относно работата на министър Дончев, а и всички министри, предполагам, се ползва и с доверие, и с подкрепа. Искам всичко, което Брюксел по тези теми има като изисквания, да се спазва безотклонно, за да може да имаме много ясни правила и много добра комуникация. Така че вие пак си правете предложенията, пак си говорете, но - така се приема точката.

Точка 36

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 215 на Министерския съвет от 2007 г. за определяне на детайлни правила за допустимост на разходите по оперативна програма "Техническа помощ", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие, за финансовата рамка 2007-2013 г.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Става дума за въвеждането на нова категория допустими разходи по оперативната програма "Техническа помощ". Това е част от усилията ни да отворим оперативната програма не само към министерствата, а към общините и областните администрации.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 36.

Точка 37

Проект на Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет

АЛЕКСАНДЪР ЦВЕТКОВ: С този акт се изменят три наредби: Наредбата за общите изисквания за оперативност, съвместимост и информационна сигурност, Наредбата за вътрешния оборот на електронни документи и документи на хартиен носител в администрации и Наредбата за регистрите на информационните обекти и на електронните услуги.

С предложеното постановление се предлагат няколко изменения, чиято цел е да се облекчи процедурата по внедряването на електронни административни услуги до подготовката на целия комплекс промени в Закона за електронното управление и наредбите към него. В същото време не се нарушава моделът на оперативна съвместимост и информационна сигурност.

Основната промяна се състои в оптимизиране сертификация на административните информационни системи, което утежнява ненужно на този етап и оскъпява внедряването на електронните услуги. При визуализирането на данните в електронните документи се премахват ненужни изисквания, за да бъдат електронните услуги удобни и интуитивни за гражданите и бизнеса.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 37.

Точка 38

Проект на Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 38.

Точка 39

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията

МАРГАРИТА ПОПОВА: Измененията се правят във връзка с изискванията на Директива на Европейския парламент и на Съвета от май 2008 г. и съгласно тази директива ние до май 2011 г. трябва да направим някои промени в правилата в гражданско-правната и търговско-правната сфера. Става дума за две важни неща – да се признават решенията по медиацията във всички държави членки и второто важно изменение е да се спира давностният срок, който тече по време на извършване на медиационните действия, за да може ако не се постигне такова споразумение между държавите членки, след това да може да върви съдебен процес, много важни неща, които абсолютно своевременно направихме, за да сме в съответствие с европейските правила.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 39.

Точка 40

Доклад относно даване на съгласие за промяна в Споразумението за заем от 9 юли 2004 г. между "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД и Японската банка за международно сътрудничество

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми колеги, става дума за замяна на рехабилитацията на турбината на блок 5 с рехабилитация на турбината на блок 8. Те са напълно съвместими, еднакви, само че блок 8 има вече монтирана сероочистка, а блок 5 – още не. Така че за да използваме средствата по кредита и за да спазим сроковете, ние искаме да заменим турбината на блок 5 с блок 8. Но тъй като договорът е междудържавен, се налага промяната да мине през Министерски съвет и Народното събрание. Затова точката е вътре.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 40.

Точка 41

Проект на Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Промените ще доведат до поевтиняване и възможността да се осигуряват повече количества за пациентите. В момента цената на медикаментите се определя като се вземат най-ниските от стойностите, които се покриват от обществените правно-осигурителни фондове в осем европейски държави.

С тези промени се сменят две от държавите. Занапред цените на производител на медикаменти ще се сравняват не с тези в Чехия и Унгария, а с Франция и Словакия. По този начин се премахват страни с плаващ курс на еврото, което водеше до нежелание на фирмите да регистрират цени на лекарствата у нас. В същото време се променя и засилва контрола на ценообразуването. В момента не винаги лекарствата имат регистрирана цена в осемте държави, с което се сравняват цените им. Така пък не се позволява да се установи колко е ниска цената, която ще се покрива от Националната здравноосигурителна каса или Министерство на здравеопазването у нас.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 41.

Точка 42

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от позитивния лекарствен списък и условията и реда за работа на Комисията по позитивния лекарствен списък.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: С промените в Наредбата за условията, правилата и критериите за включване, промени или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък и условията и реда за работа на Комисията от Позитивния лекарствен списък, медикаментите за редките заболявания, съпътстваща хормонална терапия при някои онкологични заболявания и поддържане на пациентите след трансплантация ще се поемат от Националната здравноосигурителна каса. В момента тези лекарства се осигуряват от Министерство на здравеопазването. От 1 януари те ще преминат към медикаменти за домашно лечение, което поема Здравната каса. Промените ще гарантират достъп на пациентите до тези лекарства, тъй като ще се опрости процедурата, по която се покриват от държавата.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 42.

Точка 43

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на Агенция "Пътна инфраструктура", приет с Постановление № 295 на Министерския съвет от 2009 г.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, позволете едно малко встъпление, защото със съжаление констатирам, че дори една Магистрала "Тракия" не може да обедини всички българи, специално партиите на България, тогава, когато правителството дава всичко от себе си. Тогава, когато имаме уверението от представители на Европейската комисия, че апликационната форма на "Тракия" е на финалната права. Тогава, когато ние сме ускорили строителството, синята коалиция произвежда скандали, интриги и изкривява обективни факти, информация, които са им дадени.

Това, което наистина аз продължавам да не мога да разбера, след като в петък на парламентарната проверка съм дал справка от 38 страници, на която пише, че са възнаграждения от първия до последния човек, от първата до последната длъжност, цифра по цифра, точка по точка, за целия период от 1 януари до 30 октомври 2010 година така, както те са поискали, тези цифри за 10 месеца ги обявяват, че са на месец…!? Вече трудно мога да проявя разбиране. Тогава, когато Пътната агенция е намалила с 600 човека персонала си и е изплатила над 1 милион лева обезщетения на хора, които наистина са освободени – жива кръв, и те го показват пред медиите като платени бонуси…!? Нямам думи, трудно разбирам, няма как, чисто човешки съм дълбоко впечатлен.

Искам да споделя с вас, че Пътната агенция изцяло е в бюджета си. Последните 10 години тя винаги е била на минус 200 до 300 милиона лева, винаги е подписвала договори, да се чудите кога и как ще бъдат платени. В края на миналата година беше на минус 287 милиона лева, сега ще бъде до стотинката точна. В бюджета за премии, за ДМС Пътната агенция е ниско платена. Средната заплата на тези 1 600 човека, които останаха е 560 лева. В централната администрация, в която работят под 300 човека средната заплата е 820 лева. Хора, които трябва да управляват милиарди…!?

Бонусите бяха обявени, а всъщност това са обезщетения. Максималният бонус е на председател на Управителния съвет на Пътната агенция, който има заплата 1 500 лева, за 10 месеца по справката, целият парламент я видя, са му платени 9 000 лева бонус, те ги обявяват на месец!? И обявяват, че някакви хора в Пътната агенция си раздават заплати по 10 000 лева на месец. На това отгоре го прехвърлят към пенсиите на хората. Те казват, че в момента, в който българите не увеличават пенсиите си, плащат по 9 000 лева. Такава манипулация през живота си не бях виждал.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще видите много повече манипулации, Плевнелиев.

А когато бяха валежите и стояха по 24 часа на пътя за Кресна…?! Ако е частник, дали ще иска допълнителни средства?!

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Искам да ви уверя, господин премиер, колеги, че правим всичко възможно апликационната форма да бъде одобрена на "Тракия" и това, което виждам е, че всъщност това е атака срещу "Тракия", това са внушения…

БОЙКО БОРИСОВ: Плевнелиев, извинявай, че те прекъсвам, но да обясня на колегите.

Представяте ли си какво е за другите политически партии, които само са виждали в сърцето си, в сънищата си, в мечтите си, имали са възможност да я направят и сега, когато минават и гледат стотици километри вече на чакъл магистрала…!? Ами това предизвиква жив ужас. Така че те са готови да кажат всичко.

Моята молба към теб и към Дончев е, изпълнявайте, спазвайте стриктно указанията на Брюксел, действайте с европейския комисар, с дирекциите там. На 15 януари президентът на Европейската инвестиционна банка ще бъде в София, ще направим среща при мен, ще поканя поне 5-6 министри – всички, които имат програми, свързани с Европейската инвестиционна банка – това е банката на Европейския съюз. Утре ще го докладвам и на президента Барозу, тъй като в тази посока имаме разговор от месец с него. Ще ни предоставят експерти по "Струма". До тогава, Дянков, да подготвим споразумение за кофинансирането на "Струма".

Ами те ще изпаднат в истерия, когато разберат, че напролет ще почнем първите два лота и по "Струма". Защото за населението от София до Петрич - това е Дупница, Благоевград, надолу Симитли, Сандански, Кресна, Петрич, да имат магистрала това означава живот. Това означава че от София до Солун ще се ходи за два часа, особено влезем ли и в Шенгенското пространство, да няма граница, даже и по-малко би могло да бъде – 133 километра с европейско финансиране.

Като мине конкурсът и направим копките за двата лота на Магистрала "Марица", сега в събота като пуснем на три нива естакада на Перник, ами представяте ли си ние да сме в тяхното положение и да гледате какво правят, това, което вие не сте свършили или сте си мечтали да свършите!? Ами като минат по моста "Брюксел", който още от времето на Софиянски го правят!? Има огромна разлика. Ами като минеш по Южната дъга и с "ужас" видиш как се строи в момента, и до "Младост", това е много тежко, това е изключително тежко, пази Боже, както се казва, да си в тяхното положение. Това е по-лошо да си там на апарата, който пуснахме днес с Константинов. Ами като пуснем и "Люлин"…!? Ами сега като завърши проекта на Фандъкова за този голям мост от над "Борис ІІІ" до АОНСУ горе…!? И сиреч, като тръгнеш по Южната дъга и излизаш на колелото горе на "Люлин" и от "Люлин" тръгваш по Магистрала "Люлин" и целите квартали "Владая" се отърват от този убийствен трафик…!? Ами те вече имотите в пъти са скочили на тези хора, защото знаят, че е въпрос на дни, на месец, на два, разбира се че в снега не можем да асфалтираме, иначе щяхме да асфалтираме и днес. Но са чакали 20 години, а ние им казваме, че имат да чакат 2 месеца или 1 месец, или 20 дни. Ами тези от Бургас, когато е първа копка на кръговото на Бургас. На лято, като минават хората транзит за Южното Черноморие по естакада…!? Вие не можете да си представите… Ами Бяла и Русе – това, което направихме. Ами ако не бяхме го направили, този ТИР онзи ден щеше да отиде в реката да има пак жертви.

Аз ги разбирам, вие защо се дразните?! Разбирам ги напълно, това за тях е ужасяващо. Аз не им се сърдя, защото това е разбираемо, макар че аз, може би от всички пороци, нямам само този, наречен завист. И когато се касае за нещо, което е хубаво за България не бих се …. Ами Спортната зала, за която бяха най-против…!? Нейков, като минават сега и гледат каква красавица е. Ами като светне догодина и почнат там състезания след състезания и да се пълни с хиляди хора, които са мечтали да гледат подобни срещи или първенства. Ами концерти – ние нямаме една зала да направим концерт, виждате, къде ли не ги правят по разни стадиончета. Как да не им е мъчно?! И като гледат министър Константинов, всеки ден, през ден открива апарати, които ги няма в Европа. Ами как да не ги е яд?! Нали там отиват пациенти и утре като ги преглеждат ще кажат – ей, тези ми спасиха живота. А за нормалните хора е ясно, че е криза. Ясно е, че ако имаше останали пари в бюджета, надявам се в другата, в следващата година вече да имаме и за социално слабите повече, да дадем повече и за пенсии.

Но, за да получим пари, да изкараме пари като държава, ние трябва да направим тази инфраструктура, тя ще носи пари. Тези ТИР-ове, които ще минават по тези магистрали ще им взимаме такси, тези такси ще бъдат стотици, милиони и те ще отиват там. Ами когато проектите на Трайков стават – "Набуко", "Южен поток" – всяка година то са такси, такси, такси. Едно е да подпишеш меморандум, друго е да подпишеш смесена компания, която да почне реално да прави проучванията и да почне да строи – това, което Трайков направи.

Ами като дойде президентът на Европейската инвестиционна банка и подпишем меморандум за кофинансиране и на "Струма", как няма, това е много, това е ужасно…. Това, Плевнелиев, е ужасно нещо. Ами като завърши сега проектирането София-Ниш-Белград, за два часа и половина могат да дойдат от Белград да пият кафе в София и обратното – това са огромни потоци трафик. Ами Дунав мост 2 през 2012 година, Сашо Цветков като го пусне…!? За целия Видин и региона, какво ще кажем…?! Едните мечтаеха, другите го направиха. И хората ще почнат да избират.

Това е ужасно, и даже те са меки в атаките. Сигурно аз бих си измислил и нещо тежко и за теб. Аз не знам как са те пропуснали?! И то много тежко, ама такова, че аз да не си го повярвам дори, като го измисля.

Така че това не само не трябва да ви притеснява, то е разбираемо, човешко е. Това им е проблемът.

Приемаме точка 43.

Точка 44

Проект на Решение за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Съвета на министрите по околна среда на Европейския съюз, което ще се проведе на 20 декември 2010 г. в Брюксел.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме.

Точка 45

Проект на Решение за одобряване проект на Споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Европейската банка за възстановяване и развитие, действаща като администратор на безвъзмездни средства от ІІ фонд за техническо сътрудничество с Германия за разработване на примерен договор за услуги във водния сектор на Република България

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме.

Точка 46

Проект на Решение за одобряване проект на Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка) за сътрудничество по Програмата за реформа в железопътния сектор.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме.

Точка 47

Проект на Постановление за изменение на Постановление № 67 на Министерския съвет от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме.

Точка 48

Проект на Решение за одобряване проект на Споразумение за сътрудничество при реализацията на дейностите в рамките на Трансевропейската транспортна мрежа "Проучвания за развитието на железопътния приоритетен проект № 22, № 2007-EU-22070-S" в съответствие с Решение № С (2008) 7574 на Европейската комисия от 4 декември 2008 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме.

Закривам заседанието на Министерския съвет.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wornoxmaniak avatar :-|
    wornoxmaniak
    • - 2
    • + 11

    Бравос! Толкова много текст и нито 1 грешка, страхотна работа на машинописката. Някой в "Дневник" трябва да се замисли над това.

    Нередност?
  • 2
    stir avatar :-|
    stir
    • - 2
    • + 2

    !! "Така че това не само не трябва да ви притеснява, то е разбираемо, човешко е. Това им е проблемът."

    Нередност?
  • 3
    2408 avatar :-?
    wornoxmaniak_
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "wornoxmaniak":

    Нали уж си от монтанските села, не си ли много начетен за пазач?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал