Стенограма от заседанието на Министерския съвет - 5 януари 2011 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Много кратичко заседание - 10 точки при средно 30-40 обикновено. Освен това стенограмата беше пусната почти светкавично.

Стенографски запис!

ЗАСЕДАНИЕ

на

Министерския съвет

5 януари 2011 г.

Заседанието започна в 10.15 часа и беше ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: Честита Нова година!

Министър Константинов, какво е положението? Проверявате ли случая с починалото дете?

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Изпратена е Изпълнителната агенция "Медицински одит", също така има и вътрешна проверка в болницата.

БОЙКО БОРИСОВ: Вътрешната проверка я оставете, това е все едно ние да се проверяваме.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Изпълнителната агенцията на Министерството на здравеопазването е изпратила проверка вчера.

БОЙКО БОРИСОВ: Това, което гледах по новините вчера, толкова жалби и без последствия – това е просто съучастие към престъпление. Една, втора… Дадоха и семейства, които по подобен начин са пострадали. Много сериозна проверка, поставете един заместник-министър пряко да контролира.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Това е направено и те вече са отишли.

БОЙКО БОРИСОВ: Не се съмнявам, но ни дръжте в течение, защото не е само един такъв случай.

Точка 1

Доклад относно приемане на национална програма за интеграция на бежанците в Република България (2011-2013 г.)

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи.

Приема се точка 1.

Точка 2

Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, на Държавната комисия по сигурността на информацията

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, поради отпаднала нужда за Държавна агенция "Национална сигурност", предоставяме правото на управление върху този имот на Държавната агенция за сигурността на информацията. Всички планове, всички мероприятия и действия са подготвени и планирани. Благодаря за подкрепата.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 2.

Точка 3

Проект на Решение за предложение до президента на Република България за награждаване на Светла Оцетова с орден "Стара планина" – първа степен

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на физическото възпитание и спорта.

СВИЛЕН НЕЙКОВ: Уважаеми господин министър-председател, Светла Христова Оцетова е родена през 1950 година. През 1976 година спечелва златен олимпийски медал в Монреал, два сребърни медала от световните първенства през 1975 година и 1977 година и един бронзов медал.

В момента е директор на техническата делегация към Международната федерация по гребане – ФИСА.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 3.

Точка 4

Проект на Решение за предложение до президента на Република България за награждаване на Здравка Йорданова с орден "Стара планина" – първа степен

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на физическото възпитание и спорта.

Всички знаем заслугите и на Здравка Йорданова, и на Светла Оцетова. Приема се точка 4.

Точка 5

Доклад относно приемане на актуализирана стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, проектът на актуализация на Стратегията за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци е мярка в управленската програма на правителството в сектор енергетика. Тя е разработена в съответствие с препоръките на МААЕ.

Документът цели да се гарантира създаването на цялостна рамка за управлението на отработеното ядрено гориво и на всички видове категории радиоактивни отпадъци формулиращи приложимо законодателство, политика и стратегия за развитие.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Министерството на финансите беше изпратило предложение, което вече е прието от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, но това важи за всички, поради което реших да взема отношение.

В първоначалния вариант на тази стратегия една от точките беше, че държавното предприятие "РАО" следва да бъде изключено от плащане на ДДС, понеже не извършва външни услуги за пазара, което наистина е така. ДП "РАО" не извършва външни услуги, но държавни предприятия не могат да се изключват от ДДС, защото това ще конституира държавна помощ по смисъла на Европейския съюз и за това Министерството на финансите беше изпратило коментар, който е приет, благодаря ви, че всички държавни предприятия, както и всички останали предприятия, трябва да плащат ДДС.

Вторият кратък коментар, който също е приет и за което благодаря, имаше предложение в първоначалния вариант МИЕТ, съгласувано с Министерството на финансите, да сключат договор с БНБ по Закона за задълженията и договорите за управление на средствата по двата фонда. Само Министерството на финансите сключва финансови договори от страна на правителството. Разбира се, те се съгласуват с други министерства, но за това има Министерство на финансите, за да сключва договори, включително и с БНБ, но благодаря, че и двата коментара са взети предвид.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 5.

Точка 6

Проект на Постановление за структурни промени в системата на здравеопазването

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на здравеопазването.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Уважаеми господин министър-председател, проектът на постановление е изготвен на основание Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето.

С предложения проект се извършва преобразуване на съществуващите регионални центрове по здравеопазване и регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве в една административна структура на територията на всяка област – регионална здравна инспекция.

В съответствие с приетите промени в Закона за здравето, регионалната здравна инспекция ще осъществява и организира държавната здравна политика на територията на съответната област. Обединението на двете административни структури ще доведе до премахване на дублиращите се функции и звена и намаляване на щатната численост на персонала в администрацията в системата на здравеопазването.

БОЙКО БОРИСОВ: Имате ли въпроси?

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това е една голяма стъпка в административната реформа на Министерството на здравеопазването и вече над година се подготвя. Така че като председател на Съвета за административна реформа много съм радостен, имаше работа и с Министерството на труда и социалната политика, така че това да влезе в действие. Радвам се, че в началото на тази година можем да отчетем и тази голяма административна реформа.

БОЙКО БОРИСОВ: Вече регулирахте ли плащанията с Националната здравноосигурителна каса и Министерството на финансите?

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Плащанията през последните два месеца са абсолютно регулярни. Дължим по около 10 на сто за още няколко месеца, които ще бъдат дадени сега през тази година.

Тази година болниците ще имат яснота за цялата година какъв ще бъде бюджетът. Разбира се, той ще се дава на траншове, и ако видим, че има особени ситуации там ще могат да бъдат дадени повече средства. Самият факт, че вече никой не говори нито за протести, нито има такива изказвания, дори имаме положителни стъпки и новости… Виждате какво се случва с общопрактикуващите лекари. Това са нови идеи, за които сме говорили преди това и вече навлизат.

През годината ще следват серия от стъпки, които, когато се казват предварително и са дискутирани, известни и приети от обществото, от пациентите и от работещите в здравеопазването, мисля че ще имаме добри резултати.

БОЙКО БОРИСОВ: За следващия Министерски съвет да ме запознаете с това, което поехме като ангажимент за ускорителя в Медицинска академия, за сградата, за изотопите, в ИСУЛ за второто помещение, и в Пловдив за уреда за лъчелечение.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: В Пловдив старият уред, който беше за лъчелечение ли имате предвид?

БОЙКО БОРИСЕВ: Точно така.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Мисля, че въпросът е решен. Поет е ангажимент от фирмата и до 10-ти трябва да са освободили залата и да започнат ремонти. Срокът е през месец септември да откриваме ускорителя.

БОЙКО БОРИСОВ: Кой месец?

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Месец септември, тъй като около половин година трябва да се направи ремонт на инсталацията и изпитания на новата апаратура. Така или иначе пациентите, които са в момента, са поети абсолютно и се лекуват.

БОЙКО БОРИСОВ: Пациентите ходят в София и Стара Загора.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Апаратът там е натоварен максимално и работи.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, ще отидете до там и ще видите всички тези неща. Това са процеси, които не се ли контролират, така минава времето и в един момент установяваме…

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Там имахме проблеми. Три пъти съм ходил в Пловдив. Имах разговор и точно преди Нова година. Пое се ангажимент и ставаше въпрос изотопът да бъде изваден. Фирмата е само една, но сме се разбрали и ще бъде даден зарядът на диспансера в Бургас срещу сумата, която е само за транспорта. Така, че и бургазлии ще получат нов изотоп, който ще могат години наред да използват.

Пловдивският диспансер ще получи по европейските програми също линеен ускорител, но в момента там нямаме проблем. Ако си държат на думата, от 10-то число на този месец, трябва да започне да се монтира новата техника.

БОЙКО БОРИСОВ: На 10-ти изпращате един от заместник-министрите там, който да види дали са започнали и какво е положението.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Добре.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Искам да припомня, че едно от задълженията, съвместно на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, беше до края на 2010 година да завършим остойностяването на клиничните пътеки. Това беше завършено и вече е факт. Подписани са съответните договори с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз и мисля, че в 285 пътеки се увеличиха цените.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: В 185 пътеки, всички пътеки са 294. Повече от половината са с повишена цена.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Около 70 на сто се увеличиха, и нашият анализ показа, че за педиатрията като цяло пътеките досега не плащаха достатъчно. Там са увеличени средно с 20 на сто за всички педиатрични пътеки.

Мисля, че за първи път в България вече има и безплатни процедури за профилактика за рак за мъжете над 50 години и за жените.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Това е заслуга на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Парите идват от Министерството на здравеопазването.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: От здравни осигуровки. Всеки трябва да си отбранява заслугите. Но тъй като казахте за този линеен ускорител. Едно от оплакванията на колегите е било, че пътеката е много ниска и получават малко пари. Пътеката за лечение с линеен ускорител в следващата година е 315% спрямо миналогодишната. Когато кажем 10 или 20 на сто, хората не го усещат, а 315% всеки може да ги разбере.

БОЙКО БОРИСОВ: Тъй като на мен ми дадохте пътеките и съм ги прочел, ако сега направим едно социологическо проучване и да попитам всички министри и губернаторите, които са тук – ако един ми каже да знае една такава цифра. Защото точно по това месеци наред те биха и теб, и здравното министерство, и финансовото министерство. Знайни и незнайни герои използвайки тези два, три месеца буфер, в които трябваше да наваксаме финансирането в здравното министерство. По какво ли не чухме да се изкажат.

Ще ги съберете сега всички тези, ще ги издирите, ще ги поканите на една пресконференция и ще започнете да им обяснявате клиничните пътеки. По детските – с 20 на сто даваме повече. За линейния ускорител - 315% повече. Излез сега и викай .- "Ура", викай - "Благодаря", а не да остава, че ние толкова много неща сме дали и повече направили в здравеопазването и излиза един, не му знам името, и където има протест, пръв отива да приказва. Лично него виж, него го покани и му прочети цифрите и го накарай да ги коментира.

Приема се точка 6.

Министър Плевнелиев, сетих се за дупката във Варна.

РОСЕН ПЛЕНВЕЛИЕВ: В момента са там и от местното ВиК, и от местното областно пътно управление.

БОЙКО БОРИСОВ: Това е все едно да ми се пропука околовръстното и понеже съм поканил и Станишев на откриването, и те да снимат Станишев до дупката.

Ние сме финансирали тази отсечка и сме я открили заедно с кмета, но понеже им е по-удобно мен да атакуват, те са поставили мен до дупката. Щом е така, пълна проверка сега, макар че не е практика държавата да проверява строителството на пътища на даден кмет или община, пълна проверка, разследване и ако има нарушения, искайте общината да ни върне парите. И да се знае тук кой е виновен. Ние сме изпълнили това, което е като кофинансиране и искане да платим по фактура надлежно на община Варна. Кметът се скри, както се скри между другото и за Морската градина, по същия начин. Скри се и чака да мине бурята, само че ние няма да чакаме да отмине, а ще я предизвикаме. Днес, след като са там, сме изпратили машините да проверят целия асфалт и строителството, защото търгът, строителството, възлагането на поръчката – всичко е дело на варненския кмет. Ние сме дали парите, което не е малко, а е най-важното – да се дадат парите, а оттам нататък как са управлявани и дали правилно са управлявани, сега ще ни каже апаратурата. Така че, дръжте ме в течение, защото много ме ядосаха с тази манипулация.

Точка 7

Проект на Решение за одобряване на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, промените, които се правят с този законопроект, са преди всичко въвеждане на изискванията на Регламент №2003 на ЕО относно торовете, както и регламентация на събирането на информация за количествата продукти за растителна защита и прецизиране на административно-наказателните разпоредби в съответствие с натрупаната практика от прилагането му.

Приемането на законопроекта не изисква осигуряване на допълнителни финансови ресурси и няма да окаже въздействие върху държавния бюджет.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 7.

Точка 8

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с ПМС №119 от 2006 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на здравеопазването.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Това е една изключително важна наредба, тъй като третира въпрос, който беше ясен в публичното пространство, но нерегламентиран. Става въпрос за избора на лекар и на екип. До сега такова нещо се правеше, но всяко лечебно заведение си го решаваше, нямаше никаква нормативна база на какво да се стъпи, в резултат на което се получаваха най-разнообразни аномалии от типа на заплащане в пъти повече от цената на клиничната пътека за т. нар. избор, извършване на манипулацията, след което се представяха документи на пациентите да подпишат, което си е вече в рубриката "изнудване", а не избор.

Наредбата първо казва какво е избор на лекар, какво е избор на екип, след това казва при какви ситуации може да се прави. А ситуациите е ясно, че трябва да бъдат само когато пациентът иска това да стане. Това не е задължение и не трябва да бъде принуждаван. Ако някой иска да осъществява избора си, той го декларира. И също, че може да се избира лекар само когато има избор – трябва да има няколко лекаря, няколко екипа. Ако човек е сам на дежурство, как ще бъде избиран, ясно е, че не може да стане.

Най-накрая казваме, че това трябва да става преди самото лечение, преди реално осъществяване на някаква интервенция, а не да е направена операцията и да се тикне на пациента документ – "хайде сега, ти си избрал еди кой си". Мисля, че това е важно за защита интересите на пациентите.

Регламентирани са цените, те са обвързани с клиничните пътеки, като принципът е, когато пътеките са по-евтини процентът да е по-висок. Колкото стават по-скъпи пътеките, той да пада. Ясно е защо. Защото има много скъпи пътеки и ако държим един и същи процент, цените биха станали твърде високи, както има случаи да се иска по 3 по 5 хиляди. Че даже от една болница имаше дадена информация за цена 10 хиляди. Това е правилна стъпка.

Имаше въпроси защо изобщо да не изчезне. Това е, така или иначе, някаква форма на даване на допълнителни права на пациента и ако бъде забранена подобна дейност, бихме вкарали нещата изцяло в сивата икономика, хората ще плащат под масата. Сега ги регулираме, всичко ще бъде следено, на три месеца ще се дават отчети в електронен вид на регионалните здравни инспекции, те съответно на министерството, за да знаем къде какво се случва.

Така че, освен пътеките, с които можем да се похвалим в голямото си мнозинство, това е нещо, което също дава ред. Хората не се притесняват да плащат, хората искат да знаят за какво плащат и колко.

БОЙКО БОРИСОВ: Единственото, което искам повече от теб и екипа ти – обяснения! Всичко това трябва да се обяснява, обяснява, хората да го знаят. И като знаят, всъщност знаят правата си, знаят какво имат право да направят. Ще отидат и ще кажат: "Чух го министъра сутринта, така каза по телевизията, а вие тук ме препращате някъде…". Затова хубаво трябва да се обяснят тези неща.

Приемаме точка 8.

Точка 9

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация, приет с Постановление №34 на Министерския съвет от 2004 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на здравеопазването.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Проектът прецизира и функциите на Изпълнителната агенция по трансплантация в областта на дейностите по осигуряване на качеството и безопасността на трансплантацията като изрично се уточнява, че това правомощие обхваща както тъканите и клетките, така и органите за трансплантация.

С този проект се предлагат промени в Постановление №216 за създаване на Център "Фонд за трансплантация". Те имат за цел да се уреди лечението на пациенти, които са одобрени за трансплантация в чужбина, до момента на извършване на трансплантацията, след разглеждане и преценка на Обществения съвет. Касае се за осигуряване на лечение само за заболяванията, налагащи трансплантация и които не са финансирани по друг указан ред – от Националната здравноосигурителна каса.

Кое ни подтикна да правим тази промяна? Един конкретен случай при пациентка, която очаква трансплантация и за която до очакването се отделят страшно много пари – десетки хиляди левове месечно. Това го казвам, за да покажа колко скъпа необходимост е медицината, защото тук става въпрос дали този човек да живее или не. И операцията на тази жена сигурно ще струва към 400 хиляди долара, лечението на месец – 250 хиляди лева, докато стане това нещо. Това е може би едно от обясненията защо парите за здравеопазване се увеличават, а ефектът не се много вижда. Тези неща никой не ги вижда, а буквално няколко пациенти могат да изразходят 10% от бюджета на здравеопазването.

Въпросът е какво да правим. Ние, разбира се, търсим варианти, общуваме и с Министерство на финансите, но искам да покажа как за определени случаи могат страшно много пари да отиват. От друга страна, не можем да кажем "Не, спираме лечението" и пациентът да умре, защото парите са много – това просто няма как да го направим.

Това е причината – да направим това момиче, което чака за трансплантация, да има възможност по някакъв начин да го финансираме със средства. Затова предлагаме тази промяна. Разбира се, има и други неща в нея.

БОЙКО БОРИСОВ: Човешкият живот е един, затова даваме докато има.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Господин премиер, понеже д-р Константинов постави много на място въпроса – какво правим, когато парите не стигат. Те никога няма да стигат, защото медицината е скъпо нещо, винаги може човек да бъде третиран и по-добре. Отговорът е – инициатива от хората и стимул да се осигуряват допълнително, за да бъдат гарантирани за всякакви положения. Никога бюджетът за здравеопазване на може да покрие абсолютно всички необходимости.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Абсолютно съм съгласен и винаги, когато разговарям с хора, които си плащат, които са в бизнеса, които имат частни структури и работят много добре, винаги казват – ние си плащаме, обаче защо толкова много хора не плащат.

Не съм съгласен даже с обясненията – малко са ни доходите, сега за какво и това да го плащаме. Да, хората, когато са здрави не го разбират, но всъщност хората, когато са здрави плащат, а някой в този момент е болен и той получава тези средства, но утре никой не гарантира, че този човек, който сега в момента е здрав, няма да се разболее и да изпадне в същата ситуация и колкото и да е богат, винаги може разходите да надвишават значително това, което той е дал.

БОЙКО БОРИСОВ: И пак стигаме до разяснителната кампания, и пак стигаме до обясненията. Защото в момента ние си говорим, че когато грее слънцето, времето е топло, а когато залезе става мрак, става по-хладно, че когато си здрав, богат и млад, е по-хубаво, отколкото стар, беден и болен. Това са неща, които не е нужно да ги обясняваме на хората. От нас се иска да дадем възможност първо – тези, които си плащат, да получават адекватна услуга. Тези, които не си плащат – да ги убедим или ги задължим – намерете вие инструментите, да си плащат, защото, ако се обяснява правилно, това ще стигне до повече хора, до разума. Трето – тези, които искат да се подсигурят с по-добро здравеопазване, могат да ползват и тези фондове, за които казва Трайков.

Иначе съм съгласен – винаги има и по-добър медикамент, винаги има и по-добра апаратура, винаги има и по-добра болница в света.

Приемаме точка 9.

Точка 10

Проект на Решение за одобряване на резултатите и взетите решения за заседанието на Съвета на министрите по околна среда на Европейския съюз, което се проведе на 20 декември 2010 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на околната среда и водите.

Приема се точка 10.

Закривам заседанието на Министерския съвет.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    c0ng0 avatar :-|
    c0ng0
    • - 1
    • + 1

    Тъй като не забелязах къде мога да пиша на поддръжката на онлайн версията, пиша тук като коментар. Цялостните виждания на уеб дизайнера на сайта силно се разминават с начина ми на работа и четене като потребител, но явно няма смисъл да си бия главата в стена. Става въпрос за това, че нямам намерение да си купувам 30-инчов монитор за да успея да събера поне 3/4 от съдържанието и затова откак "подобриха" дизайна, чета вестника 10 пъти по-рядко.

    Въпросът, по който пиша е друг - някой от редакцията отварял ли е capital.bg с Internet Explorer? Мисля че всеки уважащ се дизайнер би трябвало да го прави от време на време, колкото и яростен противник да му е. Горните няколко точки на заглавията на основните теми са отрязани - здраво се набива на очи.

    Нередност?
  • 2
    lyuba_yordanova avatar :-|
    Люба Йорданова

    До коментар [#1] от "c0ng0":

    Благодаря за сигнала, ще проверим проблема под Internet Explorer. За проблеми по сайта на Капитал можете да пишете на [email protected].

    Нередност?
  • 3
    marting avatar :-|
    Марто

    Капитал дотам или до там:)?

    Нередност?
  • 4
    c0ng0 avatar :-|
    c0ng0

    До коментар [#2] от "Люба Йорданова":

    Както гледам реакцията е много бърза - все още никаква промяна. Ако трябва снимка да пусна как изглеждат някои главни букви като П, О и др. с черта в най-горната част.

    Нередност?
  • 5
    lyuba_yordanova avatar :-|
    Люба Йорданова

    До коментар [#4] от "c0ng0":

    Да, ще ни бъде полезно, ако пуснете скрийн шот на горния мейл адрес.

    Нередност?
  • 6
    c0ng0 avatar :-|
    c0ng0
    • + 1

    До коментар [#5] от "Люба Йорданова":

    1. Стартирате IE8
    2. Отваряте capital.bg
    3. Гледате секция Филтър. По-конкретно горната част на всички главни букви като Г, О, З, Т, S, F и т.н. Мисля че е елементарно и очевидно. Ако някой пак не вижда "какъв е проблема" да направи същото с FF и да сравни. Ако пак не вижда - не му е работа да е уеб дизайнер.

    Нередност?
  • 7
    c0ng0 avatar :-|
    c0ng0
    • + 1

    Явно никой редактор не се вълнува има ли проблем, няма ли щом толкова време няма никаква реакция. Ето снимка за по-нагледно. Или може би всичко е наред?

    http://i067.radikal.ru/1101/c0/75172299a46d.png

    (Пояснение: червеното е добавено от мен, да не вземе да се чуди някой как се е получило.)

    Нередност?
  • 8
    petya_raykovska avatar :-|
    Петя Райковска

    До коментар [#1], [#7] от "c0ng0":

    Здравейте,

    Извинявам се за забавения отговор. Формата за докладване на проблеми със сайта е на адрес http://www.economedia.bg/report

    Достъпна е от футъра на Capital.bg - "Доклад за проблем".

    По отношение на Internet Explorer - за да виждате Capital.bg максимално добре, изберете от меню Tools на браузъра си опция Compatibility View.

    Сайтът е оптимизиран да работи добре и под по-стари версии на IE, опцията в Compatibility View в IE е създадена, за да се виждат такива сайтове добре и под най-новите версии на браузъра.

    Нередност?
  • 9
    c0ng0 avatar :-|
    c0ng0
    • + 2

    Не мисля, че "решението" на проблема с Compatibility View е достойно за похвала - все пак IE8 е настоящето, а не някаква бета версия. По-важното е, че така се оправят едни неща и се развалят други - малък пример:

    http://s61.radikal.ru/i172/1101/58/5e1cf5d6f73b.png

    ТОЛКОВА ли са заети вашите неземни уеб дизайнери, че по 1 месец не могат да решат проблеми от 1-ва страница? Или смятат, че който не ползва FireFox е глупак?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал