🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стенограма от заседанието на Министерския съвет - 28 декември 2010 г.

   ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стенографски запис!

ЗАСЕДАНИЕ

на

Министерския съвет

28 декември 2010 г.

Заседанието започна в 10,05 часа и беше открито и ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: Честита Коледа и на медиите.

Точка 1

Проект на Решение за предложение до президента на Република България за издаване на указ за награждаване на военнослужещи

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на отбраната.

АНЮ АНГЕЛОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, става въпрос за двама летци, които извършват разузнаване на времето от летище "Долна Митрополия". При излитане заглъхва двигателят и би следвало по инструкция да катапултират.

По време на полета те вземат решение в много остър дефицит от време и се опитват да кацнат обратно на летището, при което поради липса на височина и скорост не успяват да стигнат до пистата и кацат в тревната площ. Има нанесени щети на самолета, но най-важното е, че и двамата пилоти са добре, самолетът е спасен, също така. Всъщност, това е израз на много голям професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност, поради което предлагам да вземете решение за предложение за награждаване с орден "За военни заслуги" – трета степен и да ви информирам, че това награждаване е съгласувано с президента. Благодаря ви.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 1.

Точка 2

Проект на Решение за даване на съгласие за продажба на недвижим имот, собственост на "Напоителни системи" ЕАД – София

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, внасям проект на Решение за даване на съгласие за продажба на недвижим имот. Става въпрос за трафопост, собственост на "Напоителни системи" ЕАД – гр. София, в селскостопанския двор в град Попово на Е.ОН – България. Има заявление от страна на Е.ОН – България и ще ви помоля да подкрепите това предложение. Благодаря ви.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 2.

Точка 3

Проект на Решение за одобряване проект на писмо до Международната банка за възстановяване и развитие относно проект на Споразумение за изменение на заемното споразумение за финансиране на "Проект за развитие на общинската инфраструктура" между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми господа министри, предлаганото изменение на заемното споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие, което е на обща стойност 101 милиона евро, е във връзка с реализацията на проекти за развитие на общинска инфраструктура за язовирите "Нейковци", "Пловдивци" и "Луда Яна" и рехабилитацията на язовир "Студена".

Предлаганото преструктуриране на проекта е с цел да гарантираме да стартира по-бързо изпълнението на дейностите по проекта и да бъдат отразени изискванията на Закона за водите по отношение изработването и съдържанието на генералните планове на ВиК системите, които стандартно трябва да бъдат възлагани от асоциациите по ВиК, но с този проект ние искаме по изключение те да бъдат възлагани само в този конкретен случай от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за целите да стартира този процес, тъй като не всички асоциации по ВиК са създадени, а оттук нататък по реда на закона ще бъдат разработвани и оставащата част от плановете. Благодаря ви.

БОРЯНА ПЕНЧЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми дами и господа министри, бих искала да подкрепя проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тъй като е много важен.

Искам да подкрепим нашите технически бележки, които моля да бъдат отразени, например и в това, че в проекта на решение на Министерския съвет в точка 1 неточно е цитирана датата на подписване на споразумението и обнародване на Закона за ратификацията. Благодаря ви.

НОНА КАРАДЖОВА: Напълно подкрепяме проекта на писмо, като много важен документ, но имаме три бележки, с госпожа Павлова ги коментирахме преди това. Няма проблем още веднъж да се погледнат, за да бъде напълно изчистен текстът. Става въпрос за едно дублиране, което може да се получи.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 3 с добавките и допълненията от Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите.

Точка 4

Проект на Решение за одобряване на резултатите и утвърждаване на Протокола от първата сесия на Консултативната комисия за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България и Министерството на икономиката и строителството на Словашката република, проведена на 30 септември и 1 октомври 2010 г. в София.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

ИВО МАРИНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми дами и господа, заседанието беше проведено заседанието на 30 септември – 1 октомври 2010 година в София. Бяха проведени дискусии за разширяване на развитие на взаимното сътрудничество в областите търговия и инвестиции, икономика, енергетика, съобщения, информационни технологии, транспорт, селско стопанство, аквакултури и храни и беше договорено контактите между малките и средните предприятия да се осъществява чрез промишлено и икономическото сътрудничество в подизпълнителна дейност и джойнт венчър в секторите енергетика, инженеринг, химическа и фармацевтична промишленост, електропромишленост и електроника.

Следващата сесия ще бъде през следващата година, а датата ще бъде уточнена допълнително.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 4.

Точка 5

Доклад относно одобряване на резултатите от участието на българската делегация в 3057-ото редовно заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), проведено на 10 декември 2010 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

ИВО МАРИНОВ: Българската делегация беше предвождана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма господин Трайчо Трайков.

България на заседанието подкрепи заключенията на Съвета по отношение на стратегията за нов тласък на единния пазар, правната рамка на хазартните игри и залаганията и перспективите за развитие на промишлената политика в ерата на глобализацията.

В хода на дискусията от 11 страни беше отправено искане до Европейската комисия за изготвяне на предложения до Съвета за засилено сътрудничество по патента на Европейския съюз. Беше изтъкнато, че въпреки положените усилия и направените компромиси в преговорите по езиковия режим на патента на Европейския съюз не е достигнато до необходимото единодушие на Съвета, като комисарят по вътрешен пазар и услуги Мишел Барние е изтъкнал, че разговорите ще продължат и занапред. След самото заседание беше избрана Прага като седалище на надзорния орган на Европейската глобална навигационна спътникова система. Благодаря ви.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 5.

Точка 6

Доклад относно одобряване на резултатите от участието в 3052-ото заседание на Съвета на Европейския съюз "Транспорт, теле-комуникации и енергетика", част "Енергетика", проведено на 3 декември 2010 г. в Брюксел.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

ИВО МАРИНОВ: На самото заседание енергийните министри приеха документи от незаконодателен характер: Заключение на Съвета относно енергийната политика за потребителите и Заключение на Съвета за осигуряване безопасността на нефтените и газовите дейности в морските райони.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 6.

Точка 7

Доклад относно резултатите и взетите решения на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 29 ноември 2010 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на земеделието и храните.

МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, колеги, на това заседание комисарят по земеделие Дачиан Чиолош представи съобщението на Комисията за бъдещето на общата селскостопанска политика до 2020 година и бяха проведени серия от обмен на мнения.

Също така представи доклад на комисията относно системата за съвети в земеделието. Комисарят по здравеопазване и защита на потребителите господин Джон Дали представи доклад за целесъобразността и приложимостта от представяне на законодателно предложение, с което се дава възможност на Европейския орган по безопасност на храните да събира такси и, разбира се, беше постигнато в областта на рибарството едно политическо съгласие по риболовните възможности за някои дълбоководни видове и запаси за 2011 и 2012 година. Благодаря ви.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 7.

Точка 8

Проект на Решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали - пясък и чакъл (речна баластра) от находище "Шугла" – участъци "Север" и "Юг", разположено в землището на с. Долно Белотинци, община Монтана, област Монтана, на "ТБМ-2000" ЕООД – Монтана

Точка 9

Проект на Решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства – строителни материали – пясък и чакъл, от находище "Хумни дол", участъци "Северен" и "Южен", разположено в землището на с. Доброселец, община Тополовград, област Хасково, на "Интермонтажи" ООД – Бургас

Точка 16

Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства, в площта "Преслана", разположена в землищата на с. Влахи и гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Уважаеми господин министър-председател, моля точките да бъдат оттеглени, тъй като от вчера влезе в сила изменението на закона, с който се създава единен централизиран орган към министъра на икономиката, енергетиката и туризма и вече министърът на регионалното развитие и благоустройството не може да бъде вносител, така че се налага да бъдат оттеглени и ще бъдат внесени отново от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

БОЙКО БОРИСОВ: Оттеглят се точки 8, 9 и 16.

Точка 10

Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства, в площта "Меден кладенец", разположена в землищата на с. Меден кладенец и с. Савино, община "Тунджа", област Ямбол

Точка 11

Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на строителни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 5 от Закона за подземните богатства, в площта "Ореляк", разположена в землището на с. Горна Глоговица и с. Одраница, община Земен, област Перник

Точка 12

Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на скално-облицовъчни материали – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 6 от Закона за подземните богатства, в площта "Прогрес", разположена в землището на с. Брусино, община Ивайловград, област Хасково

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на околната среда и водите.

НОНА КАРАДЖОВА: Уважаеми господин министър-председател, поради същата причина трябва да оттеглим и тези точки.

БОЙКО БОРИСОВ: Оттеглят се точки 10, 11 и 12.

Точка 13

Проект на Решение за даване на разрешение за прехвърляне изцяло на правата и задълженията по предоставена концесия за добив на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали – кремъчни конкреции – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 2 от Закона за подземните богатства, от находище "Христово", разположено на територията на община Ветово, област Русе

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Приема се точка 13.

Точка 14

Проект на Решение за даване на разрешение за извършване на съвместни българо-френски археологически проучвания от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и Център "Камий Жулиан", Университет на Прованс – Марсилия, Френската република, за изпълнение на съвместен проект за българо-френски проучвания на тема "Аполония – некропол и територия"

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на културата.

ТОДОР ЧОБАНОВ: Уважаеми дами и господа, това е една българо-френска експедиция с висок научен престиж, която трябва да бъде подкрепена. Всички изискуеми документи са набавени.

Моля да подкрепите тази точка.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 14.

Точка 15

Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот – публична държавна собственост, на Държавна агенция "Национална сигурност"

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Уважаеми господин министър-председател, имотът е държавна собственост, намиращ се в землището на село Горна Малина, представляващ далекосъобщителен обект София 24 и е с предоставени права на управление на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". Същият обект се използва предимно от Държавна агенция "Национална сигурност" и той не е загубил своето специално предназначение.

В тази връзка за неговото предоставяне на ДАНС няма да бъдат необходими допълнителни средства от държавния бюджет, с които той да бъде поддържан и опериран.

Държавна агенция "Национална сигурност" е изразила желание посоченият имот да й бъде предоставен за безвъзмездно управление и съответно цялата преписка е комплектована съгласно изискванията на Закона за държавната собственост и предлагаме да бъде подкрепено това прехвърляне на ДАНС.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 15.

Точка 17

Проект на Решение за одобряване проект на договор за определяне на реда и условията за кредитиране на финансов недостиг на бенефициенти по оперативни програми "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие" със средства от Кредитното споразумение за структурен програмен заем, България – съфинансиране по фондовете на Европейския съюз 2007-2013 между Република България и Европейската инвестиционна банка и приложените към него проект на договор за гаранционен депозит и проект на агентски договор

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.

БОРЯНА ПЕНЧЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми дами и господа министри, с решение на Министерския съвет от месец август 2010 година беше приет механизъм за ползване на средствата от кредитно споразумение с Европейската инвестиционна банка и в изпълнение на точка 2 от това решение на Министерския съвет бяха проведени консултации съвместно с Европейската инвестиционна банка, с Българската банка за развитие. Подготвен е договор за определяне на условията за кредитиране на финансовия недостиг на бенефициенти по трите оперативни програми – "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие", както и проект на Договор за гаранционен депозит и проект на Агентски договор.

Със сключването на подобни договори ще се създадат условия за кредитиране на финансовия недостиг на проекти по трите оперативни програми на основата на гаранционни депозити до 60 милиона лева съгласно параграф 11, ал. 4 от Закона за държавния бюджет, който беше приет през тази година за следващата година. Това е рамката на решението, което ви предлагаме.

Искам да използвам случая, за да ви информирам, че на 21 декември 2010 година Европейската инвестиционна банка преведе в централния бюджет първия транш от 52 милиона 400 хиляди евро за трите големи проекта – разширение на Софийското метро и двата проекта по ОП "Околна среда", това са интегрираният воден проект за Габрово и интегрираният проект за водите за град Враца, по същото това споразумение, така че банката вече го изпълнява. Благодаря ви.

НОНА КАРАДЖОВА: Моля да се направи редакция на чл. 7 от проекта на договор, тъй като така, като е записан текстът, означава, че на общините могат да се отпускат кредити във връзка с проекти по оперативните програми, в частност "Околна среда", само в случай, че бенефициентите вече са изплатили разходите, т. е. изисква се да предоставят разходооправдателни документи. Това означава, че на практика, ако са имали парите, няма за какво да получават кредити и се обезсмисля. Мисля, че е допусната техническа грешка, моля още веднъж експертите да проучат този текст.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: На първо място, искам да поздравя колегите от Министерството на финансите за свършената работа. Това е нещо, което трябваше да се случи още в първата половина на тази година. Свършената работа е факт и тя е в правилната посока. Възможността за осигуряване на финансиране за финансовите недостици ще бъде изключително важно за следващата и по-следващата година и по оперативна програма "Околна среда", и по оперативна програма "Транспорт".

Тук има две съображения, предлагам предложението да бъде прието на вносител, за да можем да отразим евентуални забележки на управляващите органи на самите оперативни програми. Второ, настоявам в текста, не мога да кажа в момента точно по какъв начин, да бъде предвидена възможността за сътрудничество и методическа помощ с фонда "Флаг" и Банката за развитие. Всички знаете, че фондът "Флаг" три години разпределя кредити за общините с отлични резултати към момента.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 17.

Точка 18

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за енергията от възобновяеми източници

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

ИВО МАРИНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми дами и господа, предлагам Законът за енергията от възобновяеми източници да бъде отложен за следващото заседание, когато тук ще присъства и министър Трайчо Трайков.

НОНА КАРАДЖОВА: Господин премиер, подкрепяме абсолютно да се оттегли точката. Имахме забележки, които не са отразени в проекта.

ИВО МАРИНОВ: Предложението ни е да се отложи за следващото заседание, когато тук ще присъства и министър Трайчо Трайков. Има някои становища, които трябва да бъдат изгладени.

БОЙКО БОРИСОВ: Няколко пъти правя забележки, особено когато се вкарват проекти за закони и има забележки от финансите, от екологията… нищо не го налага да се вкарва в този последен ден и да го оттегляме в последния ден. Това показва някакъв вид колебание. Разбирам да се налага – да го правим. Още повече законът за енергията от възобновяеми източници е нещо изключително ново, модерно и много внимателно трябва да се обсъди.

Оттегля се точка 18.

Точка 19

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Дирекцията за национален строителен контрол, приет с Постановление №5 на Министерския съвет от 2010 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Предлаганите изменения в Устройствения правилник на ДНСК са във връзка с Плана за действие за оптимизиране на администрацията, засилване на капацитета и по-добра координация и организация на работата на ДНСК.

В предвидените промени на Устройствения правилник на ДНСК са по-конкретно разписани специалните правомощия на началника на ДНСК и детайлна конкретизация е направена на компетенциите и задълженията на ДНСК и за целите на правомощията за тяхната дейност и е направена промяна в структурата на ДНСК, така че тя да отговаря на Закона за администрацията. Благодаря ви.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 19.

Точка 20

Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост

БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Предложеното на вашето внимание изменение и допълнение на Закона за етажната собственост има за цел да прецизира отделни текстове от закона, като например да даде ползвателите в сградата с режим на етажна собственост с оглед учреденото им право на ползване да имат същите права като собственици на самостоятелни обекти. Прецизират се текстове, свързани със съдържанието на книгата на собствениците. Опростени са процедурите по свикване и провеждане на общо събрание. Прецизирани са възможностите за приемане на решения на общото събрание. Разширява се кръгът на лицата, които могат да бъдат избирани за членове на Управителния съвет и Контролния съвет.

Предвижда се възможност в сгради с режим на етажна собственост, в които са разположени самостоятелни обекти, собственост на юридически лица, да могат да бъдат избирани за членове на Управителния съвет или чрез упълномощени техни представители и с оглед стимулиране на инициативите за изпълнение на дейности по обновяване на сградите се допуска да могат да бъдат създадени сдружения на собствениците представляващи не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

Намалява се обемът и необходимата информация за сградата, която се предоставя на общините или районите и са прецизирани текстовете, които се отнасят до заплащане на разходите за управление и поддържане на общите части.

В Преходните и заключителните разпоредби е предложено отменянето на някои членове от Закона за собствеността с цел постигане на съответствие между двата нормативни акта.

АНЮ АНГЕЛОВ: Уважаеми господин министър-председател, първо, ние сме дали становище още на 3 август 2010 година, не знам защо е написано, че не сме дали становище.

Второ, това изключително много затруднява. Става въпрос точно за чл. 13 или по закона параграф 8. Ние имаме над 3000 апартаменти. Толкова е опростена процедурата за свикване на общо събрание, че Министерството на отбраната въобще няма да разбере, че е свикано общо събрание. Там е записано, че се поставят на две общодостъпни видими места дори без да се указва, че тези места са в етажната собственост. Къде точно ще има предвид не знам.

Ликвидирането на изпращането на индивидуални покани до собственика означава, че Министерството на отбраната, така или иначе няма да бъде уведомено, че ще има такова общо събрание, за да участва със свои представители.

Предлагаме да се запази сегашният текст на чл. 13 и специално от закона параграф 8 да отпадне.

БОРЯНА ПЕНЧЕВА: Уважаеми господин премиер, дами и господа министри, ние също поддържаме нашето предложение в параграф 2 от Преходните и заключителните разпоредби в законопроекта като възразяваме срещу новия чл. 58б, който предвижда възможността да се създава извънбюджетен общински фонд.

Регламентирането на нови извънбюджетни общински фондове е в противоречие с препоръките на Европейския съюз, които са за ясно ограничаване на подобни извънбюджетни сметки и фондове. Освен това, разпоредбата предполага възможността от приходи по общинските бюджети да се финансират сгради, които не са общинска собственост. При това неясни са правилата и източниците за набиране на средства за подобни обновителни дейности на многофамилни жилищни сгради. Благодаря ви.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Допусната е една техническа грешка в проекта на решение е написано "Закон за държавната собственост" и трябва да се провери.

ИВО МАРИНОВ: Министерството на икономиката, енергетиката и туризма има предложения, които не са приети от гледна точка на това, че по-добрият контрол и събираемост за ползването на топлоенергия и топла вода да има възможност топлофикационните дружества да не контактуват с всички живеещи на етажната собственост, а да могат да излъчват един техен представител, с който да контактуват, както и да може документите по строителството и узаконяването на дадена сграда да се съхраняват в този упълномощен представител, за да може когато се налага някакъв авариен ремонт, да се реагира бързо, а не както сега да се издирват документи и т. н. Държим на тези наши предложения.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Предлагам, точката да се приеме на вносител и да изчистим с колегите коментарите в оперативен порядък.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 20 на вносител с направените предложения.

Точка 21

Проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Споразумението относно Централно-европейската програма за обмен в университетското образование (CEEPUS ІІІ)

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме.

Точка 22

Проект на Решение за обявяване на имот – публична държавна собственост, за имот – частна държавна собственост, и безвъзмездното му прехвърляне в собственост на община Видин, област Видин

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме.

Точка 23

Проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта, приет с Постановление №150 на Министерския съвет от 2003 г.

СВИЛЕН НЕЙКОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, основната цел на предложените изменения и допълнения е привеждане в съответствие разпоредбите на Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта със законите за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитани и спорта от 2.07.2010 г. и 7.12.2010 г. Предлага се детайлизиране и прецизиране на правната регламентация на обществените отношения, свързани с дейността на спортните организации и тяхната регистрация в Националния регистър на лицензираните спортни организации. Регламентират се условията и редът за разглеждане на исканията на спортни федерации за учредяване на безвъзмездно право на стоеж и тяхна полза за изграждане на спортни обекти и/или съоръжения по чл. 50 от Закона за физическото възпитани и спорта.

Предлага се оптимизиране на правната уредба, свързана с дейността на спортните клубове и обединените спортни клубове, насочено към отстраняване на практически проблеми при осъществяването на тяхната дейност.

Регламентира се предложението за вписване на спортен клуб в Националния регистър на лицензираните спортни организации да се подава по утвърден образец, който е обективиран в приложение към Правилника за приложение на Закона за физическото възпитание и спорта.

Регламентира се служебно заличаване на вписването в Националния регистър на лицензираните спортни организации на спортна организация след изтичане на нормативно определен срок от влизане в сила на заповедта на министъра на физическото възпитание и спорта, с която се отказва подновяване или се отнема спортната й лицензия.

За привеждане в съответствие с разпоредбата на чл. 23 от Закона за физическото възпитание и спорта се създават нови разпоредби, касаещи регламентацията на условията и реда за откриване, преобразуване и закриване на държавните и общинските спортни училища, както и уредбата на приема на ученици в пети, шести, седми, осми и девети клас в тези училища и организацията на учебния процес. Предлага се учебните програми по спортна подготовка да се разработват от българските спортни федерации и да се съгласуват с министъра на физическото възпитание и спорта, а учебните програми по професии, включени в списък на професиите за професионално образование и обучение – професионално направление "спорт" да се утвърждават от министъра на образованието, младежта и науката след съгласуване с министъра на физическото възпитание и спорта. Детайлизира се и правната уредба на процедурата за назначаване на директорите на държавните спортни училища.

Материалите са съгласувани по реда на чл. 32-34 от Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Получените становища, заедно със справка за приетите и неприетите предложения и бележки, както и съображенията за това, са приложени към настоящия доклад.

В тази връзка предлагам на Министерския съвет да разгледа и приеме предложения проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 23.

Точка 24

Проект на Решение за предложение за алтернативен директор в Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка

БОРЯНА ПЕНЧЕВА: Уважаеми господин премиер, в съответствие с Устава на Европейската инвестиционна банка тя има Съвет на директорите, който се състои от 28 директори и 18 алтернативни директори. Има съгласувани протоколи между България, Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша, Словакия и Словения тази група страни да излъчва трима алтернативни директори. В подгрупата на България, Украйна и Словакия това е на тригодишен ротационен принцип.

От средата на 2007 година на тази позиция е бил представител на Унгария. За следващите три години постът следва да бъде приет от България. В тази връзка предлагаме служител на Министерство на финансите – директорът на Дирекция "Международни финансови институции и сътрудничество" г-жа Женя Динкова да бъде номинирана на алтернативен директор на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 24.

Точка 25

Проект на Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Споразумението за безвъзмездна помощ между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Европейската банка за възстановяване и развитие, действаща като администратор на безвъзмездни средства от ІІ фонд за техническо сътрудничество с Германия за разработване на примерен договор за услуги във водния сектор на Република България, подписано на 20 декември 2010 г.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Споразумението беше подписано от упълномощения зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството на 20 декември. Предлагаме същото да бъде представено за последващо ратифициране от Народното събрание.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 25.

Точка 26

Проект на Решение за одобряване на Национална програма за участие на Република България в междуправителствените дейности на Съвета на Европа през 2010 г.

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, тази програма се приема, за да може да се консолидират дейностите, които България извършва като член на Съвета на Европа. Поради финансовите ограничения през 2010 година, в бюджета на Министерството на външните работи не бяха осигурени средства за финансиране на програмата. Одобряването й ще осигури непрекъснатост на установения от вече повече от десет години механизъм за сътрудничество със Съвета на Европа. Необходимите средства са близо 190 хиляди лева за 2011 година.

Програмата е съгласувана в рамките на съществуващия координационен механизъм. Моля да я одобрите.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 26.

Точка 27

Проект на Постановление за закриване на Дома за медико-социални грижи за деца – Тетевен

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Този акт е в съответствие с Националната програма "Визия за деинституционализация на децата от Република България", както и утвърдената от Министерството на здравеопазването концепция за деинституционализация на децата от домовете за медико-социални грижи.

На 1 януари 2010 година в дома са били настанени 28 здрави деца до 3 години. В момента 9 от тях са реинтегрирани в биологичните им семейства, 2 са настанени в приемни, а 24 са осиновени. Предстои извеждането на последните 3 деца, което ще стане до края на тази година.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 27.

Точка 28

Проект на Постановление за предоставяне на допълнителна субсидия на Българската национална телевизия за 2010 г.

БОРЯНА ПЕНЧЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми дами и господа министри, предлагаме да бъде предоставена допълнителна субсидия на Българска национална телевизия за 2010 година в размер на 10 098 227 лева, което е във връзка с погасяване задължения към БТК за разпространение на програмата на БНТ. Средствата ще бъдат за сметка на преструктуриране и икономии на разходите по централния бюджет.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Ако това беше станало по наше време, никога няма да подпиша договор, по който националната телевизия да плаща на държавните кули, които са били тогава, пари за радиоразпръскване, чийто държавни кули са били на държавна земя и продължават да са на държавна земя. Можело е спокойно да влезе, че националната телевизия има тази преференция.

Приемаме точка 28.

Точка 29

Проект на Постановление за одобряване на допълнителни бюджетни средства по бюджета на Министерски съвет 2010 г.

БОРЯНА ПЕНЧЕВА: Предлагаме Министерският съвет да вземе решение да одобри допълнителни бюджетни кредити по бюджета на Министерския съвет в размер на 10 милиона лева, които да бъдат за финансово осигуряване на договор от предишното Министерство на държавната администрация и административната реформа за доставка на софтуерни продукти за нуждите на държавната администрация, както и за други дейности.

Предлагаме на вашето внимание проектът на постановление да бъде приет на вносител, като впоследствие с администрацията на Министерския съвет бъде уточнено точно направлението на тези 10 милиона.

Тези средства отново са за сметка на преструктуриране и икономия на разходите от централния бюджет.

БОЙКО БОРИСОВ: За да се уточни, става въпрос, че имаме да плащаме 10 милиона по договор от предишното правителство на "Майкрософт". Но имаме и задължения, които са пак отпреди – Правителствена болница е направила към 7 милиона от 2008-2009 г., така че като казваме за Министерския съвет, да не останете с грешното впечатление, че приемането на тази точка е за нас. Въпросът е, както с националната телевизия, да почнем по малко да чистим и дълговете на болницата в "Лозенец" и съответно да си плащаме по договора за "Майкрософт".

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме и тази точка.

Закривам заседанието на Министерския съвет.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 6

    10млн.лв. за БНТ ???? Егати подаръка !

    Нередност?
  • 2
    rael avatar :-|
    Rael
    • - 1
    • + 5

    Приватизирайте БНТ!!!

    Нередност?
  • 4
    habet_sibi avatar :-|
    Question Mark

    подарък, я...

    що не, нали плащаме всички за БНТ, нищо че някои не гледаме..

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал