ГЕРБ се отказа от идеята за изготвянето на Закон за лобизма

Вместо това ще има регистър на депутатите и сферите им на интереси

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Все още не сме готови за приемането на Закон за лобизма" - това заяви председателят на парламента Цецка Цачева пред участниците в двудневната конференция на тема "Ролите на лобистите", организирана от Народното събрание и Института за икономическа политика, с подкрепата на посолството на САЩ у нас. По време на изказването си Цачева каза, че всички опити досега на предишни парламенти за приемане на закон за лобизма са се оказали неуспешни и това е една от причините управляващите да се ориентират към прилагането на европейската практика за решаването на въпроса - чрез въвеждането на публични регистри. По думите й в тях ще се съдържа информация за съответния народен представител, какви са сферите на интересите му, в коя парламентарна комисия участва и какви законодателни решения предлага.

Такъв регистър може да се направи и за съсловните и неправителствените организации, които вземат участие при изготвянето на законопроекти или предлагат промени във вече съществуващи закони. Цачева каза още, че регистърът за депутатите може да се направи в най-скоро време - до края на тази парламентарна сесия.   

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик каза, че в България трябва да се създаде законодателна рамка по отношение на лобизма. "Въпросът не е дали лобизмът се случва, а как се случва и по какъв начин може да се контролира", заяви той. Уорлик даде пример със САЩ, където лобистите са регистрирани, а членовете на Конгреса ежедневно публикуват списък с кого се срещат. "Трябва да има етични страндарти. Ако например депутат приеме пътуване до гръцки остров за сметка на някоя компания, в САЩ на това няма да се погледне добре.", каза Уорлик.   

Пред участниците във форума той сподели, че е работил като лобист на частна фондация за събиране на средства  от американското правителство за Тайланд и Филипините. "Тогава не гледах на себе си като на търговец на влияние, а като на просветител", каза той. И добави, че лобистите са хора, които предоставят информация на законодателите и различни гледни точки.  

"В европейските страни няма общо третиране на тази материя", каза доц. д-р Ивка Цакова от факултет "Международна икономика и политика" към Университета за национално и световно стопанство. По думите й в страните от ЕС същесвуват два модела на уреждането на този въпрос - английски, където от 1995 г. има регистър на интересите на Лордовете, и контитентален, където представянето на интересите се осъществява не чрез професионални лобисти, а чрез организации и участието им в множество комисии. По думите й България няма нужда от закон за лобизма, защото това вече е регламентирано в няколко закона, сред които Закона за конфликт на интереси, Закона за политическите партии и публичните регистри за доходите на политиците.  

"Брюксел не може да бъде пример за България как да уреди въпроса с лобизма", каза по време на конференцията Кристиан дьо Фульо, председател на Асоциацията на акредитираните лобисти към Европейския парламент. Като пример той посочи, че в ЕП и ЕК има две разбични системи за акредитация на лобистите. "В ЕП ни наричат лобисти, а в ЕК - представители на интереси", заяви той. "ЕК е заявила, че има 15 хиляди лобисти, но в ЕП са регистрирани само 5 хиляди. От тях 60% са служители, които участват в групите по интереси, но за мен те не са професионални лобисти.", добави Кристиян дьо Фульо. По думите му всяка страна трябва да реши сама този въпрос. Той даде пример с Латвия, Литва и Унгария, които са приели концептуална рамка за изготвянето на проект за лобизма под натиска на Световната банка и "Транперънси интернешънъл", която не работи. "Това е така, защото те приеха това под натиск, а не защото са го осъзнали", каза дьо Фульо.  

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • - 2
    • + 5

    До такива решения води ученето в РАБФАК, нали Цецке ??? Да има нещо, от което групировката ГЕРБ да не се е отказала ??? Или нещо, което да е свършила в полза роду, за децата, за гражданите, за пенсионерите, за болните.... ?????
    Мафията управлява държавата, а мутрата премиер ни скубе всеки ден като ни лъже и ругае !!! Червените им господари, наши и на Путин, обаче, са доволни. Техните кражби продължават.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 5

    Парадокс! Най-клисавите първосигнални и току-що усетили меда на лобизма пичове от ГЕРБ щели да пишат закон за лобизма!!! Ами то криманалетете да се понапрегнат тогава и да спретнат Наказателен кодекс...
    Уважаеми, в Народнато събрание сте, за да опитате да забравите кокошкарските си интереси и да направите неща за след мандата си. Лошото е, че това никого не интересува.


    Нередност?
  • 3
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 1
    • + 6

    "Регистър на интересите на депутатите" ми звучи като "Регистър на дилърите на наркотици".

    Не е ли пошло още по дефиниция? Не би ли трябвало депутатите да работят в интерес на народа? И ще бъде ли наречен лобист онзи тютюнево-ловджийският лумпен от ГЕРБ, вместо да бъде изхвърлен като мръсен парцал от парламента?

    Нередност?
  • 4
    ganiubalkanski avatar :-|
    ganiubalkanski
    • - 1
    • + 2

    За да могат безнаказано да си ЛОБИРАТ!

    ГЕРБ доказа че е жалка лобистка шайка! Колко съжалявам че горещо лобирах за тях преди и по време на изборите!

    ГЕРБЕРИТЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО НИЕ МИСЛЕХМЕ ЧЕ СА!

    ОКАЗАХА СЕ ОТРОВНИ ЦВЕТЯ С ГАДНА ВИЗИЯ ( КАТО ИСКРА И ЦЕЦКА) И СМРАДЛИВА ДУША (КАТО БОКО И ЦВЕТАНОВ)!

    Нередност?
  • 5
    nk_ avatar :-?
    NK /имигрант в родната страна/
    • + 4

    Някой дали ще се сети да напише статия: "ГЕРБ се отказа..."

    И вътре да изброи всичко, което са обещали/започнали и са се отказали впоследствие.

    Вярно, че е много труд за сам човек, но ще бъде интересно четиво... по-интересно за идните поколения, щото ние се опитваме успешно да пропилеем поредните 4 години за България.

    Нередност?
  • 6
    escobar avatar :-P
    escobar
    • + 5

    ..."Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик каза, че в България ТРЯБВА да се създаде..."
    Поне вече не се налага министър-председателят да ходи на инструктажи в САЩ.

    Нередност?
  • 7
    lucky5x avatar :-@
    lucky5x
    • + 3

    Значи поредното "иде ми дойде ми". Изключително бездарна шайка управлява. За съжаление!

    Нередност?
  • 8
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 1

    Той посланика на САЩ го е казал в прав текст най-точно. Останалото е упражнения по говорене, точно защото е немислимо за депутат да се откаже от възможностите да работи за себе си използвайки положението си. Това е корупция в най-висша форма. Тя съществува реално при всички и един читав закон поне ще контролира нещата като ги показва в реалната им светлина. А изработването на читав закон от законотвореца срещу себе си едва ли е проста работа.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал