Двама депутати от ГЕРБ се разделят с постовете си заради поправката в "Държавен вестник"

Анастас Анастасов ще е новия зам.-председател на парламента

Пламен Цеков    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Светлин Танчев да напусне председателския пост в парламентарната комисия за контрол на еврофондовете, а колегата му Пламен Цеков да освободи мястото на зам.-председател на комисията по здравеопазване. Това е крайното становище на временната анкетна комисия, която разследва криминалния случай с публикуваната в "Държавен вестник" поправка, с която се отменяше пълната забрана за реклама на наркотични вещества. Комисията приключи работата си днес и предстои докладът й да бъде внесен за гласуване в пленарна зала, а след това и в прокуратурата. Наказанието за Танчев е заради това, че подмяната на текста е станала по негово предложение, а причината за отстраняването на Цеков е, че той е прочел спорния текст в пленарна зала.  

Скандалът с подмяната на текста гръмна, когато в края на март от администрацията на президента Георги Първанов изпратиха писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, с което я уведомиха, че в "Държавен вестник" е публикувана поправка на текст от Закона за наркотичните вещества, за който няма издаден указ на държавния глава и не е гласуван в пленарна зала от депутатите. В крайна сметка народните представители прегласуваха наново предложението за пълна забрана на рекламата на наркотични вещества, а мнозинството прие да се създаде временна комисия, която да разследва как е станала подмяната.

В хода на близо двумесечните разпити на замесените в случая депутати и административни служители стана ясно, че народният представител от ГЕРБ Светлин Танчев е сигнализирал на администрацията за разминаването между текста, прочетен от колегата му Пламен Цеков в пленарна зала и този, публикуван в Държавен вестник. Пред разследващата комисия Танчев разказа, че двамата със съветника в отдел "Пленарни заседания" Стефан Катев се обърнали към стенографския отдел да бъде поправен текста. За разминаването пак по думите на Танчев го уведомил негов сътрудник, който следил дебатите по приемането на закона по интернет.

И днес членът на разследващата комисия Мая Манолова намекна, че е невъзможно подмяната на текста да стане без знанието на депутати от ръководството на ГЕРБ или на Народното събрание. По думите на административни служители Танчев и Катев са заявили пред тях, че поправката е съгласувана с председателя на парламента Цецка Цачева и с бившия председател на здравната комисия Лъчезар Иванов. Двамата обаче отрекоха пред комисията тези твърдения. Още повече, че Иванов, върху когото основно паднаха съмненията за авторство на поправката, по това това време е бил в чужбина.

Изслушването на зам.-председателя на комисията по здравеопазване Пламен Цеков също не даде резултат. Депутатът отказа да каже кой му е дал въпросния текст, за да го прочете в пленарна зала. Вместо това той промени версиите си на три пъти - първо, че поправката в този вид му е дадена от правната комисия, след това - че е съгласувана с експертите от здравната комисия, а накрая - че късогледството му от осем диоптъра му попречило да прочете правилно текста.   

След обявяването на становището на анкетната комисия Светлин Танчев се обяви за "изкупителна жертва". "Смятах при моите действия, че си има правилник, по който се случват тези неща, и служителите ще го следват. Не бих искал да виня служителите, да "прехвърлям топката", но за мен си има правилник - аз отивам, сигнализирам на тях, те дори не би трябвало да гледат аз какво съм написал, а да чуят записа и това, което е било на записа, да се сведе до председателката или до главния секретар и оттам по веригата", заяви Танчев, цитиран от агенция "Фокус". Пламен Цеков пък заяви пред журналисти, че е готов да се подложи на детектор на лъжата. "Допускам такава възможност и се надявам в прокуратурата, когато се срещна с прокурорите, да бъде обсъден и този вариант", допълни той.

Председателят на разследващата комисия Румен Иванов, който е и член на ръководството на управляващата партия, каза днес, че очаква двамата депутати от ГЕРБ сами да подадат оставките си от постовете, които заемат в парламентарните комисии по здравеопазване и за контрол на еврофондовете. Малко по-късно Светлин Танчев официално депозира оставката си в деловодството на парламента.

След заседание на ръководството на партия ГЕРБ в късния следобед станаха ясни и номинациите за овакантените от двамата депутати постове, както и за тези на подалия оставка миналата седмица Лъчезар Иванов. За зам.-председател на Народното събрание от мнозинството номинират Анастас Анастасов. В момента той е председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Анастасов е бивш председател на районния съд в Ямбол. Десислава Атанасова ще оглави комисията по здравеопазване, а Геновева Алексиева ще бъде нейна заместничка. Лидерът на младежката организация на ГЕРБ Моника Панайотова става председател на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Рокадите ще бъдат гласувани в пленарна зала утре.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    girl avatar :-P
    Irina
    • + 2

    Вай ,вай, вай , ами сега? Ама какво да ги мислим,те са хора образовани, начетени и с големи качества, щом са се възкачили чак до там, вярвам ,че ще се оправят и оттук насетне. Цялата случка ме върна в детството,когато Светльо изказа на учителката, че Цецко, в междучасието е преправил текста на черната дъска,но той пък се оправда,че само е направил буквите по-големи, щото носи очила и не вижда,ама тя накрая изгони и двамата от час.




    Нередност?
  • 2
    tj avatar :-|
    Kiro

    Всичко е ясно - пробваха, но не им мина номера. Сега следва да си платят за "гяволъка" :)
    И дано риска да си е заслужавал за тях ;)
    А ние нека да видим кой ще ги замести във веригата :)

    Нередност?
Нов коментар