🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпит на кандидати за ВСС - ден първи

Как мина първият ден от изслушванията организирани от Българския институт за правни инициативи

ВСС    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Няколко часа след като днес Съюзът на съдиите в България организира изслушване в което участваха 17 кандидата за членове за следващия състав на ВСС, Българският институт за правни инициативи (БИПИ) започна да изслушва кандидати от квотата на съдиите и прокурорите.  

Трима от номинираните застанаха под "лупата" на БИПИ. Огнян Басарболиев (окръжен прокурор на Русе), Емилия Нашева (зам.-председател на Апелативния съд в Бургас) и Денчо Стоянов (съдия в Окръжния съд Бургас) трябваше да отговарят на въпроси, свързани с проблемите на актуалния ВСС, предложенията им за решения на проблемите, независимостта на съдебната система и идеите им за реформа.

Въпросите бяха задавани от комисия съставена от проф. Пенчо Пенев - бивш министър на правосъдието и на вътрешните работи, Конституционен съдия и директор на Националния институт на правосъдието, Антоанета Цонева – председател на Управителния съвет на "Институт за развитие на публичната среда" и Мирела Веселинова – гл. редактор на "Правен свят". Те задаваха и въпроси, които през последните седмици магистрати бяха изпратили онлайн.

Огнян Илиев Басарболиев, окръжен прокурор на Русе

"Отпадане на част от постоянните комисии", така Басарболиев отговори на въпроса, какво трябва да бъде направено, за да се избегнат дефектите на настоящия ВСС. Според него не трябва да има Комисия по изпълнение на мерките по делата с особен обществен интерес, както и Комисия за изготвяне на анализ и последващи действия по препоръките на ИВСС. Той обясни, че вижда едно евентуално обединение на Комисията по дисциплинарните производства и тази по конфликт на интереси.

"Трябва да има такава комисия обаче по съдебната реформа", каза кандидатът и добави, че наличието на толкова постоянни комисии (13) не дава възможност ВСС да функционира нормално. Дейността на комисиите сега не е достатъчно прозрачна, казва Басарболиев.

Липсата на ясни критерии за оценка на магистратите беше другият дефект на системата, който той посочи.

"ВСС не е в състояние да извърши съдебната реформа сам", отговори Огнян Басарболиев на въпроса, как трябва да бъде направена съдебната реформа.

По въпроса за недостатъците на настоящия ВСС Басарболиев изтъкна на първо място липсата на последователна стратегия за развитието на съдебната власт. Той заяви, че последователната реформа може да бъде извършена, ако трите власти (законодателна, изпълнителна и съдебна) работят заедно. "ВСС не е в състояние да извърши сам реформата."

Като втори недостатък той посочи нуждата от въвеждане на по-добри правила за конкурсите в съдебната система, както и тези за избор на административни ръководители. На трето място той посочи нуждата електронно правосъдие.

Басарболиев дълго беше разпитван по въпроса за избора на следващ главен прокурор (мандатът на Борис Велчев изтича в началото на 2013г.). Той изрази надеждата да има повече от един кандидат, като да бъде избран този с най – добра концепция за промените в прокуратурата. На въпроса, дали е необходима процедура, според която районните прокуратури да излъчват свой кандидат за главен прокурор Басарболиев отговори, че сегашният модел е по-добър, в противен случай процедурата щяла да стане по – тромава. Към кандидата беше отправено и запитването, какво мисли за избора на главен прокурор, който обаче не е бил прокурор, той отговори, че е важно избраният да има административен опит в рамките на магистратурата, независимо от това, дали е прокурор или съдия.

"Важна е неговата концепция, как вижда бъдещето на прокуратурата", обясни Басарболиев. На въпроса, кои проблеми трябва да адресира тази концепция, кандидатът отговори, че на първо място трябва да бъде оптимизирана работата на самата прокуратура, второ - степента на натовареност на отделните прокурори, а на трето място - увеличаване на отговорността на всеки един от прокурорите.

"Когато се засегне независимостта на съдебна власт, ВСС трябва реагира", отговори Басарболиев на въпроса за реакцията на ВСС при кръщаването на полицейска операция на магистрат. Магистратът не отговори конкретно на запитването по становището на Европейската комисия, че ВСС не е успял да защити независимостта на съдебната система, обяснявайки, че съветът трябва да покаже позицията си.

На запитването на съдията от СРС Петко Петков, дали е прието магистрат да бъде награждаван от МВР, Басарболиев каза, че ако магистратът е съдия това не е редно, защото наградата показва оценка. За останалите магистрати е удачно, каза той.

Последният въпрос към кандидата от квотата на прокуратурата беше, при каква ситуация би си подал оставката. Оказа се, че той би го направил в изключителен случай, аргументирайки се, че участието във ВСС не трябва да е самоцел, а това е място за развитие на идеи.
Емилия Нашева, зам.председател на Апелативния съд в Бургас



Тя участва в работната група към Министерство на правосъдието за изменения и допълнения на ЗСВ. Оценката на кандидата за настоящия състав на ВСС е, че "той съществено се различаваш от предходните", а бъдещият състав трябва да доразвие положителните практики и да се поучи от грешките им. Основните проблеми в момента според нея са кадровата политика и дисциплинарна практика.

По въпроса за кариерното израстване тя обясни, че когато то е справедливо, то това е най-добрата мотивация за един магистрат.

Както повечето кандидати за ВСС и Нашева поставя като основен проблем случайното разпределение на дела.

На въпроса дали ВСС е реагирал адекватно на скандала с Красимир Георгиев, Нашева отговори, че не може да даде точен отговор, защото не е запозната с фактите, но според нея "подобен скандал няма да се повтори и няма място в нашата система". Тя обясни, че трябват точни и ясни критерии за атестирането.

Денчо Стоянов, съдия в Окръжен съд Бургас

Стоянов трябваше да отговаря на въпроса, дали е попадал на мотиви, които са copy-paste. "Да. Това е от натовареността. По принцип е нарушение, но съществува – факт", отговори той.

Попитан дали съветът се е справил със скандала "Красьо", той отговори отрицателно. "Раздадоха се някои наказания, едва ли има някой, който знае, защо едни бяха наказани, а други – не", обясни Стоянов. С тотално отрицание той отговори и на въпроса, дали съветът се е справил с отстояването на независимостта на съдебната власт.

На въпроса, дали има нужда от тайната на гласуването, Стоянов е категоричен, че не трябва да има, защото все пак всеки си изказва гледната точка. По въпроса за кадровата политика, Стоянов категорично заяви, че трябва да се наблюдава индивидуално всеки един съдия и при назначаването да има ясни критерии, за да не се получи по време на избор така, че на ръководна длъжност е сложен магистрат с 6-годишен опит, вместо негов претендент с 12- годишен.

"Трябва да се увеличи щатът на секретарите и съдебните помощници", обясни Стоянов. Според него това е начин за решаване на проблема с натовареността. Също така предлага създаването на коефициент за натовареност, съдържащ сложността и количеството на разгледаните дела. "Другото предложение е евентуалната възможност съдиите от малките градове да се командироват в големите, за да им се увеличи натовареността и от там увеличението на заплатите. Така ще отпадне свръхнатовареността от друга страна..."

Експертната комисия попита Стоянов, дали дисциплинарното производство във ВСС съответства ли европейските стандарти. Според него критериите по принцип са добри, но въпросът е, как се прилагат. Той отговори, че не е хубаво да се бърза с дисциплинарните уволнения.

Пълно видео от днешните изслушвания може да видите тук.

Излушванията, организирани от БИПИ продължават в сряда (Ерик Василев, Георги Асенов, Калин Калпакчиев) и четвъртък (Галина Матейска-Ботева и Юлия Ковачева).

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал