🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпит на кандидати за ВСС - ден втори

Какво се каза на втория ден от изслушванията на Българския институт за правни инициативи

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

След като късно снощи в парламента приключи изслушването на 17-те кандидати от парламентарната квота за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС), днес се състоя и вторият ден от изслушването на кандидатите от т.нар. професионална квота.

То се проведе от Българския институт за правни инициативи и се излъчваше онлайн. Съгласилите се да участват бяха Ерик Василев (съдия в Софийски градски съд), Георги Асенов (прокурор в ОП Плевен), Калин Калпакчиев (съдия в АС София), Галина Матейска-Ботева (съдия във ВАС) и Юлия Ковачева (съдия във ВАС). Заради служебни задължения Галина Матейска-Ботева не присъства.

Въпросите задаваше комисия, съставена от проф. Пенчо Пенев - бивш министър на правосъдието и на вътрешните работи, конституционен съдия и директор на Националния институт на правосъдието, Антоанета Цонева – председател на Управителния съвет на "Институт за развитие на публичната среда", и Мирела Веселинова – гл. редактор на "Правен свят".

Те задаваха и въпроси, които магистрати бяха изпратили онлайн през последните седмици. Участващите наблегнаха на проблемите с командироването и атестирането на магистрати, кадровата политика. Те трябваше да дадат и оценка на настоящия ВСС. Представяме ви най-важното от техните позиции.

Ерик Василев, съдия в Софийски градски съд

Командироването е начин да се заобиколи изборът на магистрати за определените райони. Така Василев отговори на въпроса за командироването на съдии от едни административни райони в други. Според него трябва да се въведе принцип на планиране на конкурсите в съдебната система, като те се провеждат например веднъж годишно, а за командироването може поне да се въведе точен и определен срок.

Василев беше попитан за мнението му относно формата на вчерашните изслушвания в Парламента. "Вариантът може да се усъвършенства. Като в тези рамки има предварително изслушване във ВСС и да се чуе мнението на магистратите и гражданското общество", обясни той и добави, че форматът отговаря на това, което обществото и магистратите очакват за прозрачността, при която ще се определя ръководителят им.

По въпроса за натовареността, Василев е на мнение, че тя може да бъде преодоляна и със съществуващата нормативна рамка, като трябва да се въведе единна система за управление на делата в съдебната система. Според него трябва да се прецени сегашният сграден фонд и да се види, какво може да се направи за прецизирането, дали е необходимо изграждането на нови сгради, като "особено въпросът в София е належащ". "Няма контрол върху тези, които разпределят работата по тази система, която се използва в момента", обясни кандидатът.

На въпрос за етичните и професионални изисквания, които ще предложи за главния прокурор и административните ръководители, кандидатът отговори, че е необходимо доверието в номинираните да бъде на много по-високо ниво от това, което се очаква за обикновенните ръководители.

По скандалите с Красимир Георгиев и имотите в Приморско, Василев обобщи, че сегашният ВСС не е успял да осведоми обществото за всяка една своя стъпка. Според него в подобни казуси, които са от обществена важност – съветът трябва да играе роля на посредник на съдебната власт и обществото.

Георги Асенов, прокурор в Плевенската окръжна прокуратура

Според него при скандала с "Красьо" решенията на ВСС са взимани с двоен аршин. "Случаят "Красьо" е неприятен отпечатък върху района, откъдето и аз съм прокурор. Беше допуснат двоен аршин в реакцията на ВСС. Едни хора бяха публично огласени", обясни Асенов. На въпроса, дали прокуратурата е имала вина в този случай, той отговори, че разследванията не са постигнали очаквания ефект за установяване на факти и обстоятелства по скандала.

По въпроса за виждането му за новия главен прокурор, наказателната политика и "прекършването на гръбнака" на организирана престъпност, кандидатът отговори, че желанието на всички прокурори е главният прокурор да има лидерски качества и да създаде чувство за непримиримост и тотална борба с престъпността.

Асенов беше попитан и за отношението му към идеята прокурорите от страната да излъчват свой кандидат за главен прокурор. Той отговори, че трябва да се предвиди такъв регламент, а избраникът на прокуратурата било най – удачно да се избира по време на Общото събрание на прокуратурата.

Той отправи укор за процедурата по избор: "Трябва да има такава. Този въпрос – как за 20 години никой не избра нито веднъж човек, който работи в системата, в която има 1500 души. Трябва да се предвиди и такъв регламент – за предлагане на кандидат от средите на прокуратурата".

Калин Калпакчиев, съдия Софийски апелативен съд

Калпакчиев също защитаваше тезата за обособяването на две колегии (съдии и прокурори) във ВСС. Според него по този начин ще се гарантира независимостта на съдебната власт.

В оценката си за дейността на настоящи ВСС Калпакчиев беше по–краен от Ерик Василев и Георги Асенов. Той определи като пълен провал работата на съвета. Аргументът му - ВСС трябва да отстоява и укрепва съдебната независимост – от външните влияния и власти и най – вече от изпълнителната власт, но не е успял.

Калпакчиев беше попитан как съветът да излезе от ситуацията, в която ВСС попадна по отношение на нормативните актове, след като Конституционния съд (КС) постанови в края на 2011г. за противоконституционни разпоредбите от Закона за съдебната власт, които даваха правомощие на Висшия съдебен съвет да издава подзаконови нормативни актове.

Според Калпакчиев първата работа на новия ВСС е да излезе от тази ситуация, като се произнесе, дали има правомощия да създава правила за атистиране и т.н. Това трябва да става съгласно решението на КС и да се изясни характерът на приетите актове, а в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да се уредят по-подробно правните предпоставки, касаещи атестирането.

По въпроса с атестирането съдията от САС отговори, че проблемът ще се реши с работа по 5 елемента – натовареност, разделянето на комисията по атестиране, конкурсите по назначаване и преместване на съдиите, кадровата дейност и поощряването на съдиите, които работят добре. Процесът по атестиране в момента според Калин Калпакчиев е формален.

Кандидатът беше попитан и как ще се постигне съгласие в общността по правилата. Той отговори, че ВСС трябва да контактува с цялата общност и когато съдиите видят, че нещата зависият от тях "сега разпространената апатия ще отстъпи". В края на изслушването си той заяви, че кандидатите трябва да знаят, че в първата година – две, ще бъде изключително трудно за съвета заради това, което не е направено досега. "Работата не вървеше защото всички разчитаха на двама – трима души, които работеха в съвета", обясни Калпакчиев.

Юлия Ковачева, съдия във Върховния административен съд (ВАС)

На въпроса, дали ако прокурорите в страната ще изберат свой кандидат за член на ВСС тя ще го подкрепи, Ковачева отговори, че според ЗСВ номинацията се прави от 1/5 от членовете и министъра на правосъдието и няма пречка, ако кандидатурата е по инициатива на дадено съсловие. Стига тя да е получила подкрепа от 1/5 от членовете на съвета.

"Гласуването въздържал се е според мен отказ за решаването на даден въпрос. Членовете на този орган считам, че следва да имат ясна позиция". Така Ковачева отговори на въпроса за гласуването "въздържал се" във ВСС, зададен от Десислава Джарова (съдия в СРС).

"Комуникацията с останалите власти и институции трябва да е на принципа на лоялното сътрудничество, но на принципа да се отстоява независимостта на съдебната власт", отговори кандидатът на питането, с кого ВСС трябва да работи.

По въпроса с критериите за атестиране, според Ковачева при дисциплинарна санкция трябва да се спазва принципа на предвидимост. При еднакви провинения да има еднакви наказания. Да се отчитат освен критериите от ЗСВ и обстоятелствата, заради които е подведен под дисциплинарна отговорност – като натовареност, характеристиките на делата. Едва след това да се налага дисциплинарно наказание.

"В закона е предвидено, че ВСС може да дава становище по законопроектите, но засега бих се спряла на законоустановените процедури. Личното ми становище, че правото на защита може да бъде гарантирано с изслушването на магистрата, който е подведен под наказателна отговорност", завърши Ковачева.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал