🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът: прокуратурата има двоен стандарт при задържането под стража

Софийският градски съд остави без мярка прокурор, обвинен в хулиганство, и обяви разследването срещу него за тенденциозно

Прокурор Георги Асенов през 2012 година
Прокурор Георги Асенов през 2012 година
Прокурор Георги Асенов през 2012 година    ©  Надежда Чипева
Прокурор Георги Асенов през 2012 година    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Три дни след като прокуратурата съобщи, че е задържала прокурора от Върховна касационна прокуратура Георги Асенов за това, че е хулиганствал в плевенската болница, Софийски градски съд (СГС) отказа да му наложи каквато и да е било мярка за неотклонение, определяйки разследването, водено срещу него, като тенденциозно.

В неделя прокуратурата разпространи съобщение, че Асенов се е "държал грубо със служителите на охранителната фирма на болничното заведение", "нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите", " изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната: "Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!"

В нощта след инцидента по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев на място са отишли "прокурори и следователи от СГП начело с административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова". Иван Гешев написа в Twitter: "Възмутително и недопустимо поведение за висш прокурор! Законът е един за всички и всички са равни пред него. Още повече ако си полицай или магистрат - съдия, прокурор или следовател. Времето на двойните стандарти свърши! #ЧИСТИМ България и къщичката си!"

Във вторник прокуратурата внесе искане за постоянното задържане на Георги Асенов. По време на заседанието съдът констатира, че версията, изнесена от държавното обвинение, не съвпада изцяло със събраните доказателства.

Прокурорът е отишъл в плевенската болница в петък, тъй като по спешност там е трябвало да бъде приет неговият тъст, който изведнъж загубил зрението си. Прокурорът бил там заедно със съпругата и сестра ѝ, за да помогне да бъде качен багажа на пациента, както и вентилатор, който от болницата препоръчали да се вземе. На входа обаче възникнал спор, тъй като по правила с пациента можел да се качи само един придружител, който нямало как да вземе целия багаж. Тримата се качили в отделението, а малко след това пристигала група от 5-6 охранителя и започнал сблъсъкът.

Съдията от Софийски градски съд (СГС) Емил Дечев, който разглеждаше искането на прокуратурата, разпита сестрата на съпругата на прокурор Асенов по искане на защитата. Тя заяви, че са били нападнати неочаквано в гръб от петима охранители, които, по думите ѝ, се заканвали, че ще се саморазправят с тях. Асенов бил повален на земята и душен. Друг охранител снимал с телефон. Според свидетелката в боричкането телефонът паднал и се счупил, но после бил взет. Според обясненията на Георги Асенов той действително е извадил прокурорската си карта, тъй като това бил единствения начин да успокои охранителите. Той потвърждава, че се обадил на окръжния прокурор Плевен и директора на полицията, за да може да предотвратят ескалацията на напрежението.

"За съда единственото безспорно е, че е имало конфликт между две групи, който се е случил в болница", коментира съдия Емил Дечев. "Очевидно при този конфликт, видно от протоколите за освидетелстване на обвиняемия и един от охранителите, както и представеното удостоверение днес, всяко едно от тези три лица - представители на тези две групи, са получили наранявания."

Според съдът обаче е налице "изключителна тенденциозност на воденото разследване" и остава "необяснимо защо е разпитана само едната група от свидетели в този конфликт". Съдия Дечев отбеляза, че при двата си разпита Георги Асенов е посочил, че може да осигури до един час присъствието на съпругата и сестра ѝ, но това не е станало. Съдия Дечев коментира, че воденото до момента разследване не покрива дори минималните стандарти за справедлив процес по Европейската конвенция за правата на човека.

На следващо място съдът отбеляза, че дори събраните доказателства, дори и да подкрепят обвинителната теза, то те са силно разколебани и съдържат множество противоречия. Съдия Дечев даде пример с обвинението, че Асенов е счупил телефона, то не е подкрепено от снимков материал или експертиза, а от свидетелските показания на двама от охранителите. Единият казал, че бил с развален дисплей, а другият, че след като бил ударен в земята, той продължил да снима случката, а след това изпратил три видеоклипа, използвайки блутута на телефона.

Съдът обърна внимание на факта, че няма долна граница на наказания за престъпленията, за които са повдигнати обвиненията, реферирайки към това, че дори и да бъде осъден, е малко вероятно Асенов да получи наказание лишаване от свобода.

В края на определението си съдия Дечев обърна внимание и на друг факт: "Съдът позовавайки се личния и професионален опит, следва да отбележи очевидния двоен стандарт при делата по чл. 63 от Наказателно-процесуалния кодекс (за задържане под стража - бел.ред.) През миналата година български политик беше привлечен под наказателна отговорност за престъпление по член 105 (шпионство, визирайки най-вероятно Николай Малинов - бел. ред.), където наказанието е от 5 до 15, с висока обществена опасност. Въпреки това българската прокуратура не поиска задържане под стража, а му наложи мярка за неотклонение парична гаранция. Вероятно защото не е осъждан, но такъв е случаят и по настоящото дело."

В крайна сметка съдът остави Георги Асенов без мярка за неотклонение и разпореди незабавното му освобождаване.

Прокурор Георги Асенов работи в обвинението в Плевен. През 2012 година е кандидат за член на Висшия съдебен съвет, но не събира необходимите гласове. През 2018 година е командирован в Специализираната прокуратурата, където според прокурори и юристи, влязъл в конфликт с ръководството. През 2020 година след спечелен конкурс започва работа във Върховна касационна прокуратура.

Ден след заседанието от прокуратурата заявиха, че ще протестират отказа на съда да задържи прокурор Георги Асенов. Малко след това съобщение на държавното обвинение в медиите на Делян Пеевски и обгрижващи имиджа на главния прокурор Иван Гешев започна кампания срещу Емил Дечев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anihilator_jack avatar :-?
    anihilator_jack
    • + 2

    Брей какви чудеса ставали извън Спецсъда - съдия да гледа обективно дело и представените доказателства.

    Нередност?
Нов коментар