🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ранобудните студенти" протестираха срещу новия Закон за МВР 

Близо шест часа продължи протестът на "Ранобудните студенти" срещу новия Закон за МВР и за оставката на правителството в четвъртък пред сградата на парламента. Докато в пленарната зала депутатите обсъждаха бюджета до късно вечерта, протестиращите изразиха притеснението си от някои разпоредби в новия Закон за МВР. "Обявяваме се против закона, защото се опитва да ни върне в едни недемократични времена", написаха студентите на страницата си във Фейсбук. Пред "Нова тв" Борис Рангелов посочи, че в законопроекта има текстове, които дават по-големи правомощия на полицията. "При протестни действия полицаите могат да обезпечават личната си безопасност с използването на технически средства – оръжие, полицейски палки", каза Рангелов. По време на протеста имаше сблъсъци между протестиращите, които хвърляха домати и димки към сградата на парламента, и полицията. Бяха задържани и впоследствие освободени девет души. В ареста останаха две момичета, които прегръщаха полицаи с боядисани с червена боя ръце и така оставиха следи по униформите им.

Съдебната власт ще си раздаде бонуси

До 3 млн. лв. от бюджета на съдебната власт ще бъдат раздадени като бонуси, реши Висшият съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Като процент от заплатата това се равнява на 13.7% и на практика всеки съдия ще получи допълнителни 200 лв., а всеки служебен служител - около 100 лв. Парите били от икономии. Средства за компютри на Софийския районен съд обаче не бяха намерени. Гласуването в съвета стана на фона на оплакванията на магистратите от недостиг на средства и планирания бюджет за 2014 г., който според тях ще остави системата с 26 млн. лв. дефицит. Точката в дневния ред на заседанието беше вкарана като допълнителна, а дебат нямаше. В края на 2012 г. ВСС не раздаде бонуси, а прехвърли икономиите за 2013 г., пак заради очакван недостиг в бюджета. Като финансов министър Симеон Дянков предприе драстични мерки за бонусите на съдиите, като в края на 2009 г. не им преведе останалите пари от бюджета, но в началото на 2010 г. те все пак си ги получиха и раздадоха като допълнителни.

Министър Златанова направи спорно назначение на ключов пост

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова назначи за ръководител на съдиите по вписвания в най-големия съд в страната - Софийския, районен съдия с петгодишен юридически стаж. Садифе Мехмедова е била избрана измежду 21 други магистрати. На запитване на www.dnevnik.bg от министерството не са посочили нито едно проверимо професионално качество на новия ръководител и затова остава съмнението, че е предпочетена, защото е дъщеря на областния координатор на ДПС в Търговище Хамди Илиязов. Зам.-министърът, който отговаря за този ресор, е от квотата на движението - Сабрие Сапунджиева. Съдиите по вписвания имат ключова роля при разпореждането с недвижими имоти и вписването на сделките с тях в Имотния регистър. До 17 ноември постът в София е заемала Илиана Дикова с 15-годишен стаж и два пъти председател на Асоциацията на съдиите по вписванията. Ръководителят на районния съд Методи Лалов е препоръчал на министър Зинаида Златанова да я назначи за още един мандат.

Депутатите обсъждаха бюджет 2014 четири дни

Четири дни депутатите обсъждаха бюджета на държавата за 2014 г., като през първите два от тях не успяха да гласуват нито един член. В четвъртък се разбързаха и приеха бюджетите на почти всички ведомства. Между първо и второ четене бяха увеличени парите за Министерството на здравеопазването, ДАНС, Националната разузнавателна служба и НСО. В кулоарите се коментираше, че депутатите бързат, за да имат достатъчно време да прегласуват бюджета, ако президентът Росен Плевнелиев наложи вето. Междувременно той заяви, че ще го анализира и след това ще излезе с категорична позиция.

Пълна проверка за средствата по "Околна среда" 

Стотици проекти и хиляди обществени поръчки по оперативна програма "Околна среда" трябва да бъдат проверени наново или програмата да загуби процент от финансирането си. Това става ясно от писмо на Европейската комисия, изпратено в края на миналата седмица до София, за да обясни прекъснатите плащания по европейската програма, с което "Капитал" се запозна. Според кореспонденцията  европейските одитори, които са били в България през септември и октомври, са проверили наново четири проекта по програмата и са установили съществени дефекти в поръчките на проверените общини.

"Еврохолд" купи бизнеса на QBE в България и Румъния

"Еврохолд България" придоби застрахователния бизнес на международната група QBE в България и Румъния. Новината беше съобщена от двете компании. След разрешение от регулаторите, портфейлите на QBE в двете държави ще бъдат прехвърлени към съответните застрахователни компании – българската и румънската "Евроинс". Те са част от подхолдинга "Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ), собственост на "Еврохолд", в който са обединени всички застрахователни дружества на групата. През август ЕИГ сключи договор за придобиване на българските "Интерамерикан общо застраховане" и "Интерамерикан животозастраховане".

Държавата ще съживява затворения "Химко"

"Български енергиен холдинг" да инвестира близо 50 млн. лв. във възстановяване на производството в "Химко" (в несъстоятелност). Тази идея лансира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за в. "Дума". От обявената досега информация не става ясно икономическото ведомство да разполага с каквито и да било разчети как точно ще се инвестират парите. Пред други медии министърът допълни, че има готов финансов модел, "Химко" може да е печелившо, а целта е да се гарантират работни места в региона, който се отличава с висока безработица. Пред "Дума" Стойнев пояснява, че по-голямата идея е "да реиндустриализираме българската икономика".

38 млн. лв. европари за земеделие са под въпрос

Главна дирекция "Земеделие" към еврокомисията е уведомила България още през септември, че ще наложи финансови корекции за над 38 млн. лв. (19.5 млн. евро) по проекти на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това става ясно от писмо, с което "Капитал" разполага. Поводът е същият, както и при прекъсването на плащанията по "Околна среда" - открити слабости при контрола на проектите, както и съмнителни условия в обявените обществени поръчки. Отново става дума за проекти по общинските схеми. Именно към тях европрограмата в последните години пренасочва все повече средства заради риск от загуба на пари. Общият й бюджет е 3.2 млрд. евро.

Още една трудна година за икономиката и банковия сектор

И 2014 г. няма да е по-лека от тази за икономиката и за банковия сектор. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров. Има доста сериозни предизвикателства, като очакваният по-малък икономически ръст съответно води и до по-ниско търсене на кредити. Гуверньорът отново подчерта капиталовата стабилност на банковия сектор. И тази година Искров призова банките да бъдат внимателни в отношенията си с клиентите, като посочи, че в тази област има още какво да се направи.

Сделки и проекти

Приключилият в края на миналата година проект за разширение и модернизация на производството на златодобивната компания "Дънди прешъс металс Челопеч" е струвал 126 млн. долара. Изпълнението на проекта започна през 2009 г., като целта беше да се увеличи добивът на руда от 900 хил. тона до 2 млн. годишно. ЕБВР осигури най-голямата част от финансирането - 49 млн. долара.

Руският фонд "Закон, справедливост и милосърдие" ще започне изграждането на балнеокомплекс, който включва център за профилактика, рехабилитация и генетични изследвания, в Сапарева баня. Инвестицията е за над 18 млн. лв., като общината е осигурила терените, върху които ще се изгражда. Строителството ще стартира до края на годината и ще е през новосъздаденото дружество "Аква трийтмънт".

Веригата дрогерии dm откри собствен централен склад в Елин Пелин, източно от София. Логистичният център е с разгъната застроена площ от 4300 кв.м. Инвестицията в строителството и оборудването на складовата база е около 3.5 млн. евро, като логистичният център е изграден върху нает парцел. В момента dm има 45 магазина. Плановете на австрийската марка са през всяка от следващите 2-3 години да отваря по 8 до 10 нови обекта.

"Кауфланд България" откри своя девети хипермаркет за столицата и 46-и за страната. Той се намира на ул. "Тодор Каблешков" №3 и е разположен на площ над 3800 кв.м.

"Пикадили" отвори нов магазин на ул. "Симеонов век" в кв. "Гео Милев". Това е двадесетият супермаркет на веригата за София и 32-ят за страната. Обектът е с 455 кв.м търговска площ.

Дания и Нова Зеландия са най-малко корумпирани в света

Дания и Нова Зеландия са страните с най-малко корупция в света, сочи годишната класация на Transparency International. При 100 единици от Индекса за възприятие на корупцията (CPI) за най-чиста държава те получават 91. Следват ги Финландия (3-о място), Швеция (3), Норвегия (5), Сингапур (5). Близо една четвърт от 28-те държави в ЕС обаче са с показател под 50, смятан за вододел между страните със сериозен проблем с корупцията и останалите, а две от тях са от т.нар. развити икономики – Италия и Гърция. България е на 77-о място. На опашката от изследваните 177 държави и територии са Судан, Афганистан, Северна Корея и Сомалия.

Антиправителствените протести в Тайланд продължават

Кралят на Тайланд Пхумипхон Адунядет призова за единство навръх 86-ия си рожден ден на 5 декември, след като в страната избухната безредици заради протести срещу управлението на министър-председателя Инглук Шинаватра. През миналия уикенд най-малко трима души загинаха и около 50 бяха ранени при опит за щурм на правителствени сгради. След това в началото на седмицата демонстрантите навлязоха на територията на правителствения комплекс в столицата Банкок без съпротива и обявиха победа. Комплексът, в който е разположена правителствената сграда, беше отворен по лично разпореждане на премиера с цел да се избегне кръвопролитие. Опозицията навлезе безпрепятствено и в столичното управление на полицията. Министър-председателят Инглук Шинаватра продължава да изпълнява задълженията си и засега няма признаци, че се готви да подаде оставка. Недоволството започна в края на ноември, когато опозиционният лидер Сутхеп Тхаугсубан поде кампания за блокиране на администрацията и въвеждане на народно управление.

Франция изпраща войски в ЦАР

Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина на Франция на 5 декември да изпрати допълнително военни в Централноафриканската република, които да се присъединят към африканските мироопазващи сили на място. Страната е разкъсвана от размирици от март месец насам, когато бунтовници от мюсюлманското малцинство завзеха властта. Преди десетина дни заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон предупреди, че насилието над християнското мнозинство е толкова голямо, че може да прерасне в геноцид. Най-малко 80 души са били убити в четвъртък при сблъсъци в столицата Банги. Смята се, че градът е бил нападнат от привърженици на сваления президент Франсоа Бозизе. Към момента в Централноафриканска република има 600 френски военни, като ще бъдат изпратени още толкова. Африканските сили в страната са 2500 и също ще бъдат увеличение на 3600 души. В допълнение Съветът за сигурност наложи на размирната държава оръжейно ембарго за срок от една година и поиска от ООН да се подготви за възможността да изпрати своя мироопазваща мисия там.

Гръцкото ротационно председателство на ЕС ще е "спартанско"

Гърция се подготвя за "спартанско" ротационно председателство на ЕС през първата половина на 2014 г., заяви гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас. Той каза, че заради финансовото положение Атина ще има най-ограничения бюджет за председателство в сравнение с другите страни, които са изпълнявали тази роля през последните години. Същевременно гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че дневният ред на председателството ще включва ключови теми като създаването на работни места, паричния съюз, борбата с нелегалната имиграция и морската политика на Европа. Но разширяването на Шенген няма да е сред приоритетите.

Лондон иска промени в правилата на свободно движение в ЕС

След като миналата седмица британският премиер Дейвид Камерън (на снимката с румънския президент Бъсеску) представи план за нови мерки, ограничаващи имиграцията от ЕС в навечерието на вдигането на трудовите ограничения за България и Румъния, сега вътрешният министър Тереза Мей заяви пред европейските си колеги, че Лондон иска да промени правилата на свободно движение. Тя предлага квота за годишния брой имигранти от ЕС или отказване на пълни права на движение, докато държавата не е постигнала определен БВП на глава от населението.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Иван Искров се е изказал доста критично за бъдещето на икономиката под вещото ръководство на "другаря" Драгомир. Малък ръст ще е най-малкото, с което ще се разминем, ако се случи прогнозираното. Но имам притеснения на за неговоро бъдеще в БНБ, пък и заместника му беше финансов минисър в недолюбваното служебно правителство...

    Нередност?
Нов коментар