Прокуратурата прие, че ВСС е нарушил закона при избора на председател на Софийския апелативен съд

Становището на прокуратурата е по делото, заведено от съдия Нели Куцкова

Върховната административна прокуратура подкрепи съдия Куцкова по делото й срещу решението на ВСС
Върховната административна прокуратура подкрепи съдия Куцкова по делото й срещу решението на ВСС
Върховната административна прокуратура подкрепи съдия Куцкова по делото й срещу решението на ВСС    ©  Иван Григоров
Върховната административна прокуратура подкрепи съдия Куцкова по делото й срещу решението на ВСС    ©  Иван Григоров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Прокуратурата се обяви официално срещу отказа на Висшият съдебен съвет (ВСС) да назначи съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд(САС). Това съобщи специализирания сайт Съдебни репортажи, позовавайки се на протокола от проведеното в средата на миналия месец съдебно заседание.

През април дванадесет членове на ВСС се обявиха открито"за" кандидатурата но Куцкова, но в крайна сметка положителен вот дадоха само девет и така съдия Куцкова не беше избрана за поста.

Прокурор Мария Бегъмова от Върховната административна прокуратура(ВАП) е заявила на заседание в средата на миналия месец пред тричленен състав на ВАС, че жалбата на съдия Куцкова е основателна. Тя беше единствен кандидат за председател на САС и срещу кандидатурата й нямаше никакви възражения, но въпреки това не събра нужната подкрепа.

"До отмяна следва да води създалото се в случая необяснимо и непреодолимо противоречие между изразените мотиви, които са изцяло в полза на кандидата по всички показатели и напълно противоположния краен резултат", пледира прокурор Бегъмова. Тя припомня изказването на председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров, който след скандала през април заяви, че това не е първото решение на ВСС, взето без мотиви, а впоследствие обоснова решението си да гласува "против" с това, че Куцкова била политизирана (визирайки кандидатурата й за вицепрезидент заедно с Петър Стоянов през 2002г). Според прокурора от ВАП изказването на Тодоров е в пълно противоречие с положителното становище за Куцкова на Етичната комисия(на която той е председател) и в него никъде не присъства подобна критика.

Това беше третият неуспешен опит за избор на председател на САС. До четвъртия вот съдът се управлява от временно изпълняващия длъжността Стефан Гроздев, който се счита за близък на ДПС и чието име беше замесено в скандал с адвокат-фантом за девет мил.лв., както Капитал писа преди няколко месеца. 

Ако делото бъде решено в полза на съдия Куцкова, ВАС ще отмени решението, с което не одобрява кандидатурата й, и ВСС ще трябва да я разгледа отново. Това дали ще се състезава срещу други евентуални кандидати зависи от основанието, на което съда отсъди в нейна полза, както и от етапа, на който бъде върнато производството по избиране на председател. 

Подменянето на тайния вот във ВСС с явен беше включено в първия проект за промени в Конституцията, но отпадна във втория вариант, по който беше постигнат "историческия компромис" между ДПС, Реформаторския блок, ГЕРБ и АБВ. От РБ изразиха желание в заседание на парламентарната комисия за промени в Конституцията миналия месец да върнат в проекта гласуването с явен вот между първо и второ гласуване. 

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал