Висш съвет на покварата

Въпреки безупречната биография и високата професионална оценка на съдия Нели Куцкова, ВСС бламира нейния избор за председател на Софийския апелативен съд

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Този ВСС е изчерпан. Ето защо хората ще ни тричат скоро."  Така членът на "правителството" на съдебната система Камен Иванов реагира в четвъртък, след като стана ясно, че единственият кандидат за председател на ключовия Софийски апелативен съд (САС) – уважаваната съдия Нели Куцкова, не е събрала необходимите гласове, за да бъде избрана.

Въпреки безупречната й биография, високата професионална оценка и безпрецедентната подкрепа от съдиите от апелативния съд ВСС бламира нейния избор. 

Мотиви бяха изложени чак след гласуването – изборът й щял да разцепи допълнително съдийската гилдия. А всичко, което не е в синхрон с линията на жадния за власт главен прокурор Сотир Цацаров, според ВСС води до разцепване на съдебната система.

Всъщност случилото се е функция от интегритета на неговите членове и резултат на тайните договорки. Защото поредният провален избор за поста ще гарантира, че още няколко месеца управлението на ключовия съд ще бъде в ръцете на наложения от главния прокурор Сотир Цацаров за временен ръководител Стефан Гроздев.


Свързан също с ДПС, Стефан Гроздев е нещо като Ченалова в Апелативния съд. Именно неговият съдебен състав наскоро наивно повярва на никому неизвестен адвокат, който заяви, че фирмата, "представлявана" от него и осъдила за 9 млн. лв. банка, всъщност се отказва от иска си.

Показателна за договорката около проваления избор беше липсата на тарторите на двете основни лобита в съвета – главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Колев. Двамата са основните двигатели на задкулисния властови модел на ДПС в съдебната система, който вместо правосъдие произвежда клиентелизъм, безпринципни назначения и затваряне на очите за корупционни практики.

Няма защо да се учудваме. Ценностната система на повечето членове на съвета е като на редови клиент на чалга клуб. За тях е важно не дали за съдиите има кабинети, а на таблото на служебния автомобил да има (незаконен) син буркан. Не е важно дали има средства за заплати, а дали следващия уикенд ще има работен семинар (разбирай двудневен пир в спа хотел). Не е важно дали някоя съдебна сграда се разпада, а на всеки шест месеца прокуратурата да се сдобива с поредната почивна станция. 


Кадровиците на Темида не са способни да организират почтено дори и конкурс за младши магистрати. Преди две седмици кандидат, свързан с председателя на Етичната комисия на съвета Ясен Тодоров (който стана повод дори и ЕК да приеме, че не е припознал етиката за свой приоритет), беше хванат да преписва изнесен казус. Виновните още не са открити. И няма и да бъдат. 

Тази седмица съдът отмени друг конкурс на ВСС, в който кадровиците на Темида разместиха класирането, за да уредят с по-висок пост сина на член на ВС, както и брата на небезизвестния следовател Петьо Петков - Еврото. Последният беше оставен да напусне системата с десетки хиляди лева обезщетение, след като ВСС отказа да го разследва. (И как ще го разследва, като е от техните.)

Отново тази седмица редовите съдии от градския съд бяха принудени да дадат пресконференция, за да кажат на висок глас, че за констатираните безобразия в съда им и десетките нарушения трябва да има виновни. Но не. ВСС прикри предишното ръководство на градския съд поради простата причина, че е съратник в порочните практики.

И понеже нищо не е случайно – в момента, в който ВСС гласува срещу Нели Куцкова, в Съдебната палата емблематичният бивш директор на пътния фонд Веселин Георгиев чу оправдателната присъда заради аферата с поръчките, възложени на брат му. След продължил дълги години процес съдия Петя Крънчева (грижливо протектирана от същия този ВСС въпреки многобройните сигнали за нарушения) прие, че той не е виновен, защото не е бил възлагал поръчките на брат си, а само ги одобрявал.

Но отново – няма защо да се учудваме – след като Батко е невинен, виновна трябва да е Куцкова.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    klamerin avatar :-|
    klamerin
    • + 31

    чудесен текст, жалко, че водата в тяхната чаша никога не прелива, няма червена линия чието прекрачване до доведе до нещо, каквото и да е, но различно...

    Нередност?
  • 2
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 2
    • + 20

    И някои се опитват да убедят останалите, да ни убеждават, че точно такива като този Стефан Гроздев, като Георги Колев, или Сотир Цацаров, и самият Борисов, който точно избра и наложи Цацаров за главен прокурор, и то с огроми лъжи как бил ... ЩЕЛИ ДА НАПРАВЯТ РЕФОРМИТЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!!!

    Който има време, нерви и желание и иска, да им слуша глупостите и лакардиите на тези.

    Нередност?
  • 3
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 17

    Сполучливо заглавие. Но каквото и да се пише, коментира, всичко е концентрирано в един постулат:
    Пред България има два проблема
    - Българската прокуратура,
    - Българският съд!

    Нередност?
  • 4
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 5

    За мен транскрипцията на тази абревиатура от Висш Съвет на Покварата би била по-правилна да е Висш Съвет на Перверзията и Псевдоправото.

    Нередност?
  • 5
    mils5656 avatar :-|
    mils5656
    • + 3

    Нищо не става от тези гадове ! Плачат си за смяна и изритване изобщо от юридическа работа ! Доказани корумпета, бездарници, обслужващи интересите на мафията и собствените си, вместо тези на закона и правото, съобразени с морала и справедливостта ! Никаква реформа не ги оправя тези нагли типове !

    Нередност?
Нов коментар