🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С три месеца закъснение прокуратурата се сети да търси Брендо в чужбина

Издадена е европейска заповед за арест на Евелин Банев, който е търсен и от италианските и румънските власти

Евелин Банев - Брендо в съдебната зала през 2016 г.
Евелин Банев - Брендо в съдебната зала през 2016 г.
Евелин Банев - Брендо в съдебната зала през 2016 г.    ©  Анелия Николова
Евелин Банев - Брендо в съдебната зала през 2016 г.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Три месеца след като Върховният касационен съд (ВКС) призна Евелин Банев за виновен за участие в организирана група за пране на пари, действала от 2002 до 2005 г., и го осъди на шест години лишаване от свобода, Софийската градска прокуратура се сети да издаде европейска заповед за арест срещу него. Новината бе съобщена от пресцентъра на държавното обвинение в понеделник.

Присъдата срещу Банев влезе в сила на 26 април 2018 г., но той беше задържан още през 2009 г., а процесът срещу него продължи девет години. Като свидетел по делото беше призован и тогавашният председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, тъй като според документите по делото той е заверявал документи на фирми, през които са минавали парите от наркотрафика.

Докато течеше процесът в България, Брендо беше осъден за наркотрафик в Италия и Румъния. Двете държави също го издирват, тъй като през 2013 г. Банев първо бе пуснат под домашен арест, после и тази мярка бе отменена от Софийския апелативен съд и той успя да се укрие. Действително Банев има забрана да напуска пределите на страната, но не е бил открит на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, съобщи прокуратурата. Той бил обявен последователно за местно, общодържавно и международно издирване.

Освен със съдебната система Евелин Банев има късмет да се размине и с други институции като Министерството на правосъдието и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), сега преименувана на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

По закон, след като срещу Банев има повдигнато обвинение в друга държава (в случая Италия и Румъния), Министерството на правосъдието трябва да уведоми КОНПИ за това.

Въпреки че още през 2013 г. в публичното пространство се появи информация, че в Италия и Румъния има разследвания срещу Банев, Министерството на правосъдието не уведомява КОНПИ. Чак през юли 2017 г. ръководената от Пламен Георгиев комисия решава да потърси информация по случая, като изпраща писма до Националната следствена служба, Министерството на правосъдието и прокуратурата. На това запитване е получен отговор, че и в трите институции няма информация за водени разследвания срещу Банев в чужбина. През октомври 2017 г. Пламен Георгиев прави ново запитване и чак тогава от правосъдното министерство му отговарят това, което е отдавна публично известно - Банев не само е обвиняем, но срещу него вече има влезли в сила присъди в Румъния и Италия.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 7

    "По закон, след като срещу Банев има повдигнато обвинение в друга държава (в случая Италия и Румъния), Министерството на правосъдието трябва да уведоми КОНПИ за това... На това запитване е получен отговор, че и в трите институции няма информация за водени разследвания срещу Банев в чужбина."

    Подкупен висш чиновник е посочил, че Брендо не еразследван в чужбина (докато той вече е бил осъден... в 2 държави). Докато този чиновник не е в панделата тази държава нама да се оправи. Като него са хиляди такива продажни душици на ключови места. Като съдията от Софийския апелативен съд който освобождил Брендо от домашен арест. Проблемът не е, че Брендо се е уредил. Той е много богат с много връзки на високо (като Мавродиев). Проблемът е, че тожно тези продажни бюрократи които очеизвадно нарушават закона за подразбираща се лична облага не само не са осъдени ами се издигат в йерархията. Гадно.

    Нередност?
  • 2
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 3

    Капитал,.......................... Йорданка Запрянова поведе война срещу Брендо и разкри цялата му схема за пране на пари от наркотрафик. Синът и и тя баха разстреляни, в деня в който трябваше да свидетелстват... http://senzacia.net/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE/%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%B9%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B2-%D0%B4-5694

    Нередност?
  • 3
    pavel_p avatar :-|
    pavel_p
    • + 2

    Издирваният Брендо засечен на плажа на „Оазис" в собственият си хотел.. http://www.razkritia.com/559726/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B0-%D0%BD/

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 5

    Кеф! Както писах преди 1-2-3 г Брендо е под личната защита на Цацароцирка. Спасен от италианско и румънско правосъдие, от Главатаря на прокурорите с измислени разследвания и врътни, накрая ще се укрие и точка. Платил си е! При първото му влизане в съда... целия персонал до деловодителка и чистачка се тълпяха в коридорите да видят как крачат 6 млн рушвет! Това за първата мярка!

    Нередност?
  • 5
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 9

    Ееех, #Сотирееее, еех, брендьовото! Я кажи сега #кой от твоите прокурори е взел подкуп (и колко!) за да не поиска мярка задържане под стража! Или респективно, ако е поискал - но съдът е отказал - какъв подкуп е взел съдията! И защо, като господар на обвинението, ти още не си подгонил съдията за корупция в тази връзка!

    Да ти кажа ли аз защо - защото и ти си такъв. И повечето ти подчинени също. И това е ръководният принцип на ръководената от теб институция. А и на държавата като цяло. Анатема!

    Нередност?
  • 6
    xali avatar :-|
    ''zms15783''
    • - 1

    Железни нерви има тоя човек.

    Нередност?
  • 7
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.
    • + 3

    Ако човек има достатъчно пари, може да си купи не само Цаца, но и целия рибарски магазин.

    Нередност?
  • 8
    glh451118348 avatar :-|
    J. J.
    • + 3

    Любимият ми пасаж в материала е как Конпитата / или както там се наричат/ са си правели врътки с Министерството на правосъдието сред гръмогласната тишина на Прокуратурата и под компетентния финансов надзор на Мавродиев

    Нередност?
  • 9
    hammurabi avatar :-|
    hammurabi
    • + 2

    До коментар [#5] от "kdo52372883":
    1. Марката за неотклонение е изменена от съда.
    https://dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-promeni-mqrkata-za-neotklonenie-na-brendo-1144434
    2. Съдебният състав е взел решението си по "вътрешно убеждение" - за да го подгони прокурор, трябва да се докаже, че някой е мотивирал съдията по престъпен начин, за да измени мярката за неотклонение. Теоретично нещата са ясни, но я кажи на практика как един прокурор ще докаже, че съдията е взел подкуп, или че е нарушил служебните си задължения. Може би ще чака далият парите да пусне жалба и да обвини и себе си в престъпление, т.е. че е предложил подкуп. Може би ще чакаме съдията в пристъп на безумие да сигнализира прокуратурата, че се е изкушил и е взел подкуп. Може би ще чакаме съдът да даде разрешение да се прилагат тайни способи спрямо членове на съдебния състав, които ще решават въпроса за мярката за неотклонение.
    Този театър у нас е гледан многократно. И ще продължаваме да го гледаме. Да чул някой да роптае срещу промяната за Домусчиев, а преди десетина години някой да роптае срещу Закона за амнистията, или срещу промяната на текста от Наказателния кодекс, който текст декриминализира деянието на Христо Бисеров... Спирам. Тука е така. А крайният резултат от липсата на справедливост и постоянно отклонение на обществен ресурс - е видим на границата. За около 30 години - около 2 милиона. Освен това сме на последно място по почти всички основни показатели в Европейския съюз. Обяснението за това не е трудно в страната на Бай Ганьо, Дочололу, Гочоолу, Андрешко и други.

    Нередност?
  • 10
    cara_mia avatar :-|
    Cara Mia

    Така или инаè Брендо не е в България!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал