🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След деветгодишен процес Брендо беше осъден и в България

Евелин Банев, който е в неизвестност, получи шест години за участие в престъпна група за пране на пари от наркотрафик

Евелин Банев-Брендо в съдебната зала, докато делото се гледа в Софийския апелативен съд - юни 2016 г.
Евелин Банев-Брендо в съдебната зала, докато делото се гледа в Софийския апелативен съд - юни 2016 г.
Евелин Банев-Брендо в съдебната зала, докато делото се гледа в Софийския апелативен съд - юни 2016 г.    ©  Анелия Николова
Евелин Банев-Брендо в съдебната зала, докато делото се гледа в Софийския апелативен съд - юни 2016 г.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десет години след като прокуратурата внесе обвинението срещу Евелин Банев-Брендо за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик, то приключи с окончателна осъдителна присъда. Банев получи шестгодишна ефективна присъда, доведеният му брат Симо Карайчев - тригодишна условна, а сестрите Моника (бивша съпруга на Банев) и Десислава Дишлиеви бяха окончателно оправдани. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд от края на април.

Съдебният акт беше публикуван едва днес, тъй като последната съдебна инстанция чакаше уведомление от прокуратурата, че са предприети действия по привеждането на присъдата в изпълнение. Евелин Банев не е настанен в затвора, защото е в неизвестност от близо две години.

Докато течеше делото в България, Брендо беше осъден за наркотрафик в Италия и Румъния, където получи съответно 20 и 10.5 г. затвор. През лятото на 2014 г. Софийският апелативен съд оправда Банев и отмени домашния му арест. През 2017 г., когато станаха ясни присъдите в Италия и Румъния, а делото в България все още вървеше, Брендо изчезна и беше обявен за издирване чрез Интерпол.

Прането на пари

Евелин Банев беше задържан в началото на 2007 г., а по-късно - обвинен за участие в организирана престъпна група. Заедно с него обвинения получиха бившата му съпруга - Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева (вдовица на убития през 2005 г. бизнес партньор на Брендо Константин Дишлиев) и доведеният брат на Банев - Симо Карайчев. Основен свидетел на прокуратурата беше майката на Константин Дишлиев Йорданка Запрянова, която не успя да даде показания пред съдия, защото беше убита в дома ѝ. А наблюдаващият разследването прокурор още в началото се оттегли от делото след серия от заплахи.

Тезата на обвинението беше, че близки до Евелин Банев лица се занимавали с трафик на кокаин от Южна Америка до Испания (задържани от испанските власти в рамките на операция "Портимар" през 2005 г.). Брендо и останалите изпирали генерираните средства. Те били внасяни по сметки в Швейцария, а след серия от преводи през офшорни дружества, стигнали до българската финансова къща ПФЮ, която предлагала кредитни продукти. По документите на част от офшорните дружества, замесени в схемата, имало подписи на бившия председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и сегашен изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие Стоян Мавродиев. Той беше призован по делото от Софийския градски съд, но не се яви, а след това прокуратурата изненадващо се отказа от показанията му.

Делото беше внесено в съда в края на 2009 г., но беше прекратено и върнато за доразследване. Прокуратурата внесе нов обвинителен акт през март 2010 г. През февруари 2013 г. всички подсъдими са признати за виновни на първа инстанция. През ноември 2014 г. Софийският апелативен съд отменя осъдителните присъди.

Прокуратурата протестира оправдателните присъди и така делото стига до ВКС, който от своя страна отменя акта на Софийския апелативен съд. През март 2017 г. при новото разглеждане на делото, апелативните съдии осъждат Банев и Карайчев, но оправдават сестрите Моника Добринова и Десислава Дишлиева. Така делото повторно стига до ВКС, който потвърждава решението на долната инстанция, като единствено изменя ефективното наказание на Симо Карайчев в условно.

Делата в Италия и Румъния

През 2012 г., докато тече процесът в България, Евелин Банев е задържан край Созопол по операция, която тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цватанов нарече "Кокаинови крале". В действителност разследването, водено от италианските власти, е с кодово име Magna Carta и в нея са задържани общо 30 души, сред които 15 българи, 12 италианци и по един словенец, румънец и грузинец.

Според италианските власти групата, която е близка до италианската мафия ндрангета, е доставяла от Южна Америка чрез яхти и мулета близо 1/3 от консумирания в Европа кокаин.

Част от обвиняемите сключиха споразумение с италианската прокуратура, но Брендо пожела редовен процес. През септември 2017 г. той получи окончателна 20-годишна присъда за това престъпление, която не е приведена в изпълнение, защото Евелин Банев вече беше в неизвестност.

През 2014 г. искане за арест на Банев дойде и от румънските власти, които го разследваха за това, че е продал 51 кг кокаин на агент под прикритие. По това дело той получи 10.5 г. присъда задочно.

Банев не беше изпратен в Букурещ, защото междувременно българската прокуратура беше възобновила висящо разследване срещу него за пране на пари, а наличието на висящо дело е основание той да не бъде предаван на друга държава. Този странен ход на държавното обвинение беше съпроводен с друго събитие - залавянето на 1.4 тона кокаин от френските власти, укрити в гумите на камион, участвал в ралито "Дакар".

Пратката беше хваната по сигнал на българските служби, които паралелно с това проведоха акция в офисите на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров (а сега втори човек в коалиционния партньор на ГЕРБ Атака) направи пряка връзка между разследването срещу Алексиев и заловения кокаин.

Източник на "Капитал" в службите за сигурност тогава коментира, че сигналът срещу Алексиев бил изфабрикуван. Предвид факта, че шумната акция на прокуратурата не доведе дори до обвинения, очевидно атаката срещу него е целяла установяването на контрол над Общинска банка, в чийто мениджмънт влизаше общинския съветник от ГЕРБ.

Недосегаемият

Въпреки че с името на Брендо се свързват десетки имотни инвестиции в София (три хотела в столицата и множество офис сгради) и Черноморието (хотелски комплекси) над него от години е опъван чадър от Комисията за незаконно придобито имущество, която от началото на годината се нарича Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Въпреки че разследванията (завършили с осъдителни присъди) срещу него в Италия и Румъния са общоизвестен факт, председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев публично е заявявал, че ръководената от него институция не е била уведомявана официално за тях.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    t0d0 avatar :-|
    Pandipool
    • - 1
    • + 8

    Те го пуснаха и после го осъдиха! Евала!

    Как може човек, който е следствен за организиране на канали за тонове наркотици да бъде пуснат. Явно според съдията и магистратите няма шанс да се укрие! То той ако не може да се укрие, не знам кой може..

    Сега ще го хванете за дедовия..

    Нередност?
  • 2
    nikolai_petrov avatar :-|
    FanFan - la tulipe
    • + 2

    Всичко е схема! И всеки е в нея!

    Нередност?
  • 3
    hammurabi avatar :-|
    hammurabi

    До коментар [#2] от "FanFan - la tulipe":

    "Банев не беше изпратен в Букурещ, защото междувременно българската прокуратура беше възобновила висящо разследване срещу него за пране на пари, а наличието на висящо дело е основание той да не бъде предаван на друга държава".

    Най-вярната стража. Но не по Йордан Йовков.

    Нередност?
  • 4
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • + 2

    Чета и си тананикам химна.

    Нередност?
  • 5
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 1

    6 милиона евра! Това е Брендо, платени за свободата му! При кого са отишли, как са разпределени.... знаят и деловодителките в съда!

    Нередност?
  • 6
    pyw11564776 avatar :-|
    pyw11564776
    • + 1

    Мила родна картинка. Наркобарон е осъден с години закъснение, с по-ниска присъда спрямо другите държави. Той се укрива безпрепятствено и е единствения, осъден по делото. Свидетелите - избити.

    Трябва ни съдебна реформа, спешно. Ако не гласувате по този критерии, започнете. До момента никой не говори затова.

    Нередност?
  • 7
    pyw11564776 avatar :-(
    pyw11564776

    "Така делото повторно стига до ВКС, който потвърждава решението на долната инстанция, като единствено изменя ефективното наказание на Симо Карайчев в условно."

    ....

    Нередност?
  • 8
    azlikaram avatar :-|
    azlikaram

    И питаме защо не ни допускат в еврозоната...

    Нередност?
Нов коментар