🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Росен Желязков бе свален от председателския пост на парламента

За отстраняването му гласуваха ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН

След като решението за предсрочното освобождаване от председателския пост беше гласувано, Росен Желязков благодари на депутатите за съвместната работа
След като решението за предсрочното освобождаване от председателския пост беше гласувано, Росен Желязков благодари на депутатите за съвместната работа
След като решението за предсрочното освобождаване от председателския пост беше гласувано, Росен Желязков благодари на депутатите за съвместната работа    ©  Юлия Лазарова
След като решението за предсрочното освобождаване от председателския пост беше гласувано, Росен Желязков благодари на депутатите за съвместната работа    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

  • Случката идва ден преди народните представители да излязат в отпуска заради предизборната кампания
  • Кирил Петков от ПП определи отстраняването му като "червен картон" на ГЕРБ за работата в последните три месеца.
  • До края на парламента функциите му ще изпълнява заместничката му от ГЕРБ Росица Кирова.

Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание. В четвъртък той беше свален от поста с гласовете на депутатите от ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН. Това стана ден преди народните представители да излязат в отпуска заради предизборната кампания за европейските и парламентарните избори, която започва на 9 май. Срещу отстраняването на Желязков бяха от ГЕРБ и ДПС, които обаче изпаднаха в малцинство, защото имаха общо 103 гласа.

Според правилника за дейността на парламента нов председател трябва да се избере в 14-дневен срок, но предвид малкото време за работа на това Народно събрание, едва ли ще се стигне до такъв избор. Така до края на парламента функциите на Желязков ще трябва да изпълнява един от заместниците му, излъчен от най-голямата парламентарна група - ГЕРБ. В случая това е Росица Кирова.

Защо беше свален Желязков

Решението за предсрочно освобождаване на Желязков беше внесено от ПП-ДБ и БСП в сряда, като при обявяването му съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков го определи като показване на "червен картон" на ГЕРБ за работата в последните три месеца.

Принципно отстраняването на председател на парламента се възприема като политически знак и обикновено в случаите, когато дадена управляваща партия или коалиция е загубила мнозинството си в парламента. Такава беше ситуацията със свалянето на бившия председател на парламента Никола Минчев по време на правителството на Кирил Петков, което управляваше в коалиция с ДБ, БСП и ИТН. Той беше отстранен от поста след като формацията на Слави Трифонов се оттегли от правителството и подкрепи искането за оставка на Минчев от ГЕРБ и ДПС, въпреки че за отстраняването му трите формации нямаха сериозни аргументи.

Мотивите на ПП-ДБ

В случая обаче отстраняването на Желязков може да се определи по-скоро като предизборен ход, въпреки че ПП-ДБ имаха и конкретен мотив - гласуването на оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов миналата седмица, който беше предложен за поста от ПП-ДБ. Въпреки възраженията им и факта, че Михайлов оттегли оставката си, която беше подал преди време, вече бившият председател на парламента Желязков не се съобрази с това. Нещо повече - точката за отстраняването му беше внесена изненадващо като извънредна в дневния ред за работата на парламента лично от Желязков.

Още тогава от ПП-ДБ обявиха, че ще внесат искане за отстраняването му от поста. Това не беше направено веднага, защото според правилника за работа на парламента искането за оставка на председателя на Народното събрание може да бъде внесено с подписите на най-малко 80 народни представители, а ПП-ДБ имат 63 депутати. Към оня момент пък от БСП обвързваха подкрепата си за отстраняването на Желязков с подкрепа от страна на ПП-ДБ за идеята им да се внесе вот на недоверие към служебния кабинет на Димитър Главчев. От коалицията отказаха с аргумента, че това искане е противоконституционно, защото служебното правителство се назначава с указ на президента, а не се избира от парламента.

Така се стигна до сряда, когато депутатите от БСП все пак подкрепиха проекторешението за решение за предсрочно освобождаване на Желязков от председателския пост. В него бяха посочени още няколко мотива за отстраняването му, освен нарушената процедура при прекратяването на мандата на управителя на НЗОК - системната злоупотреба с правомощията му като председател и нарушения при провеждането на парламентарния контрол.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Това е демонстрация на безпомощност.
    При това без никакъв реален смисъл - да свалиш в последния ден на парламента председателя му...
    Но това действие ще нанесе стратегически щети на тия, дето продължават да питаят някакве блянове, че са единствените, които държат ключа от палатката и мечтаят отново да възседнат баце и да му прилагат зле научените от него негови номера.

    Свърши се с промяната и с тия, които си мислеха, че една вълшебна дума може като препаска да им ские срамотиите. Сега тия срамотии една по една ще бъдат вадени, за да се маргинализира (колкото е нужно за момента) ПП-ДБ: митници, газови доставки, натиск за назначения и пр.

    Любопитно ми е след напускането на файтона от Зеленото движение - ДСБ- взводът на женерала и Дай,БГ - НПО-то на Христос Иванов пак ли ще си викат Демократична БГ? А и ПП взе да се люспи - СЕП ге загърби. Явно някои партизани имат чувството, че хермафродитозата ПП-ДБ (заедно и поотделно) е обречена да гледа вече властта от другия тротоар.

    И това е непростимия грях на измамниците - убиха надеждата, че моделът Борисов може да бъде канселиран и страната най-сетне да стане нормална.
    Занапред дори оная от посолствоТО ще е принудена да се съобразява с баце. Просто той - след катастрофата на свалячите си - ще има изборните резултати като своя индулгенция.

    Оттичайте се в канала, боклуци!

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега държавната власт не ползва знания за устойчива успешна финансова политика.
    Поради нямане на общо противодействие срещу щети от дългове, политиците са със съдби на жертви.
    Запазването на държавната финансова неправилност създава неограничавани щети. Тези щети осигуряват провалът на политиците.
    Добрата новина е: с предпазващ от щети метод за държавна финансова политика се подсигурява устойчив политически успех.

    Защо обществеността е с мълчание за държавната финансова грешка?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    P.S. Баце не може да си държи езика, триумфирайки, че ще има "още поне 5-6 служебни правителства"!
    И всичките ще са негови!
    И всичките ще са с Гравчев воглаве, защото Христос Ивановите драсканици по Конституцията не предвиждат друг: от днес НС няма председател, няма омбудсман, на БНБ от ЕЦБ не дават да се замесват в политика, освен ако не си подадат оставката (да, бе, да...) И "домовата книга" свърши...Просто не ми се мисли какво ще стане, ако на Главчев жена му поиска той да си е повече време сред семейството...

    Иначе Главчев ще слушка баце и ще предлага негови хора за министри и Радев, колкото и да скърца със зъби, ще пуска указ след указ.

    И да напомня, че тоя неочакван Ренесанс на баце ни го осигури хермафродитозата ПП-ДБ. С действия и бездействия. И двете от алчност, нахалство, некадърност и най-обикновена глупост.

    Нередност?
Нов коментар