ГЕРБ поиска избори, ПП-ДБ предлага ротация само на Денков и Габриел

Номинираната за премиер Мария Габриел обяви, че ГЕРБ няма да участва в разговори с втория мандат и се върви към предсрочни избори

Пет дни след като върна изпълнен мандата на президента, Мария Габриел се отказа да предлага правителство
Пет дни след като върна изпълнен мандата на президента, Мария Габриел се отказа да предлага правителство
Пет дни след като върна изпълнен мандата на президента, Мария Габриел се отказа да предлага правителство    ©  NA
Пет дни след като върна изпълнен мандата на президента, Мария Габриел се отказа да предлага правителство    ©  NA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вторият опит за постигане на договорка за сформиране на второто ротационно правителство, след като номинираната за премиер Мария Габриел представи пред президента несъгласуван с ПП-ДБ състав на кабинет, се провали.

В понеделник Габриел депозира в парламента заявление, че оттегля кандидатурата си за министър-председател и се отказва да предлага състав на Министерски съвет, а председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи извънредно заседание във вторник, на което депутатите трябва да гласуват проекта за решение с отказа.

Габриел обяви намерението си да не прави опит да състави кабинет на извънреден брифинг в неделя. Изявлението й дойде на фона на подновените преговори между партньорите от управлението в петък, които продължиха и в неделя.

От ДПС веднага пуснаха прессъобщение, в което също се обявиха за предсрочни избори.В обръщение по БНТ по-късно ротационният премиер в оставка Николай Денков припомни, че преди 9 месеца двете формации са излъчили правителство за срок от 18 месеца като са се съгласили да има ротация само на премиерите, а министри ще се сменят само, ако има взаимно съгласие.

"Преговорите показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри.", каза Денков. Той се обърна към партньорите си от ГЕРБ с призива да спазят договорката от преди 9 месеца и се извърши ротацията като Габриел го смени на премиерския пост и остане начело на външно министерство без да се правят смени на министри. Денков посочи, че споразумението е готово и ПП-ДБ ще го подпишат.

Параграф 22

За подобен вариант за изход от патовата ситуация с преговорите говореха от ГЕРБ миналата неделя, когато стана ясно, че преговорите са пред провал. Тогава от ГЕРБ поискаха равноправно участие в правителството чрез повече министерства, но уточниха, че са предложили на партньорите си от ПП-ДБ и вариант да няма ротация на министри сега, а споразумението да се подпише по-късно като в него запише, че министерските рокади ще станат на по-късен етап.

От ПП-ДБ обаче отговориха, че с това искане от ГЕРБ се опитват да отложат подписването на споразумението, защото не желаят да се ангажират с разписаните в него срокове за продължаване на реформите в съдебната система, службите за сигурност и избора на членовете на регулаторните органи.

Проблемът е, че съставът на Министерски съвет трябва да бъде описан в т.нар. Приложение 1, което е част от споразумението за съвместно управление. Така с документа се получава параграф 22 - ГЕРБ не искат да го подпишат, защото в него не са финализирани имената на министрите, ПП-ДБ пък казва, че без подписано споразумение няма как да се стигне до ротацията.

ГЕРБ обвиниха ПП-ДБ в политически рекет

Като причина за окончателния разрив Габриел посочи ново условие, което са поставили от ПП-ДБ в хода на подновените разговори - за смяната на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той формално е избран от квотата на ПП-ДБ, но многократно се показа, че е много по-близък до ГЕРБ и ДПС.

Габриел посочи, че от ГЕРБ са направили много отстъпки по време на преговорите. "Вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Казваме "не" на поставянето на нови и нови условия", каза Габриел. Тя уточни, че по време на подновените преговори от ГЕРБ са се отказали от претенциите си да бъдат сменени министрите на отбраната Тодор Тагарев и на енергетиката Румен Радев с кандидати на ГЕРБ. Смяната им беше едно от нещата, което предизвикваше спорове в двата преговарящи екипа до последно, преди преговорите да бъдат замразени.

Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ нарече новото искане на ПП-ДБ за смяната на министъра на МВР "политически рекет, който трябва да бъде преустановен" и уточни, че зад решението за преустановяване на преговорите стои цялата парламентарна група на ГЕРБ и партията.

Какво следва

От изявлението на Габриел се разбра, че в понеделник тя ще депозира в парламента писмо, с което се отказва от номинацията си за премиер. Така на практика се развързват ръцете на президента Румен Радев да продължи конституционната процедура по връчването на мандата на втората политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ.

Габриел изключи варианта ГЕРБ да продължи разговорите с партньорите си, когато мандатът отиде при тях, както и с третия мандат, който държавният глава ще връчи на някоя от останалите формации в парламента по негов избор. А това означава, че се върви към предсрочни парламентарни избори.

На този етап е трудно да се каже кога ще са те, защото третият мандат се връчва не на номиниран премиер, а на парламентарна група, която трябва да номинира премиер. За това обаче няма срок.

Има индикации, че ГЕРБ не иска изборите да са заедно с тези за Европарламент (вероятно на 9 юни), но да се ходи два пъти до урните в рамките на няколко седмици ще е изключително демотивиращо за избирателите.

И Пеевски се обяви за избори

Малко след оттеглянето на ГЕРБ от преговорите от пресцентъра на ДПС изпратиха позиция на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, в която той обявява този парламент за изчерпан.

"Ние от ДПС заявяваме, че няма да подкрепим правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ. Подобно правителство е невъзможно без ГЕРБ-СДС, а опитите да се сформира някакво аритметично мнозинство, включващо антиевропейски партии и конкретно "Възраждане", биха били абсолютно безпринципни.", казва в позицията си Пеевски.

Преди няколко дни съпредседателят на ДПС поиска от президента, ако се стигне до трети мандат, той да бъде даден на движението, но в сегашното си изявление декларира, че ако това се случи, ДПС ще го върне.

Защо се стигна дотук

На този етап лидерите на ПП-ДБ не са коментирали причината за прекратяването на възобновените преговори и дали версията на ГЕРБ за провала им отговаря на истината. Неофициално източници от коалицията казват, че два часа преди преговорния екип на ГЕРБ да даде брифинга си, разговорите са протичали нормално и е нямало индикации, че са пред провал.

При предишното им прекратяване двете управляващи формации излязоха с различни интерпретации за разрива. От ГЕРБ твърдяха, че кадровите рокади и отказа на ПП-ДБ да има равнопоставеност на ГЕРБ в бъдещото правителство е причината за разрива. От ПП-ДБ посочиха миналата седмица като мотив отказа на ГЕРБ да подпише споразумението за съвместно управление, а като спорни текстове бяха посочени нежеланието на партията на Борисов да се обвърже с конкретен срок за смяна на ръководителите на специалните служби и приемането на законодателни промени, свързани с разкриването на следствената тайна за дела с обществен интерес.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-(
    masay
    • - 3
    • + 6

    Дали да не престанем вече с мантрата за непроведените реформи на хермафродитозата ППДБ? Ако всичките им напъни са толкова ялови, колкото блудкавата "конституционната реформа" на Хр.Иванов и Пеевски, която превърна служебния кабинет в съспенс, за които тук подробно е обяснено:

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2024/03/22/4603673_pulna_kasha_okolo_noviia_model_na_slujeben_kabinet/

    дали просто да не се радваме, че се отърваваме от ППДБ нахалното"експертно" присъствие в БГ политиката?

    Пък и ППДБ вече не са нужни на Герб - изпраха с почти брачното си съжителство мафията и докараха нещата до там да чакаме Герб да върне "нормалността" в държавата...

    Язък за продадените надежди да забравим Борисов!
    Язък за надеждата, че международни далавераджии могат да правят нещо различно от далавери...
    Хермофрадитозата погуби 3-4 години от живота на всеки един от нас, връщайки ни като с машина на времето преди лятото на 2020 г!

    Изтичайте в канала, (.....)!

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от "masay":

    Денков днес наистина яхна машината на времето - да си разменели столовете с "новото красиво лице на мафията" и всичко да си остане постарому.
    Тоя определено не е адекватен! Отгледаният от ПП-ДБ Франкенщайн Борисов/Пеевски оживя, изключи системите и напусна лабораторията...

    Нередност?
  • 4
    xte29566872 avatar :-P
    xte29566872
    • - 1
    • + 2

    Sorrу, Ники, колкото си пътувал - толкова. Не ти се отвори парашута...

    Нередност?
Нов коментар