ГЕРБ превзе и здравната каса с процедурни хватки и помощ от ДПС

Институцията, която разпределя 8 млрд. лв. за здравни услуги, ще се управлява от досегашния подуправител, който беше подал оставка, но я е оттеглил преди ден

Момчил Мавров (първият вляво) и Станимир Михайлов (до него) управляваха заедно здравната каса от 1 декември до момента. Междувременно бяха подписани едни от най-успешните рамкови договори с лекарите и зъболекарите. На снимката са бившите директори на НЗОК по време на честването на 25-тата й годишнина миналия месец.
Момчил Мавров (първият вляво) и Станимир Михайлов (до него) управляваха заедно здравната каса от 1 декември до момента. Междувременно бяха подписани едни от най-успешните рамкови договори с лекарите и зъболекарите. На снимката са бившите директори на НЗОК по време на честването на 25-тата й годишнина миналия месец.
Момчил Мавров (първият вляво) и Станимир Михайлов (до него) управляваха заедно здравната каса от 1 декември до момента. Междувременно бяха подписани едни от най-успешните рамкови договори с лекарите и зъболекарите. На снимката са бившите директори на НЗОК по време на честването на 25-тата й годишнина миналия месец.
Момчил Мавров (първият вляво) и Станимир Михайлов (до него) управляваха заедно здравната каса от 1 декември до момента. Междувременно бяха подписани едни от най-успешните рамкови договори с лекарите и зъболекарите. На снимката са бившите директори на НЗОК по време на честването на 25-тата й годишнина миналия месец.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Без обсъждане на председателски съвет ГЕРБ с помощта на ДПС форсираха старата оставка на управителя Станимир Михайлов
  • Михайлов беше номинация на "Продължаваме промяната - Демократична България"
  • Акцията очевидно е планирана, като подуправителя проф. Мавров (номинация на ГЕРБ) е оттеглил още вчера своята оставка, за да може да остане да управлява касата.

Походът на ГЕРБ и ДПС за овладяването на държавните институции, които през последните години им се изплъзнаха от контрол, стигна до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Без обсъждане на председателски съвет подадената още на 1 декември оставка на управителя Станимир Михайлов беше внесена директно в зала от ГЕРБ и гласувана с помощта на ДПС.

Михайлов беше номинация на "Продължаваме промяната - Демократична България", а здравната каса е една от ключовите държавни институции с бюджет от над 8 млрд. лева.

Акцията очевидно е била добре планирана, тъй като подуправителя на НЗОК проф. Момчил Мавров, който е номинация на ГЕРБ и също беше в оставка, я е оттеглил още вчера, за да може да остане да управлява касата.

Около 10 часа Станимир Михайлов също оттегли оставката си, но въпреки това ГЕРБ и ДПС отхвърлиха предложението тя да не бъде разглеждана, защото е оттеглена. Тогава от ПП-ДБ поискаха да се разгледа и оставката на подуправителя Мавров, но това искане беше отхвърлено. Досегашният управител дори не беше допуснат до трибуната дори да съобщи дали лично е подписал оставката си и да отчете дейността си.

Така, независимо от всичко, Михайлов беше отстранен със 116 гласа "за" и 56 "против", а Мавров ще заеме неговото място поне докато не бъде избран нов управител на касата. Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от самата партия на Бойко Борисов, от ДПС и от БСП. "Възраждане" и ИТН бяха в зала, но не гласуваха. Против гласуваха само ПП-ДБ.

Председателят на парламента Росен Желязков дори не прочете решението, с което се гласува освобождаването на Михайлов, а от ПП-ДБ съобщиха, че ще сезират Конституционния съд за казуса.

Кой е Момчил Мавров

Проф. Мавров беше дългогодишен заместник-директор на най-голямата държавна болница "Св. Георги" - Пловдив. Паралелно с това той развива и частен бизнес, като дори печели обществени поръчки. Фирми, близки до него, са доставчици и на самата болница, която той управлява. При предишното служебно правителство на Румен Радев Мавров беше назначен за началник на кабинета на тогавашния здравен министър Асен Меджидиев. По това време се оказва, че фирмите му са увеличили оборотите си. При гласуването на кандидатурата на Мавров в пленарна зала през ноември 2023 г. стана ясно, че срещу него тече и разследване на ДАНС. По информация на "Капитал" то е за подпомагане на получаването на лицензи от болници, докато е бил в министерството.

По време на престоя си там Мавров подписа и поръчката, в която здравното министерство купи 47 абсолютно ненужни кугела за поликлиниките. Впоследствие той коментира, че поръчката е от времето на проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) като здравен министър и мобилните рентгени са купени, за да не се загубят европарите за лечебните заведения.

Разследване на "Капитал" за възложена обществени поръчки на "Св. Георги" пък показа, че са спечени от фирмата, в която съдружник е счетоводителката на фирмите на Момчил Мавров.

Дует в оставка

Станимир Михайлов беше избран през миналия юли, след като ПП-ДБ отказаха да подкрепят кандидата на ГЕРБ за управител Иванка Динева. Срещу това те се уговориха да подкрепят Димитър Главчев (ГЕРБ) за председател на Сметната палата. Самата Динева по-късно беше компенсирана и назначена за директор на медицински надзор.

Тогава ГЕРБ и ДПС внесоха законопроект, според който и подуправителят се избира от парламента, като по този начин за подуправител беше избран Мавров. ПП-ДБ гласуваха против в пленарна зала, но кандидатурата мина с гласовете на ГЕРБ и ДПС и с мълчаливото въздържание на "Възраждане".

След това тогавашната сглобка във властта се уговори подуправителят да подаде оставка, но заедно с него да се оттегли и управителят на НЗОК, като касата беше причислена към регулаторите, за които ще се избират нови началници. Оттогава НЗОК се управлява от управител и подуправител в оставка, като по новите поправки в Закона за здравното осигуряване, за да започне избор на нов управител и респективно подуправител, поне единият от двамата трябва да е на поста и да се грижи за дейността на здравната каса.

Междувременно служебното правителство на Главчев назначи Иванка Динева за член на надзора на здравната каса, което е конфликт на интереси, тъй като институцията, която тя оглавява, има правомощия да проверява здравната каса. В същото време я превърна и в много влиятелен човек в сектора с правомощието да разпределя средствата на здравната каса като член на надзора й.

Какво казаха политиците

Предложението за отстраняването на Михайлов беше внесено лично от председателя на парламента Росен Желязков. След като се разбра, че Михайло в е оттеглил оставката си, председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ избухна от парламентарната трибуна, че Михайлов е бил принуден.

"Кой принуди Михайлов да оттегли оставката?! Някой в тази зала му се обади! Това означава, че той е зависим. Ето така управлява мафията", каза Ангелов.

От ПП-ДБ му отвърнаха, че е твърде неудобно точно той да говори за мафия. Тогава те разкриха и плана на ГЕРБ с това, че Мавров е оттеглил оставката си още вчера.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ обяви, че измененията в закона, с които подуправителят се избира от парламента, а не се назначава от управителя, както беше до миналата година, се е наложило, за да е ясно кой носи политическата отговорност за действията на подуправителя. След това той обясни, че във всички ситуации със здравната каса, "Възраждане" са гласували в подкрепа на ГЕРБ и ДПС. При гласуването на управителя са били против, при гласуването на подуправителя са се въздържали, за да стигнат гласовете, а днес са подкрепили точката за разглеждане на оставката на Станимир Михайлов.

"Това, което ние виждаме, е безспорно едно овладяване на държавата от ГЕРБ-СДС по начина, по който го прави мафията. След като Мавров е оттеглил вчера своята оставка, дали го е направил свободно, или това е един план за превземане на здравната каса", каза Васил Пандов от ПП-ДБ.

ГЕРБ и ДПС не коментираха казуса, с изключение на това, че Костадин Ангелов съобщи, че ще иска графологична експертиза на подписа на Михайлов, тъй като оттеглянето на оставката му било внесено от сътрудник на ПП-ДБ.

"Те са принудили управителя да дойде в Народното събрание, искам всички граждани да видят, това е вторият Живко Коцев и пудел на каишка, който трябва да дойде в пленарна зала. Няма да потекат пудели към вас от НЗОК", закани се Ангелов към ПП-ДБ.

Настимир Ананиев отговори, че най-лошото в случая е да си опозиция на каишка, каквито са "Възраждане" и ИТН, които с начина си на гласуване подкрепят ГЕРБ и ДПС.

"Преди няколко месеца ГЕРБ приеха, че техният подуправител не става, ПП се съгласиха, че техният човек не става и се стигна до тези оставки. Те са стояли от 1 декември в деловодството и нито една от партиите не се възползва да внесе такава точка, защото ви беше добре", упрекна всички Георги Свиленски от БСП.

След това, без да бъде дадена думата на Михайлов, оставката му беше гласувана. В кратки коментари Мирослав Иванов от ПП обяви, че в рамките на този дебат не са се чули никакви аргументи за работата на Михайлов, а само политически опорки, обиди, спекулации. "Никой не се изказа дали съвестно и коректно си изпълнява задълженията - това е индикация, че се е справил", изтъкна Иванов.

Кирил Петков отбеляза от парламентарната трибуна, че това гласуване е поругаване не само на парламента, но и на свободната воля на управителя на НЗОК.

"Можеше поне да му дадете думата да каже това ли е неговата воля или не. Когато Народното събрание действа по този начин, когато не позволявате един човек да бъде изслушан - това започва да замирисва на диктатура. Всички трябва да внимаваме как тази държава ще бъде управлявана оттук нататък", каза Петков.

"Това, което се случи, е много показателно и олицетворява две различни визии за България - на ГЕРБ и ДПС - България на завладените институции и политическите назначения, България, в която, за да си директор на училище или директор на болница, трябва да си от ГЕРБ и ДПС. Другата визия е на способните хора, които ГЕРБ и ДПС искат със сила да държат в миналото", отбеляза Михал Камбарев от ПП-ДБ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Страшни са Гербаджиите - ще тушират всички. А Бойко ще се върти като фурнаджийска лопата - сутрин, обед и вечер - различни неща.
    Сега не могат да се споразумеят за Външния министър - Стефан Димитров.

    Нередност?
Нов коментар