🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Значението на европейските избори

Ханс-Герт Пьотеринг<br />
Ханс-Герт Пьотеринг<br />
Ханс-Герт Пьотеринг<br />    ©  Капитал
Ханс-Герт Пьотеринг<br />    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди създаването на Европейския съюз войната, разрушението и насилието характеризираха нашия разделен континент. Днес той е отново обединен и ние принадлежим към една общност на ценности. Европейският съюз е не просто политическо и икономическо образувание; той е и общност от споделени ценности. В центъра на всичките ни действия са достойнството на личността, правата на човека, мирът, свободата, демокрацията, правосъдието, правовата държава и принципите на солидарност и субсидиарност. Ние всички сме различни, но равни. "Обединени в многообразието" е нашето мото.

От 1979 г. гражданите могат да гласуват в преки избори и да избират своите представители в Европейския парламент. През тези 30 години Европейският парламент постепенно придоби значителни законодателни правомощия и се превърна в пълноценен демократичен парламент. Днес Европейският парламент е по-силен от всякога и не само изпълнява отговорно своите задължения, но и играе и ключова роля за осъществяване на очакванията на европейските граждани.

Изборите за Европейски парламент през юни 2009 г. са уникално проявление на демокрацията: 375 млн. избиратели от 27 държави ще изберат единен парламент, който представлява близо 500 милиона граждани на Европейския съюз. Изборите се провеждат във важен момент. Те са отлична възможност да се укрепи отново Европейският съюз и да се дадат отговори на въпросите, които са от значение за гражданите, като икономическата криза, изменението на климата, глобализацията и имиграцията.

Тези избори дават възможност да се покаже защо е важен Европейският съюз и да се демонстрира практическото значение, което дейността на Европейския парламент има за ежедневния живот на всеки от нас.

Днес парламентът има правомощия в много области – от регулирането на финансовите пазари до защитата на потребителите и ограничаването на въглеродните емисии. Практически примери за това как Европейският парламент използва своите законодателни правомощия за подобряване на ежедневния живот на гражданите са "черният списък" на опасните въздушни превозвачи, намаляването на цените на телефонните разговори и на роуминга в Европа и правилата за безопасна употреба на химическите продукти. Други примери са правилата относно предоставянето на услуги, за да не допуска социален дъмпинг, строгите стандарти относно безопасността на храните или пък финансирането на значими инфраструктурни проекти.

Днес Европейският парламент решава относно приблизително 75% от законодателството на Европейския съюз съвместно със Съвета на министрите, който представлява правителствата на държавите членки. След като Лисабонският договор влезе в сила, законодателните правомощия на парламента ще бъдат равни на тези на съвета в почти 100% от случаите. Това означава, че Европейският парламент ще има равни със съвета правомощия да законодателства в области, в които преди това е имал само съвещателна роля или изобщо не е участвал, като например законната имиграция, сътрудничеството по наказателноправни въпроси, ред аспекти на търговската политика, селското стопанство и рибарството. Новият договор ще увеличи прозрачността и демократичността на европейско и национално равнище. Той също за пръв път отчита местното и регионалното измерение в правната рамка на ЕС, за да се гарантира, че решенията се вземат възможно най-близо до гражданите.

По време на последния парламентарен мандат Европейският съюз пое водещата роля за намиране на решение на проблема с климатичните промени. Одобряването на законодателния пакет относно изменението на климата, който цели намаляването на въглеродните емисии на ЕС най-малко с 20% до 2020 г., беше решителна стъпка в областта на опазването на околната среда. Следващият Европейски парламент следва да продължи работата в тази насока по време на своя мандат. Разнообразяването на енергийните източници е също важен приоритет за идните години.

Днес ние сме изправени пред жестока икономическа и финансова криза. Гражданите се безпокоят за работните си места, ипотечните си кредити, за това как да посрещат месечните си разходи. Това са действителни и осезаеми трудности, пред които са изправени европейските гласоподаватели. Нито една държава не може да се справи с този проблем сама. Европа се нуждае от европейско решение.

Европейският парламент настоя за по-строго регулиране на финансовите пазари и по-голяма прозрачност на банковата система. Той дава своя принос за възстановяване на доверието на гражданите и за изграждане на бъдеще, което се основава на социалната пазарна икономика – пазари в услуга на хората.

Европейският съюз разполага с инструментите, с помощта на които можем да се справим с предизвикателствата на бъдещето. Сега е подходящият момент на европейския проект да се даде нова посока, динамика и цели. Надявам се, че на 7 юни българските граждани ще упражнят своето важно демократично право, ще отидат до избирателните урни и ще гласуват, ще направят своя избор. Европейският съюз има важна роля за бъдещето на всички нас.

Предстоящите избори са възможност за гласоподавателите да повдигнат въпросите, които ги вълнуват, пред кандидатите и да гласуват за такъв Европейски съюз, който биха желали да видят. Ако за теб е важно какви решения се вземат в Брюксел и Страсбург, ако за теб е важно кой взема тези решения, тогава направи така, че гласът ти да бъде чут. Ти решаваш!

*Ханс-Герт Пьотеринг е председател на Европейския парламент от януари 2007 г.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-?
    Студент

    Извинете, бих помолим, ако някой знае, за сайт, в който е обяснено как и къде се гласува за ЕП, както и за кого може да се гласува. Благодаря! :)

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-?
    Студент

    ПОМОЛИЛ* :)

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Атанас
    • - 6

    България - вън от ЕС!

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Пенка
    • + 4

    Това е страницата на Централната избирателна комисия за изборите за ЕП на 7.06.2009 http://www.cikep2009.eu/
    Тук можеш да провериш къде е твоята избирателна секция http://www.grao.bg/elections/
    Това е сайтът на Информационното бюро на Европейския парламент за България http://www.europarl.bg/view/bg/candidates.html в секцията му с партиите и техните кандидати за евродепутати.
    А това е официалният сайт на ЕП за изборите www.izbori-2009.eu
    Дано ти е полезно! Ти решаваш! Не се отказвай да гласуваш!

    Нередност?
  • 5
    antonmladenov avatar :-P
    A.Mladenov
    • - 1
    • + 1

    Много ти благодаря, човече! :) Мисля да гласувам само да си изясня малко повече ситуацията със партиите и съответните им представители! Като знам, че ще ни представляват българи и ми се плаче... :P :)

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    невена
    • - 1

    ето една страница която може да помогне:
    EU Profiler www.euprofiler.eu http://www.euprofiler.eu/ - the first European-wide application providing advice in view of this year’s European Parliament Elections.

    хора гласувайте!!!!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    ЕвроБизнес
    • + 1

    Да си евродепутат се оказва добър бизнес. Освен заплата, всеки евродепотат за мандата си, САМО за командировка, транспорт и т.н, взема около 250 000 лв. допълнително! Никой не им иска да отчитат как ползват тези средства за момента. Не би ли искал да знаеш за какво всеки депутат харчи тези пари?...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Пенка
    • + 1

    С реформата, която влиза в сила от следващия мандат това ще се промени и ще се търси по-сериозна отчетност за харчовете на депутатите. Вярно е, че заплатата на един български евродепутат ще бъде около 7500 евро - първо много повече от тази на колегата му от българското НС (впрочем, досега заплатите им бяха еднакви) и второ, много за българската действителност. Затова гласувайте и то гласувайте за хората, които смятате, че с работата си ще бъдат достойни да получават подобно възнаграждение.

    Нередност?
Нов коментар