Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Въпросът е политически и решението му ще бъде политическо, независимо какво е то

Снимка

Антоний Тодоров

Дебатът не е нов, имаше вече няколко инициативи за събарянето на паметника на Съветската армия. Но не е и случайно, че всички правителства след 1989 г. се въздържаха да направят това.

Накратко аргументите на онези, които искат да бъде разрушен паметника се свеждат до мнението, че това е типичен комунистически паметник в стилистиката на 1950-те години, че възхвалява чужда армия, която всъщност е наложила комунистическия режим в България и че дори е неестетичен, направо грозен, най-вече защото демонстрира размахан автомат "Шпагин" високо над София.

Противниците на разрушаването на паметника изтъкват, че той е част от българската история, свидетел на определено историческо време, чието запазване е важно за бъдещите поколения. Освен това той все пак на нищо не пречи и не се отличава много от подобни паметници, издигнати по същото време в много други страни в Европа, дори в Германия.

И двете страни имат солидни аргументи, значи въпросът е политически и решението му ще бъде политическо, независимо какво е то. А политическо означава не просто да се заеме страна в спора (можем да допуснем, че и двете страни имат основание). Политическо означава, решението да се впише в приоритети, като част от въпроси, които смятаме за особено важни за цялата ни общност.

В много страни от Европа се отбелязва Деня на победата над нацизма в края на една разрушителна световна война. Обичайно това се прави или с военни паради или с церемониално поднасяне на венци и цветя на паметниците, които ознаменуват събитието. След 1989 г. в България това ознаменуване е съпътствано от много двусмислие. Ако се замислим, няма друг паметник в столицата, който да ознаменува тази победа, освен въпросният паметник на Съветската армия. Причината за това е пак наша, българска. Все още не можем да постигнем съгласие за това, как все пак днес оценяваме поведението на държавата ни по времето на Втората световна война. И смятаме ли, че отбелязваният в Европа като Ден на победата е по някакъв начин празник, който днешните българи е добре също да отбелязват?

Бихме могли да приемем, че като част от победения блок това не е ден на нашата победа. Но денят отбелязват дори германците – като ден на избавление от нацизма. Да отбелязваме ли Деня на победата или не? И ако го правим, къде? Възможно е да има държавна церемония на Гроба на незнайния войн. Но това не променя нуждата от място за честване на такъв специален ден, от специално място, от паметник, посветен на победата.

Може би трябва да изградим наново такъв. Или да трансформираме вече построения по този повод паметник на Съветската армия (имаше предложения на художници и архитекти в подобна насока). Или дори само да го препосветим, нещо в смисъл на "В памет на загиналите за освобождението на Европа от нацизма". Решения различни, но само ако сериозно се замислим за какво става дума.

Веднага се досещам за някои реакции на написаното – та нима Съветската армия не е дошла да зароби България и да й наложи комунистически режим? На една международна кръгла маса руска историчка трябваше да отговори на въпроса, дали смята, че съветският войник е донесъл освобождение на Европа през 1944-1945 г. Отговорът й ми се стори доста разумен: "Несъмнено съветският войник е донесъл освобождение от нацисткото подтисничество на много европейски народи, но не е могъл да им донесе свобода, защото самият той не я е имал". Малко парадоксален отговор, но в някакъв смисъл много мъдър.

А какво да правим в България? Тук въпросът е, дали сме съпричастни към Деня на победата над нацизма, или не? Отговорът не е безобиден.

Резултати от гласуването на този етап

55%158 гласа
 Благодарим за вашия глас!
45%131 гласа

Люба Йорданова

Модератор
След активно дискутирания първи етап резултатът в дебата е леко в полза на защитниците на тезата, че паметникът на съветската армия в София трябва да се демонтира. Те са подкрепени от около 60 процента от читателите, срещу 40 за противниците на идеята за демонтаж.

Повечето мнения във форума са крайни и защитават една от двете позиции. Има обаче и различни предложения за това какво да се случи с паметника, като например това на Павел Янчев за конкурс за проект за мястото на паметника, в който жителите на София да гласуват за най-доброто предложение. Всъщност това би трябвало да е и положителният ефект от дебата - да се стигне до алтернативни решения на проблема, които да се поставят за дискусия в Столична община. 

Едно такова алтернативно предложение ще чуем в следващия етап на дебата от журналиста Чавдар Стефанов, а до тогава очакваме вашите идеи.

В актуалния етап поканихме политолога и преподавател в НБУ Антоний Тодоров, който намира солидни аргументи и в двете позиции и казва, че в крайна сметка въпросът със съдбата на паметника е политически и зависи от приоритетите на страната.
Снимка

Да

Стоян Дерменджиев

член на Инициативния комитет за демонтиране на паметника

С демонтирането на "паметника", изграден с цел заплаха и напомняне кои са истинските господари на България, се прави малка крачка към декомунизация на страната ни. Настояваме да се осъди ознаменуването с паметници и с фалшифициране на историята насилието над хората, защото то е недопустимо в едно демократично общество.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Симеон Славчев

секретар по медийна политика на НС на Младежкото обединение в БСП

Демонтирането на Паметника на Съветската армия няма да демонтира българската история, защото от дистанцията на времето всеки може да я интерпретира, както на него му се иска, но не е справедливо и морално да се правят опити за нейното пренаписване.

Основна теза Заключителна теза

Резултати от гласуването на този етап

55%158 гласа
 Благодарим за вашия глас!
45%131 гласа
Този етап е приключил

204 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Никола Йорданов Рейтинг: 1665 Неутрална
15 яну 2011 11:09 1
- +Оценка
-15 +13

Малко ме притеснява този дебат да не е породен от идващите избори и да бъде истеризиран. Аз бих искал паметника да го няма или поне да не изглежда по този начин. Така ли искате да изглежда центъра на София след 50 - 150 - 250 години? Но не бива и директно да се събаря, ако голям брой хора са против.

_____

Никола Йорданов
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 663 Неутрална
15 яну 2011 11:17 2
- +Оценка
-9 +36

Да допуснем , че в България преди 09.09.1944 г , е имало фашизъм.
След това идва Червената армия и налага комунизъм в страната ни.
Комунизмът с резолюция на ЕС е осъден , като най-уродливото и най-човеконенавистното явление в новата история на човечеството , наред с фашизма. Справка - СССР , Камбоджа 1972 -1978 , Северна Корея. Куба , Източна Европа 1945-1989 , Китай- Тянън Мън , Виетнам , средно-азиатските републики , Беларус...............
Ето защо , подмяната на едно робство с друго или на една тирания с друга върху един народ , НЕ Е освобождение!!!

 
Преглед на профил pvalkanov Рейтинг: 8 "Не"
15 яну 2011 11:47 3
- +Оценка
-39 +11

Тази анкета показва скотоумието на народа ни, и още по вече невежеството на национално ниво. Сякаш тези хора не са чели история? Или може би искат да я изтрият по някакъв начин? Защо в Русия се пази тялот она ленин и е най-популярната тур. дестинация? Защо в германия стоят паметниците на Хитлер?
Дано не се стигне до събаряне на паметника... ще е тъжно за нацията и за глупоста на народа ... на младия народ.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 663 "Да"
15 яну 2011 11:58 4
- +Оценка
-5 +39

До коментар [#3] от "pvalkanov":
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
............Защо в германия стоят паметниците на Хитлер? .......
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Другарю pvalkanov , ти ме изненада много!!!!!!!
Ще ти бъда благодарен ако ми посочиш КЪДЕ точно и в КОЙ германски град " стоят паметниците на Хитлер" !!
Тези твои констатации АКО СА ВЕРНИ , са в състояние да обърнат този и миналия дебати с главата нагоре.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
15 яну 2011 12:05 5
- +Оценка
-6 +38

Не знам дали анкетата показва "скотоумие",но със сигурност сред мненията тук има прояви на скудоумие!Именно тези,които познават историята,не искат да имат в града си паметник-истукан,възхваляващ чужди божества!
В Русия пазят мумията на Ленин не защото е доходоносна туристическа атракция,а защото просто Русия на Путин и Медведев преживява ренесанс на неосъветизма,прокламиран от споменатите двама государи на Кремъл.Как ще възстановяваш СССР в сърцата на хората,ако им отнемеш обекта на преклонение-мършата на създателя на тази противочовешка държава?
В Германия не знам да има паметници на фюрера,оцелели до наши дни.Интересно ще ми е да разбера къде се намират?
И един коментар върху последните думи на пишещия от номер 3:удивително е как без да искате,друже,сте написали все пак нещо верно по своето съждение!Наистина събарянето на паметника "ще е тъжно за глупостта на народа",колко точно казано!Само глупак би тъжал за този паметник,дано и други го схванат...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1349 "Да"
15 яну 2011 12:33 6
- +Оценка
-8 +25

"И двете страни имат солидни аргументи"

Не е така, Антоний, не е така.
Впрочем целия коментар е общи приказки и много напомня на коментара на Симеон Славчев. Стена текст без нищо конкретно и преповтаряне на клишета. Много... политическо.

 
Преглед на профил NK /имигрант в родната страна/ Рейтинг: 829 "Да"
15 яну 2011 12:56 7
- +Оценка
-5 +29

До коментар [#6] от "Yard":

И аз се опитвам да си обясня какво точно му е "експертното" на коментара. Единствено и само размиване на фокуса и замитане на аргументи и факти под леглото... с две думи много шум за нищо.

Самия му стил на изказване прилича на този на Гоце... много говори, нищо не казва... приемаме, че е професионална деформация....

_____

Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 
15 яну 2011 12:58 8

Този коментар беше изтрит в 13:00 на 15/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Марин Рейтинг: 470 "Да"
15 яну 2011 13:05 9
- +Оценка
-5 +40

Паметникът не е паметник на загинали (няма загинали съветски войници), значи е паметник на победители. България не е победила във войната, следователно това е паметник за съветската победа. Тъй като СССР е обявила война на България, ние автоматично сме включени към победените. Тук следва истинският въпрос:
Искаме ли съветски паметник в центъра на София за победата на СССР над България?

_____

... потим ... не за славата ... създава изкуство!
 
Преглед на профил frunze Рейтинг: 367 "Да"
15 яну 2011 13:22 10
- +Оценка
-4 +22

От какво ни е освободила съвецката армия?
Колко са загиналите в България съвецки войници?
Ако намерим отговорите на тези въпроси може да решим този проблем.
Да, в други страни като Германия, Австрия има такива паметници, но би било интересно дали има в Полша или Унгария.
До Николай 1
В Германия има все още паметник на Хитлер, но не мога да ти кажа точно каде, а и не сам 100% сигурен.

 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 521 "Да"
15 яну 2011 13:37 11
- +Оценка
-3 +34

До коментар [#3] от "pvalkanov":

Типично по комунистически, др. "pvalkanov" - "Тази анкета показва скотоумието на народа ни, и още по вече невежеството на национално ниво. Сякаш тези хора не са чели история? Или може би искат да я изтрият по някакъв начин?" - кой ти е дал правото да обощаваш от името на народа бе, кой си ти, че да определяш хората като невежи и коя история си прочел. Ако не си разбрал - Народния съд го няма вече, а историята е една, само версиите на комунистите са повече. Аз не съм признателен на никаква СА, не ме е освободила нито мен, нито предците ми от нищо - нещо което твърди този уродлив паметник.
На Г-н Ан. Тодоров искам да кажа, че преклонението пред псевдоисторията на комунизма чрез ПСА, паметника на Ленин и т.н. е в основата на факта да липсва специален паметник, за почит на загиналите БГ войници при Драва и Балатон /участието ни във Войната/, причина да се споменава с половин уста "Крайовската спогодба" /защото същата СА, преоблечена като румънска още тогава прави опити за частична окупация на наши територии/. ПСА е също причина за национален нихилизъм превърнат в официална партийна и държавна политика до 1989г., чрез поклонение към СССР и армия, унизила държавата ни и народа ни - не стигат десетките хиляди загинали БГ войници, ами като победена страна след войната изплащаме репарации, докато ком. върхушка лее пропаганда за СССР.
Къде е...

Прочитане на целия коментар
дилемата?

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
15 яну 2011 14:07 12
- +Оценка
-5 +25

Господин Тодоров прави една важна грешка, явно от незнание. Има къде да се отбележи 9 май ! Мястото се намира в квартал Лозенец - костница на съветските войници, починали по време на войната на наша територия. Там също се поставят цветя на 9 май. Тази костница никой не иска да маха...

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 512 "Да"
15 яну 2011 14:18 13
- +Оценка
-3 +27

До коментар [#3] от "pvalkanov":
Опс, тук май нещо се обърка :) Къде точно се пазят паметници на Хитлер, я ми кажи, та да си напрявя разходка до там за да ги видя!

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
15 яну 2011 14:25 14
- +Оценка
-4 +27

"Може би трябва да изградим наново такъв. Или да трансформираме вече построения по този повод паметник на Съветската армия (имаше предложения на художници и архитекти в подобна насока). Или дори само да го препосветим, нещо в смисъл на "В памет на загиналите за освобождението на Европа от нацизма".

Господин Тодоров, настъплението на червената армия в източна Европа и особено в България не може да се нарече "освобождение". Явно не сте чели коментарите в предишния етап на дискусията, където този факт беше доказван неколкократно. Жалко, много жалко.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ural Рейтинг: 8 "Да"
15 яну 2011 14:36 15
- +Оценка
-3 +28

До коментар [#3] от "pvalkanov":

Преди да се изказваш неподготвен, да обиждаш нацията си и общо взето да се покажек какъв панаир-пехливанин си, защо не помислиш малко?
В Германия има специален ред от закона който строго забранява всякаква нацистка образност.

Тук обаче не е Германия, тук не е Полша, Литва, Латвия или Естония,
и най-вече, тук не е СССР и путниската Руска Федерация, тук е България.

Ние сме страдали от комунистите, осъдени са със закон,
сега е редно тяхните палачи да нямат паметници по-високи от Университета. Не е толкова трудно да ти светне в тиквата.

 
Преглед на профил petkanka Рейтинг: 367 Неутрална
15 яну 2011 14:54 16
- +Оценка
-4 +28

Добре,нека хората да приемат тезата на комунистите,че България и българския народ са освободени от Съветския Съюз. Нека да ни обяснят сл. въпроси.1.От какво се налага това "освобождение"?2.Кой поисква това "освобождение"? 3.Кой решава и по какви мотиви да се обяви "освобождение". 4.Да се опишат "освободителните" действия на съветските войски.5. От кого е "освободена" България,след като не е окупирана от никого през периода на цялата ВСВойна. И най-важния въпрос,защо е обявена съвсем официално ВОЙНА на България,а не ОСВОБОЖДЕНИЕ. Невъзможно е някой да обяви война на някого и да му каже ,че го освобождава. Не може една банда да влезе в дома на някгоо,да избие част от семейството,да ги окраде и издевателства и да каже,че това е акт на освобождение. За толкова много събития има книги,а за 'освобождението' на България от СССР няма. Никой досега не е заснел никакъв филм за това "освобождение". Може ли бълграските комунсти за половин век да не напишат сценарий поне за един филм,посветен на "особождението". Така ли почитат освободителите. За ВСВ има десетки филми-за всякакви операции,разузнавателн акции,десанти,победи,загуб,а за "освобождението" на България от ......(няма от какво) не заснет нито един кадър -нито документален,нито художествен.

 
Преглед на профил tommyg Рейтинг: 8 "Да"
15 яну 2011 14:55 17
- +Оценка
-4 +23

"ЗА"

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 213 "Да"
15 яну 2011 15:16 18
- +Оценка
-5 +26

За демонтирането!

 
Преглед на профил madeinbg Рейтинг: 8 "Да"
15 яну 2011 15:45 19
- +Оценка
-3 +19

Паметникът не трябва да се руши, а да се демонтира. Къде е писано, че ще се руши? А най-добре е да се използват фундаментите за нов БЪЛГАРСКИ паметник :) Оле!

 
Преглед на профил nidena Рейтинг: 223 "Да"
15 яну 2011 15:51 20
- +Оценка
-4 +27

Антоний Тодоров не казва нищо. Каквато и победа да се чествува, имаме си Паметник на незнайния воин! Недопустимо е това да става пред паметник на една от армиите, която и да е тя. Защото, ако се тръгне да се вадят и тълкуват исторически събития и да се определят роли за победата, много ще има да се спори кой е имал решаващата роля и кой е допринесъл да има такава война въобще.
Доколкото знам, дори в Москва денят на победата се ознаменува пред тяхната си Могила неизвестному солдату!
По-добре е това недоразумение да се махне от центъра на столицата, защото е обречено от историята! Общината да си изпълни задължението!

 
Преглед на профил невалиден Рейтинг: 521 Неутрална
15 яну 2011 16:05 21
- +Оценка
-7 +20

намерили сте кой "безпристрастно" да коментира темата. майтапчии

_____

поручик Т.
 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 213 "Да"
15 яну 2011 16:06 22
- +Оценка
-4 +30

Вероятно идеята да има гост-експерт означава, че дискусията вече минава на друг етап, т.е. на експертен. Изненадана съм, че не открих нищо експертно в становището на Антоний Тодоров. Само едно ужасно болезнено огъване и чудене как да докара нещата до там, че индиректно да опрат работите до фашизма и до победата над нацизма. Чак се изумявам, че предишния етап на дискусията беше основан на доста повече експертност, хем водена от "случайни хора".
Интересно как постоянно този паметник се свързва с фашизма. Аз не разбирам. И не разбирам също защо се забравя, че всъщност едно единствено нещо има най-основно значение в този дебат и то е: СЪВЕТСКАТА АРМИЯ НЕ НИ Е ОСВОБОДИЛА И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ Е ПРИЗНАТЕЛЕН. Ако някой не може да изкара тезата си докрай без да намесва нацизма и фашизма, значи по-добре да се върне през 1944 г. и да си мине по същия път отново.
Аз не искам.

 
Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 462 "Да"
15 яну 2011 17:00 23
- +Оценка
-4 +29

Не ми е ясно само едно: коя точно част от коментара на Антоний Тодоров е експертна! Нищо не казва за това как е изглеждало пространството около "паметника" преди 9.9.1944. А може би не знае? Ще напиша и в тази част на дебата: комунистите са унищожили най-красивата градина на София (Княжеската, включваща в себе си ботаническа, зоологическа и детска), за да построят на нейно място огромен бетонен "паметник" на съветската армия-окупатор!! Не просто трябва да се демонтира - задължително е дори.

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
Преглед на профил watmark Рейтинг: 213 "Да"
15 яну 2011 17:11 24
- +Оценка
-4 +30

Трбва да се демонтира не само този на Съветската армия в София но и Альошата в Пловдив. Това са паметници-макери на несъществуваща империя. Съветският съюз го няма. Казвам че тези паметници са макери защото определят територията на империята. Нацвъкани са навред както кучето си маркира територията. Помните ли че герба на НРБ имаше чукове, сърпове че дори и петолъчки. И това бяха маркери. Но ние ги махнахме. Може би защото не уважаваме историята си? От уважение към историята си може би е редно да възстановим и минарето на Черната джамия? Тези паметници не са наша история. Те са ЧУЖДА азиятска история и не трябва да замърсяват европейзажът ни. А това с геополитическите оси на политагитатора са глупости. Русия нама място в Европа.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
15 яну 2011 17:12 25
- +Оценка
-5 +23

Гост-експертът казва:
"В много страни от Европа се отбелязва Деня на победата над нацизма в края на една разрушителна световна война. Обичайно това се прави или с военни паради или с церемониално поднасяне на венци и цветя на паметниците, които ознаменуват събитието"

Нека видим какво ни каза Уикипедия, относно кои страни отбелязват 9 май като "День Победы":

Армения
Азърбейджан
Беларус
Сърбия
Германия (неофициален, има празненства в някои градове на бившата ГДР)
Израел
Казахстан
Киргистан
Молдова
Русия ;)
Таджикистан
Туркменистан
Украйна
Узбекистан

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1349 "Да"
15 яну 2011 17:16 26
- +Оценка
-5 +22

До коментар [#25] от "Сашо":

Нали всичките безродници много обичат да наричат България "Булгаристан". Така че според тях съвсем си е на мястото "Булгаристан" с Казахстан, Киргистан, Таджикистан, Туркемистан и Узбекистан.

 
Преглед на профил kamen_1944 Рейтинг: 8 Неутрална
15 яну 2011 18:02 27
- +Оценка
-28 +6

Мисля че никой няма право да отменя онова което е преценено от поколението сътворило признало и оценило заслугата на тази армия за живота и епохата на това време Това е поругаване на ония който имаха тая кауза живяха за нея и я защитиха Кой сте Вие да определяте живота мисленето и сътвореното от предците Ви и да го отричате Това може да не изгодно за Тия който са загубили тогава но така е живота има и загубили и достойнството на човека е в това да признава загубите и да приема победата на другите

 
Преглед на профил sonpet Рейтинг: 8 "Да"
15 яну 2011 18:04 28
- +Оценка
-5 +19

Ние семейно сме "за" НОВ ДЕТСКИ ЦЕНТЪР на мястото на демонтираната съветска армия.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
15 яну 2011 18:05 29
- +Оценка
-5 +21

Достойно било да приемаме победата на някого над България ?! Продължавайте с подобни глупости и после се чудете защо хората искат да демонтират паметници.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил СИКРА Рейтинг: 213 "Да"
15 яну 2011 18:35 30
- +Оценка
-5 +26

Съветската армия влиза в България след като Съветският съюз е обявил война на България и с навлизането си ОКУПИРА страната. Като резултат от тази окупация българските комунисти налагат пролетарска диктатура под измисления от Г. Димитров вариант на "народна демокрация" /???/. .. И за тези "заслуги" на Съветския съюз и неговата армия в центъра на столицата София е построен този абсурден мегаломански монумент! За мен той е построен под диктата на Сталин и с насилието на руския шмайзер-комунизъм. Това е обидно за достойните хора. И за достойнството на България. И затова паметникът трябва да бъде демонтиран!

_____

СИКРА
 
Преглед на профил ural Рейтинг: 8 Неутрална
15 яну 2011 18:43 31
- +Оценка
-2 +11

До коментар [#28] от "sonpet":

И аз съм за това, всъщност, може би обаче биха ме обвинили в "нереалистично" мислене, за това не съм го обсъждал много.

 
Преглед на профил stg Рейтинг: 1165 "Да"
15 яну 2011 18:52 32
- +Оценка
-4 +21

pvalkanov, много лъжеш. мумията в Москва скоро ще бъде махната а паметник на Хитлер просто няма

_____

"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 Неутрална
15 яну 2011 18:52 33
- +Оценка
-3 +22

Въпросът не е политически, политически се опитва да го направи БСП. При уредено демонтиране през 1993 г. БСП информира руското посолство, то предава нагоре и накрая руското посолство спуска на МВР министъра заповед да осуетяване на демонтажа. А това си е чиста намеса във вътрешните работи на Република България.

 
Преглед на профил kamen_1944 Рейтинг: 8 "Не"
15 яну 2011 18:55 34
- +Оценка
-23 +5

до №2 Николай Що за глупост е че пишеш ,че ЕС е осъдил Социализъма Кажи бре умнико с колко гласоподаватели е избран ЕП с 23% Кажи къде има съд без право на защита И ПОСЛЕДНО ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ РЕЗОЛЮЦИЯТА БЕШЕ ПРИЕТА С НЯКОЛКО ГЛАСА ПОВЕЧЕ прецени с колко са избрани тези депутати и само няколко гласа повече тогава какво твърдиш бре безумецо народите на Европа не са се произнесли и не са осъдили това което е пример за добро и бъдещето е негово

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1349 "Да"
15 яну 2011 19:00 35
- +Оценка
-4 +17

До коментар [#34] от "kamen_1944":

Отново бъркате понятията, другарю.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 663 "Да"
15 яну 2011 19:00 36
- +Оценка
-4 +21

До коментар [#27] от "kamen_1944":
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
...................Кой сте Вие да определяте живота мисленето и сътвореното от предците Ви и да го отричате Това може да не изгодно за Тия който са загубили тогава но така е живота има и загубили и достойнството на човека е в това да признава загубите и да приема победата на другите.....................................
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Каменчо , другарю , този въпрос , който го задаваш тук във форума , трабва да го зададеш на Онези , които разрушавали войнишки паметници веднага след 09.09.44 , като този например , на чието място е построен сегашният т.н. НДК , само защото тези паметници били свързани с Царство България.
Споменаваш Каменчо , че "достойнството на човека е в това да признава загубите" - може би си прав. Да ..... така е.
Ами вие комунягите Каменчо , загубихте и то още преди 20-тина години - вашето любимо СеСеСеРе се сгромоляса и беше запратено на бунището на Историята - доказвайки историческата си несъстоятелност и тази на КОМУНИЗМА , като абсолютно дефектен социално-политически замисъл. Въпросният т.н. "Паметник" е ваш , не е...

Прочитане на целия коментар
на българския народ и посланието , за което е бил предназначен да носи показва само едно - историческо ви време другари комунисти , изтече.
И ако на вас комунягите ви е останало поне малко достойнство - трябва да признаете загубата. С разрушаването на паметника печели България - с това си връща част от достойнството.

 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 420 "Не"
15 яну 2011 19:55 37
- +Оценка
-20 +9

Принципно съм против разрушаването на паметниците. За конкретния дебат - толкова е безполезен, колкото беше този за събарянето на паметника на Альоша.
Полезен само за тези, които искат да отклонят общественото внимание от актуалните проблеми на обществото и за тези, които преди предстоящите избори искат да му напомнят за себе си с приказки.

_____

mak1951
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
15 яну 2011 20:09 38
- +Оценка
-5 +19

До коментар [#37] от "mak1951":

Тук не става въпрос за "принципно" мнение... говорим за точно определен паметник, носещ точно определен символ. А и на Альоша ще му дойде времето, не се притеснявайте.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил mak1951 Рейтинг: 420 "Не"
15 яну 2011 20:28 39
- +Оценка
-21 +5

До коментар [#38] от "Сашо":

Ами за Альоша си е за притеснение, че съм свикнал с него в Пловдив!

Иначе беше дъвка поне 5-6 години в средата на 90-те години за подобни обществени деятели, като тези от инициативния комитет за софийския паметник.

А по принцип - защото така съм решил, че е редно да се подхожда към всички паметници и не споделям рушителната и отрицаваща енергия към миналото нито в годините след 9-ти септември, нито сегашните напъни за реципрочно отношение.


_____

mak1951
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
15 яну 2011 20:29 40
- +Оценка
-4 +19

Добре,нека уточним заедно с повтарящите като папагали "темата за паметника не е актуална" кое точно е актуално за момента?Ако въпрос,касаещ едно материализирано национално унижение,каквото е съветския паметник,не е актуален,то кой въпрос заслужава повече вниманието на обществеността ни?Как така паметника на пишман пантюркистите братя Юзеирови стана тема номер 1 за нацията миналата година,явно за да покаже патриотичните свои мускули премиерът-слънце,а днес паметника на професионал-мандраджиите "не е актуален"?Единият паметник(висок 2 м. и подобяващ преносима тоалетна)само дето не го бутнаха с атомна бомба пред 50-ина ТВ камери,другия(висок повече от 20 м.)не само не го бутат,но и го бранят със жива верига "а ла Раймонда Диен" и го бършат със скъпи почистващи препарати,когато(пази,Марк!)лоши 12 годишни го осквернят с надписи "Пешо обича Галя"!Туй чудесно,но защо тези различни емоционални реакции при еднакви по своята провокативност художествени творби?Или понеже на клоуните от Делиормана творбата е на 2 дни живот и още и липсва "уседналост",тя може да бъде дадена курбан пред олтара на Тиквено-пожарникарския патриотизъм,докато монументалната полвековна композиция в близост до парламента е вече улегнала,с нея гяурите са свикнали и не роптаят срещу и,тя не може ни да се руши(абсурд!),ни да се демонтира(сложна за другарите дума,нещо като "ремонтира",но по-зловеща)и най-добре да си остане,където си е?
Ако...

Прочитане на целия коментар
противниците на премахването на паметника имат отговори на поставените въпроси,нека ги дадат,за да видим разликата между споменатите обекти и съпътстващите ги реакции или ако това не е актуално според тях,нека изяснят кое е.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил stg Рейтинг: 1165 "Да"
15 яну 2011 20:38 41
- +Оценка
-3 +19

dante, ще си позволя дори да ти развия мисълта, юзеировия паметник, дори има повече логика отколкото тоя с шпагина, щото поне е в памет на загинали хора, , всички войници по света са си обикновени хора в крайна сметка и не те правят войните. Сега да не си помислите че защитавам оня щзеиров псевдопаметник , нищо подобно но дори той има повече място тук отколкото защитавания от някой.

_____

"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
15 яну 2011 20:43 42
- +Оценка
-3 +17

Станиславе,това беше и моята идея.С риск да ме обвинят в туркофилство,предпочитам(ако това е неизбежно)по-малкото карикатурно зло на ония братя нещастници да се издигне в София,отколкото този съветски урод да се извисява повече от църквите в града ни!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 521 "Да"
15 яну 2011 20:54 43
- +Оценка
-4 +22

С цялото си уважение към политолога г-н А. Тодоров, в качеството му на гост-експерт, ще си позволя едно предложение към редакцията - дискусията е по повод исторически паметник - какво символизира, отразява и какво културно наследство представлява, като основният въпрос в контекста е: достатъчно вреден ли е този символ, за да се премахва? Нека гост експерти бъдат: историци - да потвърдят или оборят цитираните факти и да ги изяснят за широката аудитория; културолози - да изкажат своето мнение за това "културно наследство", социолози и социални антрополози - за оценка на влиянието на подобни артефакти, за подмяната на историята и обществената памет, за социалния и културен ефект през годините и сега. До момента в дебата:
1. Няма оборен нито един исторически факт, аргументиращ премахването на ПСА
2. Няма нито едно мнение, че ПСА представлява някаква художествена, естетическа, културна стойност
3. Има законово основание за неговото премахване, което не е изпълнено години наред
4. "Художествената измислица" - ПСА, беше просто лост на БКП за "идеологическо влияние" върху затвореното комунистическо общество, което се разпадна, армията му /СА/ не съществува, държавата-хегемон СССР не съществува - всичко "художествено" в ПСА е всъщност бездуховно и уродливо спрямо времето и пространството - 21в., център на европейска столица, в непосредствена близост до СУ и Парламента
5. Колкото повече хора разбират...

Прочитане на целия коментар
истината от историята, толкова повече разте отвращението към ретроградния символ на Сталинизма, НКВД/КГБ, ДС и цялостната концепция на СССР за "износ на революции" ... За Самата БСП/БКП /за която ПСА е скъп култ/ остава само да изпълни препоръката на Р. Ралин - "Гъза си с рози накичи, че е посран, да не личи.."
Заради историческата истина, заради отрицателното влияние на този монумент на нихилизма /изразяващ преклонение и признателност към окупатора/, заради уродливия му вид от естетическа гледна точка, заради внушението за армейско господство /автомата е над всичко/ над гражданската цивилизация.... и още хиляди причини - паметника трябва да се премахне! Така както обществото премахна паметника на Ленин, петолъчката от бившия Партиен дом и сега никой не страда по тях. Този паметник е "още една тухла в стената".

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
15 яну 2011 21:02 44
- +Оценка
-4 +20

И,естествено,не искаме само премахването на този паметник в този град,а на всички подобни уродливи създания в страната НИ,имащи за цел да газят емоционално нас и тези след нас!Колко прав беше бай Йосиф Петров(лека му пръст!),когато подобно даскал каза веднъж от екрана:не се заблуждавайте,България не е декомунизирана!Тя е в период на декомунизация,който период не е свършил!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 418 "Да"
15 яну 2011 22:13 45
- +Оценка
-3 +18

До коментар [#10] от "frunze":

Понеже още в първата дискусия се забеляза, че някой среди правят опит спорния казус с окупаторския червеноармейски ПСА, освен да го идеологизират (по чисто комунистически метод), ами и да го политизират - така единствено се изместваме от центъра на дебата.

Нека да се обосноваваме принципно и предимно върху факти и действителност - те говорят най-красноречиво за себе си.

Всичко свързано с управлението на последния германски диктатор е отхвърлено (строго подсъдимо) и забранено със закон в Германия веднага след рагрома на хитлеровата национал-социалистическа дикатура, който до ден днешен не е отменен!!

В момента в германската столицата протича първата досега изложба от следосвобожденска й история (от 65 г.) насам - открита на 15 Окт 2010 до 6 Фев 2011 г., в Германския исторически музей под мотото "Хитлер и германците. Хората на Общността и престъпността".

Само за първите 5 дни след откриването на първата хитлерова изложба досега е посетена от над 15 хиляди посетители - а дневно изложбата се посещава от 3 хил. души!!

"Беше ясно на вскички, че интереса към изложбата ще бъде засилен, но това че още от първия ден ще има тълпи от хора, е просто необичайно", Рудолф Траболт

...

Прочитане на целия коментар
target="_blank" rel="nofollow">http://www.morgenpost.de/kultur/article1427754/Hitler-Ausstellung-ist-Besuchermagnet.html

Моля хората като "pvalkanov", и други които преди да предполагат и израявават позиция по конкретен въпрос в която не са убедени напълно, да си напрявят труда преди това да почерпят информация от действителността! Благодаря ви!

Стоян Дерменджиев


 
Преглед на профил georgidim Рейтинг: 8 "Да"
15 яну 2011 22:34 46
- +Оценка
-3 +23

Позиция на един отсъздателите на паметника-световно известният български скулптор, проф. Любомир Далчев: "Редно ли е на нашата българска земя да стърчат паметниците-жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението. Никой народ няма да приеме такава гавра- да търпи паметници за възхвала на своите поробители...
Пребоядисаните комунисти с непрестанните си саботажи и своето гнусно поведение и лъжи и сега доказват категорично, че не са българи, нито български поданици."
В."Труд",28 юли,2004 г., "Жалоните на поробителя"

 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 726 "Да"
15 яну 2011 22:42 47
- +Оценка
-3 +23

Абсолютно ДА!

Гост експерта е парв, че решението е политическо, което "означава, решението да се впише в приоритети, като част от въпроси, които смятаме за особено важни за цялата ни общност." Но не е прав, че аргументите "против" са солидни. Точно обратното, аргументите "против" са абсолютно безпочвени и базирани единствено на "историческото значение" на монумента.

Доста хора тук са отбелязали това значение, като решаващо за деветосептемврийския преврат, извършен под сянката на червената армия и директно под прякото ръководствто на агентите от Москва. Само две седмици след преврата започва официално "Народният съд", който екзекутира 3000 човека, а други 4000 са осъдени на затвор, всичките обявени за фашисти. Сред тях и личности, като Филип Махмудиев - спасителя на българските евреи. За избитите без съд и присъда можем само да гадаем. Антон Югов определя броят им на 10 000, но външни наблюдатели от Америка и Англия от онова време смятат, че действителната цифра клони към 30 000. Имуществото на всички "ликвидирани фашисти" е отнето в "полза на държавата", но ползвано само от определени "неслучайни" хора, а семействта им изселени по села и лагери, обявени за "бивши хора" и "врагове на народа"(в лицето на невръстни деца, жени и баби). Следва отнемането на земята от населението и заселването им в панелни гета в покрайнините на градовете... за да...

Прочитане на целия коментар
работят в новоприсвоените фабрики. 45 години по-късно, същите тези хора приватизирха "народната собственост", този път безкръвно, тъй като нямаше кой да убиват за да му вземат имуществото. Всъщност и това не е така, защото бе умъртвена държавата за да може да се осъществи и тази кражба.

Всичко това бе извършено с помоща на червената армия, под нейната сянка и директна заплаха за разправа/разстрел/ с дръзналите да се защитят от безчинствата. И в този смисъл е естествено, че облагодетелствувалите се от нея касапи ще издигат паметници (най-нагло от името на "признателния български народ") и мавзолей. Ще пропагандират, че ни били "освободили"! От какво? От имуществото и парите ни ли? От предприемчивоста и свободата да пътуваме и обменяме идеи ли? От човещината и достойнството да се наричаме Българи ли?

Този "паметник" е символ на признателноста на червените сатрапи към тяхната "армия покровителка". А най-ироничното в случая е че организацията "против" демонтирането му нарича себе си "Че Гевара", което си е чиста гавра с южноамериканския революционер, който се бореше точно срещу тоталитарни диктатури подкрепяни от чужда армия. Тази организация, в лицето на г-н Славчев ни убеждава, че историята всеки си я "интерпретира" както си иска. Не, г-н Славчев, историята не е художествено произведение или паметник, че да подлежи на интерпретация! Историята се базира на факти, записани на едни листове хартия, които се наричат документи, които не подлежат на "интерпретация", а когато фактите говорят - и боговете мълчат.

Мястото на този "паметник" е в музея. Там, точно до веригите от Белене, Скравена и Ловеч, и петолъчката от партийния дом. А най-подходящото помещение за което се сещам е бившето "Кремиковци" - така ще се съчетае и икономическата история на това "недоносче" (по Живков) социализъма.

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил Maria Micheva Рейтинг: 8 "Не"
15 яну 2011 22:49 48
- +Оценка
-27 +6

Срам ме е, че българи искат да рушат или демонтират паметник от нашата история. СРАМОТА!!!!
Всеки човек трябва да уважава историята си, да я цени и да се учи от нея.
Всяка история е богатство!
Всеки паметник е богатство!
Дано не се разруши или демнтира! Дано

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
15 яну 2011 22:56 49
- +Оценка
-4 +22

Мичева,а не ви ли е срам,че точно българи искат да имат паметник на позора си?Именно защото уважаваме историята си,затова и я попрелистваме чат-пат,като реч иде за историята на България през погледа на българите,не на московските властници...Прегледайте и вие тази история,и после коментирайте срама.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1349 Неутрална
15 яну 2011 23:21 50
- +Оценка
-3 +23

Как се развиха дискусиите досега и как ще се развие тази дискусия с заглавие "Трябва ли паметникът на съветската армия в София да бъде ДЕМОНТИРАН?"

Появява се някой човек и казва:
- Позорно е да се рушат паметници!!
На което му се отговаря:
- Никой не иска да руши паметника, а ще се демонтира и ще се постави в музей.
След малко идва още някой:
- Рушенето е варварство! Ние сме в Европа! Ех, тоя Ганю само гледа да руши, а не да строи!
На което му се отговаря:
- Паметника ще се демонтира, няма да се руши.
След малко идва пък някой друг:
- Тия пък искат да взривяват паметника. Един народ трябва да помни историята си и да я пази, а не да я руши!
На което пак се отговаря:
- Паметника е пропаганда и ще се пренесе в музей, където ще се пази и ще е обяснене, че тази армия не е освободила България.

И привържениците на идеята за демонтиране прилагат исторически факти за това какво е станало в годините след 1944, как няма загинали съветски войници в бойни действия в България, как това е идеологически паметник и няма място в европейска страна, как другите съветски паметници в Германия и Австрия и прочее са за конкретни загинали войници в борбата срещу нацистки окупатори, как такива тук не е имало и тази армия не ни е "освободила" както пише на паметника. След цялото това обяснение, подкрепено с документи и подробно описание на историческите събития,...

Прочитане на целия коментар
идва някой друг и казва:
- Да се руши е много ужасно, мен ме е срам, че българи искат да рушат историята си!

..............................................................

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
15 яну 2011 23:24 51
- +Оценка
-4 +19

Ярд,ами като говорим с телевизори,така е...Ако същата дискусия я провеждахме пред паметника,той щеше да схване мотивите ни и сам би се изнесъл!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 418 "Да"
15 яну 2011 23:43 52
- +Оценка
-3 +18

До коментар [#1] от "Никола Йорданов":

Г-н Николов, уверявам ви, че няма никакъв опит за политизиране на инициативата със спорния окупаторски ПСА - зад нас не стоят нито сини, нито зелени, нито червени, нито жълти или каквито и да било сили и интереси - инициативата за демонтажа е чисто хуманна, демократична - и сме изразили ясно позицията си още с основаването на инициативата за демонтиране на ПСА, което сме го посочили в електронната ни подписка. Ако не сте я подписали може да я подпишете и нея:

http://www.change.org/petitions/view/__6

А това че вече някой политически сили подкрепят инициатива ни, далеч не означава че те стоят зад инициативата. Наскоро плъзналите слухове от леви симпатизанти че се замисляло строеж на ЦУМ или МОЛ на мястото на ПСА, са абсолютно неоснователи и пълни с измишльотини. А това че се провокира дебат (противниците на идеята са предимно от леви сили и БСП), е нещо съвсем друго, на които също ясно сме отговорили, и пак ще им го отговорим - че ще се обединим в общи позиции с тях, едва когато ни подкрепят по инициативата за демонтажа (на идеологизираните от комунистическата пропаганда и нямащи връзка с реалността и българската история) крайно обидни комунистически символи за българския народ и надписите върху ПСА.

Да, тогава ще се обединим и с БСП, което е добре...

Прочитане на целия коментар
известно вече и на другаря Симеон Славчев, няма никакъв проблем. Така че нека да спрем с опитите да изместваме темата със спекулации. Казахме че ще следваме европейската демократична принципна политика, хайде да видим дали умеем, по примера на братските бивши соц страни да постигнем и ние в тази насока да изпратим комунистическите символи в музей.

На базата на доскоро укривани (до преди 21 г.) томове исторически факти, архиви, документи, свидетелства, журналистически разследвания - ПСА няма нито законово, нито каквото и да е било основание, гигантски червеноармеец да стърчи на 50 метра височина над главите на българските граждани с автомат "Шпагин" в сърцето на българската столица, с още по-нереални надписи на неговия постамент че е в памет на някава армия "освободителка", не дала нито един войник жертви на наша територия, и не ни е освобождавала от нищо, тъй като ние не сме били поробени от никого - даже сме били в чудесни дипломатически отношения през целия период на ВСВ и със двете воюващи сили, и с Русия, и с Германия!

С. Дерменджиев

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 470 "Да"
15 яну 2011 23:47 53
- +Оценка
-3 +18

До коментар [#3] от "pvalkanov": Струва ми се, че глупостта и невежеството са изцяло Ваши. Какви паметници на Хитлер в Германия? Там всяко одобрение за националСОЦИАЛИЗМА е подсъдно!

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 470 "Да"
15 яну 2011 23:57 54
- +Оценка
-3 +21

"Деня на победата над нацизма" ли, г-н Антони Тодоров, или Денят на победата на комунизма? Точно този, застрашително издигнат над София Шпагин ли трябва да ознаменува победата над нацизма? С какво комунизмът е по-добър от нацизма? В победата над последния са участвали и други държави, нали? Та в хода на Вашите разсъждения, няма ли да бъде също толкова добре до този, толкова скъп за Вас, паметник, да се издигне още един - на пилотите, бомбардирали София? На тях поне сме им обявили война, макар и символична. Да го направим, за да бъде гротеската пълна!
А колкото до "солидните доводи" на поддръжниците на паметника - бихте ли ги споделили, че нещо нито съм ги чула, нито - прочела?

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 00:06 55
- +Оценка
-3 +18

До коментар [#48] от "Maria Micheva":

"Дебатът не е нов, имаше вече няколко инициативи за събарянето на паметника на Съветската армия. Но не е и случайно, че всички правителства след 1989 г. се въздържаха да направят това.", Антоний Тодоров

Г-жо Мичева, за мен понятието "Дебатът не е нов", означава че тука не става въпрос за инициативите инициирани през 93-та и от 2005-та, нали! Моля информирайте се първо за сегашната инициатива. Ако искахме да "рушим и събаряме", тоест това което Вие твърдите, нямаше да искаме да провокираме широк обществен дебат в името на една справедлива и хуманна цел, в което ваше твърдение отпада логиката, нали. Надявам се правилно да сте разбрали за каква инициатива всъщност става въпрос, а именно символите на порочната комунистическа идеология да отидат надалеч от публичните места, на съхранение, там където им е мястото - в музей на комунизма!

 
Преглед на профил Титка Николова Пацирева Рейтинг: 470 "Да"
16 яну 2011 00:07 56
- +Оценка
-3 +18

До коментар [#27] от "kamen_1944": Да, да! Да приема робството, издевателствата, убийствата, позора... Защото имало победители - един Сталин, един руски поданик Георги Димитров, един малък Сталин - Вълко Червенков, чиято признателност се вменила на целокупния български народ... Едни такива мили, признателни, (че как иначе!) комунистически величия, дето колели, бесили и пращали в затвори и лагери "враговете на народа".

_____

Истината и само истината - за да си свободен!
 
Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 00:20 57
- +Оценка
-3 +16

До коментар [#27] от "kamen_1944":

Камен, като преместим скулптурната група на червеноармееца със автомат Шпагин в музея на комунизма, ще има историци и музейни уредници, те ще разясняват детайлно на всеки един неинформиран гражданин и турист, от какво всъщност ни е освободила червената армия - а не като стои в Борисовата градина на центъра.

Нима има по добър вариант от това, българите наистина да знаят своята неподправена (некомунистическа) история :)

 
Преглед на профил georgidim Рейтинг: 8 "Да"
16 яну 2011 00:27 58
- +Оценка
-3 +15

"Приносът на Съветския съюз в разгрома на нацистка Германия е безспорен исторически факт, но и историческа истина е, че Москва не донася свободата на нито един народ. Досега нито един сериозен изследовател не е причислил комунистическата тоталитарна система към демокрацията като модел на обществено устройство, осигуряващ свободата на личността- икономическа , политическа и културна.
...Ако се търси покритие между съветизацията и класическите форми "окупация", "сателит" или "провинция", ще бъде грешка. Съветизацията има своята оригиналност по подходите, формите, методите и резултатите, непозната дотогава в историята на човечеството. Затова няма да имат научен характер опитите да се слага знак на равенство за времето 1941 - 1944 г.,когато България е в германската сфера на влияние и доминират съюзническите принципи на отношения, и нейната съветизация след септември 1944 г."

"История на комунизма в България", т.1, авт. Диню Шарланов

 
Преглед на профил uchitel Рейтинг: 5 "Да"
16 яну 2011 00:35 59
- +Оценка
-4 +18

Този паметник трябва да се демонтира, в 21-ви век дори е задължително.

 
Преглед на профил Sioux Рейтинг: 724 Неутрална
16 яну 2011 00:52 60
- +Оценка
-3 +23

Мисля, че т.нар. "гост-експерт" би трябвало наистина да изкаже експертна позиция, а не да демонстрира невежеството си по отношение на дискусията и на куп други въпроси, свързани с нея, и по този начин да всява заблуди сред читателите.

Първо, той изкривява позицията ни, защото навсякъде пише за "разрушаване на паметника", докато ние не искаме това. Искаме паметникът да бъде ДЕМОНТИРАН от това място и поставен и съхранен в специален музей. Така не влизаме в конфликт с на практика единствения солиден аргумент на защитниците на паметника, защото ние също сме на мнение, че той е "свидетел на определено историческо време" и "запазването му е важно за бъдещите поколения". Но не на това място и не по този начин.

Второ, "експертът" пише за солидни аргументи и от двете страни и се е опитал да ги резюмира. Е, какви са тези "солидни" аргументи в подкрепа на паметника (като изключим горе-описания, който де-факто не е никакъв аргумент, защото по този въпрос сме на една позиция)? Аргументът, че паментикът "на никого не пречи" (напротив, пречи и сме описали защо, колкото и да ни убеждават в противното - няма нужда някой друг да прави заявления от чуждо име), или че около него имало "весели млади хора, които се целуват" (все едно като на мястото на паметника се направи фонтан и около него хубав и истински Скейт-парк за младите хора ще стане неприятно и ще спрат да се целуват)?!...

Прочитане на целия коментар
Това ли са "солидните" аргументи?...

Трето, прави се паралел между нашия паметник и този в други европейски столици, въпреки че нееднократно изтъкнахме - паметниците там не са на СЪВЕТСКАТА, а на ЧЕРВЕНАТА армия, която именно е воювала през Втората Световна Война и която е дала хиляди жертви на съответните места, борейки се за съответната кауза. И тук е редно да зададем въпроса - колко жертви е дала СЪВЕТСКАТА армия у нас и в името на каква КАУЗА? Това е всъщност истински-важният въпрос.

Четвърто, "експертът" сочи 9 май като "ден на победата", който се чества в много страни в Европа. Очевидно не знае, че за Европа 9 май не е "ден на победата" (както е наречен празника в Русия), а ДЕН НА ЕВРОПА.

Ето му и линк на "експерта" да се пообразова малко - http://europa.eu/abc/symbols/9-may/euday_bg.htm

 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 512 "Да"
16 яну 2011 01:29 61
- +Оценка
-4 +21

До коментар [#60] от "Sioux": "Мисля, че т.нар. "гост-експерт" би трябвало наистина да изкаже експертна позиция, а не да демонстрира невежеството си по отношение на дискусията и на куп други въпроси, свързани с нея, и по този начин да всява заблуди сред читателите."

Т.нар гост експерт е съветник на гоце, и е наговорил същите алабализми, които и гоце би ни наговорил. Срамота "Капитал", това ли са ви "независимите" експерти, при това дори не е историк, а политолог.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
16 яну 2011 01:33 62

Този коментар беше изтрит в 01:37 на 16/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Yard Рейтинг: 1349 Неутрална
16 яну 2011 01:47 63
- +Оценка
-4 +13

Гост експерт 15 яну 2011
Антоний Тодоров
съветник на президента на Републиката по въпросите на политическите послания (2007-)

Гост експерт 17 яну 2011
Чавдар Стефанов
дългогодишен кореспондент на БНР в Москва

Г-н Стефанов за евентуалното "влошаване на българо-руските отношения" ли ще пише?

 
Преглед на профил jiggy Рейтинг: 418 Неутрална
16 яну 2011 01:58 64
- +Оценка
-3 +17

"Приносът на Съветския съюз в разгрома на нацистка Германия е безспорен исторически факт, "
Както и приносът на германските социалисти в разгрома на Съветския Съюз. Като си говорим за разгром Германия още я има Съветски Съюз не.

 
Преглед на профил svetoz Рейтинг: 8 "Да"
16 яну 2011 02:51 65
- +Оценка
-3 +14

Аз лично уважавам господин Антоний Тодоров. Ценя го като един от малцината от камарилата на президента-кадесар, който дължи кариерата си на професионалните си качества, а не толкова на ченгесарско минало. Като добър политолог, Тодоров е успял с много думи да каже малко неща. Всъщност личната му позиция прозира едва в последния абзац.
Та според уважавания политолог Тодоров, проблемът за демонтирането на паметника на Червената армия в София опира до въпроса за съпричастността към победата над нацизма. Казано по-просто - който е за махане на паметника, той не тачи победата над нацизма, сиреч - той е нацист. Макар и дадено витиевато, това определение всъщност повтаря старата комунистическа още от 20-те години - "който не е с нас, е фашист".
Но понеже подобни квалификации пряко ни касаят, нека да заявим директно и открито. Г-н Тодоров, ние не сме нацисти! Осъждаме нацизма, както и неговия братовчед в тоталитарното семейство - маркс-лениновия комунизъм. И никой от нас не е тръгнал да отрича ролята на Червената армия за разгрома на нацистка Германия.
Само че, г-н Тодоров, въпросът далеч не е толкова прост. Ако в Западна Европа крахът на нацизма означаваше възкръсване на свободата и демокрацията, то на Изток, там, откъдето мина ботушът на съветския войник, победата над нацизма означаваше и налагане на комунистическия тоталитарен режим. Единственото изключение в случая е Австрия. Не мисля да започвам стария спор коя система е по-антихуманна,...

Прочитане на целия коментар
деспотична и мракобесна - нацистката или болшевишката.
Въпросът има и едно местно, чисто българско измерение. СССР обявява война на България на... 5 септември 1944 г., а частите на Червената армия пресичат българската граница на 8 септември. Към 5 септември, би трябвало да знаете и вие знаете, г-н Тодоров, в България на власт е правителството на... Константин Муравиев. На това правителство обявява война СССР и това правителство е свалено от власт на 9-ти с решаващата помощ на Червената армия. Това каква връзка има с победата над нацизма не ми е ясно... Впрочем, предвид, че България още преди 9-ти ясно демонстрира желанието си да скъса с Оста (още през август премиерът Багрянов декларира, че България се връща към политиката на неутралитет) и като погледнем картата на Балканите, ще видим, че от военно-стратегическа гледна точка българската авантюра на Червената армия е напълно излишна и че само забавя настъплението на северозапад като позволява на нацистите да се укрепят в районите на Срем, Сава, Драва и пр...

 
Преглед на профил kyphacah71 Рейтинг: 367 Неутрална
16 яну 2011 03:02 66
- +Оценка
-5 +16

Мили братя !! В Бургас има паметник в чест на 2 руски солдата ,загинали от препиване със спирт от 1 работилница ! А бе ,тия пиянгури ,вместо да ни освобождават , крадат и пият на поразия ! В София още има стари хора ,които помнят ,как потропвайки със руските ботушки по тротоара ,гладните , и бедни руски същества ,при вида на някой наперен българин ,или интелигентен софиянец , му подвикваха -" БУЛГАР ,СДАВАЙ ЧАСЬИ !! "
Т. Е. - бързаха да го освободят !! От това , което българина има в повече от гладните руски бандюги !!
А на оня дядо от Габровско ,помните ли , дето се оплака в вестник "Демокрация" през 90-те- " конфискуваха ми коня със инвентара , и ми откраднаха бакърената лозарска пръскачка " !!
Е , питам аз Гоцето , ченгенцето , с тая лозарска пръскачка в Велика Германия руските пияндета асмите на германците ли са пръскали ? против ръжда ? или паяк ?
инфантилни безродници ! деца на терористи , и Московцки парашутисти !!

 
16 яну 2011 03:16 67

Този коментар беше изтрит в 03:19 на 16/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Stoyan Dermendjiev Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 03:18 68
- +Оценка
-5 +18

Уважаеми "независим" екип на в-к "Капитал", това ли ви беше на вас независимия експерт Антоний Тодоров, съветник на скандалния президент агент гоце от репресивната ДС, и който даже не е историк?!

Неможахте ли да поканите наистина независим гост експерт като професор Ивайло Знеполски, като Момчил Методиев, като проф. Пламен Цветков, като Любомир Канов, като политолога Евгени Дайнов?

http://bnt.bg/bg/news/view/41242/kak_trjabva_da_se_otnasjame_kym_simvolite_na_totalitarizma


А следващия ви гост екперт по дебата с ПСА, е дългогодишен пратеник на БНР в Москва Чавдар Стефанов - и точно от такива хора тясно обвързани с агент президент, и бивши кореспонденти с Москва, ние ще можем да очакваме "независими експертни" оценки по обществената дискусия, вярвате ли в това - аз не!


Червени депутати плащат по 1000 лв. на онлайн плювачи във форумите, за да изкарат Гоце велик.

http://www.razkritia.com/76742/%D1%81%D1%80%D0%B5%...

Прочитане на целия коментар
/>D1%89%D1%83-1000-%D0%BB%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D1%86%D0%B5-%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5/


При положение че няколкото противници на идеята "ЗА" демонтиране на комунистическия символ ПСА (са предимно от леви сили и БСП), тъй като те нямаха досега нито един издържан аргумент, нито в предния дебат (с изключение на няколко спамера) нито във втория - да се говори изобщо за "И двете страни имат солидни аргументи" - мисля че това вече наистина не можем да приемем за сериозно! Съжелявам че трябваше да ви го кажа, но съм наистина разочарован..

Сега вече няма да ме учуди ако вчерашните и днешните и крайните резултати са фалшифицирани...

Съжелявам че изобщо се съгласихме да водим открит обществен дебат "ЗА" демонтиране на ПСА във вашия вестник!

 
16 яну 2011 04:10 69

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил petkanka Рейтинг: 367 Неутрална
16 яну 2011 05:26 70
- +Оценка
-4 +11

Няма нищо лошо ,всяка страна да празнува всевъзможни празници,но при условие,че е съпричастна с тях. България не е била нито нацистка държава,нито комунистическа !!!!! Това,че двете супер-сили са се сбили,не прави България,нито нацистка,нито болшевишка. Имаме пълен неутралитет към цялата ВСВ по отношение на бойните действия. Обявили сме война на САЩ и Британия,само и само да флиртуваме с Германия. Ни не воюваме на Балканите и Източния фронт,та ще ходим чака на "острова",а после в Америка. Политиката на България е била абсолютно мирна и не е водила антисъветска политика,това дори е смешно,коетого го говорят българските комунисти,че сме били враг на Съветския Съюз. Само връщането на откраднатите от Съветите архиви може да убедят икомунистите в лъжите на техните господари.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 Неутрална
16 яну 2011 10:18 71
- +Оценка
-5 +15

До коментар [#1] от "Никола Йорданов":
Замисълът този път не е политически (на Инициативния комитет и на над 1500 члена на привържениците за демонтаф на лъжливия паметник), но съществува опасност да се превърне в политически, след като в. "Капитал" е избрал за НЕЗАВИСИМ експерт този господин - Антоний Тодоров, е политечески съветник на Георги Първанов.

 
Преглед на профил katiya Рейтинг: 737 "Да"
16 яну 2011 10:57 72
- +Оценка
-4 +19

Не е вярно, че "В много страни от Европа се отбелязва Деня на победата над нацизма в края на една разрушителна световна война. Обичайно това се прави или с военни паради или с церемониално поднасяне на венци и цветя на паметниците, които ознаменуват събитието".
Като политолог Антоний Тодоров би трябвало да е отлично запознат, че Европа празнува на 9 май Денят на Европа, а не Деня на победата. С военни паради доколкото знам този ден се празнува само в Русия. Между другото т.нар. победа на съветската армия е финансирана почти изцяло от Западна Европа, а пък във войната все пак е участвала не само съветската армия. По тази логика не би следвало никой да се дразни от паметната плоча на американските летци, поставена наскоро в София - те също са ни освобождавали, нали? Обаче БСП (к) се вдигнаха на бунт срещу паметната плоча. Очевидно за тях е по-важно не дали и от какво сме освободени, а кой е освободителя - разбира се това е винаги и само Русия/СССР.
Категорично "за" премахването на този грозен паметник на българското падение. Крайно време е да престанем да се самоунижаваме и най-накрая да научим собствената си история - не от комунистическата пропаганда, а от обективни източници. На русофилите бих препоръчала за начало да прочетат "Строителите на съвременна България".

 
Преглед на профил nikboshnakov Рейтинг: 8 Неутрална
16 яну 2011 11:09 73
- +Оценка
-5 +15

Извинявайте,всеки има право да изрази мнението но не се нуждаем от съвети дали трябва и кога трябва или не трябва да се съборят Паметниците.Моето мнение Да се съборят ! ! !

 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 521 "Да"
16 яну 2011 11:42 74
- +Оценка
-6 +17

Мненията до тук са 72, като само 5 от тях са против премахването и се базират меко казано някакви общи приказки, без нито един факт. Съмнявам се в прецизността на вота от дебата - 56:44%, както и в безпристрастността на редакцията при избор на гост-експерти.
"Капитал" - толкова ли не е възможно да поканите историци, социолози, културолози, та трябва да се ограничите до действащи политически лица и журналисти, в качеството на гост експерти?

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 "Да"
16 яну 2011 12:01 75
- +Оценка
-6 +17

Протестирам срещу опорочаването на дискусията и превръщането й от екипа на в. "Капитал" в слагаческо мероприятие и реклама на президента Георги Първанов, агент на ДС и защитник на руските интереси в България. Нека вестникът да изясни какво разбира под независими експерти, след като предлага ЗАВИСИМИ такива. В противен случай ще се наложи (в това да не съмнява никой) тя да бъде прекратена - без финал.

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 Неутрална
16 яну 2011 12:16 76
- +Оценка
-4 +21

Иво Димитров
Потреесн съм.
Оказа се, че в България, 20 годиин след рухването на тоталитарният режим, тоталитарните изказвания никому не правят впечатление.
Самата теза "Не" започва "обосновката" си с ... позоваване на факта, че инициативата била дело на "случайни граждани". Да поясня само, че в демократичното Гражданско общество думата Гражданин не си пасва по никакъв начин със Случаен. Гражданин е висшата каетгория. Има случайни партийковци или професори, но няма случайни Граждани. Гражданин е ангажимент и позиция по общозначимите проблеми. Доброволна и безвъзмездна работа.
Гражданин и случаен пасват само в лексиката на тоталитаризма. При този режим обръщението Гражданино бе запазено за представителите на властта към "подозрителните елементи" и в този смисъл бе отношение на Власт и Заплаха!
Но това и за "гост експерта" е в рамките на нормалното?!?
По същество противниицте на демонтирането имат един единствен валиден аргумент - историческата памет.
Но и поддръжниците също искат запазването на същата тази памет. Да се направи цял музей на комунизма. Именно за да може да запазим тази памет. А Музея на комунизма може - по избор - да е в Мазетата на Комитета за ДС или Белене или Скравена. И те са памет! Но тази памет сякаш искаме да изтрием.
И втората мощна тоталитарна амнипулация. В този смисъл, че става въпрос за прикрита заплаха от сорта, че който иска Демонтажа...

Прочитане на целия коментар
на Паметника на СА и преместването му в Музей на комунизма, все едно искал да реабилитира фашизма.
Да де. Ама това е просто манипулация.
И язък за експертизата на гост експерта, ако не зане, че по времето когато същата тази СА окупира страната, България е обявила война на нацистка Германия и няма и един изстрелян патрон срещу СА!
Т.е., съжалявам, но колкото повече чета подобни "експертни аргументи" толкова повече се убеждавам, че този паметник е паметник-възхвала на ТОТАЛИТАРНОТО МИСЛЕНЕ. И ако искаме да имаме реално, а не назначено "отгоре" гражданско общество, трябва всички "случайни" граждани да се ангажираме със създаването на музей на комунизма.
Където трябва да запазим и експертните "аргументи" на господата/другарите Славчев и Тодоров.
Като реликт на тоталитарното мислене.

 
16 яну 2011 12:31 77

Този коментар беше изтрит в 12:32 на 16/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Павел Рейтинг: 1040 "Не"
16 яну 2011 12:46 78
- +Оценка
-14 +7

До коментар [#74] от "kalin_m":

Бих се включил с мнение в дебат само ако съм сигурен, че диалогът ще бъде воден възпитано, ползотворно и ще води след себе си до положителен за София резултат. Идеята е, когато всички заинтересовани страни изкажат своята страна, да достигане на някакво достатъчно приемливо за всички решение.

Но при положение, че дебатът се води с обиди, омаловажаване на чуждите аргументи и отказване на каквото и да е разбиране, той става доста пошъл. И всеки поне малко уважаващ себе си човек не би влязъл в безмислен спор с някакви дървени глави, които са пропуснали 56-та, 68-ма и 89-та, за да се борят с комунизма, и са решили да го правят сега. А сега той вече не съществува, има нужда само от трезва оценка и изводи, за да не бъде повторен.

Това не е случаят тук - всеки, който е против позицията за демонтиране, беше произнесен за враг и комунист в предишния дебат. Комунизъм в България няма от 20 години и то не заради действия вътре в България, а заради падането на една Стена, която българските антикомунисти не са бутнали и не са помогнали за бутането. Полските, унгарските и чешките са, но не и българските. Може би именно и затова в обези държави има Музеи на тоталитарния режим - защото там може да се покаже организирана съпротива срещу него, каквато в България, освен отделни личности, не е имало.

Разбира се обаче хората, дебатиращи тук с позиция ЗА...

Прочитане на целия коментар
премахването, имат нужда от враг и го намират в комунизма, който не съществува и няма шанс никога да се завърне. И ето един цитат по този случай:

"Когато говорим за врагоманията, която вилнееше из всички сфери на нашето общество и се превърна в основен елемент на комунистическата душевност, не бива да забравяме, че не само партията, но и мнозина граждани имаха нужда от нея. Те се самооткриваха чрез нея, получаваха смисъл в живота си, живееха, за да търсят, мразят и се борят срещу врагове, сякаш съществуването на врага ставаше гаранция за собственото съществуване. Действията срещу врага бяха действия за утвърждаване на себе си. Печелеше се по две линии: по линията на партийното признание и по линията на собственото самочувствие и удовлетворение. Затова врагоманията действуваше като мощно духало за разпалване докрай на дяволски чувства и амбиции, които иначе биха останали затворени в студеното мълчание на неоткрити човешки въглища. Ако през вековете хората са чувствували необходимост от съществуването на Бог, Цар, водач, в наше време много хора чувствуваха необходимостта от Враг. Нищо друго не е по-необходимо за живота на едно комунистическо общество от съществуването на Враг. И фразата на Волтер, че ако нямало Бог, трябвало да се измисли, намираше пълно приложение в нашето общество за необходимостта от врага. Без този Враг идеология, партия и режим се превръщаха в нелепа безсмислица. Чрез Врага всичко намираше някакво оправдание. Чрез Врага се оправдаваше държавният терор и всяко насилие, чрез Врага се извиняваха огромни провали и грешки на некадърни ръководители, чрез Врага се обясняваха икономически неуспехи… и нещо съвсем цинично — чрез Врага се защитаваше необходимостта от привилегии за върхушката. Този огромен, страшен, подъл, постоянен, неуморим, всестранен ВРАГ бе разковничето, чрез което комунистическият режим съществуваше. По-голямата част от цялата обществена дейност у нас по онова време беше срещу разни врагове. Всички тайни и явни събрания и заседания на партийни организации или отделни групи партийци бяха насочени срещу някакъв враг, министерски или директорски съвети се превръщаха на щабове за борба с врага, цялата атмосфера у нас беше напрегната от безспирна война срещу Врага."

Това, както много добре знаете, е Георги Марков, който описва комунистическия режим и някой от методите за поддържането му чрез измисляне на общ враг. Познато ли ви е това и напомня ли ви отношението на инициативния комитет за бутане на паметника на СА? Те доста добре умеят да измислят врагове в този момент, когато те не съществуват. Време е да поспрем с комунистическите методи, които дефинират и съществуването на настоящия дебат в този му вид.

 
Преглед на профил Yard Рейтинг: 1349 "Да"
16 яну 2011 12:50 79
- +Оценка
-5 +12

До коментар [#78] от "Павел":

"Може би именно и затова в обези държави има Музеи на тоталитарния режим - защото там може да се покаже организирана съпротива срещу него, каквато в България, освен отделни личности, не е имало."

http://liternet.bg/publish19/d_gorcheva/gorianite.htm

Е да, те това не го преподаваха в училище, защо ли?

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 12:54 80
- +Оценка
-7 +15

За просъветските и проруски промити мозъци,вижте на какво искате да има паметник в София:
http://www.extremecentrepoint.com/?p=234

http://www.extremecentrepoint.com/?p=5742

http://www.extremecentrepoint.com/?p=3485

http://www.extremecentrepoint.com/?p=560

http://www.extremecentrepoint.com/?p=958

Ако имате нерви,вижте поне част от това и после по съвест отговорете наистина ли искате паметник на това нещо,наречено съветска войска?
И не забравяйте,че в България положението през 1944-1947 не е много по-различно от онова в Германия по същото време!Преди да се давите в слюнки и да викате "не на демонтажа",прочетете историята!

П.П. Не съм от Гестапо,уверявам ви!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил v Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 12:56 81
- +Оценка
-7 +13

Позиция на един отсъздателите на паметника-световно известният български скулптор, проф. Любомир Далчев: "Редно ли е на нашата българска земя да стърчат паметниците-жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението. Никой народ няма да приеме такава гавра- да търпи паметници за възхвала на своите поробители...
Пребоядисаните комунисти с непрестанните си саботажи и своето гнусно поведение и лъжи и сега доказват категорично, че не са българи, нито български поданици."
В."Труд",28 юли,2004 г., "Жалоните на поробителя"

http://bgarmy.eu/?action=news&id=11143

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 13:14 82
- +Оценка
-6 +11

Ето и една малка заповед,осветляваща положението в СССР през 1941-годината на нахлуването на вермахта и на "зверствата" му.Види се,че има наистина ужасни военни престъпления,но е интересно кой ги е вършил,и то срещу СОБСТВЕНИЯ си народ,при това по висша заповед?!!

http://www.extremecentrepoint.com/?p=19

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил rara avis Рейтинг: 521 "Да"
16 яну 2011 13:16 83
- +Оценка
-4 +15

"Независимият експерт" съвсем в прав текст заема позиция в полза на бетонно-бронзовото чудовище в центъра на София, в полза на комунистическата интерпретация на онези събития. Дори и в Германия празнували Деня на победата срещу нацизма, казва нашия "експерт". Ами нали тъкмо нацизмът си беше тяхното "робство" и им докара толкова неизброими тотални щети? Съвършено нормално е да празнуват освобождение и да са признателни на червената армия за отърваването им от кафявата чума. На 9 май 1945 капитулира НАЦИСТКА Германия, което за голяма част от германците е край на тиранията и начало на просперитет и свобода. Да, Източна Германия за жалост попадна в ръцете на Сталин и нейната свобода и просперитет се отложиха за след 9 ноември 1989 г., когато падна Стената.

В България на 9 май 1945 г. се вихри безпардонна варварщина и касапница - цветът на нацията и опозицията са избити като кучета, а останалите живи противници на новата власт са натирени по лагери, по затвори и интернирани. Хиляди семейства са разбити, червените варвари постепенно завземат лостовете на държавното управление и изобщо на цялата държава. Т.е. българската ситуация е коренно различна от германската. Би било чутовна перверзия в България да се празнува по повод 9 май 1945 г. и капитулацията на нацистка Германия, когато България вече от осем месеца е потопена в ужасиите на червената чума. Това, че ЕС е определил 9 май за Ден на Европа само говори, че ЕС все още се възприема...

Прочитане на целия коментар
като ЗЕС (западноевропейски съюз), а Източна Европа кучета я яли.

Бетонно-бронзовото чудовище в центъра на София е издигнато през 1954 г., девет години след 9 май 1945 г. Този факт говори, че другарят Червенков и компания ни най-малко са имали предвид при построяването му капитулацията на Нацистка Германия на 9 май 1945 г. и решаващия принос на червената армия за тази капитулация. Този бетонно-бронзов изрод е издигнат в памет на армията, която инсталира червената чума у нас и на която Червенков и компания дължат изобщо споменаването на техните имена след толкова много години.

_____

Който щади лошите, вреди на добрите
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
16 яну 2011 13:47 84
- +Оценка
-13 +8

Докато продължавате да си говорите сами и да си пляскате един на друг, разликата в резултатите се стопява.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 13:50 85
- +Оценка
-5 +13

Така си е,то да говориш с опонент,който иска паметника да остане,е все едно да си говориш сам...Неприятно,но факт.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 521 "Да"
16 яну 2011 14:00 86
- +Оценка
-6 +13

До коментар [#78] от "Павел":
Преди да отговоря - виж пост 79, 80, 81. И сега - кой в България създаде определната от Г. Марков врагомания, под чий диктат се налагаше това? Аз бих добавил и циничната ритуалност на Режима - пионери и комсомолци, класовете в училище бяха "отряди", училищните почивки бяха "пионерски лагери", за учебната дейност се "рапортуваше", приемането в Комсомола беше задължително /7-8 клас/, по препоръка на двама членове на БКП.......
Искам да попитам младежите-чегеваристи имат ли идея какво бранят и учили в демокрацията, искат ли техните деца да се върнат в тоталитарното училище?
Мога да продължа още много, но не това е смисъла на дебата. Дебатът е а за цивилизования избор на обществото. Този паметник е циничен /служи за ярък пример за подмяна на историята/, също така е грозен, антиестетически, стои гротесктно около най-забележителната архитектура на столицата, символизира мощта на армейско-командната система над гражданското общество /автомат над всичко/, система, която беше морално, де юре и де факто отхвърлена и заклеймена като социален експеримент. Текста в основата на ПСА е отвратителен и нихилстичен - налагането на комунистическото робство над гражданското общество е наречено освобождение, загиналите български войници при Драва и Балатон са забравени, държавата НРБ е осъдена и плаща на СССР репарации години напред, надвишаващи изплатеното по...

Прочитане на целия коментар
Ньойския договор. Следва текста - "от признателния български народ".
ПСА няма нищо общо с Антифашистката коалиция, която включва и други армии и военни действия, няма дума за нашето военно участие - Драва и Балатон и т.н. и т.н. Въпросът е имаме ли сили като общество да погледнем истината в очите? Да се кланяме ли на символите на лъжата и тоталитаризма по сенктантски, или да премахнем тези символи и да отидат в някакъв музей за изучаване на грешките на социалните експерименти?

 
16 яну 2011 14:25 87

Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 521 "Да"
16 яну 2011 14:44 88
- +Оценка
-6 +15

И един пример за цивилизования избор - Къде загина миналата година официалната полска делегация, заедно с полския президент? Защо беше предприет този риск - защото полския народ, знае и помни двете страни на СА и не само не и издига паметници, а изисква от политиците си да се държат национално отговорно пред историята и обществото. Полша е примерът за двойна жертва във войната в резултат разбирателството между двамата велики сатрапи - Хитлер и Сталин. Като говорим за краха на Хитлер - десанта в Нормандия без значение ли е? Но онази съюзническа армия има друг морал, не изнасилва жени, не избива старци без оръжие. Войната си е война, но никъде СА не е освободител. Тя е победител на бойното поле, но също така поробител на Изт. Европа, за което явно голяма част от българския народ трябва да е признателен?!
Ето това трябваше политолога-експерт да анализира - политическата оценка на фона на историята - истини, заблуди, отражение.

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 14:52 89
- +Оценка
-6 +15

Уважаеми организатори, един съветник на доносника Гоце ли ви е представата за незавим експерт? По какво точно е експерт пък той, което да е свързано с паметника?

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 213 "Да"
16 яну 2011 15:08 90
- +Оценка
-6 +13

Призовавам в-к Капитал не излезе с отговор на питането на ИК за демонтирането на паметника, как и защо избира експерти, които не са независими, както и да отговорите на запитването на Стоян Дерменджиев, член на ИК от миналата вечер,
В противен случай ще вземем мерки да се защитим от дискусия, в която гостите са съветници на президента.

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 213 "Да"
16 яну 2011 15:19 91
- +Оценка
-5 +13

Протестирам срещу опорочаването на дискусията и превръщането й от екипа на в. "Капитал" в слагаческо мероприятие и реклама на президент Георги Първанов.

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
16 яну 2011 15:19 92
- +Оценка
-5 +13

Иво Димитров
Паметника на Левски е има няма 4 м. височина.
Сбутан и невидим в градската инфраструктура.
Паметника на СА е 40-50 м. и доминира цяла София.
Единият СЪБУДИ България за Независимост. И бе обесен.
СА армия с окупацията си приспа България за 45 години.Подчини я тотално на Москава. И нейната зловеща сянка над страната, направи възможно избиването без съд и присъда на 30 хиляди българи.
Та все си мисля, че пропорциите и местата трябва да се разменят.
Ако сме българи.
Но изглежда, че "русофилите" са повече...

 
16 яну 2011 15:30 93

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
16 яну 2011 15:30 94
- +Оценка
-14 +6

До коментар [#90] от "Валя":

Кажи моля те, какви мерки ще вземете, за да се защитите от дискусия?

_____

gradinko.bg
 
16 яну 2011 16:05 95

Коментарът беше изтрит от модераторите.

16 яну 2011 16:18 96

Този коментар беше изтрит в 16:31 на 16/01/2011 от неговия автор.

16 яну 2011 16:29 97

Този коментар беше изтрит в 16:30 на 16/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
16 яну 2011 16:32 98
- +Оценка
-9 +7

До коментар [#93] от "Николай_1":

Радваям се, че си оценил коментара ми. Аз самият нямам представа какво означава - просто изкопирах три от по-странно изглеждащите глифове от знаковата таблица на шрифта. Исках да проверя доколко обективно коментиращите оценяват коментарите - т.е. дали съдържанието на коментара изобщо има значение за оценката му. Оказа се, че не само всички сте против каквото там значи ₪₯ῼ, но и някои ентусиасти решихте за всеки случай да го оборите с отделен коментар.

Мисля, че мерките срещу дискутиране, с които Валя заплашва в коментар [#90] са вече взети и се изразяват в пляскане по ушите и викане на лалалалалала.

До коментар [#95] от "Николай_1":

Ще е интересно да наблюдаваме и как поддръжниците на събарянето на паметника ще оценят изключително съдържателния ти коментар. Дотук поне двама души са харесали дълбоката ти мисъл.


_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Vicomte Рейтинг: 8 Неутрална
16 яну 2011 16:37 99
- +Оценка
-10 +6

Антоний Тодоров - В отговор на някои от коментарите:
Всъщност позициите не са просто „за” или „против”. Мненията „против” са много малко, но мненията „за” са достатъчни, за да видя в тях много различия – както в аргументите, така и в използваната лексика.
Никога не бих си и помислил да смятам привържениците на тезата „за” (демонтиране или разрушаване – има ги и двете идеи в коментарите) за „фашисти” – това не е моята лексика. Сега обаче прочетох отново по-внимателно всички коментари. Е, сред някои от коментарите „за” има и типични за днешните неонацисти аргументи. Другите аргументи „за”, обаче, са различни, както и различни помежду си. Не бих поставил всички застъпници на „за” в една категория”. Същото се отнася и до „неутралните”.
Има обаче нещо по-важно – в България няма условия за „делиберативна демокрация”, такава, където спорещите са склонни да променят нещо в първоначалните си разбирания именно като следствие от спора. Нашата демокрация винаги ще бъде демокрация на мнозинството – ситуация, в която мнението на мнозинството просто надделява. Може би трябва просто да се направи един местен референдум.
И накрая – в някои от коментарите се споменават „независими експерти”, но разбират под това експерти, които споделят тяхното мнение. Тук е форум, разликата е, че аз стоя зад името си, мнозина от дебатиращите са анонимни. Така всъщност спор няма – анонимността ни предоставя възможност да говорим неща, които бихме казали далече по-внимателно,...

Прочитане на целия коментар
ако не бяхме анонимни. Нито иронията, нито личните обиди са аргументи.
Последно – патосът на мнението ми е, че независимо то съдбата на паметника, трябва да измислим, дали нямаме нужда от място за паметта на всички загинали за освобождението на Европа от нацизма (войници, но и хора на Съпротивата) Иначе демонтирането или премахването на въпросния паметник ще придобие друго значение, независимо от използваните аргументи. Защото някак си Втората световна война завърши през 1989 г.

_____

Vicomte
 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1040 "Не"
16 яну 2011 16:48 100
- +Оценка
-13 +6

До коментар [#86] от "kalin_m":

Не е нужно никой да ми цитира псевдо-центристкия всъщност националистически и крайно десен блог, който с коментарите си обикновено призовава за расова, религиозна, сексуална нетърпимост и омраза.

"И сега - кой в България създаде определната от Г. Марков врагомания, под чий диктат се налагаше това?" - Марков ясно е описал кой е създал врагоманията. Въпросът е кой я поддържа в момента, в 2011 г.? Май вие и инициативи като вашата.

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1040 "Не"
16 яну 2011 16:55 101
- +Оценка
-9 +5

До коментар [#79] от "Yard":

Това е хубава статия и Д. Горчева е добър журналист. Дано това да започне да се изучава в училище. Но със сигурност дискусията тук не помага за това.
Но не това беше основата на коментара ми, по-скоро само подробност.

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
16 яну 2011 17:47 102
- +Оценка
-5 +16

Г-н Тодоров,
Със съжаление съм принуден да констатирам, че бяхте представен като "експерт", но експертното говорене отсъства от "анализите" Ви.
1. Един експерт би анализирал проблема - паметника на СА - изяснявайки съответствито му на функциите на един паметник, а именно:
- историческа,
- художествена,
- символична
- политическа.
От четирите функции, Вие избирате политическата по пред зададени - маинпулативни показатели. Политическата теза също има място, но Вие напълно пренебрегвате останалите функции и освен това напълно еднозначно приравнявате СА с антинацистката коалиция.
А на паметника ЯСНО И ЕДНОЗНАЧНО е анписано - СА. В художествен аспект напълно липсва всякакъв, дори и БЕГЪЛ НАМЕК за останалите войски от коалицията. Факта, че паметника не отразява антихитлериската коалиция се потвърждава от издигането на подобен паметник на американските летци на територията на САЩ в България.
Т.е. ПСА НЕ Е АНТИНАЦИСТКИ ПАМЕТНИК. И за да съм напълно прецизен, той може да е "антифашистки" в смисъла на определението на Коминетрна. А по тези определения, "фашисти" са и социалдемократите и социалдемократите /социалфашисти/ и селските партии /аграрфашисти, без да споменаваме други демократични и либерални формации.
2. Упреквате общественият манталитет в охлократичност или манипулативна демокрация.
Съгласен.
Но това е РЕЗУЛТАТ именно на факта че 45 години...

Прочитане на целия коментар
България е ТОТАЛИТАРНА държава ТОТАЛНО ПОДЧИНЕНА на Москва /надявам се, че няма да паднете до нивото да заобикаляет тези факти/.
А няма по импозантен паметник именно на тоталитаризма от ПСА.
Получава се, че с половин уста упреквате част от обществото в "тоталитарно мислеен" и в същият момент сякаш не виждате стожера на това мислене в центъра на София.
3. Идентификацията на СА с антихитлеристката коалиция е най-малкото ... манипулативно.
Апропо, ако човек се представя као експерт, то изискванията към него са като към експерт. Надявам се да се държите като експерт и да вземете отношение - ясно, прецизно, конкретно - по функциите на едно подобно съоръжение и да заявите еднозначно ясно ЕКСПЕРТНО мнение. За-Против

 
Преглед на профил v Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 18:10 103
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#98] от "gradinko":

http://www.youtube.com/watch?v=563JXhSlruI&feature=player_embedded#!

Поздрав за всички храбри защитници на България от фашизъма!
Нека да е съвсем ясно кои оцветяват мненията си в червено и кои защитават паметника на окупаторската и разбойническа болшевишка орда...

_____

Срещу Освободителите на духа, хората, раби на навици, се отнасят с най-непримирима ненавист и злоба.
 
Преглед на профил petko41 Рейтинг: 8 Неутрална
16 яну 2011 18:20 104
- +Оценка
-5 +16

Русия обявява война на България - на 6.09.44г. Българската войска не воюва, защото ние сме обявили неутралитет. Руската армия прегазва България, без да срещне съпротива! Изграждаенето на този паметник е национално предателство от страна на БКП. И това предателство продължава и да днес!! Така, както съборихме мавзолея на "мастиката", трябва да бъде премахнат незабавно.

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 213 "Да"
16 яну 2011 18:36 105
- +Оценка
-9 +13

Здравейте, Люба Йорданова!
Обръщаме се към вас като модератор на дискусията във в-к "Капитал" - "Трябва ли да се демонтира паметника на съветската армия в София?".
Инициативният комитет се оттегля от дискусията на този етап и няма да продължи да участва в нея.
Абсолютно против сме привличането на „независимия” експерт Антоний Тодоров, съветник на президента Г. Първанов по политическите послания. Абсолютно против сме политизирането на каузата ни за демонтиране на въпросния монумент. С привличането му като "независим" експерт вестникът се опитва да провали тази гражданска инициатива, но ние не желаем да бъдем замесвани в подобна акция. Моля да отразите това на мястото, където в момента е основната теза от страна на инициативния комитет. Отделно ние ще имаме грижа да съобщим на всички свои съмишленици за скандалната намеса на политически фигури в този дебат и ще предприемем необходимите действия за осветляване и разгласяване на случая където и както сметнем за добре.
Очакваме отговор и бързо нанасяне на съответните корекции на сайта на дискусията, така че да е видно, че ИК се е оттеглил.

От името на ИК
Валентина Маринова

Заб.: Същото важи и за "независимия" експерт Чавдар Стефанов, който ще коментира казуса с паметника на следващия ден, който е дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, което не го прави експерт по най-новата българска история.


...

Прочитане на целия коментар
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 787 "Не"
16 яну 2011 19:01 106
- +Оценка
-17 +7

Историята си е история и не трябва да се пренаписва.
В случаят това даже е смешно, че тези дето се пънат да я пренапишат днес, даже не са победителите в световната война които по традиция имат право да пишат история...
Нали не си мислите че някой ще демонтира Паметниците на Съветската армия в Трептов парк насред Берлин, в Будапеща или във Виена....?
Та Съветската армия е главният "виновник" за разгрома на хитлерова Германия през войната.....
--------------------------------------------
Просто казано ако българчетата гешефтарчета от 25 ОНС не бяха приели с "аплаузи" (според стенограмата) присъединяването на България към хитлеровата коалиция 01.03.1941, обявила война на съюзниците 13.12.1941, преследвали и изселвали евреите, избивали партизани у нас и на Балканите, окупирали големи части от Гърция и Югославия, помагали с храни и материали на войските на Хитлер, "Паметник на Съветската Армия" определено нямаше да го има, нямаше и да има проблем днес....
---------------------------------------------
Като застанеш на неправилната страна в световен конфликт определено дълго ще го "отнасяш" .... няма как, история

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 19:04 107
- +Оценка
-6 +11

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
16 яну 2011 19:10 108
- +Оценка
-10 +8

До коментар [#103] от "vgdontschev":

http://vbox7.com/play:f773a596

Поздрав за всички храбри борци срещу комунизма и съветската власт. Нека е ясно кои оцветяват мненият си в синьо и т.н.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 787 "Не"
16 яну 2011 19:11 109
- +Оценка
-11 +5

До коментар [#80] от "dante": Има си приказка, драги, "да бе мирно седяло не би чудо видяло" - а за хитлеризма, за който плачеш, имаме мнението на Великите сили от Техеран 1943... така че място за спор няма...

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Люба Йорданова Рейтинг: 1291 Неутрална
16 яну 2011 19:17 110
- +Оценка
-10 +7

До коментар [#105] от "Валя":

Здравейте Валентина,

съжалявам, че сте взели подобно решение. Мисля, че дебатът предоставя добра възможност за дискусия и изразяване на различни гледни точки и ние като организатори се стремим да засегнем повече аспекти на въпроса, а не да каним хора, които да защитават само едната страна. Антоний Тодоров участва в дискусията като политолог и преподавател, неговото мнение не е в защита на една от двете тези и не виждам как въпросът се политизира, както твърдите вие. Чавдар Стефанов има интересно трето мнение по въпроса, което отново не е в защита на нито една от двете първоначални тези. Съжалявам,
че коментирате участието му без още да сте прочели мнението му.

За техническите детайли по оттеглянето на позицията ви ви отговорих по мейл.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 19:18 111
- +Оценка
-5 +11

Не бре,Боби,аз се усъмних в българския ти произход просто,нищо повече.След като пишеш за "българчета" явно ни иронизираш и се дистанцираш от нацията ни,още повече,че по-долу направо правиш образцово фелацио на нашите сръбски и гръцки убийци с "окупирали големи части от Гърция и Югославия"!За преследването и изселването на евреите,както и за избиването на партизани у нас и на Балканите не си струва да говорим,явно историята не ти е любима дисциплина.

_____

Келепир му е майката!
 
16 яну 2011 19:21 112

Коментарът беше изтрит от модераторите.

Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 19:23 113
- +Оценка
-4 +12

Интересно,и мой коментар се оказа покрит с чаршаф,явно съдържа обиди на расова,верска или сексуална основа?Не разбирам "говедо" етническа принадлежност ли,религиозна или сексуална?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 787 "Не"
16 яну 2011 19:27 114
- +Оценка
-17 +5

До коментар [#111] от "dante":
говоря за ....българчетата гешефтарчета от 25 ОНС ...... първо чети, после попръцквай ура-патриот, сваляч на паметници на победителите в ВСВ, ясно е колко знаеш историята.... те наистина си получиха заслуженото...

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 19:31 115
- +Оценка
-4 +12

Добре видях за какво говориш,дано и ти да четеш мненията си по време и след написването им.Прочети пак какво си излял в коментара си под номер 106 и кажи дали имам право да се усъмня в добрите ти чувства към страната ми,както и в познанията ти по българска история.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 Неутрална
16 яну 2011 19:33 116
- +Оценка
-5 +11

До коментар [#78] от "Павел":

Павел каза: Но при положение, че дебатът се води с обиди, омаловажаване на чуждите аргументи и отказване на каквото и да е разбиране, той става доста пошъл. И всеки поне малко уважаващ себе си човек не би влязъл в безмислен спор с някакви дървени глави, които са пропуснали 56-та, 68-ма и 89-та, за да се борят с комунизма, и са решили да го правят сега. А сега той вече не съществува, има нужда само от трезва оценка и изводи, за да не бъде повторен. "

Другарю Пламене,
Според Вас аз дървена глава ли съм или фашистка свиня? Отговорът Ви ще ми изясни изречението Ви: "А сега той вече не съществува, има нужда само от трезва оценка и изводи, за да не бъде повторен."
Надявам се, веднага да отговорите, а да не покриете като шумкар.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 Неутрална
16 яну 2011 19:38 117
- +Оценка
-4 +13

До коментар [#110] от "Люба Йорданова":

Изборът Ви на "независими" експерти не е удачен, според мен.

Бихте ли изнесли малко подробности - кой в "Капитал" е решил те да бъдат посочените двама - Антоний, оф, забравих му фамилията, моля за извинение, и Чавдар Стефанов?

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1040 Неутрална
16 яну 2011 19:44 118
- +Оценка
-9 +8

До коментар [#116] от "opashatko":

Мислех, че за 5 реда можете да ми запомните името (защото аз все пак пиша зад него, а не анонимно) - то е Павел, не Пламен.

Не знам какъв сте, защото не ви познавам. Дървени глави нарекох хората с маниер на спорене с обиди и с омаловажаване и без вслушване на аргументите на другата страна в дебата. Вие сам можете да прецените дали попадате в тази категория. Думите 'фашистка свиня' не съм си позволил да ползвам по ничий адрес.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
16 яну 2011 19:58 119
- +Оценка
-10 +7

До коментар [#117] от "opashatko":

Макар да съм на обратната позиция и аз не одобрявам избора Люба Йорданова на участници, защото на практика предотвратява дискусията. Понеже ми е изтрила коментара към нея, се наложи да пиша оплакване до главната редакторка. Направете го и вие - [email protected]

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 Неутрална
16 яну 2011 20:14 120
- +Оценка
-5 +11

До коментар [#118] от "Павел":

Извинение за името.
Тъй като попадам в графата на наречените от вас ДЪРВЕНИ ГЛАВИ, което е видно от участието ми в дискусията дотук, мисля че ми дължите ИЗВИНЕНИЕ. Не сте в правото си съвкупна група, която не познавате детайлно и поименно, да квалифицирате с еднакъв епитет, още повече че в нея попадат доста хора, които са се борили през изброените от вас години срещу режима. Както вие наричате защитниците на искането за демонтиране на въпросния паметник ДЪРВЕНИ ГЛАВИ, така пък организаторите на незаконния комунистически контрапротест на 9 януари т.г. при паметника, без имат разрешение, ни наричаха ФАШИСТКИ СВИНЕ.
Така...
Първо, нали ще бъдете така възпитан да ми се извините,
за второ, по-късно.

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1040 Неутрална
16 яну 2011 20:26 121
- +Оценка
-8 +6

До коментар [#120] от "opashatko":

О, веднага се извинявам, не само на вас, но и на всички, които съм обидил толкова дълбоко. Ако наистина се смятате за толкова засегнати от наистина безобидното ми определение, моля, модераторът да промени или изтрие това определение от коментара ми - "някакви дървени глави" от коментара #78 да се чете "твърдоглави хора"

Предполагам, аз не трябва да очаквам никакви извинения, за квалификациите, които отнесох от миналия дебат досега. Едва ли ще ги получа.

Аз на никакви незаконни (или законни) комунистически протести не съм бил и никога няма да бъда.

Поздрави

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 787 "Не"
16 яну 2011 20:30 122
- +Оценка
-18 +6

До коментар [#115] от "dante":достатъчно добре съм с четенето и писането, а страната България е толкова твоя, колкото и моя, айде няма нужда от ура-патриоти модел 1912, видяхме до къде ни доведе този патриотизъм за 32 години - до три загубени войни и три национални катастрофи..... а и до Паметникът на Съветската армия, между впрочем.... та нямаше да има нужда и от днешната дискусия.....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 512 "Да"
16 яну 2011 20:48 123
- +Оценка
-6 +15

Факта е, че явно не са намерили нито един експерт, необвързан с БКП и нейните креатури, който да каже нещо в полза на тезата за оставането на паметника. Дори самия Светлин Русев, не можа да каже нищо в тази насока, по време на телевизионния дебат.

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 20:56 124
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#122] от "boby1945":

А за интернационализма, той докъде ни доведе?

 
16 яну 2011 21:27 125

Този коментар беше изтрит в 21:29 на 16/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 Неутрална
16 яну 2011 21:30 126
- +Оценка
-5 +7

Така, значи не са дървени глави, а твърдоглави, добре.
Значи останалите са МЕКОГЛАВИ.
А вие, друже, от кои сте - от ТВЪРДОГЛАВИТЕ ИЛИ ОТ МЕКОГЛАВИТЕ!

 
Преглед на профил Maria Micheva Рейтинг: 8 "Не"
16 яну 2011 21:36 127
- +Оценка
-15 +6

Стига разрушения!!!!
Стига!
Всеки паметник е богатство!

 
Преглед на профил Hris_ti Рейтинг: 462 "Да"
16 яну 2011 21:42 128
- +Оценка
-5 +12

До коментар [#127] от "Maria Micheva":

От паметник до паметник има разлика. Не поставяйте всички паметници под общ знаменател. Има паметници, които овековечават събития, с които се гордеем. А има и такива, като "паметника" на съветската окупаторска армия, които са позор за страната ни.

_____

"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 
Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 521 "Да"
16 яну 2011 21:56 129
- +Оценка
-6 +11

До коментар [#100] от "Павел":
Хайде сега без блъфове - кое в мойте коментари е лична обида към някого, или лично към вас? Кое е измислица, а не факт? Приличам ли ви на лумпен или авторитарен тип от аргументите, които съм изложил?
Ако можете - обороте го, ако не - признайте историята или замълчете! Изводи от типа " В реката тече вода" нямат особен смисъл, нещата са конкретни, всеки има глава на раменете.
Този дебат ще продължи и извън в. Капитал, един ден ПСА ще бъде премахнат, а дотогава ще бъде обругаван и неподдържан, но ето една ясна част от отговора на въпроса - защо изостанахме толкова от страните от Центр. Европа - Полша, Чехия, Словакия, Унгария - заради крайните форми на чуждопоклонничество, заради обучението ни в нихилизъм и заради страха от истината.

 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 663 "Да"
16 яну 2011 21:57 130
- +Оценка
-7 +11

До коментар [#122] от "boby1945":

Фасулчо1945 , изглежда че ти все още не си разбрал , че любимата ти Русия ИЗГУБИ Студената война и че вече никой не я взима много на сериозно и че вече никой не се страхува от нея - осбено източно-европейските страни. Русия в момента е вече , само едно жалко подобие на сгромолясолото се СеСеСере.
А ако още тази проста истина не си я осъзнал или си я забравил , събарянето на т.н. „Паметник” , ще ти я припомни.


 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 213 "Да"
16 яну 2011 21:58 131
- +Оценка
-5 +9

Все още стои тезата на ИК и снимката на един от участниците в него. Кога ще бъде махната? Това е въпрос към модератора и към който трябва от екипа на вестника.

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 787 "Не"
16 яну 2011 22:06 132
- +Оценка
-14 +4

До коментар [#129] от "kalin_m":изостанахме защото 1991 на власт "с малко и за кратко, но в резултат с много бели", дойдоха рестипути-демосрати, които по далече от носа си не виждат, нищо друго освен събиране на наеми, дребен гешефт и да краднем я гараж, я фабричка, я да подарим Кремиковци за 1 долар, не ги интересува.... наследниците на тези дето ни набутаха в трите национални катастрофи 1913-1944.
Които, мине не мине време, и подскачат, днес им пречи Паметника на Съветската Армия, на ура-патриотите, да си съберат наемите вероятно ..... циркът се точи от 1912 година...... нищо след една година ще стане век.....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Aldin Dimitrov Aldinov Рейтинг: 512 "Да"
16 яну 2011 22:08 133
- +Оценка
-5 +13

До коментар [#110] от "Люба Йорданова":
Цитат:"Антоний Тодоров участва в дискусията като политолог и преподавател"

Не ми става ясно как разделяте това, че е политолог, от това че е съветник на президента, като става дума за една и съща личност. Да не би в битието си на политолог да мисли по различно от това, което съветва президента, нали и там е поканен именно като политолог?! Все пак надявам се да не става дума мистър Джекил и д-р Хайд.
По тази логика, да бяхте си поканили направо гоце и той е експерт по "История на БКП", или Станишев, той пък е експерт по "униформите в съветската армия" :)

_____

"Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 787 "Не"
16 яну 2011 22:10 134
- +Оценка
-14 +5

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
16 яну 2011 22:16 135

Този коментар беше изтрит в 22:16 на 16/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 22:17 136
- +Оценка
-4 +11

До коментар [#134] от "boby1945":

А, показа си истинския облик, добре. Ама не ми отговори. С интернационализма докъде го докарахме? И да добавя -- със спиритосания Г. Димитров, слабоумния Червенков и чобанина Живков.

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
16 яну 2011 22:39 137
- +Оценка
-17 +6

Ескуството, а в т.ч. паметниците, е характерно с това, че различни хора виждат различни неща в едно и също произведение! Очевидно и с този паметник е така! Няма как бившият агент на ДС Инджев, завършил с връзки в СССР да не вижда в паметника собствената си некадърност! Толкова жертви, доноси, лишения, а тоя СССР да вземе да се разпадне! Сега трябва да става агент на други, но е старичък за това, а и образованието не е подходящо! Всяка фибра на тялото му сигурно протестира когато гледа подобен паметник!

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 22:43 138
- +Оценка
-6 +11

До коментар [#137] от "belalov":

В паметник с надпис "на съветската армия освободителка" не се вижда друго освен нагла лъжа. Иво Инджев е първият и единствен журналист в България, който сам обявява че писал доклади на ДС, за да бъде допуснат да пътува в чужбина и да се развива като арабист. Очевидно ако копате картофи на полето няма причина да пишете доклади, освен ако не засягат качеството на картофите, или ако комшията ви разказва вицове и трябва да му направите кал за да дръпнете в службата до поста главен копач на картофи.

 
Преглед на профил kirilg Рейтинг: 8 "Да"
16 яну 2011 22:43 139
- +Оценка
-6 +12

Ако е истина това, че „независимия” експерт Антоний Тодоров е съветник на президента Гоце Първанов и че утре ще се изказва Чавдар Стефанов- дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, то тогава "Капитал" отива в кошчето за салфетки за мръсни ръце- при останалите... Едва ли нещо има смисъл в страна, където всичко е обратно на морала и на здравия разум?! Ще споделя само една мисъл на Огнян Минчев:
" България е удивително богата на мегалитни съоръжения от полу-изчезнали полу-цивилизации."...:))
..и ще си позволя да я допълня: ...те ще останат и след изчезването на страната като доказателство за безграничната глупост на българите...

 
Преглед на профил Валя Рейтинг: 213 "Да"
16 яну 2011 22:45 140
- +Оценка
-5 +11

отговорът на модератора на дебата до мен:

"Съжалявам, но дебатът вече е започнал и няма как да правим промени по отминалите етапи и да, мога да отразя това, че се отказвате чак в
заключителните тези. Утре ще обсъдя въпроса с редакторите и ще ви пиша веднага след това". Люба Йорданова

Моят отговор:

"Да, разбира се, обсъдете го, до утре ще изчакаме, но само до утре.
И няма как да е невъзможно да отразите, че се отказваме".
Валентина Маринова

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
16 яну 2011 22:55 141
- +Оценка
-16 +7

Когато аз минавам покрай паметника виждам паметник на армията участник в победата над хитлеристката коалиция, армия която макар и обявила ни война не е бомбандирала мирни граждани, както САЩ! Разбира се не считам, че и американските момчета са виновни за заповедите на своите командири, на война, като на война! Виновни са тези, които ни вкараха в тази война иначе наистина този паметник можеше да го няма! Мисля, че размерът му е прекалено голям, но стойността на паметниците не всякога е в размера!

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 22:57 142
- +Оценка
-6 +13

Колкото и да се говори на бранителите-матросовци,които живеят чрез този паметник,в края на краищата единствения техен аргумент ще бъде "щом го има,не бива да се маха".Което прилича на отговор на човек с психика,близка до детската,и това май е основния проблем-че спор водят възрастни и деца...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 663 "Да"
16 яну 2011 23:00 143
- +Оценка
-5 +12

До коментар [#134] от "boby1945":

Фасулчо1945 , други неща по-лесно влизат , ама как да ти се вкара акъл в черепната ти кутия , като се има предвид напредналата ти възраст – доста трудна задача.
Ето защо ще ти обясня някои прости неща , като на не особено „бързоразвиващ се”:
1„Паметника” е създаден , както и на други места , по заповед от Москва , за да напомня на българите , кой е истинският господар в страната ни. Посланието , което е трябвало да носи е просто – страхувайте се от Червената армия , защото пак може да дойде при вас /справка – ГДР , Унгария , Чехословакия/.
2.Вие комунягите не се итересувате да ли ви уважават , симпатизират или ви искат - вие се интересувате само от едно – да ли се страхуват от вас. Но вие самите изпадате в ужас , когато разберете , че вече никой не се страхува от вас – спомням си как изглеждахте през 1990 и 1991 – като смачкани домати бяхте. Всъщност такива сте и сега.
3.Любимото ви и „могъщо” СеСеСеРе се разпадна и отиде ........... .. не ми е удобно , да ти кажа точно къде – ти много добре знаеш къде. И няма кой вече да спре напълно естествения ход на събитията – всички остатъци от развалините на бивши империи и „родини на комунизЪма” и прочие идеолигически боклуци , се отправят към бунището на Историята.
4.Така е фасулчо1945 – времето ви изтече , силиците ви и те.
Иди да поплачеш на рамото на Станишев.


 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 23:05 144
- +Оценка
-5 +14

До коментар [#141] от "belalov":

1. А като минаваш какво пише на паметника? Няма Съветска армия освободителка. Има Работническо-селска червена армия, която (след като 2 години е била съюзница на Хитлер) окупира България на 8-9 септември 1944 г. и оказва подкрепа за установяването в България на диктаторски комунистически режим, който провежда терор над собственото си население през следващите 45 години.
2. За Бога, кога ще се научат всички (не само ти), че се пише "бомбардирам" с "р" а не с "н".
3. Във война с СССР не ни вкарва никой освен СССР. СССР ни обявява война на 5 септември 1944 г. Не ние на него. А това се случва, за да има предлог да нахлуе в България.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 23:07 145
- +Оценка
-4 +14

Белалов,сериозно ли бе,човек?!Наистина ли това виждаш,минавайки покрай тази композиция?Аз пък виждам паметник на убийци на жени и деца,паметник на морални изроди и дегенерати,на безбожници и военнопрестъпници,унищожии половин континент!И разбира се,за бомаНдирането на мирни граждани си прав,такова не е имало.Вместо него е налице бомбаРдиране на мирни граждани и селяни!Налице е унищожаването на МИЛИОНИ мирни граждани в източните германски земи,за да бъдат дарени те на Полша,от която пък "освободителите" предвидливо откъсват нейни източни земи,като така местят границата с 200 км.на запад за сметка на победените лоши.Аз,да ти кажа,като минавам през тази градинка с паметника,виждам еманация на всичко гнусно в народа ни-преклонение пред тиранина си,мазохизъм,простотия и кичозен вкус...Дали не гледаме с различни очила?

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
16 яну 2011 23:09 146
- +Оценка
-5 +12

До коментар [#141] от "belalov":

Това, че съветите излязоха победители от войната, не ги прави ДОБРИ ! Напротив, от лидерите им до обикновените войници са били орди варвари и убийци, също като нацистите ! Толкоз.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
16 яну 2011 23:10 147
- +Оценка
-14 +6

Спомням си преди години, кагато доморасли кариеристи партийни се натягаха на всяка цена всички да участваме в съботник или манифестация за 7.11, как обясняваха, че това е най-важното и всяка дискусия за целесъобразност е излишна. Представям си с каква ненавист голяма част от тях сега гледат този паметник и го ненавиждат и дори по навик се обръщат към "другари"! Понеже аз не съм се натягал паметника ми носи по-скоро хубави спомени! Това не се отнася за джамията в центъра, но като демократ също я считам за паметник, който е важен за историята на България! Радвам се, че мавзолеят на Батемберг и царският дворец в центъра също са запазени въпреки че нашите царе след освобождението, като цяло са имали таланта да губят битките спечелени от армията и народът ни!

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 23:13 148
- +Оценка
-1 +12

Разбрах,имаш проблем с буквите "м" и "н" и винаги ги бъркаш...Нейсе,пише се БатеНберг,просто споменавам...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 23:16 149
- +Оценка
-3 +13

До коментар [#146] от "Сашо":

Какви победители са излезли, братко, виж им дереджето във всяка една година след войната до ден днешен. :)

До коментар [#147] от "belalov":
1. "Батенберг" е правилното изписване на името. Не че се заяждам, но тези неща все някога трябва да се научат. Ще се изложите някой път пред голяма аудитория. Освобождение също е прието да е с главна буква.
2. За мен този паметник е символ на тази комунистическа диктатура, за която ви писах по-нагоре. Няма нито един логичен довод той да стои там, където е сега. Да се мести в музея, пак е по-добре от това, което строителите му са сторили на монументите свързани с царство България.

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
16 яну 2011 23:24 150
- +Оценка
-13 +4

Нямам никакви илюзии, че победителите са ангели! Инициативният комитет беше сложил надпис "Стига руски паметници в България", каквото и да значи това! Понеже не считам, че са толкова тъпи та да не знаят, че без Русия нямаше да има България, предполагам, че си мислят, че Русия е СССР! В световната война са загинали милиони и хората са видели какво ли не! Добре е, че след навлизането на съветските войски в България вече не са се режели глави за които да плащат хонорар. Разбира се това е само мнение.

 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
16 яну 2011 23:25 151
- +Оценка
-11 +6

Американците - водеща сила на демокрацията или единствените изроди, използвали атомно оръжие (2 пъти) срещу цивилно население?

Германците - технологични първенци и родители на Европейския съюз или садисти, горили милиони хора в концлагери?

Българите - просветители, дали азбука на славянския свят или окупатори, смачкали пражката пролет?

Китайците - най-старата държава с петхилядолетна история и култура или изверги, забавлявали се с отглеждане на хора в глинени съдове?

Руснаците - първите извели спътник и човек в космоса или орди варвари и убийци?

Често в живота има повече от един верен отговор.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 23:31 152
- +Оценка
-3 +11

До коментар [#151] от "gradinko":

Кой е смачкал пражката пролет? Я да ми разясниш малко ако може :D И руснаците не са първите извели спътник, съветите са ;)

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
16 яну 2011 23:38 153
- +Оценка
-12 +3

Така посоката на подобна дискусия може да ни доведе да се чудим първият спътник Казахстански ли е и първите български космонавти комунистически ли са или демократични!

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 23:39 154
- +Оценка
-3 +11

"Добре е, че след навлизането на съветските войски в България вече не са се режели глави за които да плащат хонорар"-да,не се е плащало за отрязана глава,но е имало доста такива,дори в прекия смисъл!Отрязана е главата на възрастна жена,клисар в монастир до София,която се оплакала на командира на една съветска войскова част,че мъртвопияните солдати уринират върху иконите и стенописите в църквата!При изтеглянето на въпросната част наказаните войници отмъстили на освободената старица,като и отделили главата с нож и изписали с кръвта и нецензурни думи по стената над леглото и...
Ех,Белалов,Белалов...

Градинко,разсмя ме с това за българите бре,аферим!Мислех,че ще пишеш за зверствата в окупирана Гърция или Югославия,за чеверметата от вражески войници,които нашите са въртели,пък ти кво-за 1000-та български войници в Прага преди 40 и кусур години,които са били НАЙ-МАЛОБРОЙНАТА войска от бившия варшавски договор,която тогава е била пратена за "освобождението" на ЧССР!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 663 "Да"
16 яну 2011 23:39 155
- +Оценка
-2 +7

До коментар [#151] от "gradinko":
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
gradinko
"Не" 16 яну 2011 13:47 84 Отговор
оценка -4
14 гласа

Докато продължавате да си говорите сами и да си пляскате един на друг, разликата в резултатите се стопява.
_____
gradinko.bg
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Стопява се ...........................

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
16 яну 2011 23:46 156
- +Оценка
-1 +11

До коментар [#153] от "belalov":

Ами може, ако някой твърди, че е руски. Аз знам, че е съветски ;)

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
16 яну 2011 23:49 157
- +Оценка
-4 +14

До коментар [#151] от "gradinko":

Какво сега, трябва да простим на съветите масовите убийства и зверствата, щото са пратили човек в космоса ли ?

п.с. Не бих имал против паметник на Гагарин и екипажа на "Аполо 11" ;)

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 726 "Да"
16 яну 2011 23:52 158
- +Оценка
-6 +11

До коментар [#110] от "Люба Йорданова":

Ами най-малкото не е етично (ах тази етика) от ваша страна да не упоменете че г-н Антоний Тодоров е "Съветник на президента на Републиката по въпросите на политическите послания", освен че е "политолог" и преподавател, а трябва да го разбираме от "случайните" участници в "дебата". В това си качество той, макар и пасивно, политизира дебата.

Всъшност прочетох тезата му в личният му блог, където е публикувана на 10.1.2010, а тук е публикувана с малки редакций, които да "смекчат" откровената му позиция пълна с пропаганда и непознаване на Европейските празници. В карайна сметка неговата позиция, а предполагам и тази на Гоце, е че в София трябва да има място за честването на "победата над нацизма" и той в прав текст си казва:

"Възможно е да има държавна церемония на Гроба на незнайния войн. Но това не променя нуждата от място за честване на такъв специален ден, от специално място, от паметник, посветен на победата."

- вие се сещайте кои е този специален паметник...

След това ни казва, че е идейно "новият" монумент да се препосвети:

"В памет на загиналите за освобождението на Европа от нацизма"

Не виждам как ще се впише хидожествено "Шпагин" в тази памет, но позицията на Тодоров ясно се...

Прочитане на целия коментар
вписва в сюжета на този "дебат" госпожо Йорданова. А именно : Да чуем позицията на комсомолския секретар! На Гоце! А след ден и на Москва!

Представяте ни обиграни, професионални пропангандатори, демагози и манипулатори, обслужващи чужда олигархия срещу "случайните" граждани от Фейсбук. Дотук стана ясно, че "дебат" засега няма, а се разиграва поредния фарс в който темата се измества към добре изтъркания рефрен за "победата над фашизма" за която обаче американските летци явно не са достойни, но Шпагин и Альоша са!

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
16 яну 2011 23:58 159
- +Оценка
-14 +3

До коментар [#152] от "maramot":

И не руснаците са пратили милиони в гулаците, а грузинците, и по-конкретно грузинецът Й. В. Сталин?

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
16 яну 2011 23:59 160
- +Оценка
-12 +3

До коментар [#157] от "Сашо":

На останалите от моя пример можем ли да им простим?

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
17 яну 2011 00:01 161
- +Оценка
-16 +4

Омразата рядко е градивна сила! Интересни са аргументите за това какъв хубав парк е този около паметника и как заради него е закрита детска градина! Имам усещане, че сред инициаторите за премахване на паметника са ДСБ. В последните 20 г. в София управлява дясно мнозинство, а в първите 15 от тях ДСБ и СДС бяха мнозинство! За това време парковете и градините в София намаляха 2 пъти, а детските градини са с 43 по-малко! Ето защо считам, че тази изява е по-скоро провокация отколкото грижа за София.

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
17 яну 2011 00:03 162
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#160] от "gradinko":

Останалите от вашият пример нямат най-големите паметници в центъра на София, нали ?

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
17 яну 2011 00:05 163
- +Оценка
-3 +12

До коментар [#161] от "belalov":

Никакво ДСБ няма. Крайно-десни сме, ултра-националисти, нео-нацисти и цанковисти. Разкри ни.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
17 яну 2011 00:08 164
- +Оценка
-10 +3

До коментар [#162] от "Сашо":

Това ли е критерият за прошка, дали имат паметник? САЩ имат университет, колеж и военна база. С Германия сме в един Съюз. Китай произвежда половината стоки в магазините ни.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
17 яну 2011 00:10 165
- +Оценка
-1 +13

До коментар [#164] от "gradinko":

Не бих имал против руски колеж и руски стоки в магазините. Не знам какво се опитвате да ми докажете.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
17 яну 2011 00:14 166
- +Оценка
-12 +3

До коментар [#165] от "Сашо":

Сигурно и срещу руска военна база и влизане в съюз с Русия нищо няма да имаш.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
17 яну 2011 00:23 167
- +Оценка
-1 +8

Не виждам връзката с паметника.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
17 яну 2011 00:24 168
- +Оценка
-9 +5

Не зная защо Сандокан счита американските летци за недостойни да са част от антифашисткага победа! Може би защото за техният паметник нямаше дебат! Фактът, че бомбите им са поразили предимно цивилни граждани не отменя вината на правителствони вкарало ни в тази война на страната на агресора. Способът бомбен килим на САЩ си е техен стил, но победителите не ги съдят! За съжаление летците ни защитавали дедите ни от бомбите имат по-малко паметници защото са на губещата страна. Също така за съжаление тези паметници не се подържат, защото е по-лесно да рушиш, но трудно да съграждаш!

 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
17 яну 2011 00:27 169
- +Оценка
-1 +12

До коментар [#168] от "belalov":

Тук не сте прав. Трудно се рушат червени митове, набивани с все сила 45 години.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил Сандокан Рейтинг: 726 "Да"
17 яну 2011 01:09 171
- +Оценка
-3 +9

До коментар [#168] от "belalov":

Да прав си дебат нямаше... имаше само протести, писма и призиви от сорта на "Не на паметник на летците бомбардирали мирна София" дори и група-инициативен комитет има във Феисбука, на която ти явно си член и поддръжник.

На 13.12.1941 г. България обявява война на САЩ и Англия, докато никога не е обявявала война на Русия и не е прекъсвала дипломатически отношения с Русия. Това обаче не пречи на Русия да ни обяви война на 5.9.1944 г. и най-вероломно да окупира България 3 дни по-късно.

_____

Без мъдра мисъл!
 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
17 яну 2011 01:10 172
- +Оценка
-10 +4

Със Сашо съм съгласен! Идеите, които той нарича митове, за разлика от паметниците се рушат трудно! Древните сатрапи, фараони, царе, султани и т.н. също са правели подобни грешки да рушат паметниците издигнати от тези преди тях, но това рядко помага. Не е помогнало и на Хитлер, и на Сталин, и на талибаните, и на Бин Ладен няма да помогне. Няма да помогне и на форумеца, чиято жена била рускиня

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
17 яну 2011 01:13 173
- +Оценка
-10 +5

и любовницата била рускиня, но той мразел руснаците! Господа решавайте си домашните проблеми у вас, а не публично!

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
17 яну 2011 01:26 174
- +Оценка
-10 +3

Сандокане, ти си като латерна, приказваш,а не четеш! Ясно казах, че не мога да бъда против нито един паметник на антифашисти в България. Както съм и против всяка чужда войска в България независимо да ли е Германска, Руска или на САЩ! Що се отнася за това, кой на кого и кога е обявил война е пределно ясно и добре, че са били СССР и разбира се І българска армия за да не загубим отново територия, както е било при предишните царски управления!

 
17 яну 2011 01:28 175

Този коментар беше изтрит в 01:28 на 17/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил kyphacah71 Рейтинг: 367 Неутрална
17 яну 2011 01:30 176
- +Оценка
-4 +12

Мили братя !! В Бургас има паметник в чест на 2 руски солдата ,загинали от препиване със спирт от 1 работилница ! А бе ,тия пиянгури ,вместо да ни освобождават , крадат и пият на поразия ! В София още има стари хора ,които помнят ,как потропвайки със руските ботушки по тротоара ,гладните , и бедни руски същества ,при вида на някой наперен българин ,или интелигентен софиянец , му подвикваха -" БУЛГАР ,СДАВАЙ ЧАСЬИ !! "
Т. Е. - бързаха да го освободят !! От това , което българина има в повече от гладните руски бандюги !!
А на оня дядо от Габровско ,помните ли , дето се оплака в вестник "Демокрация" през 90-те- " конфискуваха ми коня със инвентара , и ми откраднаха бакърената лозарска пръскачка " !!
Е , питам аз Гоцето , ченгенцето , с тая лозарска пръскачка в Велика Германия руските пияндета асмите на германците ли са пръскали ? против ръжда ? или паяк ?
инфантилни безродници ! деца на терористи , и Московцки парашутисти !!

 
Преглед на профил kyphacah71 Рейтинг: 367 Неутрална
17 яну 2011 01:36 177
- +Оценка
-3 +9

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 "Да"
17 яну 2011 01:38 178
- +Оценка
-4 +10

До коментар [#99] от "Vicomte":
Извинявай, обаче един от защитниците Павел Янчев нарече привържениците на демонтирането на паметника - ДЪРВЕНИ ГЛАВИ. Значи останалите - т.е. комунистите са МЕКОГЛАВИ (с меки глави).
Нещо да кажеш?
Значи на палачите и на внучетата им е позволено да обиждат, а твърдоглавите трябва да са любезни?
Не виждам коментара на Янчев, но за негово успокоение, той е заснет. Това е интернет, а не лист хартия, молив и гумичка.

 
Преглед на профил svetoz Рейтинг: 8 "Да"
17 яну 2011 01:39 179
- +Оценка
-3 +12

Белалов, нашите князе и царе в модерната българска история спомогнаха затова България да се превърне от ориент в една европейска страна. А твоите другари върнаха България в Азия.
И би ли ми казал кои територии е щяла да загуби България във Втората световна, ако не е била І БА, водена от ренегата и клетвопрестъпника Владимир Стойчев?

 
Преглед на профил Павел Рейтинг: 1040 Неутрална
17 яну 2011 02:13 180
- +Оценка
-10 +4

До коментар [#178] от "opashatko":

В предишния дебат аз бях наричан лъжец, малоумник, глупак, комунист от вашите привърженици. Някои ми казваха да млъкна и да спра да си изказвам мнението и т.н. Така че не знам с какви очи изобщо говорите, че някой ви е обидил и то с някаква метафора.

Можете да заснемете обидите и на вашите привърженици, много от които като вас даже не застават с имената си зад мненията си.

 
Преглед на профил kyphacah71 Рейтинг: 367 "Да"
17 яну 2011 03:09 181
- +Оценка
-3 +9

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 
Преглед на профил kyphacah71 Рейтинг: 367 "Да"
17 яну 2011 03:38 182
- +Оценка
-2 +11

Най важното е ,че всички разбунтували се войници, особено ония 6000 комунисти, с влак са откарани до София , и после тихо ,и кротко ги пращат по домовете -
никакви убийства ,или наказания от тогавашните ръководители на държавата !
Слава на старите родолюбци !
Ако сега хвърля бомба в клуба на родо-отстъпниците от БСП , какво ще ми се случи в някое мазе на РУ НА МВР ?

 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 787 "Не"
17 яну 2011 07:06 183
- +Оценка
-12 +2

Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Д-р Петър Величков Рейтинг: 213 Неутрална
17 яну 2011 08:42 184
- +Оценка
-2 +8

До коментар [#180] от "Павел":
Комунист обидна дума ли е?
Но ДЪРВЕНИ ГЛАВИ, да, тя е обидна дума със сигурност, както ФАШИСТКИ СВИНЕ.

 
Преглед на профил belalov Рейтинг: 624 "Не"
17 яну 2011 08:52 185
- +Оценка
-10 +3

Ами всеки си има поглед и оценка над историята. България се превърна, доколкото това е възможно, от Ориент в европейска страна заради българите, а не заради князете. Чисто формално заради техни грешки обикновенно губим територии след всяка война! При последната /втората световна/ загубилите държави граничещи с победителки в общият случай губят територии. Кои територии щяха да си харесат Гърция и СРЮ, ако не бяхме участвали във втората фаза на войната, не мога да кажа! Всъщност това е въпроса за много от десните политици! Иска им се да забравят, че техните партии вкараха България на губещата страна във ІІ световна война и сами докараха съветската армия у нас! За това са паметниците - гледаш и виждаш какво е било.

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
17 яну 2011 10:02 186
- +Оценка
-2 +10

До коментар [#185] от "belalov":

Коя дясна партия вкарва България във Втората световна война? Хайде да не си говорим на едро. Назови ми я тая дясна партия.

 
Преглед на профил kalva4 Рейтинг: 8 "Да"
17 яну 2011 10:29 187
- +Оценка
-3 +13

Иво Димитров
Нищо ново под слънцето.
След манипулативният материал на "експерта" дискусията се разпадна на дребни парчета и все повече се отдалечава от обявената цел.
В тази връзка - отново- безпощадно ясно се откроява общественото невежество относно новата ни история видяна през документи, а не през учебниците по история /на бкп/ от 1955 и 1968г.
Имам усещането, че болшинството от участниците са водени от емоционалните си предпочитания и предрасъдъци, а не от желанието да дебатират по същество.
Проблема обаче не е в участниците в дискусията, а в организаторите й и модератора.
Най-малкото е странно, че като експерти не са поканени хора, които действително чрез експертизата си биха спомогнали дискусията да бъде конструктивна.
Отсъствието на Пл.Цветков или Знеполски като експерти - с доказан научен принос в изследванията на база ДОКУМЕНТИ на новата и най-новата ни история буди недоумение.
А включването на г-н Тодоров е повече от невинно недоглеждане. Защото неговата сила - видно и от служебното му положение - не е в научният и безпристрастен анализ, а в манипулативното боравене с част от фактите за доказване на предзададена теза.
Искрено се надявам, че ако К са направили грешка с експертите, то да намерят начин в 3-ти етап да я оправят.
Иначе, съжалявам за провалянето на добрата идея от самите организатори.
Апропо, изказвам унажението си към ВСИЧКИ участници в дискусията, дори и...

Прочитане на целия коментар
най-неконструктивните. В крайна сметка, тона на дебата се определя еднозначно от организаторите и модераторите.

 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
17 яну 2011 11:15 188
- +Оценка
-1 +8

Кога ще минем към следващия "гост-експерт"? Вече е 17-ти от известно време :)

 
17 яну 2011 11:15 189

Този коментар беше изтрит в 11:15 на 17/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил kalin_m Рейтинг: 521 "Да"
17 яну 2011 11:29 190
- +Оценка
-2 +13

До коментар [#132] от "boby1945":
Това което си написал като реплика, няма нищо общо с дебата. Колкото до 1912г. - не си точен, може да се върнем и до 1878г. - една година нямаме нац. банка, официално средство за разплащане е руската рубла..., или да отидем в 1925г. - атентатът Св. Неделя, или 1941г. - "Крайовската спогодба", или до джобното тефтерче на Апостола - "Който ни освободи, той ще ни пороби" или просто да си приказваме странични глупости, за да може всеки обществен въпрос да се банализира и свежда до първосигналната система - сини и червени, млади и стари, ала-бала?
Не виждам какво ти пречат реститутите, но истината е, че много малко от тях получиха обратно това, което комунистите са им взели. Тези които са загубили фабриките си след 09.09.1944г. нищо не са получили, а трябваше. И ако бъркаш приватизаторите с реститутите /защото не виждам как реститут може да краде от държавата/, то вземи прочети малко повече по история, на много от нещата сме свидетели. Та, без да се обиждаш - изглеждаш ми една от жертвите на извратеното представяне на историята и неточното ти позоваване на фактите.

 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1240 Неутрална
17 яну 2011 11:53 191
- +Оценка
-3 +3

Дали се гордеем с него или не, искаме ли наистина да забравим миналото си. Това ли е преосмислянето, от което то има нужда?
http://nikolamihov.com/forget_your_past.html

_____

Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 
17 яну 2011 12:24 192

Този коментар беше изтрит в 12:27 на 17/01/2011 от неговия автор.

Преглед на профил Sioux Рейтинг: 724 Неутрална
17 яну 2011 12:28 193
- +Оценка
-3 +16

До коментар [#110] от "Люба Йорданова":

Вижте, за мен проблемът далеч не е дали Антоний Тодоров е съветник на президента или дали срещу нашата позиция се поставят "неслучайни" хора от БСП.

Проблемът с Антоний Тодоров, както съм описал и в мнение [#60], е че той влиза в дискусията без дори да си е направил труда да се запознае с позицията ни и с всичките аргументи дотук. Това най-малкото е НЕУВАЖИТЕЛНО към нас, участниците в дискусията.

Второто нещо, като следствие от първото, е че поставя своите субективни изводи на една напълно погрешна и подвеждаща почва.

Третото е, че в цели пет абзаца, представляващи повече от половината от тезата му, той говори за 9 май като "Ден на победата", в който се правят военни паради и т.н. В България такъв празник като "Ден на победата" няма, нито дрънкаме оръжие и правим паради. Всичко това е в сила само и единствено за Русия. Тук имаме ДЕН НА ЕВРОПА, ден много по-важен за това, което е България днес.

Наистина не разбирам защо ни пробутвате човек, който бълва толкова заблуди и откровени лъжи и то от позицията, която сте му дали - тази на "Гост-експерт"?...

Подигравате ли ни се?

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 "Да"
17 яну 2011 12:29 194
- +Оценка
-3 +13

Защо не се опитате да убедите обществото в Израел да постави паметник на Хитлер в Тел Авив?Нали фюрера е част от историята на народа на тази страна,а историята не бива да се забравя или поне така казват защитниците на паметника в София...Какво,различно и несъпоставимо ли е да се сравняват двата паметника?Докажете ми го с факти!

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
17 яну 2011 13:46 195
- +Оценка
-9 +3

До коментар [#194] от "dante":

Хитлер е бил привърженик на идеята за самостоятелна израелска държава. Само че плановете са били за Мадагаскар - представяте ли си колко години на безкрайна война и смърти щяха да бъдат избегнати, ако този план беше осъществен, вместо евреите да се боцнат посред любвеобвилните араби?

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 Неутрална
17 яну 2011 13:48 196
- +Оценка
-2 +8

Да,но това не променя още по-любвеобвилното отношение на съвременните юдеи към светлата личност на др.Шикългрубер,а аз именно изхождам от съвременните нагласи...:)

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
17 яну 2011 13:56 197
- +Оценка
-4 +7

До коментар [#191] от "mapto":

Никой не иска да забравя миналото. Демонтиране ----> музей ----> историческа памет.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 787 "Не"
17 яну 2011 14:06 198
- +Оценка
-10 +3

До коментар [#194] от "dante":защото умнев, Хитлер е победеният, когото именно главно Съветската армия пряко навря в миша дупка, заедно с гешефтарчетата-любители на "Нов ред в Европа".
На битите паметници не се поставят, бити и е..н си траят ......
Затова и Съветската армия има паметник в София, за да напомня на късопаметните бугаре - хитряги, алафранги да не им минава въобще през акъла:
1. Да обявяват война на Великите сили неподготвени и подготвени тоже
2. Да застават в световна война на "грешната" страна
3. Да въвеждат "Нов ред" тук и там
4. Да окупират чужди територии за които два пъти им е казвано в пряк текст от Великите сили че не са техни и никога няма да бъдат (Букурещкият мир 1913, Ньойският договор 1919)
5. Да притесняват евреите с мерак да им гепцат паретата
останалото го допиши

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Сашо Рейтинг: 675 "Да"
17 яну 2011 14:09 199
- +Оценка
-3 +10

До коментар [#198] от "boby1945":

Тоест паметикът е там, за да напомня на българите да НЯМАТ НЕЗАВИСИМА ВЪНШНА ПОЛИТИКА, това казвате вие. С което ние сме съгласни и за това искаме се демонтира.

_____

"Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 
Преглед на профил maramot Рейтинг: 418 "Да"
17 яну 2011 14:09 200
- +Оценка
-1 +9

Честит имен ден на именниците. Св. Антоний Велики първо събирал мъдрост, после започнал да говори. ;) Затова е и велик.

 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 Неутрална
17 яну 2011 14:16 201
- +Оценка
-3 +5

Боби,как е в Скопие?Дават го слънчево тук по новините...

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил ras16377431 Рейтинг: 1291 "Не"
17 яну 2011 14:35 202
- +Оценка
-10 +2

До коментар [#196] от "dante":

Евреите са очевидни комунисти, не знам защо вашата страна ги дава за пример. Хитлер се е борил срещу съветските варварски орди. Евреите мразят Хитлер, следователно са защитници на съветските варварски орди.

Затова след този паметник трябва да се захванете със синагогите.

_____

gradinko.bg
 
Преглед на профил г-н Балкански Рейтинг: 726 Неутрална
17 яну 2011 14:47 203
- +Оценка
-4 +6

Хм,чак пък да са "очевидни комунисти" онези в Ханаан...Явно има и такива сред тях,щом в Москва през управлението на Сталин почти всичкото му обкръжение е от споменатите,макар и аз да акцентирах неслучайно на "юдеи",не на "евреи",защото в Израел управляващите са предимно от приелите юдаизма хазари от руските степи,а не сефаради-евреи по кръв.Но това няма чак такова отношение към диспута тук,дадох просто примера с Хитлер,защото не се сещам за по-ярко противопречие.

_____

Келепир му е майката!
 
Преглед на профил Николай_1 Рейтинг: 663 "Да"
17 яну 2011 15:09 204
- +Оценка
-3 +8

До коментар [#198] от "boby1945":

Фасулчо1945 , други неща по-лесно влизат , ама как да ти се вкара акъл в черепната ти кутия , като се има предвид напредналата ти възраст – доста трудна задача.
Ето защо ще ти обясня някои прости неща , като на не особено „бързоразвиващ се”:
1„Паметника” е създаден , както и на други места , по заповед от Москва , за да напомня на българите , кой е истинският господар в страната ни. Посланието , което е трябвало да носи е просто – страхувайте се от Червената армия , защото пак може да дойде при вас /справка – ГДР , Унгария , Чехословакия/.
2.Вие комунягите не се итересувате да ли ви уважават , симпатизират или ви искат - вие се интересувате само от едно – да ли се страхуват от вас. Но вие самите изпадате в ужас , когато разберете , че вече никой не се страхува от вас – спомням си как изглеждахте през 1990 и 1991 – като смачкани домати бяхте. Всъщност такива сте и сега.
3.Любимото ви и „могъщо” СеСеСеРе се разпадна и отиде ........... .. не ми е удобно , да ти кажа точно къде – ти много добре знаеш къде.
В момента - ДНЕС , Русия е жалка картинка в сравнение със СеСеСеРе-то , което вече го няма и чиито символ е този "Паметник".
И няма кой вече да спре напълно естествения ход на събитията – всички остатъци от развалините на бивши империи и „родини на комунизЪма” и прочие идеолигически боклуци , се отправят към бунището на...

Прочитане на целия коментар
Историята.
4.Така е фасулчо1945 – времето ви изтече , силиците ви и те.
Иди да поплачеш на рамото на Станишев.
 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап с мнение в дебата ще се включи журналистът Чавдар Стефанов, който ще предложи трети вариант за съдбата на паметника. Очакваме и вашите включвания.