Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Победител - Читателите на Капитал искат по-строги бюджетни правила от европейските

60% 150 гласа
  Резултати от общо 248 гласували.
40% 98 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 100 гласа
54%
46%
Етап 2 - 65 гласа
55%
45%
Етап 3 - 83 гласа
72%
28%
Снимка

Да

Мартин Димитров

председател на СДС, съпредседател и депутат на "Синята коалиция"

Идеята за стриктни фискални правила трябва да бъде реализирана. Не случайно СДС още септември 2010 г. предложи приемането на фискален борд, който беше отхвърлен първоначално от депутатите от ГЕРБ. Тогава за пореден път сработи инстинктът, щом не се предлага от правителството се гласува против.

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Пламен Орешарски

бивш министър на финансите, депутат от "Коалиция за България"

Въпросът за т.нар. фискален съюз е сравнително индеферентен за българския случай. Преди 12 години България смени монетарния си режим и въведе фиксиран валутен курс, базиран на системата на Паричен съвет. Тогава фактически приехме да не правим големи бюджетни дефицити и да намалим своя правителствен дълг.

Основна теза Заключителна теза

Стефан Антонов

Модератор
Бюджетните правила за държавите от Европейския съюз вече са известни. Докато министър-председателят Бойко Борисов присъединяваше България към фискалния пакт, у нас приключи първата по-голяма дискусия как трябва да изглеждат правилата за бюджетиране в България и дали те трябва да са по-строги от европейските.

В продължение на месец и половина читателите следяха противопоставянето на идеи между бившия финаносов министър Пламен Орешарски и лидера на СДС Мартин Димитров. Арбитър с безпристрастно мнение бе Любомир Дацов, който днес е зам.-председател на НДСВ, а в предишните две правителства бе заместник-министър на финансите и отговаряше за макроикономическата политика.

Пламен Орешарски и Любомир Дацов защитаваха тезата, че проблемът на публичните ни финанси не е в дефицитите, а в това, че средствата не се харчат ефективно. Затова и те предложиха България формално да приеме изискванията на пакта, но да обръща внимание на собствените проблеми, за които решение не е изписано в европейските директиви.

Мартин Димитров пък подкрепи финансовия министър Симеон Дянков, че България се нуждае от по-строги правила. Той смята, че това е единственият начин да не се допусне повтаряне на гръцки сценарий. В същото време обаче той, а и неговият опонент Орешарски се обединиха, че България не трябва да допуска отвън да се налагат данъчна политика и макроикономическа политика, които може да забавят догонването на Западна Европа по жизнен стандарт.

И в трите кръга на дебата тезата на Мартин Димитров получи по-голяма подкрепа, измерена през читателските гласове на сайта. В същото време това се оказа една от най-коментираните и най-четените дискусии, организирани от Капитал, а седмици след нейното начало подобни дебати се проведоха под различна форма в други медии и в неправителствения сектор.
60% 150 гласа
  Резултати от общо 248 гласували.
40% 98 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 100 гласа
54%
46%
Етап 2 - 65 гласа
55%
45%
Етап 3 - 83 гласа
72%
28%
Подкрепете позицията си с коментар

3 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил joro112 Рейтинг: 8 Неутрална
12 дек 2013 19:12 3
- +Оценка
+1

Криворазбрана цивилизация?По-строги фискални правила не означава да се налагат глоби и такси на малкия и среден бизнес, за да се храни корумпираната българска администрация!Германия излиза от войните , защото държавните вземания са съобразени с реалния доход на хората и няма задължителен минимален осигурителен минимум!Имаш доходи -плащаш, нямаш доходи -не плащаш!Вместо да стимулират администрацията да си предлага, а НС да приема хранилки и основания за създаване на нови администрации, да намалят регулацията на бизнеса и да заместят "контрола" от чиновника с контрол от потребителя на услугите!Това което не е забранено е разрешено!

 
Преглед на профил Dragoslava Рейтинг: 1034 Неутрална
28 юни 2012 11:16 2
- +Оценка
+1

Вече няма накъде и мисля, го разбраха.

 
Преглед на профил cobourga Рейтинг: 466 Неутрална
11 мар 2012 09:06 1
- +Оценка
+2

Лъжецът Симеон ДЯНКОВ пак ще сваля ДДС ???
Плавно, с по 1%, ако имало възможност, ако........ Не може да бъде !!! Той така „планираше” и преди 2-3 години и ни залъгваше, пак с ДДС, с края на кризата, с държавния резерв, с откраднатите 1.4 милиарда от резерва Здравната каса ……. ДЯНКОВ се оказа пудел на ББ, финансист с опит на папконосец в Световната банка и с НУЛА практически постижения, нула !!!!!
Най-добре е ДДС да си остане 20%, но да падне ДДС за лекарства и учебници на 5 % !!!!! А ДДС за хляба, млякото, олиото и още две-три основни стоки да стане 10% !!!!!
Другото е от лукавия Бойко Борисов, ИПОНеца ……

 

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Можете да се включите в актуалния дебат на Капитал - "Трябва ли Европейският парламент да подкрепи ACTA?"