Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Срещу опасните пътни знаци

8 11 мар 2010, 12248 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: capital
Преглед на профил
Каузата е приключила и подкрепена от 31 човека
Защо е важна

"Ако има качествена маркировка, знаци, мантинели, то ще спасим живота на поне 150-200 души". Това са думи на председателя на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров. В допълнение към ежедневното изнервяне от неспазване на правилата и в без това натоварения трафик, това твърдение ни накара да проверим как може да се промени абсурдната ситуация.

Какво е решението

На първо време трябва да се изготви база данни с опасните пътни знаци и техните местоположения, да се предаде на отговорните органи и да се следи дали нарушенията ще бъдат поправени.

Коментарът на

Сигурно и вие сте виждали полегнал, огънат, надупчен или ръждясал пътен знак със стърчащи ръбове или поставен твърде ниско до земята, който не само не носи никаква информация на шофиращите, но става и опасен в определени ситуации на пътя. Или пък редовно ставате свидетел на критични моменти и даже произшествия заради липсващ или неправилно поставен пътен знак или указателни табели. А може пък да забележите и знак, който нарочно е поставен на неудобно място, за да ви постави в позиция на нарушител...

Изпратете ни снимка или сигнал с предложение на kauza (at) capital.bg, а ние ще проверим чия е отговорността за поставянето на знаците и ще настояваме нарушението да бъде поправено.


Каузата е публикувана в раздел "Приключили" поради факта, че не получи широка подкрепа от читателите

Подкрепете позицията си с коментар

8 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил me, myself and I Рейтинг: 418 Весело
11 мар 2010 14:34 1
- +Оценка
+2

Аз съм виждал пътен знак по средата на самата улица - Студенстки град, НСА, на Т-образното кръстовище до обръщалото на автобусите. Беше нахендрен в някаква дупка.

 
Преглед на профил Distributed Рейтинг: 778 Неутрално
11 мар 2010 14:39 2
- +Оценка
+4

Аналогично трябва да се иска и премахването на дърветата и билбордовете около пътищата. В много от случаите кола излиза от пътя и се блъска челно в дърво, което ако го нямаше може би щеше да си продължи да върви из полето.

Не е толкова голям проблем да сечем дървета, стига да садим повече от колкото сечем.

_____

Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 
Преглед на профил mapto Рейтинг: 1243 Неутрално
11 мар 2010 23:06 3
- +Оценка
+3

Да, обществено-поддържана база от такива табели е много добра идея. На практика така обществото ще помогне поне малко на държавата, макар и в близко бъдеще да не може да се направи много по въпроса. Все пак когато има възможност поне ще има списък с необходимите промени (още по-добре ако е приоритетизиран).

_____

Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 
Преглед на профил Тони Крумова Рейтинг: 8 Неутрално
14 мар 2010 22:53 4
- +Оценка
+1

Да, подкрепям каузата. Да помогнем на КАТ, да се свърши
работата. Има много не на място поставени пътни знаци още
от времето, когато пътищата бяха тесни. Има и стари, олющени
от времето пътни знаци. В най-скоро време ще направя снимки
и ще ги изпратя на редакцията.

_____

Учението дава знанието!
 
Преглед на профил Виктор Рейтинг: 8 Неутрално
14 мар 2010 23:47 5
- +Оценка
+5

Ясно е казано: градско - 50 км/ч, извънградско - 90 км/ч.
Защо на всеки 2-3 км има знак за ограничаване на скоростта, защо някой трябва да мисли вместо нас.
В Англия просто пише на табелата "Намалете скоростта". Всеки сам преценява с колко да я намали и изобщо да я намали ли. Всеки има глава на раменете си и може да мисли.
Премахнете повечето ограничения и нещата ще се регулират сами. Ще се премахне и подкупването на полицаите и т.н.
В България се чудиш къде да гледаш пътя или безкрайните излишни табели по пътищата.

_____

Sapienti sat
 
Преглед на профил Недялко Маринов Рейтинг: 230 Гневно
24 мар 2010 11:58 6
- +Оценка
+1

А какво ще кажете за "пътните" знаци за Служебен абонамент, спирането забранено? Самият знак показва 1 служебно място, което е такова до 19:30, а на улицата има 4 поставени табели, които стоят там денонощно и съответно пазят 4 места. Или пък идва някакъв старец с униформа на пазач и ми казва, че мястото е заето.... в 2ч през нощта и имало табелка. Ами кой ще разкара знаците тип кашон, трикрако столче или маса тип "щъркел" които също пазят нечие място?

 
Преглед на профил Дени Симеонова Рейтинг: 1291 Неутрално
8 апр 2010 13:46 7
- +Оценка
+2

Читател ни писа в подкрепа на каузата за подобряване сигурността на пътя. Публикуваме сигнала му за опасни участъци и дълбоки дупки по пътищата. Очакваме още сигнали и снимки.

Здравейте,

Тъй като ви чета всяка седмица и не зная до кого да си адресирам писмото реших да ви напиша на вас. Темата е банална - пътния АД. Копието на писмото е до " НАПИ "

В петък и събота (26.03.2010) пътувах по линията - Варна-Шумен-Разград-Русе -Букурещ и обратно. Излишно е да споменавам че пътният ад свърша след Дунав мост и започва обратно в България отново от там. Пътя до и в Букурещ е мечта.

Пиша ви за да отбележа някои ОПАСНИ участъци с много дълбоки дупки , които трябва да се запълнят НЕЗАБАВНО - основно на магистралата тъй като там при скорости от 120-140 км/час е невъзможно да се реагира бързо и безопасно за тяхното заобикаляне.

1. На магистралата Варна->Шумен в участъка между Девня-разклона за Провадия след втория мост има няколко много дълбоки и заемащи цялата дясна половина на пътя дупки. Имаше два TIR-а които бяха със спукани гуми и разпилян товар .

2. На магистралата Шумен->Варна - между бензиностанция Shell и разклона за Невша - има участък с много дълбоки и широки дупки и разхвърчани тасове на джанти.

3. След разклона за София и гр.Разград - на едно място на около 10-15 км има участък с тотално изчезнал асфалт - около 10 м. и там преминаването е невъзможно...

Прочитане на целия коментар
със скорост над 15 км/h.

Мой приятел при заобикаляне на дупки по тази магистрала се преобърна 3 пъти преди 1 месец и по чудо остана жив.

Автомобила с който попаднах в тези безумни кратери е фирмен струва 100 000 лева , за него са заплатени 8000 лева акциз и 15 000 лева ДДС които държавата си прибра като надценка. Годишният му данък е 660 лева, годишното пълно каско - 4500 лева, а най-скромната сума 67 лв е за годишната винетка .

Тези суми явно не са достатъчни, за да осигурят безопасно придвижване в родната ми държава. Кажете ми - с какво още да помогна, за да подсигурите и вие безопасното придвижване на всички хора, използващи този участък от пътната мрежа?

Поздрави:
Боян Цанев
Варна

_____

the future is now
 
Преглед на профил Музар Рейтинг: 1291 Неутрално
26 май 2010 15:02 8
- +Оценка
+2

На сайта http://www.bezhaberie.com/ има огромна галерия на безумията по бг-пътищата. Преди 2-3 години авторът е изпратил отворено писмо до Б. Борисов, както и до вестници и телевизии (до Капитал също) с описание на проблемите. В книгата за гости има съвсем актуални мнения и попълнения за галерията.

Авторът е създал сайта в отговор на отговор от СО :-), откъдето искат доказателства:

“Дълбоко уважаваме личната позиция на г-н А. Рангелов, но да уронваш престижа на проектанти, служители на Столична община, НПП-КАТ при СДВР и “СКГТ – София” ЕООД, като ги обвиняваш в бездействие по проблемите свързани с организацията и безопасността на движението, считаме най-малко за некоректно. В тази връзка настояваме на тази среща г-н А.Рангелов да представи конкретни места и кръстовища на територията на гр. София, за които пише, че има противоречащи се и взаимно изключващи се пътни знаци, неработещи и опасни светофарни уредби, причинили не малко трагични инциденти с участниците в пътното движение, кръстовища в противоречие с всякакви нормативни уредби и здравия разум”.

_____

Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 
31 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл