Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

За достъпни данни от държавните институции

18 31 май 2010, 27375 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Каузата на: Боян Юруков
Преглед на профил
Каузата е нова и подкрепена от 122 човека
Защо е важна:

Проблемът има две страни. В държавните институции - кметства, общини, министерства, агенции и прочие има голямо количество данни, които на теория са свободни за достъп, но на практика са недостъпни за обикновените граждани. Пример за това за статистически изследвания, доклади и документация за процедури на работа.

От друга страна, част от информацията се публикува, но е неструктурирана, трудна за намиране и разбиране. Примери тук биха били сайтовете на Народното събрание и Агенцията по обществени поръчки.

Лицето на проблема обаче е едно - липса на информираност и привидна прозрачност. Видяхме, че от това можем да пострадаме всички - при гласуване на законопроектите за ГМО и ЗЕС аргументите на депутатите бяха, че те са публикувани на сайта на парламента от няколко месеца и никой не е надигнал глас. Подобен случай беше и скандалът с обществената поръчка за туристическия сайт за 2 милиона. В рамките на местната администрация пък свободният достъп до такива данни може да позволи на НПО-та и активни граждани да правят предложения за подобряване на ефективността и ефикасността на работа (забележете, че има разлика).

Не на последно място публикуването на сурови данни под формата на таблици, структурирана и категоризирана информация, ще позволи на частни инициативи да я обобщят, анализират, визуализират и представят на обществеността по-добре.

Какво е решението:

Промяна на правилника за работа на министерства, Народното събрание, агенциите, общините и кметствата като се добави/измени точка, задължаваща администрацията да публикува в разумен срок цялата информация определена като публична от закона. С европейски средства може да се доразвият сайтовете им за да се позволи това.

В плануваните предложения в новия сайт на парламента има подобрение, но никакви нови данни няма да бъдат публикувани. Освен това остава въпроса колко качествено ще бъдат направени сегашните промени.

Пример за приложение на свободно публикувана информация на сайта на Народното събрание е абонаментът за новите законопроекти и заседания на комисии по мейл и в Twitter. За да е възможно това обаче се налага сложна програма, която да "чете" сайта на парламента. Липсата на тази информация в суров формат е голям проблем пред такива приложения.

15 юни, 2010

"Освободете данните!" или какво би направил Че в дигиталната ера - обобщение в блога ми за нуждата от отворени данни

14 юли, 2010

От средата на юни Народно събрание публикува подробни разпечатки на гласуването на всеки депутат, както и разпределението им по групи. Тази информация се помества като приложение към стенограмите от заседанията като PDF документ и Excel таблица. Справките засега се пускат в сайта на ръка, но има ангажимент поместен в проекта за новия сайт на парламента, според който към края на годината това ще става автоматично. Тогава очакваме тези данни да излизат и като XML файлове и да са структурирани така, че да може да се извеждат историята на гласуване на всеки депутат, на всеки закон и прочие. Дори сегашното състояние позволява извеждането на интересна статистика. Примери за това ще намерите в блога ми. Един от тях е откриването на кои депутати са присъствали реално в зала, а не просто са се вписали. Това може да се сравни с реалните отсъствия.

20 юли, 2010


За послушните депутати и заспалата опозиция - първоначален анализ на данните от разпечатките с гласуванията в парламента

Коментарът на

Само преди дни депутатите приеха поправка в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, според която разпечатките от вота на депутатите ще бъдат качвани в интернет веднага след края на пленарното заседание. За достъп до информация как е гласувал всеки народен представител настояваше от края на 2009 група граждански организации и блогъри, които създадоха петицията 613 по името на члена и алинеята в правилника (чл. 61, ал.3), постановяващи условията за обявяване на резултатите от гласуването.

Публикуването на разпечатките е поредната стъпка за по-голяма прозрачност в работата на парламента. Съгласно правилника на интернет страницата на Народното събрание вече се публикуват стенограмите от пленарните заседания в срок от 7 дни. В сайта може да се проследи и кой от депутатите колко пъти е отсъствал от работа.

Необходими са обаче още много усилия, за да се осигури прозрачност на работата на държавните институции. В тази посока са и препоръките в годишния доклад за 2009 на Програма "Достъп до информация":

"Във връзка с изпълнение на задължението за публикуване на онлайн информация:

- ръководителите на централните органи на власт трябва да предприемат мерки териториалните звена да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация;
- да се определи във всяка институционална структура служител, отговарящ за изпълнение на задълженията по ЗДОИ и да бъде финансово обезпечена дейността му;
- да се създадат секции "Достъп до информация" в интернет страниците на задължените институции с изискваното по закон съдържание;
- да не се изисква универсален електронен подпис при подаване на електронни заявления за достъп до информация;
- да се публикуват всички проекти на нормативни актове, както и информация за срока на общественото им обсъждане".
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

18 коментара

Избор на тип:
1 юни 2010 13:31 1

Този коментар беше изтрит в 13:33 на 01/06/2010 от неговия автор.

Преглед на профил Владимир Kaladan Петков Рейтинг: 1341 Неутрално
7 юни 2010 14:34 2
- +Оценка
+8

Изключително важна кауза, която ако бъде спечелена ще позволи истинска прозрачност спрямо държавните институции.

_____

Без кураж няма слава!
 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1341 Неутрално
7 юни 2010 14:42 3
- +Оценка
+7

За целта обаче трябват няколко стъпки:
1. Разбиране от страна на институциите защо трябва да публикуват данни.
2. Разбиране, защо трябва да са в отворен формат и че това може да стане със съществуващите системи
3. Обучение на чиновниците, за да е постоянен процеса на публикуване и автоматизация, където може, за да не зависи от тях и да се спестяват усилия.

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил dreamer Рейтинг: 1128 Неутрално
8 юни 2010 11:46 4
- +Оценка
+5

За мен е абсолютно задължително държавните институции да са прозрачни, да отчитат дейността си в кратки срокове и да предоставят всяка най-общо казано незащитена от закон като секретна информация, която им е известна на гражданите. Ясно е, че е много болезнено за цялата прашлясала администрация да преглътне тази "обида" да бъде прозрачна. В голямата си част тя е свикнала да служи на интересите на своя началник, който пък служи на интересите на по-голям началник и така докато се стигне до върха. А също така е ясно, че върховете на българската администрация са служили предимно на своите си интереси и от нямай къде понякога са защитавали и обществените. Най-силното доказателство за това е имено факта, че трябва да превръщаме в кауза необходимостта за достъп до данни от държавните институции. Ако там всички служеха на обществото нямаше да държат гражданите настрани от всичката информация с която разполагат, защото в крайна сметка всяка държавна институция би следвало да съществува заради обществените интереси. Иначе за какво ни е?

_____

Отделете време навреме.
 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1341 Неутрално
15 юни 2010 15:56 5
- +Оценка
+5

Написах статия, която обобщава нуждата от отворени данни:
http://yurukov.net/blog/2010/06/15/osvobodete-dannite/

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил valterr Рейтинг: 8 Неутрално
16 юни 2010 09:27 6
- +Оценка
+2

Ако това се осъществи, ще стане много силно гражданското общество, ролята на администрацията ще добие друго значение/за сега действа на принципа дай на попа малкия пръст, за да грабне цялата ръка/, ще се осъществи на практика истинския контрол над дейността на държавните институции.

 
Преглед на профил Ivayloto бе Рейтинг: 763 Любопитно
21 юни 2010 10:36 7
- +Оценка
+1

Какво стана с Е-правителството?

_____

За едни благата, за други ла*ната
 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1341 Неутрално
21 юни 2010 10:46 8
- +Оценка
+2

Има си го и са добавили някои електронни услуги. Отворените данни обаче са нещо различно - това не е представяне на услуги, а на поток от информация, въз основата на която хората и бизнеса да взимат решения.

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил gafas Рейтинг: 226 Неутрално
22 юни 2010 11:45 9
- +Оценка
+1

Трябва и да се опрости процедурата за получаването и изплозването на електроният подпис. Сега тя е тромава и трудно използваема. Ако се опрости много повече граждани ще използват малкото достъпни електронни услуги и така ще намалят прекия контакт с прословутите български чиновници :)

_____

Господството над мисленето дава власт над живота
 
Преглед на профил makarena Рейтинг: 470 Неутрално
27 юни 2010 13:09 10
- +Оценка
+1

Изключително важна кауза.

 
Преглед на профил mastylo Рейтинг: 434 Неутрално
28 юни 2010 00:27 11
- +Оценка
-3

Съжалявам за негативния отзив, защото по принцип защитавам достъпа до информация и идеята за прозрачност на управлението. В случая обаче, горанта кауза е една от най-наивните, които са се появявали напоследък. Причината е, че стъпва на три големи заблуди: че в администрацията има (голямо количество) информация; че тя е достъпна за самите служители в администрацията; и че може да бъде предоставяна в структуриран вид. Ако беше възможно трите да са верни едновременно, светът (не само БГ) щяха да бъдат различни.....

_____

They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1341 Неутрално
28 юни 2010 10:43 12
- +Оценка
+2

До коментар [#11] от "mastylo":

Не съм съгласен, защото : 1. има информация, но тя е затворена в папки и в разни отдели. 2. ако не е достъпна за всички, то това е заради кофти комуникация или право за използване на данните. Вторият случай си е от йерархията, но първият си е чисто организационен проблем. 3. данните може да се структурират, но никой не го е правил до сега. Ако се започне да се публикуват, самите институции ще трябва да си оправят начина за боравене с данните и всичко това ще помогне на вътрешната им работа. Поне на теория. На практика не знам какво може да им дойде на нашите чиновници.

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил mastylo Рейтинг: 434 Неутрално
29 юни 2010 16:38 13

Там е работата, че на теория е лесно. Практиката е съвсем друго нещо и не е въпрос на желание и разбиране. А най-вече на административна култура и институционална среда. При това ключови са не чиновниците, а преди всичко техните началници - министри, кметове, обласни управители... Само за пример - базата с актовете на Министерски съвет съществува от 90-те, но едва сега стана достъпна заради желанието на един такъв началник да разобличи предишните!

Каузата ми харесва, но от житейският си опит дотук смятам, че ще е достатъно едно от изброените неща да се случи за има ефект на революция в управлението. Например, институциите да си изпълняват записаните вече в редица закони ангажименти. Като този за достъп до инфо. Ако всички възможни регистри, които се поддържат от институциите бяха публично обявени щеше да е лесно човек да поиска тази информация, която му трябва.
Освен прозрачността обаче темата има и един куп други аспекти. Най-важният за мен - защо администрациите не ползват инфото, което събират; защо никой не прави анализи и прогнози на тази основа. Тогава качеството на политиките щеше да бъде стотици пъти по-адекватно. Отговорът всъщност е прост - защото на въпросните началници хич не им пука за качеството на политиките; за това, което ще бъде постигнато след 5 или десет години от техните стъпки сега. Те са същите консуматори като нас - консумират властта си на мига.
И друг въпрос - защо институциите събират инфо, което не ползват? Щом...

Прочитане на целия коментар
данните остават в папки, значи те не са нужни и не следва да бъдат събирани...

И последното, което искам да кажа в тази връзка - все обичаме да казваме, че у нас нещата са под всякаква критика, но това далеч не е така. Разликата между нас и "другите" е само в това, че ние си подреждаме къщата едва в последните 10-ина години. Това е твърде кратък хоризонт за дълбока промяна. Уви!
За сравнение, ето един пример, който ми попадна наскоро. Почти 16 години по-късно, едва малка част от предначертаното е факт.
http://ec.europa.eu/dorie/fileDownload.do;jsessionid=WSLLLk0SsQS31tNpbTQkkXj7nTw1VRRdG0MlW3wsVJsQSs6ny8pt!-346607269?docId=134333&cardId=134333

_____

They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
 
Преглед на профил Йордан Рейтинг: 488 Неутрално
1 юли 2010 09:53 14
- +Оценка
+3

До коментар [#13] от "mastylo":

Мастило, значи все пак това, че "в администрацията има (голямо количество) информация" не е заблуда.

Щом тези данни съществуват технически е не само възможно, а дори лесно тя "да бъде предоставяна в структуриран вид". Така и третата заблуда отпада.

Каузата на Юруков адресира именно третия и единствен проблем - данните да бъдат предоставени на публичността.

Законът за публичен достъп до общественополезна информация е в сила и в България и ролята на обществото е да изискава все повече данни от институциите. Всъшност това вече се случва и по интернет страниците на институциите започват да се появяват интересни данни във формат на Ексел.

 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1341 Неутрално
1 юли 2010 11:49 15
- +Оценка
+1

Съгласен съм с mastylo за последното - че оправяме "къщичката" си в последните 10 години, а останалите са имали доста време да се движат в тази насока.

Количеството информация обаче наистина мисля, че е доста. Друг е въпросът, че е аналогово (по папки и формуляри) и хаотично (текстови документи, дискети, мейли). Създаването на единна политика за open data, както сам каза, зависи предимно от шефовете по горните нива и би имала дисциплиниращ ефект по-долните. Това е защото резултатите и особенно липсата на такива ще е моментално очевидна - има ли ги данните оnline. В същото време събирането и описването на тези данни ще помогне на самите чиновници да организират работата си и да не повтарят усилия и в същото време на началниците им - да получават нужната информация по-бързо.

До коментар [#14] от "Йордан":

Наистина някои предлагат такива таблици, но това е заради хрумване на отделни чиновници - липсва инструкции, структура и модел, по който да се публикуват тези неща. Затова няма и гаранции, че информацията ще е надеждна и ще се пуска редовно.

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1341 Неутрално
8 юли 2010 15:36 16
- +Оценка
+2

Разпечатките с индивидуалните гласове на депутатите вече са в мрежата. След моя молба започнаха да ги публикуват и като Excel траблици. Ето няколко идеи за какво да използваме тази данни още сега:
http://yurukov.net/blog/2010/07/08/razpechatkite-ot-glasuvaneto-na-deput/

До края на годината с новият им сайт всичко това ще излиза и като индексирани XML документи. Очаквам с нетърпение.

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил Боян Юруков Рейтинг: 1341 Неутрално
2 авг 2010 18:05 17
- +Оценка
+1

Имам нужда от малко помощ със събиране на информация от бюлетина на МВР за решени случаи на безследно изчезнали. Ето указания и таблицата:

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AsOyuStyvkMHdDJGVDhXSmRnWUFPaW9tSXk4WjJGSGc&hl=en&pli=1#gid=2

_____

Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 
Преглед на профил kamoria Рейтинг: 5 Неутрално
22 авг 2010 10:29 18
- +Оценка
+3

Напълно съм съгласна с тази кауза. Търсенето на каквато и да е информация из държавните сайтове е трудно. Това винаги е бил основен проблем на България.
Например обявите за работа в държавните институции къде ги публикуват? Всяко министерство на сайта си и става почти невъзможно да ги проверяваш всички.
И за европейските програми няма ясен и точен сайт и за нищо.

 

За да подкрепите тази кауза, моля влезте в профила си или посочете двете си имена и валиден email адрес.

Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
122 човека подкрепят каузата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл