Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Кой и как да мери топломерите

30 4 юли 2011, 69753 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: Diana VK
Преглед на профил

Темата е нова.
Предложена е от Diana VK и подкрепена от 47 човека.

Защо е важна

Вече 10 години има постоянни проблеми и недоволства от потребителите на дружествата, които замерват изразходваната през сезона топлоенергия. Неточностите, странните изравнителни сметки и безброй други проблеми са нещо, с коeто трябва да се разделим.

Какво е решението

Вместо да сменяме топломери на всеки 10 години, нека се въведат изисквания за уреди с подменящи се батерии, които не струват колкото самият уред. Да се задължи цялата сграда да ползва едно и също дружество за отчитане, а самите дружества да дават отчет на потребителите си.

Коментарът на

Какво е вашето мнение по въпроса? Смятате ли, че начинът на отчитане на изразходваната топлоенергия има нужда от подобрение и какви са възможните решения?
Искам да получавам съобщение за развитието на каузата
Подкрепете позицията си с коментар

30 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил ДАКС Рейтинг: 356 Неутрално
4 юли 2011 20:49 1
- +Оценка
+31

Ето още една тема за размисъл. Защо измервателните уреди трябва да са собственост на потребителите? Електромерите на "енергото" са собственост на "енергото".
Не е лошо и топломерите да са си собственост на доставчика, или поне на фирмата за топлинно счетоводство. Както и следва водомерите да са собственост на ВиК дружествата. И съответно да имат грижата да си ги подържат изправни, а не сано да имат претенции да им се правят контролни измервания или подмени с нови за сметка на потребителя.

_____

Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 
Преглед на профил tzonev Рейтинг: 237 Неутрално
4 юли 2011 20:51 2
- +Оценка
+18

Трябва да се поставят такива уреди, които да позволяват всеки гражданин с поне гимназиално образование да може да отчита потребените килокалории топлина, така, както става с отчитането на електроенергията в киловати. Оттам нататък е лесно- цената на калорията е публично известна и всеки ще може да контролира както потреблението си, така и разходите си. Отчитането ще се прави както отчитането на останалите битови прибори - водомери и електромери.
Общото потребление на един вход ще се определи като разлика от показанието на общия топломер и сумата от показанията на частните топломери. Плащането на общата част ще се разпределя пропорционално на частните кончумации. Това ще стимулир всеки вход (кооперация) да положат усилия за намаляване на загубите в общата част.
Отчитането трябва да се прави на тримесечие. Уредите трябва да са със сменяеми батерии; смяната да се извършва от квалифициран специалист от дружеството за отчитане на топлинна енергия, което обслужва входа.
Основният проблем - правилен избор на уредите за отчитане на подаваната топлинна енергия. Техният принцип на работа трябва да е известен и задължително и разбираемо обяснен на портебителите от дружествата за отчитане на топлинна енергия. Формулите, публикувани в Държавен вестник са изключително непрактични, на практика неизползуваеми дори от специалисти, поради множеството коефициенти, стойностите на които няма откъде да се вземат, а би трябвало те да са публично достояние, както е в...

Прочитане на целия коментар
развитите страни.

 
Преглед на профил Симо Рейтинг: 1241 Неутрално
4 юли 2011 21:17 3
- +Оценка
-1 +3

Че каква е ползата цяла сграда да са към една фирма ??? Това изявление в статията дори е без нито един аргумент. Да, добре е топломерите да са с лесно сменяеми батерии. Има такива. А още по-добре е да се отчитат дистанционно и да може да си плащаш реалната сметка всеки месец без изравняване.

 
Преглед на профил k_ Рейтинг: 3412 Неутрално
4 юли 2011 21:46 4
- +Оценка
+4

Засега имаме БДС за салам, сирене и хляб.
След като се развием достатъчно в технически, някъде след 20-30г сигурно от БАН и Техническия ще открият как се мери топлата вода и направят съответното уредче по БДС за парното.

 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 1811 Весело
4 юли 2011 21:57 5
- +Оценка
-1 +20

До коментар [#2] от "tzonev":
"Трябва да се поставят такива уреди, които .... да може да отчита потребените килокалории топлина, така, както става с отчитането на електроенергията в киловати."

Всички топлофикации бягат точно от това положение, като (и) от тамян. Нали така ще им паднат печалбите и ще лъснат кражбите със съучастието на топлинните счетоводители. Този закон за "ползваш, не ползваш — плащаш" нали за това го платиха, че заедно с шантавата система на измерване и формулите за изчисление, които са "фирмена тайна", да могат да изкарват каквато си искат печалба.
А ти искаш да заколят сами кокошката, дето им снася златни яйца :)

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил Нищо лично Рейтинг: 581 Неутрално
5 юли 2011 00:02 6
- +Оценка
-5 +2

Като за начало няма да е лошо да се направи една разяснителна кампания за обикновения потребител колко енергия се налива в жилището му през парното. След това да му се каже на каква цена се случва това и горе долу някакви причини за това.

Имам предвид, че много хора (вкл. родители, повечето ми приятели и т.н.) изобщо си нямат и понятие какво огромно разхищение са жилищата ни и как буквално ни разоряват. В следващия момент идва и съмнението, че фирмата за топлинно счетоводство ни е ощетила и ето конфликт.

Знам, че е трудно да се разберат нещата от не-топлотехници (самият аз не съм), но в крайна сметка трябва да се направи това усилие - и ще видите как изведнъж ще почнете да харесвате Топлофикациите :)

Освен ако вече си имате инверторен климатик и топлоизолация ;)

 
Преглед на профил roland Рейтинг: 409 Неутрално
5 юли 2011 09:59 7
- +Оценка
-1 +15

Няма в света такова животно като топлофикация.Непотребяваш , ми да подребяваш плащай. Сестрами живее в германия там има един уред на входа на апартамента завивиш го на нула напотребяваш следователно неплащаш.И друго среднато и сметка е 70 евро за 105 квадрата в който навсякъде и топло

 
Преглед на профил komba Рейтинг: 8 Неутрално
5 юли 2011 10:07 8
- +Оценка
-1 +9

До коментар [#2] от "tzonev":

Във всички нови кооперации е точно така. Проблема е в старите.
От топлинните счтовотства излизат с обяснението че топломерите са скъпи уреди и за това не се слагат на всеки радиатор. Предложих им много по-евтин вариант и много, много по-точен - почти колкото с топломер и естествено не го приемат, защото е точен и не може да се надписва.
Ако на всеки радиатор се сложи водомер за топла вода, всеки ще вижда колко точно вода е минала през радиатора и вече тези показания да са сумират и разделят на показанията на топломера в абонатната. В момента само топломера в абонатната е минал през мерки и теглилки и само той и отговаря на закона че е точен, всички видове топломери НЕ СА, за разлика от водомерите.

 
Преглед на профил bratdomingo Рейтинг: 466 Неутрално
5 юли 2011 11:08 9
- +Оценка
-11 +4

Аз лично съм много доволен от топлофикация. За проблеми , има проблеми, но дружеството предлага решение. Не знам дали надписват или не, но за моя тристаен сметката за парно и т.в ми е 1000 лв на година. Не смятам, че е възможно друго дружество да ми предложи същата услуга за същото качество на по-ниска цена.

 
Преглед на профил mto Рейтинг: 1035 Неутрално
5 юли 2011 11:30 10
- +Оценка
+3

До коментар [#1] от "ДАКС":

Е този въпрос го задавам от 5 години, обаче отговор не съм чул...

_____

Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 918 Весело
5 юли 2011 14:56 11
- +Оценка
-1 +2

"Моделът" на топлофикацията в България е в самата система, измислена в Русия перди 80 години, където жилищният фонд, в огромната си част беше държавен. Меренето на потребената енергия от и особено разпределението между отделните апартаменти въобще не беше грижа никому.... плащаш на ЖЭКа той има грижата...
Затова сега и проблеми......
Системата с топломерите си е добра по принцип, ама за "едър" градски собственик, каквито има много по Германия, Дания например.... хазяина разпределя измереното в абонатната станция както това става и у нас, ти плащаш с наема.... и инсталацията и топломерите са на "едрия" домовладелец, той се гъбарка с топлофикацията...
При нас всите сме "дребни" собственици и руско-германската система за мерене и плащане работи със скърцане, но важното е че работи....
За съществуващите блокове, по добра за сега няма.....
Идеята топломерите да "отидат" при топлофикацията трудно ще стане, щото вътрешните инсталации са собственост на потребителите "малките" собственици на апартаментчета .... въобще болшевишка работа, ама това е....

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил geordgeo Рейтинг: 1549 Неутрално
5 юли 2011 16:09 12
- +Оценка
+20

През зимните месеци се излъчи един репортаж за топлофикация София по телевизията (поредния), в който се засегна един много интересен факт - една домоуправителка от кооперация в квартал Лозенец зададе един готин въпрос,който остана без отговор от тъй наречените специалисти по отопление: "Как така през 2003 година за затоплянето на един кубичен метър вода (1м3) се изразходвало 45 киловата електричество,а през 2010 година 105 ?! Става въпрос за киловати електричество,а не за измислените им единици, в които измерват потребената енергия! Явно водата за тези 7-8 години се е променила (увеличила) като обем,та и трябва повече енергия за затопляне !Сигурен съм,че ни лъжат "на килограм",както се казва,кокошката е диамантена,а не златна! И нали си мълчим,ще продължават да ни лъжат още много дълго време...

 
Преглед на профил gost22 Рейтинг: 1811 Неутрално
5 юли 2011 18:37 13
- +Оценка
+12

До коментар [#6] от "Delta Sigma":
Няма нужда от някакви специални разяснения — достатъчен е един истински топломер.
Точно както електромерите дават реалната консумация на ел.енергия, така е с нормалните топломери (тези неща на вашите радиатори нямат нищо общо с нормален топломер) . Истинските топломери измерват точното количество топлина в калории или ватове (както си го настроим). Няма формули, няма кубатури, проценти и разни глупости дето трябвало да имаш три висши, че да ги разбереш. Сегашните формули на топлинните счетоводители ги крият, не защото са сложни като за професори, а напротив — формулите са прости, но веднага ще се усетим как точно се надуват сметките.

_____

"Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 
Преглед на профил boby1945 Рейтинг: 918 Весело
5 юли 2011 21:55 14
- +Оценка
-5

До коментар [#12] от "geordgeo":тирадата, която цитираш, е типичен пример на техническо невежество.... водата не се "топли" с електричество, а с пара, размерността е "кВтч" само че топлинни...
При такова повсеместно невежество как топлофикационните дружества да не прецакват, "милият, но прост" потребител?
Както казват моите приятели "Сам Бог велел!"

_____

Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 
Преглед на профил Ирина Марудина Рейтинг: 742 Неутрално
4 авг 2011 13:21 15
- +Оценка
-1 +4

Когато преди 3 години смених жилището си, сметките ми за топла вода в новия апартамент бяха по 100 лв на месец! Попитах в касата на Топлофикация: "Ооо, ами явно някой съсед ви краде, оправяйте се!"

Този абсурден отговор ме мотивира да си прегледам сметките лично вкъщи с Excel. Оказа се, че за моите декларирани 5 кубика плащам много висока цена потребление на кубик! Звъннах в Топлофикация, свързаха ме с главния инж. на моя район. Попитах го от къде идва тази цена на кубик. Обяснението му бе, че цената на кубик се определя като се види колко им струва донесената до нашия вход топлинна енергия, и после на всеки апартамент се даде пропорционална част от тази сума на база декларираното. Питах директно колко общо кубика са декларирали моите съседи - оказа се, че в моя малък вход бяха декларирали общо 20 кубика потребление, от които 5 бяха мои. Т.е. цяло лято аз плащах 1/4 от потреблението на блока, което бе изравнено есента... Но тези декларирани общо 20 кубика за входа липсва на фактурите.

Преди в Младост 1 минаваха и ни записваха потреблението всеки месец - изравнителната ми сметка бе 0. Не може ли всички топлинни счетоводители да действат така?!

 
Преглед на профил voklev Рейтинг: 237 Неутрално
26 авг 2011 00:37 16
- +Оценка
-1 +4

Топлолерите се дават от Русия, мери ги БСП, плащаме ние .

 
Преглед на профил nulew Рейтинг: 466 Неутрално
2 ное 2011 13:54 17
- +Оценка
+7

Тази тема е много сериозна! Системата с тези топломери е неприложима в България. Защо? В нормалните западни държави апартаментите и офисите са еднакви. В какъв смисъл? Еднаква дограма, еднаква изолация, еднакви радиатори, еднакви топломери. При нас-различна изолация, различни радиатори/като материал-алуминиеви, чугунени и различни видове стоманени, както и самите радиатори са с различни размери-ширина, дължина, височина и дебелина/, различна дограма, различни топломери, а и различни фирми които отчитат. На радиаторите някой е дал някакви коефициенти?? Кой, как и защо?? Кой е направил лабораторните изследвания, по каква методика и тя от кого е одобрена? Прост пример-В моя дом единият от радиаторите, който е ламаринен, в най-малката и най-топла стая ми отчита толкова колкото останалите 5 топломера. Безсмислено бе да се разправям, прекалено са прости за да го разберат и за това просто го изключих. За да е съвсем коректно, колко точно потребяваш ти трябват за всеки радиатор или при по-новите кооперации на самия вход за цялото жилище, Температура на входа, Температура на изхода и Количество преминала гореща вода. Не се ли мерят тези три показателя, то всичко е фалшиво. Мога да дам още един пример! Точно жилищата, които са най-добре изолирани и с наи-добра дограма, са най-ощетени. В смисъл- водата която постъпва в радиатора при достигането до топломера е най-малко изстинала и той отчита,че потребяваш много, а то не е така, защото тази вода когато излиза от радиатора е също с много...

Прочитане на целия коментар
по-висока температура. Сиреч, количеството оставена енергия в жилището е най-малка. А при не изолираните и с несменена дограма жилища, водата достигаща до топломера е много по-изстинала и той отчита много по ниско потребление, както и тази излизаща от радиатора е с много по-ниска температура. На практика изолираните жилища са с пъти по ощетени.
Изобщо нещата са си доста сложни и темата е за по професионално и по-подробно разнищване..

_____

Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 
Преглед на профил korso Рейтинг: 8 Неутрално
27 ное 2011 02:59 18
- +Оценка
+5

Само предплатена карта, като на сателитната ТВ.Мразя ви!Общински измамници.Бел ден да не видите!Изключил съм всичко към вас.Изплатил съм задълженията.За две тръби ме правите НАЕМАТЕЛ.Пак ВИ каня! Елате си изолирайте тръбите!

 
Преглед на профил tuti_fruti Рейтинг: 8 Неутрално
19 дек 2011 14:53 19
- +Оценка
-1 +6

Цените са надути пет пъти!!!!!

 
Преглед на профил Грую Груев Рейтинг: 466 Неутрално
18 яну 2012 15:31 20
- +Оценка
+4

Системата е остатък от социализма,когато се плащаше на калпак.Това вече е нетърпимо.Просто народа ни е много тъп и неосъзнат,за да се противопостави на този пладнешки обир !
Тези уреди измерват някакви относителни единици.Пълна глупост,но за това пък скъпа.А бе хора,поставете едни разходомери и приключете мъките.Но някой трябва да ги сръчка,а такъв за съжаление няма.Глупав ни е народа.Само се вайка и плаче.Трябва да се организират и да изметат цялата тази паплач,която живее на гърба им,чи най-нагло и цинично ги държи на студено.
Да плащаш за изключени радиатори.Да плащаш,когато си в емиграция в чужбина,това го има саво в тъпата ни държава.

_____

Хубав човек.Че и красив май.Аз си се харесвам!Какво ще кажете.
 
Преглед на профил melina Рейтинг: 516 Неутрално
25 яну 2012 14:30 21
- +Оценка
-1 +6

Не виждам нужда от топлинни счетоводители.Те само оскъпяват услугата.
Топлофикация да си отчита доставената енергия сама!

_____

melina
 
Преглед на профил mikbg Рейтинг: 8 Неутрално
28 яну 2012 08:12 22
- +Оценка
-1 +1

колкото високотехнологични уреди да бъдат монтирани , съседите като крадат-няма кой да ни помогне.Налага се друга схема на управление на топлинното подаване.Смятам, че е необходим документ -нещо като закона за местните данъци и такси....

 
Преглед на профил korso Рейтинг: 8 Неутрално
3 мар 2012 16:53 23
- +Оценка
+1

Безконтролният парламент на Софиската община, крадящ от половина-а та народонаселение да регламентира рекета си с топлофикацията.
1.Отчитането да става всеки месец и задължително влизане във всеки апартамент.Сещате ли се защо? Ако е не - максимум начисляване.
2.Управлението на вентила да става с предплатена карта, както при
Сателитната ТВ.Ама, космоса ,облаци,тръби,муфи,вентили да го калкулират и да кажат цената.
Плащаш гледаш ТВ, не си платил нема топло.

 
Преглед на профил vognian Рейтинг: 5 Неутрално
11 мар 2012 17:50 24

На кой му трябват тези топломери. Нали има един долу. В Сливен например са много доволни от сметките на парното. Е някой път радиаторите са топли друг път студени. Малко шантава работа.

 
Преглед на профил blue63 Рейтинг: 8 Неутрално
12 мар 2012 23:33 25
- +Оценка
+3

Защо въобще са необходими тези топломери! И защо трябва да има посредници? Нали знаете какъв е посредника...........?

_____

blue
 
Преглед на профил blue63 Рейтинг: 8 Неутрално
12 мар 2012 23:35 26
- +Оценка
+2

А и да не говориме, че топломерите не се ползват както трябва в България! Ако се използват както трябва "Топлофикация" ще фалира!

_____

blue
 
Преглед на профил brbr Рейтинг: 8 Неутрално
15 мар 2012 09:22 27
- +Оценка
-1 +1

До boby1945 да беше си направил труда да прочетеш с какво се подгрява водата в абонатните за да стигне определените градуси.
Всеки посредник утежнява сметките на потребителите.
Относно влизането в апартаментите има резон - така се хващат "добросъвестните" съседи дето си подменят радиаторите в апартаментите и цяла зима ходят по къс ръкав, а им отчитат после 0 потребление защото са сложили радиаторите с топломерите дето са презимували на терасата.

 
Преглед на профил Angelova Рейтинг: 409 Неутрално
23 май 2012 12:57 28
- +Оценка
+1

Аз разсъждавам по следния начин: това е система, следователно трябва да се знае какво се случва на входа (т.е. какво отчита абонатната станция) , какво се случва в хода на подаване на топлоенергията (т.е. пред всеки апартамент трябва да има измервателен уред) и какво се случва на изхода (няма уред, който да отчита действително изразходваната топлинна енергия). Топломерите трябва да са собственост на топлофикация, категорично! Никакви посредници не са необходими, защото това само оскъпява крайния продукт.
Въпреки, че преди началото на отоплителния сезон подадох заявление за редуциране на миналогодишните ми сметки с 50%, тазгодишните ми авансови начисления бяха аналогични на миналата година. Зададох въпрос на топлинния си счетоводител - фирма "Бруната", защо това е така? Отговорът беше: "А Вие представяте ли си какви щяха да Ви бъдат сметките, ако не бяхте подали заявление за намаляване на потреблението? " . Направо съм бясна! Миналата неделя влязоха служители от "Бруната" в жилището ми и действително отчетоха намаление на потреблението с 50% на всички топломери. Незнам какво да правя оттук нататък?

 
Преглед на профил Batezuzi Рейтинг: 1997 Неутрално
31 май 2012 01:35 29
- +Оценка
+1

За да е максимално точно е редно да се мери какво количество топлина влиза от тръбите на топлофикация и какво количество се връща както за парното така и за топлата вода. Това, че винаги има общи части няма как да се избегне освен ако не се прокарат отделни тръби до всеки апартамент, но явно топлофикация удобно забравя, че има разлика дали ще загрееш примерно 1000 куб метра вода от 15 до 65 градуса или от 30 до 65 градуса...

 
Преглед на профил ivandim Рейтинг: 524 Неутрално
29 авг 2012 20:53 30

Не знам как е в други градове, но в Пловдив една от фирмите отчитащи дистанционно топлинната енергия, прави това и през летните месеци (за радиатори в който не се подава ( надявам се!!!) топла вода. Като резултат тя събира такса 6.00лв ( за 4 радиатора ) за отчитане на имагинерна величина !!! Но щом ДЪРЖАВАТА, го е лицензирала и няма кой да го контролира - ЯВНО МАФИЯТА Е ДЪРЖАВНА !!!

 
Подкрепям темата
47 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл