Ненчев не е приел оставката на началника на военното разузнаване

Причината за решението на Йордан Бакалов да иска да се оттегли е поправка в проектозакона за оглавяваната от него служба

Йордан Бакалов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Йордан Бакалов, ръководител на служба "Военна информация" (както е официалното название на военното разузнаване) е обяви устно в петък пред министъра на отбраната Николай Ненчев, че ще подаде оставка. От военното министерство обаче уточниха, че оставката днес не е била приета.

Причината за желанието на Бакалов да напусне е изненадваща поправка в проектозакона за служба "Военна информация" от миналия четвъртък, която го прави несъвместим с поста, който заема.

Според промяната, внесена по време на второто четене на нормативния акт в парламента, началник на военното разузнаване вече няма да може да бъде цивилен.

Първоначално въпросното предложение бе отхвърлено от ресорната парламентарна комисия, но после бе внесено отново в пленарна зала от червения депутат Таско Ерменков и одобрено с гласове на левицата и на ГЕРБ.

Йордан Бакалов бе назначен на поста през май тази година след серия скандали между военния министър и предишния шеф на "Военна информация" Веселин Иванов, който системно отказваше да предаде архива на бившото комунистическо военно разузнаване РУМНО в комисията по досиетата.

По време на кадровата рокада от министерство на отбраната обявиха, че около 39% от ръководния състав на спецслужбата в момента са ветерани от времето на РУМНО и че 6% от тях са обучавани в разузнавателни школи в Съветския съюз.

След приемането на изненадващата поправка "анти-Бакалов" в закона за военното разузнаване също така стана ясно, че съпредседателят на Реформаторския блок Радан Каънев ще поиска от президента Плевнелиев да наложи вето върху нормативния акт и да го върне за преразглеждане на второ четене в парламента.

Назначението на Бакалов бе защитено и от премиера Борисов, който изрази изненада от приетата поправка в закона за служба "Военна информация" и обяви, че според него няма нищо ненормално в това началникът на военното разузнаване да е цивилна длъжност.

От администрацията на държавния глава коментираха, че в момента юристите на ведомството анализират приетия законопроект и решение по казуса може да се очаква "в близките дни".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Циркът е пълен!
    Докато се усетят, бойковите мушмуроци отрязаха главата на Бакалов. БСП-то си свърши работата.
    Сега нека ми говорят, че законите не се правели по размера на конкретния кандидат за власт.

    Нередност?
  • 2
    vaticana avatar :-P
    vaticana

    Бойко пак ли е изненадан?
    Много стрес с тая паплач в парламента, бе...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал