🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евтин шпионски роман

Неизвестната съдба на едни уж изчезнали 4.7 млн. лв. хвърля повече светлина как всъщност функционира българското разузнаване

Ген. Кирчо Киров (вляво) е убеден, че делото срещу него е политическа поръчка.
Ген. Кирчо Киров (вляво) е убеден, че делото срещу него е политическа поръчка.
Ген. Кирчо Киров (вляво) е убеден, че делото срещу него е политическа поръчка.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Ген. Кирчо Киров (вляво) е убеден, че делото срещу него е политическа поръчка.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ген. Киров близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано, да ги забравят." Датата е 1 февруари 2012 г., а тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов търси начин да се отърве максимално безболезнено от доскорошния началник на Националната разузнавателна служба (НРС).

Около четири месеца по-рано в публичното пространство изтича грама, за която се твърди, че е на бившия американски посланик у нас Джон Байърли от 2007 г., публикувана от Wikileaks. В нея (ако я приемем за вярна, въпреки че няма независимо потвърждение) щатският дипломат дава смазваща оценка за качествата на външнополитическата ни шпионска централа и по-специално за нейния ръководител ген. Кирчо Киров. В документа близо десетгодишното управление на генерала е квалифицирано като "отчайващо", а самият той е наречен "подлизурко", чието оставане на поста при три поредни правителства се свързва най-вече с контрола над досиетата от времето на Държавна сигурност и агентурното минало на бившия президент Георги Първанов.

В опит да не се конфронтира директно и веднага с НРС тогавашният премиер Борисов назначава Киров за свой съветник по въпросите на националната сигурност на място на Цветлин Йовчев, който пък става началник-кабинет при президента Росен Плевнелиев. Генералът разузнавач обаче няма много време, за да забрави тайните, които знае: два месеца и половина по-късно министър-председателят го уволнява, без да аргументира публично внезапния си ход.

В ролята на неофициален говорител по темата обаче влиза близкият до спецслужбите лидер на партията РЗС Яне Янев. По онова време той ръководи обявената за противоконституционна комисия за проверка на президентската двойка Георги Първанов - Ангел Марин. Депутатът конспиратор твърди, че в хода на разследването си се е натъкнал на "нишка покрай даването на българско гражданство, която го е отвела до разкрития за злоупотреби с огромни безотчетни суми пари". "Борисов видя фактологията, освободи Кирчо Киров и лично написа резолюция до прокуратурата", казва тогава Яне Янев.

Всъщност сигналите във военна прокуратура за нарушенията на ген. Киров идват след финансова ревизия в НРС, която е направена след неговото уволнение. Тогава са открити несъответствия и липса на финални отчетни документи по т.нар. специални разходи. В документацията е заведено едно оперативно дело, в което би трябвало да има отчетни документи, но самото дело липсва. То съществува само като номер. Във второ дело са унищожени три страници, които се отнасят за същото. Според осведомени източници финансовата проверка установява, че Кирчо Киров регулярно е взимал суми от счетоводството в продължение на петте години, за които е разследван. Те са му били предавани от счетоводителите Й. Гелев, известен и като Данчо Дробчето, и В. Богданова, които в съдебния процес са били прокурорски свидетели и са потвърдили предаването на сумите.

За кожата на един разузнавач

Миналата седмица въпросното разследване на прокуратурата от 2012 г. се материализира в ефективна присъда на Софийски военен съд. Магистратите постановиха, че бившият началник на външното разузнаване ген. Киров трябва да влезе в затвора за 10 години и да се раздели с половината от имуществото си заради изчезването на 4.7 млн. лв. в периода 2007 - 2011 г. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване на още две инстанции - Военно-апелативен и Върховен касационен съд.

С това обаче се изчерпва цялата официална информация по делото срещу Киров, тъй като то се гледа при закрити врати, а всички материали по него са с най-висока степен на секретност. Или казано по-просто, разгласяването на каквито и да е подробности около хода на процеса от страна на участващите длъжности лица ги поставя в риск също да бъдат подведени под наказателна отговорност и да бъдат наказани с лишаване от свобода за разпространение на класифицирана информация. Знае се обаче, че по темата има строго секретен доклад на Сметната палата, откъдето е започнало разследването.

"Всъщност това е и един от основните проблеми, които стоят пред мен - делото е секретно. Но аз вярвам в българското правосъдие и смятам, че в края на краищата истината ще възтържествува. Не смятам да се крия нито от медиите, нито от обществеността, въпреки че съм осъден на първа инстанция. Аз зная какво съм правил и зная, че не съм нарушил никакви закони, независимо от твърденията на прокуратурата", коментира за "Капитал" ген. Киров няколко дни след решението на магистратите.

По повод изчезналите според обвинението 4.7 млн. лв. бившият началник на НРС казва: "Мога да кажа само, че тези средства са изразходвани за специални операции и те са отчетени, въпреки че прокуратурата не го признава." Той твърди, че няма право да говори по същество за въпросните операции, но според него важното е, че в голямата част от тях лично той има персонална роля.

"За разлика от своите предшественици аз участвах в такива операции многократно по време на 9-те години, през които бях директор. Включително и в агентурно-вербовъчни операции за привличане на сътрудници на моето ниво, на нова агентура", уточнява своята защитна позиция бившият ръководител на разузнаването. И продължава: "Тук говорим за вербовка на агенти на най-високо ниво - минимум на моето като директор, но и на по-високо. Тези средства за това са изразходвани и както е прието и характерно в разузнаването, невинаги всичко, което става, е точно така, както се вижда на пръв поглед. Тоест невинаги тези средства могат да бъдат осчетоводени и да бъдат отчетени по начин, който е характерен за публичните администрации."

По неофициална информация делото срещу ген. Киров е образувано на базата на над 1000 бланки за предоставяне на различни суми за работа с агенти на НРС в периода 2007 - 2011 г. Тази версия обаче не беше потвърдена. По неофициална информация пред съда Киров е заявил, че парите са дадени на високопоставени агенти, някои от тях обаче вече починали. За един от тях той твърдял, че службата е платила и операцията във връзка с тежко онкологично заболяване. За друга част от парите (близо 250 000 евро) обясненията били, че са дадени на бивш високопоставен служител на британското външно разузнаване МИ6, който е организирал среща на наши представители с либийския лидер Муамар Кадафи при преговорите за освобождаването на българските медици. А за трета, че са дадени като откуп за отвлечени българи в размирна африканска държава.

Как се осчетоводяват специални операции

Няколко различни източника, с които "Капитал" разговаря, обаче уточниха, че са открити много малко документи за даване на парите, а в разузнаването има доста дълга и сложна формална процедура в подобни случаи. Тя всъщност съществувала още от времето, когато спецслужбата е Първо главно управление на Държавна сигурност. Този тип разходи за агенти първо се предлагат от водещия им офицер и се одобряват по командната верига нагоре - процес, който понякога минава през няколко стъпала на йерархията. След това документите за одобрените от началника средства за съответната операция тръгват обратно надолу и за всяка от тези административни стъпки остават процедурни следи. Вероятно затова и Киров твърди, че агентите са вербувани от самия него - на практика той е бил най-високото стъпало в командната верига на НРС.

В крайна сметка обаче парите от бюджета на разузнаването се предоставят на агентите срещу разписка, а когато това няма как да се случи, се дават на съответния служител - посредник от НРС, в присъствието на други офицери, за което се съставя официален протокол. Разписки за предоставяне на пари издавали и чуждите партньорски спецслужби (с малки изключения, като например израелската МОСАД). Всички тези вътрешноведомствени документи се прилагат към различните работни и лични дела. Тоест няма как да няма документални следи, за да се оправдаят тези "специални разходи". Според държавното обвинение в случая на ген. Киров описаните процедури не били извършвани. Твърди се обаче, че присъстват входно-изходни ордери от счетоводството на НРС за тези пари, които носят подписа на директора. Тоест пътят на въпросните 4.7 млн. лв. може да бъде проследен официално само до ген. Киров. 

Самият бивш шеф на разузнаването не отрича, че подобни административни процедури за работа с агенти действително съществуват. "В разузнаването има процедури за отчитане на средствата за операции. Но има и случаи, когато това не е възможно, защото става дума преди всичко за сигурността на източниците, за тяхната безопасност и в подобни случаи не е възможно да се спазват общоприети процедури", коментира пред "Капитал" ген. Киров. Интересно е да се отбележи, че според един от източниците, с които разговаряхме, въпросната практика за безотчетно раздаване на средствата вероятно е съществувала и преди 2007 г., катостава дума за общо около 8 млн. лв. Военната прокуратура обаче се концентирала и повдигнала обвинение само върху последните 5 години от управлението на ген. Киров, за да не се окаже, че някои от деянията са погасени по давност, и това да даде възможност за оправдаването му с процесуални маневри.

Присвояване или политическа поръчка

Защитната теза на бившия директор на разузнаването е съвсем друга. Според него разследването и делото срещу него са поръчкови. "Това дело в зародиша си беше политическо. Моят наследник ген. Драгомир Димитров и неговият заместник ген. Георги Миленов изпълниха една политическа поръчка, поставена им от най-високо ниво по време на управлението на ГЕРБ - от г-н Цветан Цветанов. Политическа беше и пледоарията на прокурора, защото делото се решава точно в този момент, когато България е обект на особено наблюдение за състоянието на нейната съдебна система", каза ген. Киров. Той твърди, че на 18 април 2012 г. лично Цветан Цветанов го е извикал, за да му съобщи, че трябва да напусне екипа на премиера Борисов.

"Сигурно си спомняте, че ми беше приписано, че съм купувал пушки на президента Първанов, че съм плащал негови ловни излети и т.н. Беше използван случаят чрез мен да бъде ударен президентът Първанов в период, когато той се бореше за председателското място в БСП", продължава ексшефът на разузнаването. "В политиката често има преобръщания, промени", отвръща обаче той на въпроса как тезата му за политическа поръчка кореспондира с факта, че точно в момента партията АБВ на Георги Първанов е коалиционен партньор на ГЕРБ. "Истината е, че няма никакви пушки. Нито съм купувал пушки, нито съм плащал ловни излети, нито съм плащал скъпи подаръци за сватбата на сина на Първанов, нито съм давал пари на ръка. Защото никога не съм присъствал на сватбата на сина му. И сега тези клюки, които вървят, че по-малкият му син си е купил хотел в Кюстендил с пари на разузнаването, са пълна измислица. Ето от този характер измишльотини също ме карат да мисля, че има политическа подкладка в това дело", обобщава генералът. "Няма нищо политическо в едно престъпление за присвояване, извършено от длъжностно лице", обяви по този повод говорителят на Военн-окръжна прокуратура Елин Алексов на пресконференция след прочитането на присъдата.

Успоредно с разследването срещу ген. Кирчо Киров има и друга сюжетна линия, в която той косвено присъства. Става въпрос за разследването срещу неговия "племенник" Красимир Янков Янков за лихварство по чл. 252 от НК. Според една от конспиративните тези изчезналите пари от разузнаването са потънали във фирма "Г и К финанс" АД. Наказателното дело е в Софийския градски съд и досега са минали две заседания, а следващото е насрочено за 30 септември. 

Красимир Янков, който всъщност е племенник на жена му, е бил арестуван по това досъдебно производство в продължение на седмица, след което е бил освободен. Според осведомени той е набирал финансови средства срещу висока лихва и е действал като класическа финансова пирамида. Сред десетките измамени имало служители на НРС, включително и охранители на бившия вече директор на НРС Кирчо Киров, както и членове на Асоциацията на разузнавачите от запаса, чийто офис се намирал наблизо до седалището на "Г и К финанс" АД. Едно от твърденията в този сюжет е, че лизингът на личния автомобил на Кирчо Киров, след като напуснал НРС, е плащан от тази фирма. Генералът от запаса категорично отхвърли тази версия. "Красимир Янков е племенник на жена ми, нямам никаква връзка, никакви отношения с него. Не съм имал отношения и с "Г и К финанс". Колата ми е втора ръка и няма нищо общо с тази фирма", заяви пред "Капитал" ексшефът на разузнаването.

Естествено като във всички евтини шпионски романи около разследването срещу бившия шеф на разузнаването се намесват и имена на жени, резиденти в Лондон, скъпи воаяжи на Апенините и в Париж, тайни и явни срещи в секретната вила на разузнаването в Пампорово и всички елементи на този жанр. И както е традицията в подобни романи, може да се очаква продължение.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drake avatar :-|
    drake
    • - 4
    • + 52

    Журналистите писали статията , ако са компетентни, могат да поставят само един въпрос на т.н генерал Киров. А той е: В коя страна началникът на разузнаването участва лично в набирането на агентура? Нека да даде пример за такъв началник. Защото много трудно ще намери. Това противоречи на всички правила на агентурната работа. В повечето разузнавателни служби, началникът на разузнаването не знае идентичността на агента камо ли лично да се среща с него. В много случаи самият агент не си казва името на службите за които работи. Пример: Робърт Хансен. Ясно е ,че става въпрос за източване на пари, но поне ако журналистите са коректив на властта просто да задават ясни и конкретни въпроси на които осъденият Киров няма да може да даде отговор.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 61

    Не мога да не се сетя за случая Жорж Ганчев, в който той години наред подвежда водещите си офицери, че се е свързал с каймака на английската аристокрация, но му трябват 6-цифрени суми английски лири, за да не липсва в игрите на крикет и лова на лисици.

    Нередност?
  • 3
    okk04315801 avatar :-|
    okk04315801
    • + 31

    Само дето тоя роман изобщо не е евтин, а са няколко десетки милиона годишно.

    Нередност?
  • 4
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 31

    До коментар [#1] от "drake":

    "Журналистите писали статията , ако са компетентнтията, могат да поставят само един въпрос на т.н генерал Киров. А той е: В коя страна началникът на разузнаването участва лично в набирането на агентура? Нека да даде пример за такъв началник. Защото много трудно ще намери. Това противоречи на всички правила на агентурната рабоat..."

    Много добър, съвсем уместен и резонен въпрос! Аз само бих напомнил, че един от големите, видими с просто око и от незаинтересовани хора, от непрофесионалисти проблеми с МВР и службите в Българи е и си останаче ръководствата им са наситени с "гладни" келемета с манталитет на мошеници и обслужващ персонал отломки от репресивните рецидивистични проруски комунистически служби - ДС, и милиция, които - няма какво да се лъжем - са си части ОТ ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ СТРУКТУРИ, КРЪГОВЕ И ОБРЪЧИ, КОИТО ТАКИВА КАТО ГОРНИЯ ПРЕСТЪПНИК ОБСЛУЖВАТ, НЕЗАБРАВЯЙКИ И ТЕ ДА СЕ ОБЛАЖАТ, криейки се зад омръзналата на всички обраснала лакардия за големи и важни държавни и служебни тайни и секрети и много важния непонятен за простолюдието характер на особите и конкретната им работа!

    И КАКВО ТОЧНО И КОНКРЕТНО СВЪРШИХТЕ, БЕ - справка: и оценкие, но истинските, от партньорските служби, и от хората, и тежкото катастрофално положение на всички важни власти, отрасли и аспекти на нац. сигурност и обществено-икономическия и политически живот. Да, знам, става дума за национално разузнаване, със специфични функции и цели, НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ И ТО Е ПЪЛЕН ПРОВАЛ, ТРАГЕДИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ ЧЕТВЪРТ ВЕК. И няма как да е иначе, с ОРГАНИЗИРАНИ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ В НЕГО И РЪКОВОДСТВОТО МУ, и с доказани мошеници, престъпници и ДС-КГБ зависими, като Кирчо Киров и Бригадир Аспарухов.
    Спомнете си как например друг отявлен измамник и престъпник - Румен Петков, бе инсталиран в правителството на професионалния безхаберен безделник Станишев дори и за ... министър на МВР и как се уплете в обяснения защо се среща с отявлени бандити в България и зад граница - като братя Галеви на басейна Спартак с посредник Алексей Петров, или с Маджо, засечен от западните служби зад граница. И как Пикаещият във Фонтани даде нелепата лъжлива информация, че бил учавствал в ... ОПЕРАТИВНА СРЕЩА!?!?
    (Забележете, че тези всичките са от едни и същи червени ДС-КГБ бандитски кръгове, от една и съща мафия!)
    Спомнете си, че Гоце е доносник от ДС, който лъжеше и криеше, че е, за да се добере до президентския пост с лъжи и измами, и рамото на ДС-КГБ, които преди това го лансираха и за председател на БСП. И като президент направи президенството не само свърталище на всякакви престъпни елементи и ДС олигарси, но и награди де що има по-голям ДС разбойник, с вицето си Марин отвориха борса за събиране на подкупи за помилване на престъпници и рецидивисти и сътвори Трийната Коалиция, Големия член и куп други простотии и корупционни схеми. А съветниците му измираха, отстрелвайки се помежду си, крадеха на едро европари или поръчваха или организираха рекети и убийства!
    Спомнете си, че Пикаещият във Фонтани, известен още в мафиотския "Монтерей" на ДС-КГБ престъпниците Любен Гоцев, Бригадир Аспарухов, Виктор Вълков,...е основен участник в ПЪРВАТА ОТ СЕРИЯТА БАНКОВИ ОБИРИ - аферата "Аркам", след която остават над дузинс трупа...ВАДЕШЕ ИЗБИРАТЕЛНО ДС ДОСИЕТА, като това на Коритаров, докато тези криеха други - като опосканото ДС досие на Гоце, като унищоженоро досие И ИНФОРМАЦИЯ В ДС за Атанас Тилев и Симеон Кобурготски (служили и лансирани от ДС и КГБ)

    Да не споменаваме изгонения от българското посилство в Атина след невиждано единно възмущение и протест на западните посланици там лице - Бригадир Аспарухов, КАТО РАЗКРИТИЯТ РЕЗИДЕНТ НА ... КГБ В ГЪРЦИЯ!?!?!?

    За какво разузнаване, за какви 5 лева говориме при това положение и ОПГ в службите?

    Нередност?
  • 5
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 22

    До коментар [#1] от "drake":

    "Журналистите писали статията , ако са компетентнтията, могат да поставят само един въпрос на т.н генерал Киров. А той е: В коя страна началникът на разузнаването участва лично в набирането на агентура? Нека да даде пример за такъв началник. Защото много трудно ще намери. Това противоречи на всички правила на агентурната рабоat..."

    Както не е работа на директора на НРС, или ръководителя на фирма, служба или компания ДА ТЕГЛИ ЛИЧНО ПАРИ И ДА ПЛАЩА ЗА ПОДОБНИ НЕЩА, и то не като изключение, а като павило!
    Това са глупости, очевидни и тъпи лъжи, и то от Знай-долна проба, като тези на хотелиера Гоце и синчето му.

    Нередност?
  • 6
    drake avatar :-|
    drake
    • - 1
    • + 26

    До коментар [#5] от "info111":

    Статията наистина е потресаваща и честно казано дори не ми се иска да я анализирам изречение по изречение. Но ето едно ,което заслужава внимание:
    "И продължава: "Тук говорим за вербовка на агенти на най-високо ниво - минимум на моето като директор, но и на по-високо. "

    Това е директен цитат. Значи какво излиза: Началникът на българското разузнаване вербува агенти на ниво началник на разузнаване на друга държава и с това оправдава направени крупни разходи. Този човек трябва да е отчаян, за да прави подобни изказвания. На коя друга държава се вербува директорът на разузнаването? На партньорска служба ли? Че това е жесток скандал ако се прави лично от директора на българското разузнаване. Или Киров, минал през две школи на КГБ, работи "под чужд флаг" за интересите на Русия вербувайки агенти от името на България, но които работят за Русия? И ако не е партньорска служба то Киров съгласувал ли е действията си с българското държавно ръководство? Той знае ли какъв дипломатически скандал може да стане ако това ,което твърди наистина се е случило? Ясно е ,че този човек с физиономия на управител на "Хоремаг" няма капацитета да прави такива неща. Нито пък има правото да ги прави на поста на който е. Но самият факт ,че говори издава колко некомпетентен и зловреден е бил началникът на българското разузнаване. И това е истинският проблем.

    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 18

    До коментар [#6] от "drake":

    Напълно прав си. Отново повтарям - този е пълен тъпак и мошеник, и говори откровени глупости. Само от тези негови думи, които ти цитираш - ако трябва да ги анализираме - се доказва това. Само помисли - ако тов не бе поредната му явна тъпа и опашата лъжа, да допуснем само за момент, че бе истина, И КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ ЗА СРЕДНО ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК ОТ СЪОТВЕТНОТО ИЛИ ВСЯКО РАЗУЗНАВАНЕ ДА РАЗБЕРЕ И ЛОКАЛИЗИРА ЗА НУЛА ВРЕМЕ ТОЧНО КОГО ИМА ПРЕДВИД ТОЗИ ТОЛУП?
    Тези са такива идиоти, че даже и един блъф или лъжа не могат да спретнат като хората. Виж го този, спомни си за Гоце и хотелката истори на синчето му и смятай колко им е акълът! Не си струва човек да се замисля или анаизира поредните им глупости.
    То никой от държавните глави и ръководители не пожела да се срещне с Гоце докато той бе президентин (с изключение на господаря му Путин), сега този се прави на герой, че даже бил вербувал началник на разузнаване на друга държава или по-високопоставен. На коя бе, на Конго, или на Ислямска държава, бе?!
    Може, ако е някоя "сродна" страна, в която също мафията си има държава, като Сърбия или Русия, Северна Корея или Куба..например, ама то на това не му казват вербуване, а крадене на мафията (на другарите и мурзикита) от където каквото може, по схемата "Аз на тебе, ти на мене..."

    Нередност?
  • 8
    mondiana avatar :-P
    Мондиана
    • + 6

    [quote#1:"drake"]В коя страна началникът на разузнаването участва лично в набирането на агентура?[/quote]
    Той е толкова силно законспириран, че върши неща, за които никой не би заподозрял. Както най-доброто място да скриеш нещо било да го оставиш на показ. Гениален Кирчо.

    Нередност?
  • 9
    detelinka29 avatar :-|
    detelinka29
    • + 2

    Агентурни истории. Всички служби вербуват. Въпросът е че в тази има липси и трябва все някой някога в тази държава да понесе отговорност за липси.

    Нередност?
  • 10
    val1320 avatar :-P
    val1320

    "Курви,върнете ми парите"! възкликнал остарял и обеднял гларус....Така и КирЕ-яд'ене,пи'ене, курви-мурви,прокурори,адвокати,съд,Софийски Централен!

    Нередност?
Нов коментар