🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ненчев предава архива на комунистическото военно разузнаване

Последните 33 хил. архивни единици на бившето РУМНО най-накрая отиват в хранилището на комисията по досиетата

Николай Ненчев, министър на отбраната
Николай Ненчев, министър на отбраната
Николай Ненчев, министър на отбраната    ©  Анелия Николова
Николай Ненчев, министър на отбраната    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Военният министър Николай Ненчев официално обяви днес, че предава целия архив на бившето Разузнавателно управление на Министерство на Народната отбрана (РУМНО) на комисията по досиетата, както популярно е известна Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Ръководителят на отбранителното ведомство подписа днес специално споразумение по въпроса с Евтим Костадинов, който оглавява органа, огласяващ принадлежност към бившите комунистически специални служби.

По силата на разпореждането на Ненчев от масивите на служба "Военна информация", както в момента се нарича военното разузнаване, около 33 хил. документи трябва да бъдат извадени и транспортирани в хранилището на комисията по досиетата в Банкя.

"Днес с моя заповед задължих служба "Военна информация" и нейния директор да предаде архивите на военното разузнаване. Дълбоко съм убеден във всичко онова, което правя, и вярвам, че България трябва да разбере до край, да отвори и прочете докрай страницата за репресивните структури на комунизма. Разбирам натиска това да не се случи. Вероятно ще има още тайни, които не знаем", обяви днес Ненчев, след като официално договори трансфера на архивните единици с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Процедурата започва веднага след като беше назначен нов директор на служба "Военна информация" в лицето на бившия служебен министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Той замени на този пост Веселин Иванов, който от 2013 г. насам отказваше да предаде част от архивите на бившето военно разузнаване. Аргументът му беше, че по този начин ще бъдат осветени чужди граждани, които са сътрудничели на българските специални служби преди 10 ноември 1989 и това ще застраши живота им. "Вие знаете, че имахме известно противоречие с бившия директор на тази служба. Исках да започнем на чисто, исках новият директор да поеме тази отговорност. Така се и случи", коментира по този повод Ненчев.

Тезата за евентуалното разкриване на български агенти в чужбина беше многократно отричана от председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов, който няколко пъти е подчертавал, че ще се оповестява информация само за български служители и сътрудници на военното разузнаване. "Не се хващайте на тази въдица", обяви днес по този повод и членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева. Според нея и до момента в комисията е попадала информация за чужди граждани, сътрудничели на Държавна сигурност, но до момента името на нито един от тях не е изтичало. "Никъде в закона не е казано, че трябва да се подава информацията за агентурата сред чуждите граждани", допълни и председателя на комисията Евтим Костадинов и добави: "Досиетата на чуждите граждани нито имаме право да ги искаме, нито да ги коментираме".

Ненчев също така се опита да защити днес и назначаването на Йордан Бакалов за ръководител на военното разузнаване, въпреки че той ще заеме поста няколко седмици преди приемането на новия закон, регламентиращ дейността на тази служба. "Тази служба е една затворена система, която обаче има нужда от промяна. Сегашният директор съчетава две неща – добре познава спецификата и същевременно не е толкова тясно обвързан със системата, че да не може да я промени", каза военният министър.

Също така днес стана ясно, че предаването на досиетата на бившето военно разузнаване ще се случва в продължение на около половин година - според военния министър ще отнеме от порядъка на "четири, пет или шест месеца".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pirosog avatar :-?
    Пиросог
    • - 4
    • + 8

    На бас, че ще се изгубят по пътя :)

    Нередност?
  • 2
    evtimov13 avatar :-|
    Todor Evtimov
    • - 22
    • + 9

    Вече управляващите прекалиха с надупването. Тази простотия само те могат да я направят.Да предадеш хората които са работили за благото на България, дупедавните ни политици им се изплюват за пореден път в лицето на тези достойни хора.Направо не знам какво чакаме още и не сме ги изринали тези предатели.СТАНИ НАРОДЕ ВЪСТАНИ И ВСИЧКИ ТЯХ ГИ ИЗГОНИ

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 5
    • + 10

    До коментар [#2] от "Todor Evtimov":

    Ти само за този коментар ли се регистрира. Какво лошо виждаш в това да се изчисти всичката комунистическа документация най-накрая.
    А това че някой е подслушвал за комунистите преди 89-та и сега го е срам да го заяви си е лично негов проблем :)

    Нередност?
  • 4
    subaru avatar :-|
    subaru
    • - 2
    • + 5

    Най -накрая МО изпълни изискванията закона. След 9 години!!! Няма такава държава. Браво г-н министър! Някои длъжностни лица/бивши и настоящи/ трябва да отговарят, защо досега не са изпълнили задълженията си по закон.

    Нередност?
  • 5
    evtimov13 avatar :-|
    Todor Evtimov
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#3] от "aussie":

    Не знам дали си г-н или г-жа.Няма такава държава да си извади всички разузнавачи на показ,няма държава без разузнаване а ние в момента сме точно това във всякакво отношение страна без държава.Икономически просперитет и сигурност на една държава е осъществим единствено с добро разузнаване което ние нямаме т.е. нито ще имаме икономика защото некадърници като Костов и прочие я съсипаха нито имаме някаква сигурност било тя от външна намеса или вътрешни безчинства.

    Нередност?
Нов коментар