🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon навлиза и на имотния пазар - ще свързва клиенти с брокери

Технологичният гигант си партнира с един от лидерите на пазара в САЩ - Realogy

Главният изпълнителен директор на Amazon прави така, че компанията да използва опита си в различни сфери и да нализа на различни пазари
Главният изпълнителен директор на Amazon прави така, че компанията да използва опита си в различни сфери и да нализа на различни пазари
Главният изпълнителен директор на Amazon прави така, че компанията да използва опита си в различни сфери и да нализа на различни пазари    ©  Abhishek Chinnappa
Главният изпълнителен директор на Amazon прави така, че компанията да използва опита си в различни сфери и да нализа на различни пазари    ©  Abhishek Chinnappa
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Amazon се насочва и към бизнеса с недвижими имоти. Това обявиха от компанията при представянето на програма, която може да промени начина, по който гражданите на САЩ избират и купуват ново жилище.

Новата услуга се казва TurnKey, като целта ѝ е да свързва на момента хората, търсещи жилище, със сигурен и висококвалифициран имотен брокер в техния район. При успешна сделка те ще получават продукти, услуги или абонаменти на Amazon на стойност от 1000 до 5000 долара. Като за начало офертата ще е валидна в 15 града в САЩ.

За по-добър потребителски опит

Партньор по програмата е Realogy, която има дългогодишен опит в индустрията и е холдингова компания, в която влизат брандове като Coldwell Banker, Century 21, Sotheby's International Realty и други. Според старшия ѝ вицепрезидент Ерик Чесин Amazon създава TurnKey, за да предостави добавена стойност за купувачите на жилища.

"Засега дейностите по покупка на жилище са били три: трябва да го намериш, купиш и да се преместиш. Това да почувстваш новото място като истински дом обаче винаги е било отделно преживяване", казва Чесин. "Ние смятаме, че всички тези дейности трябва да се превърнат в цялостен опит за потребителя, затова и разработихме програмата с Amazon - за да може да сме винаги на линия за клиентите", добавя той.

Как работи

Търсещите ново жилище влизат в сайта на услугата, попълват четири информационни полета - име, телефонен номер, имейл адрес и град, а после представител на TurnKey се свързва с тях първо чрез текстово съобщение, после чрез обаждане по телефона, което трае няколко минути. След бърз брифинг услугата свързва в реално време купувача с избрания от него агент в района. После те остават свързани - единият обикаля по избраните места, докато другият продължава да търси още потенциални жилища от вкъщи.

Брокерите са от различни доказани компании в сферата като ERA Real Estate, Better Homes и Gardens Real Estate, ZipRealty и др. Те са били проверени и специфично обучени, за да работят по услугата TurnKey.

Какви са екстрите

Ако клиентът избере своя нов дом благодарение на агента си, ще може да се възползва от няколко предимства, които Amazon предлага. Така например, ако закупеното жилище е в ценови диапазон 150 - 399 хил. долара, той ще получи безплатна и експертна инсталация на колонки и таблети Echo Dot, Echo Show и на дигиталния звънец Ring Doorbell. Други бонус услуги са разопаковането, почистването и пренасянето на мебели.

Тези, които са закупили по-скъпи жилища, ще получат още повече удобства, включително пакети от Amazon на стойност 5 хил. долара. Офертите, наречени Move-in Benefits, включват шест продукта от серията Amazon Echo, звънец Ring Doorbell, смарт ключалки и лампички, както и технологията Fire TV и колонки Sonos. Клиентите ще разполагат и с 1500 долара кредит за домашните услуги на Amazon чрез картата за подаръци на Amazon.

"Amazon Move-In ще даде възможност на купувачите на жилища да адаптират предлагането към нуждите си - от монтирането на мебели и използването на интелигентни устройства в дома до почистване", казват от агенцията за недвижими имоти Bigatel.

И минусът

Въпреки всичките си предимства програмата има и своите недостатъци. Според Холдън Луис, който е експерт във финансовия сайт NerdWallet, най-проблемна е липсата на по-голям избор на агенти.

"Недостатъкът на TurnKey е, че ограничава избора на потребителите за брокер, дори и да го опростява", казва Луис. "Клиентите искат да разполагат с възможността да наемат агент, който отговаря на техните специфични нужди, вместо да им бъде възлаган", добавя той.

Все още няма коментари
Нов коментар