🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неясното бъдеще на Libra

Редица финансови компании излязоха от проекта на Facebook за криптовалута и това допринася към скептицизма относно него

Един от големите политически страхове е дали Facebook ще успее да опази личните данни, за да не се стигне до злоупотреби с тях
Един от големите политически страхове е дали Facebook ще успее да опази личните данни, за да не се стигне до злоупотреби с тях
Един от големите политически страхове е дали Facebook ще успее да опази личните данни, за да не се стигне до злоупотреби с тях    ©  Shutterstock
Един от големите политически страхове е дали Facebook ще успее да опази личните данни, за да не се стигне до злоупотреби с тях    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В началото на лятото Facebook разкри повече подробности около най-очаквания си проект - криптовалутата Libra. Идеята й е да направи разплащанията по-лесни, евтини, бързи и прозрачни. Това предизвика голяма еуфория, още повече че зад проекта застанаха компании като Uber, Spotify, Ebay, както и финансовите гиганти Visa, Mastercard и по-младите Stripe и Mercadopago. Миналата седмица обаче последните обявиха оттеглянето си от инициативата на най-голямата социална мрежа в света. Това се случи едва седмица след като американската платформа за разплащания PayPal стана първата компания, която се отказа от проекта. Петте финансови компании излязоха от планираната дигитална валута на Facebook след продължителен политически натиск и само дни преди поддръжниците на проекта да се срещнат за първото си заседание на борда. Един от големите политически страхове е дали Facebook ще успее да опази личните данни, за да не се стигне до злоупотреби с тях. Аргументът на Facebook е, че те няма да се намесват, тъй като за това ще се грижи фондацията Cаlibra.

Хора, близки до отказалите се от проекта компании, заявиха пред Financial Times, че сред причините за отказа им е и заплахата за по-строг регулаторен контрол върху техните бизнеси заради участието им в проекта. PayU остана единствената компания за разплащане, която продължава да подкрепя Libra. Лошата новина в случая е, че излизането на лидерите както в картовите разплащания, така и при дигиталните, поставя под съмнение трансформирането на криптовалутата в реални пари и осъществяването на легални финансови операции. А и веднага накара песимистите да обявят края на проекта още преди да е започнал.

Ние сме дотук

Официално версията на отказалите се е, че уважават и виждат потенциал в проекта, но са избрали да се съсредоточат върху други начинания. Някои от тях дори заявиха, че са отворени за съвместна работа с консорциума зад криптовалутата в бъдеще. Причините обаче коалицията от компании, които подкрепят проекта, да оредява се коренят в скептицизма на регулаторите относно възможността на лидерите на проекта да гарантират защитата на потребителите. Регулатори по целия свят смятат, че подобна платежна мрежа може да навреди на настоящата финансова система и евентуално да бъде използвана за пране на пари.

Същевременно законодателите продължават да поставят под въпрос как ще се отрази Libra върху суверенните валути. По-рано тази година всички страни от Г-7 се обявиха против криптовалутата на Facebook. Натискът върху компанията се увеличи многократно, след като стана ясно, че финансовите министри на страните от Г-7 са на едно мнение, че трябва да вземат "бързи мерки" срещу Libra. Миналия месец Франция и Германия "обещаха да блокират работата на Libra в Европа" и вместо това подкрепиха идеята за разработването на публична криптовалута.

Към притесненията допринася и фактът, че идеолог на Libra e Facebook. Съществена част от съмненията в проекта се дължат на страха от това най-голямата социална мрежа в света да се превърне в ефективно най-голямата централна банка. Идеята да се даде такава власт на компания, която често е цел номер едно на регулаторите заради събирането на лични данни, не се нрави на финансовия сектор.

От своя страна консорциумът, стоящ зад проекта - Libra Association, продължава да твърди, че новата криптовалута няма да бъде пусната, докато не отговори на всички опасения на регулаторите по света. Досега обаче нито Facebook, нито от асоциацията са представили конкретни мерки, за да покрият изискванията на органите в САЩ и Европа. Според първоначалната си визия Libra прехвърляше тези проблеми към платежните оператори, надявайки се, че Visa и Mastercard ще успеят да се справят със сложните законови изисквания към участниците в проекта. След масовото напускане на финансови компании обаче това вече не е опция и същите юридически заплахи, които стреснаха първоначалната група отказали се, вероятно ще обезкуражи и останалите участници.

Разменни проблеми

Слабата страна на криптовалутата е в момента, когато виртуалната валута се заменя с реална по определен курс. В този случай регулаторите искат да се наложат механизми за идентификация на потребителите и определяне произхода на средствата. Libra и Facebook се надяваха, че тези изисквания ще поемат компаниите за разплащания като Visa и Mastercard. Решението на последните две да излязат от проекта e сигнал, че тази роля е по-трудна и рискова от очакваната.

"Криптовалутата ще помогне на САЩ да затвърдят финансовото си лидерство и да разширят погледа и разпространението на демократичните ценности из света", заяви във вторник основателят на Facebook Марк Зукърбърг в предварителното си изявление към американския Конгрес. В опит да успокои политиците той каза, че Libra не цели да заменя традиционните валути, а подобно на съществуващите онлайн платежни системи, цели да е начин, по който хората да си изпращат пари бързо, сигурно и евтино. "Разумно би било големите компании за разплащане да избягват легитимирането на глобалната валута на Facebook. Социалната мрежа е твърде голяма и е несъобразно финансовите компании да й помагат при монополизирането на икономическата ни инфраструктура", коментира един от членовете на банковата комисия на Сената Шеръд Браун.

Какво е Libra

Дигитална валута, създадена чрез блокчейн технологията, от типа stablecoin. Това означава, че тя ще е обвързана с кошница от валути, което ще я предпази от сериозни флуктуации като тези при bitcoin, който от близо 20 хил. долара преди години падна до 2-3 хил. долара, а днес е 8 хил. Зад всяка Libra ще има гаранция от фиатни пари, тъй като новата валута се издава срещу тях. Целта й е разплащанията с нея да стават моментално, почти без такси, което е директно предизвикателство пред традиционната банкова индустрия. Към проекта работи и дъщерната компания на FB - Cаlibra, която се грижи за логистиката на парите, както и за осигуряване на възможност след време те да се използват и за кредити и инвестиции. Целта на Facebook е да направи Libra достъпна за всички потребители на WhatsApp и Messenger, които са около 2.7 млрд.

Все още няма коментари
Нов коментар